Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Åsa Lagerqvist Foto: Friberg

Hon sänkte sitt kolesterol med hjälp av rött ris

Åsa Lagerqvist åt traditionella mediciner mot högt kolesterol som gav henne smärtsamma biverkningar. Med hjälp av rött ris fick hon bättre värden och idag är biverkningarna puts väck!

Åsa Lagerqvist från Munkfors utanför Köping blev nyfiken på att testa sina kolesterolvärden eftersom många i hennes bekantskapskrets pratade om hur viktigt det var att kolla upp. Idag är hon glad att hon gjorde det.
– Efter provtagningen fick jag hem ett brev från läkaren där hon skrev att mitt kolesterol var katastrofalt högt. För mig kändes det panikartat. Jag kastade mig över telefonen. Jag var livrädd att jag skulle få en hjärtinfarkt, berättar Åsa.

► Läs också: Hjälp till bra kolesterolnivåer

 

Ligger i släkten
Åsa har idrottat mycket i sitt liv, varit väldigt vältränad och sprungit maraton vid flera tillfällen så hon kände sig förvånad när läkaren berättade att hennes kolesterol låg på 8,3 och att det normala värdet ligger runt fem. Högt kolesterol finns i hennes familj, men hon trodde att träningen skulle hjälpa henne.
– Min pappa har också jättehögt kolesterol men jag trodde att träningen skulle ha mer effekt än den hade.

Kraftiga biverkningar
Hon sattes direkt på en traditionell kolesterolsänkande medicin, men Åsa som lider av psoriasis med stela leder fick svåra biverkningar och mådde inte alls bra.
– Jag har redan ont av min psoriasis men med medicinen fick jag ännu mer smärta och tillslut hade jag så ont att jag knappt kunde gå. Det var så jobbigt att jag inte ville fortsätta äta dem.

► Läs också: Statiner kan öka risken för diabetes med 50 procent

Blev tipsad om rött ris
När Åsa berättade om sina problem för sin goda vän Mattias Burman blev hon tipsad om att istället testa kosttillskottet Redasin som innehåller rött ris som visat sig hämma produktionen av kolesterol i levern.
– Mattias kan allt när det gäller hälsa, kost och hälsokostpreparat och han berättade att han haft ungefär lika högt, eller till och med högre, kolesterolvärde än vad jag hade. Han hade ätit tabletter med innehåll av rött ris, så jag tänkte att jag inte hade något att förlora på att testa det.

Sänkte till 6,2 efter bara en ask
I början tog Åsa tillskottet ihop med de receptbelagda tabletterna, men när hon läste på valde hon att skippa medicinen som gav henne biverkningar.
– Jag läste att det inte var så bra att äta båda samtidigt så jag valde att fortsätta med Redasin och det funkade bra. När jag kollade sist låg värdet på 6,2 och då hade jag bara ätit tabletterna ett par månader och bara hunnit göra av med en ask.

 

Läs också: Lagrad vitlök kan motverka åderförkalkning visar ny studie

Biverkningarna försvann
Biverkningarna försvann snabbt när hon slutade med kolesterolmedicinen och nu ser Åsa fram emot att testa sitt kolesterolvärde igen.
– Jag vill gärna att det ska sjunka under fem. Jag känner mig jätteglad att jag inte ligger på rött längre och att mina värden blivit bättre, säger hon och fortsätter:
– Jag har haft en del personliga kriser nyligen där jag blivit lite uppjagad och då jobbar hjärtat ännu mer. Jag tror inte att det hade gått bra om mitt kolesterol varit som det var förut.

► Läs också: Expertens 5 kostråd för friska kärl och bra kolesterol

Av Jenny Thorell

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.