Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna promenerar i skogen

Sänk stressen och behåll fotfästet – så gör du

Över en natt umgås vi på ett nytt sätt, jobbar hemifrån, eller jobbar inte alls – utan arbetskompisar och kanske omgiven av familjen.
Nya påtvingade rutiner kan leda till ökad oro och stress.
Därför gäller det att skapa struktur, enligt experten.

Allt fler jobbar hemifrån i och med coronakrisen. Hemarbete innebär dock inte minskad stress, snarare tvärtom.
För även om du kanske inte behöver lägga tid på att pendla eller bli störd av att jobba i en bullrig kontorslandskapsmiljö, kan stressen öka av att snabbt behöva hantera stora förändringar som att lära sig flera nya digitala verktyg ensam på din kammare, att vara nervös att inte uppfylla chefens förväntningar, oroa sig för att bli uppsagd, eller vara ny på jobbet och inte få samma uppbackning – samtidigt som du är hemma med lite snuva och omgiven av familjen.

 

LÄS OCKSÅ: Så får du relationen att hålla i coronatider

Ta en promenad i skogen
Enligt samtalsterapeuten och socionomen Sofia Allberg som har erfarenhet av att arbeta som chef både inom privat och offentlig

Samtalsterapeuten Sofia Allberg Foto: Emma Ivarsson

verksamhet och grundare av Moodhero, är det viktigt att inte börja slarva med sömnen och maten under en sådan här påfrestande tid.
– Istället för lunchpasset på gymmet - ta en promenad i skogen. Det kanske känns bakvänt att prioritera tid för träning när man har mycket att göra, men forskning visar att träning lär våra kroppar att hantera stress, bli mindre känslostyrda och bättre på att hantera negativa händelser. Och ta mikropauser under dagen, genom att andas lugnt i ett par minuter eller gå en promenad runt kvarteret på lunchen.

Det kan vara frestande att hoppa över att äta om du har mycket att göra eller om rutinerna är satta ur spel. Men ett lågt blodsocker är något av det sämsta du kan ha just nu, poängterar Sofia Allberg.
–  Fokusera på att hitta enkla lösningar för att få till en bra kost och hitta genvägar som spar tid. Ett exempel är att använda dig av frysta grönsaker istället för färska grönsaker. Frysta grönsaker är både nyttiga och närande men du slipper lägga tid på att rensa och hacka grönsakerna.

 

LÄS OCKSÅ: Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Tankarna får spinna fritt
I en tid då vi är tvungna att ända våra vanor och rutiner för att få vardagen att fungera på jobbet och hemma så är det vanligt att känna kontrollförlust och att tankarna spinner fritt.
– Det är lätt att ha större fokus på vad man inte har, eller vad som kanske sker, än på vad man faktiskt har. För att inte frustration, oro och ilska ska ta överhand kan det vara viktigt att försöka välja att se och stå ut med den verklighet du befinner dig i utan att värdera, undvika eller fly från den. Då har du större möjlighet att hitta lösningar där du står.

LÄS OCKSÅ: Torkild Sköld: Så praktiserar du självledarskap i kristid

Ta tag i sina mentala utmaningar
Sofia Allberg tror också att coronakrisen kan leda till att fler söker hjälp på nätet, nu när det finns mer tid att ta tag i sitt mående.
– Det kan kännas mindre utmanande att få hjälpen i lugn och ro hemma och jag tror att allt fler kommer kommer upptäcka nätterapi som ett sätt att ta tag i sina mentala utmaningar. Oavsett om det handlar om att bryta en destruktiv vana eller bättre hantera stress och oro.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

 

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

 

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

 

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!