Sänkt blodtryck på naturligt sätt | Kurera.se
Rödbetor med blast

Sänkt blodtryck på naturligt sätt

Rödbetor och kväveoxid

Rödbetor innehåller oorganiskt nitrat. Det är det som ger oss lite av naturens superkrafter. I munnen omvandlar saliv och bakterier nitratet till nitrit som sedan förvandlas till kväveoxid. Kväveoxidet vidgar kärlen och skyddar därför hela hjärtkärlsystemet. De vidgade kärlen gör syretransporten i kroppen mer effektiv, vilket resulterar i tillfälligt ökad fysisk prestationsförmåga. Kväveoxidet skyddar också matsäcken genom att stimulera magslemhinnornas skyddsmekanismer. Nitrat finns även i spenat, mangold och andra gröna bladgrönsaker.

Namn: Ann-Helen Davidsson.
Bor: Fjärås.
Sysselsättning: Utvecklare inom för- och grundskoleförvaltning.
Familj: Make, tre barn och sex barnbarn.
Fritid: Umgås med barnbarnen, jobbar i trädgården och är aktiv inom föreningsliv.
Ann-Helens bästa hälsotips:
– Ägna dig åt en träningsform du gillar. Den bästa motionen är den som blir av!

Ann-Helen bytte blodtrycksmedicinen mot promenader och rödbetsjuice – två naturliga vägar till sänkt blodtryck med bevisad effekt. Nu är hennes blodtryck normalt igen.

Träningsfolk klunkar rödbetsjuice till höger och vänster nu för tiden. Det är nämligen bevisat att den rödlila juicen ökar både uthålligheten och maxprestationen, med effekt efter bara ett par timmar. Men rödbetor har fördelar även för den som inte tränar uthållighetssport. Kväveoxidet – samma ämne som gör oss mer uthålliga – är en central signalmolekyl för hela hjärt-kärlsystemet. Det vidgar blodkärlen, ökar blodflödet och sänker blodtrycket.

Läs också: Sänkt blodtryck med hälsokost

Vill undvika läkemedel
Ann-Helen Davidsson fick högt blodtryck för ett och ett halvt år sedan. Hon började direkt medicinera på doktorns ordination. Ann-Helen mådde inte direkt dåligt av sin medicin, men gillade ändå tanken på ett naturligt alternativ. Därför blev hon mycket intresserad när hon strax därpå läste en artikel om rödbetors blodtryckssänkande effekt.
– Jag är 61 år i dag, säger Ann-Helen. Den dagen då jag måste börja äta mediciner kommer ju att komma förr eller senare. Men jag undviker gärna medicinerna så länge jag kan.

 

Ann-Helen Davidsson

Foto: Studio CK

Juice och promenader
Ann-Helen köpte rödbetsjuice på hälsokostaffären och började ta en deciliter varje morgon. Dessutom började hon promenera. Regelbunden motion är även det bevisat effektivt mot högt blodtryck. Ann-Helen hade rört på sig redan innan, men nu blev promenaderna mer kontinuerliga – minst en halvtimme om dagen.

Läs också: Kvinnor med högt blodtryck får inte samma behandling som män

Underbart att slippa
Ann-Helen gick på kontroller hos läkaren var tredje månad. Vid varje mätning hade blodtrycket gått ner. Ann-Helen kunde minska medicindosen undan för undan. När vi pratas vid har hon precis slutat äta sin blodtryckssänkande medicin helt. Hennes blodtryck är nämligen helt normalt igen.
– Det känns underbart, säger Ann-Helen. Verkligen jättehärligt!

 

En livsstil
Ann-Helen understryker att hon inte vet om det är den blodtryckssänkande medicinen eller juicen och promenaderna som har sänkt blodtrycket. Troligen har båda bidragit.
– Nu gäller det ju att behålla det normala läget. Men jag är inte orolig. Rödbetsjuicen och promenaderna har blivit en del av min livsstil nu, säger Ann-Helen.

Läs också: Pigg med supermat

Krampen försvann
Ann Helen har märkt en sak till, säger hon. Hon har inte längre kramp om nätterna. Eftersom orsaken till muskelkramper inte är helt vetenskapligt klarlagd, är det förstås svårt att veta huruvida det är rödbetsjuicen som har hjälpt. Men kanske kan kväveoxidets muskelavslappnande effekter ha varit av godo. Ann-Helen sover i alla fall gott numera.
– Förut vaknade jag ofta med kramp i vaderna om nätterna. Det gör jag inte längre, säger Ann-Helen nöjt.

Av Maja Sönnerbo


Rödbetor och kväveoxid

Rödbetor innehåller oorganiskt nitrat. Det är det som ger oss lite av naturens superkrafter. I munnen omvandlar saliv och bakterier nitratet till nitrit som sedan förvandlas till kväveoxid. Kväveoxidet vidgar kärlen och skyddar därför hela hjärtkärlsystemet. De vidgade kärlen gör syretransporten i kroppen mer effektiv, vilket resulterar i tillfälligt ökad fysisk prestationsförmåga. Kväveoxidet skyddar också matsäcken genom att stimulera magslemhinnornas skyddsmekanismer. Nitrat finns även i spenat, mangold och andra gröna bladgrönsaker.

Namn: Ann-Helen Davidsson.
Bor: Fjärås.
Sysselsättning: Utvecklare inom för- och grundskoleförvaltning.
Familj: Make, tre barn och sex barnbarn.
Fritid: Umgås med barnbarnen, jobbar i trädgården och är aktiv inom föreningsliv.
Ann-Helens bästa hälsotips:
– Ägna dig åt en träningsform du gillar. Den bästa motionen är den som blir av!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

 

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.