Rödbetor med blast

Sänkt blodtryck på naturligt sätt

Rödbetor och kväveoxid

Rödbetor innehåller oorganiskt nitrat. Det är det som ger oss lite av naturens superkrafter. I munnen omvandlar saliv och bakterier nitratet till nitrit som sedan förvandlas till kväveoxid. Kväveoxidet vidgar kärlen och skyddar därför hela hjärtkärlsystemet. De vidgade kärlen gör syretransporten i kroppen mer effektiv, vilket resulterar i tillfälligt ökad fysisk prestationsförmåga. Kväveoxidet skyddar också matsäcken genom att stimulera magslemhinnornas skyddsmekanismer. Nitrat finns även i spenat, mangold och andra gröna bladgrönsaker.

Namn: Ann-Helen Davidsson.
Bor: Fjärås.
Sysselsättning: Utvecklare inom för- och grundskoleförvaltning.
Familj: Make, tre barn och sex barnbarn.
Fritid: Umgås med barnbarnen, jobbar i trädgården och är aktiv inom föreningsliv.
Ann-Helens bästa hälsotips:
– Ägna dig åt en träningsform du gillar. Den bästa motionen är den som blir av!

Ann-Helen bytte blodtrycksmedicinen mot promenader och rödbetsjuice – två naturliga vägar till sänkt blodtryck med bevisad effekt. Nu är hennes blodtryck normalt igen.

Träningsfolk klunkar rödbetsjuice till höger och vänster nu för tiden. Det är nämligen bevisat att den rödlila juicen ökar både uthålligheten och maxprestationen, med effekt efter bara ett par timmar. Men rödbetor har fördelar även för den som inte tränar uthållighetssport. Kväveoxidet – samma ämne som gör oss mer uthålliga – är en central signalmolekyl för hela hjärt-kärlsystemet. Det vidgar blodkärlen, ökar blodflödet och sänker blodtrycket.

Läs också: Sänkt blodtryck med hälsokost

Vill undvika läkemedel
Ann-Helen Davidsson fick högt blodtryck för ett och ett halvt år sedan. Hon började direkt medicinera på doktorns ordination. Ann-Helen mådde inte direkt dåligt av sin medicin, men gillade ändå tanken på ett naturligt alternativ. Därför blev hon mycket intresserad när hon strax därpå läste en artikel om rödbetors blodtryckssänkande effekt.
– Jag är 61 år i dag, säger Ann-Helen. Den dagen då jag måste börja äta mediciner kommer ju att komma förr eller senare. Men jag undviker gärna medicinerna så länge jag kan.

 
Ann-Helen Davidsson

Foto: Studio CK

Juice och promenader
Ann-Helen köpte rödbetsjuice på hälsokostaffären och började ta en deciliter varje morgon. Dessutom började hon promenera. Regelbunden motion är även det bevisat effektivt mot högt blodtryck. Ann-Helen hade rört på sig redan innan, men nu blev promenaderna mer kontinuerliga – minst en halvtimme om dagen.

Läs också: Kvinnor med högt blodtryck får inte samma behandling som män

Underbart att slippa
Ann-Helen gick på kontroller hos läkaren var tredje månad. Vid varje mätning hade blodtrycket gått ner. Ann-Helen kunde minska medicindosen undan för undan. När vi pratas vid har hon precis slutat äta sin blodtryckssänkande medicin helt. Hennes blodtryck är nämligen helt normalt igen.
– Det känns underbart, säger Ann-Helen. Verkligen jättehärligt!

En livsstil
Ann-Helen understryker att hon inte vet om det är den blodtryckssänkande medicinen eller juicen och promenaderna som har sänkt blodtrycket. Troligen har båda bidragit.
– Nu gäller det ju att behålla det normala läget. Men jag är inte orolig. Rödbetsjuicen och promenaderna har blivit en del av min livsstil nu, säger Ann-Helen.

Läs också: Pigg med supermat

Krampen försvann
Ann Helen har märkt en sak till, säger hon. Hon har inte längre kramp om nätterna. Eftersom orsaken till muskelkramper inte är helt vetenskapligt klarlagd, är det förstås svårt att veta huruvida det är rödbetsjuicen som har hjälpt. Men kanske kan kväveoxidets muskelavslappnande effekter ha varit av godo. Ann-Helen sover i alla fall gott numera.
– Förut vaknade jag ofta med kramp i vaderna om nätterna. Det gör jag inte längre, säger Ann-Helen nöjt.

Av Maja Sönnerbo


Rödbetor och kväveoxid

Rödbetor innehåller oorganiskt nitrat. Det är det som ger oss lite av naturens superkrafter. I munnen omvandlar saliv och bakterier nitratet till nitrit som sedan förvandlas till kväveoxid. Kväveoxidet vidgar kärlen och skyddar därför hela hjärtkärlsystemet. De vidgade kärlen gör syretransporten i kroppen mer effektiv, vilket resulterar i tillfälligt ökad fysisk prestationsförmåga. Kväveoxidet skyddar också matsäcken genom att stimulera magslemhinnornas skyddsmekanismer. Nitrat finns även i spenat, mangold och andra gröna bladgrönsaker.

Namn: Ann-Helen Davidsson.
Bor: Fjärås.
Sysselsättning: Utvecklare inom för- och grundskoleförvaltning.
Familj: Make, tre barn och sex barnbarn.
Fritid: Umgås med barnbarnen, jobbar i trädgården och är aktiv inom föreningsliv.
Ann-Helens bästa hälsotips:
– Ägna dig åt en träningsform du gillar. Den bästa motionen är den som blir av!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Få hjälp i pollentider!

Naturlig hälsa

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner. Man får också i sig histamin via maten, vissa livsmedel innehåller mer än andra. En ökad känslighet för histamin gör att man reagerar kraftigare på histaminrika livsmedel och vid allergiska reaktioner där histamin frisätts. Den ökade känsligheten beror vanligen på nedsatt enzymfunktion där histaminet inte kan brytas ner optimalt.

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshund

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.