Kvinna promenerar i skogen

Sänk stressen och behåll fotfästet – så gör du

Över en natt umgås vi på ett nytt sätt, jobbar hemifrån, eller jobbar inte alls – utan arbetskompisar och kanske omgiven av familjen.
Nya påtvingade rutiner kan leda till ökad oro och stress.
Därför gäller det att skapa struktur, enligt experten.

Allt fler jobbar hemifrån i och med coronakrisen. Hemarbete innebär dock inte minskad stress, snarare tvärtom.
För även om du kanske inte behöver lägga tid på att pendla eller bli störd av att jobba i en bullrig kontorslandskapsmiljö, kan stressen öka av att snabbt behöva hantera stora förändringar som att lära sig flera nya digitala verktyg ensam på din kammare, att vara nervös att inte uppfylla chefens förväntningar, oroa sig för att bli uppsagd, eller vara ny på jobbet och inte få samma uppbackning – samtidigt som du är hemma med lite snuva och omgiven av familjen.

 

LÄS OCKSÅ: Så får du relationen att hålla i coronatider

Ta en promenad i skogen
Enligt samtalsterapeuten och socionomen Sofia Allberg som har erfarenhet av att arbeta som chef både inom privat och offentlig

Samtalsterapeuten Sofia Allberg Foto: Emma Ivarsson

verksamhet och grundare av Moodhero, är det viktigt att inte börja slarva med sömnen och maten under en sådan här påfrestande tid.
– Istället för lunchpasset på gymmet - ta en promenad i skogen. Det kanske känns bakvänt att prioritera tid för träning när man har mycket att göra, men forskning visar att träning lär våra kroppar att hantera stress, bli mindre känslostyrda och bättre på att hantera negativa händelser. Och ta mikropauser under dagen, genom att andas lugnt i ett par minuter eller gå en promenad runt kvarteret på lunchen.

Det kan vara frestande att hoppa över att äta om du har mycket att göra eller om rutinerna är satta ur spel. Men ett lågt blodsocker är något av det sämsta du kan ha just nu, poängterar Sofia Allberg.
–  Fokusera på att hitta enkla lösningar för att få till en bra kost och hitta genvägar som spar tid. Ett exempel är att använda dig av frysta grönsaker istället för färska grönsaker. Frysta grönsaker är både nyttiga och närande men du slipper lägga tid på att rensa och hacka grönsakerna.

 

LÄS OCKSÅ: Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Tankarna får spinna fritt
I en tid då vi är tvungna att ända våra vanor och rutiner för att få vardagen att fungera på jobbet och hemma så är det vanligt att känna kontrollförlust och att tankarna spinner fritt.
– Det är lätt att ha större fokus på vad man inte har, eller vad som kanske sker, än på vad man faktiskt har. För att inte frustration, oro och ilska ska ta överhand kan det vara viktigt att försöka välja att se och stå ut med den verklighet du befinner dig i utan att värdera, undvika eller fly från den. Då har du större möjlighet att hitta lösningar där du står.

LÄS OCKSÅ: Torkild Sköld: Så praktiserar du självledarskap i kristid

Ta tag i sina mentala utmaningar
Sofia Allberg tror också att coronakrisen kan leda till att fler söker hjälp på nätet, nu när det finns mer tid att ta tag i sitt mående.
– Det kan kännas mindre utmanande att få hjälpen i lugn och ro hemma och jag tror att allt fler kommer kommer upptäcka nätterapi som ett sätt att ta tag i sina mentala utmaningar. Oavsett om det handlar om att bryta en destruktiv vana eller bättre hantera stress och oro.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.