Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna utomhus

Fotograf: Charlotte

Sänkte sina kolesterolvärden – helt naturligt

Lisbeth Martinsson

Ålder: 69 år.
Bor: Gislaved.
Gör: Pensionär. Har jobbat med barn och inom äldreomsorgen.
Familj: Gift, tre barn och sju barnbarn.
Så mår jag bra:  Vi har husvagn och tycker om att åka runt i landet och campa. Umgänget med barn och barnbarn ger glädje, och det gör också aktiviteterna i PRO. Jag går på stickkafé med ett gäng damer en gång i veckan.

Lisbeth Martinssons årliga hälsokontroll, visade på lite för högt kolesterolvärde. Doktorn ville ge statiner, men det vill inte Lisbeth ha. Istället tog hon ett tillskott med rödris – och vid nästa undersökning var värdena normala igen.

Inom forskningen har man länge ansett att för mycket kolesterol i blodet har betytt en ökad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns två sorters kolesterol, LDL, som kallas för det onda kolesterolet, och HDL, som benämns som det goda. Båda är nödvändiga.

Dessa två varianter fraktar kolesterol till och från levern och ut till cellerna. När det så kallade onda kolesterolets nivåer blir för höga har man sett det som en riskfaktor för åderförfettning i kärlen, som så småningom kan leda till hjärt-kärlsjukdomar.

Men under senare tid har röster höjts som pekat på att det är först när LDL-kolesterolet oxiderar som det bildar farliga plack längs våra kärlväggar. När placken mineraliseras så hårdnar de, och det i sin tur leder till hjärt-kärlproblematik.

 

Bästa sättet att förebygga plackbildning är att äta mycket grönsaker, dra ner på socker och processade livsmedel, motionera regelbundet och undvika rökning. Men höga kolesterolvärden kan också vara ärftligt betingat.

LÄS OCKSÅ: Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Naturligt alternativ

Lisbet Martinsson i Gislaved har alltid varit intresserad av naturlig hälsa och försöker leva så sunt som möjligt genom att äta mycket frukt och grönt och se till att träningen blir av. Hon har sett det nödvändiga i att gå på hälsokontroller och har, sedan hon blivit äldre, gjort en undersökning varje år.

När hon för snart tre år sedan fick reda på att hennes kolesterolvärden låg på gränsen till för höga var hon säker på vad hon skulle göra.

– Jag ville inte ha mer läkemedel eftersom jag redan äter blodtrycksmedicin och har gjort det i 20 år.

– Mina värden var ju bara på gränsen till för höga, så när läkaren föreslog statiner så vill jag helst inte ha dem. Fanns det ett naturligt alternativ så ville jag hellre ta det, säger Lisbeth Martinsson.

LÄS OCKSÅ: Naturlig kolesterolsänkning med rödris

Rödris sänkte kolesterolet

När Lisbeth sökte efter alternativ till statiner fann hon en produkt med rödris som kan sänka kolesterolet i kroppen. Hon bestämde sig för att prova – och nästa gång hon gick på en hälsokontroll var hennes kolesterolvärden normala igen.

 

– Högt kolesterol ger ju inga symtom, så jag kände ju ingen förändring, men jag blev glad över att värdena blivit bra igen, så att jag slapp statinerna. Jag har hört att de kan ge otrevliga biverkningar, säger Lisbeth Martinsson, som då inte tyckte att det var nödvändigt att berätta för doktorn vad som gjort värdena normala igen.

Rödris tillverkas genom att man fermenterar vitt ris med Monascus purpureus svampmycel. Vid tillverkningen alstras ett starkt rött färgämne och de färgade risgrynen torkas och mals. Det är ämnet monakolin-K som finns i rödris som kan sänka kolesterolvärdet.

– Nu har jag tagit rödriset i nästan tre år och kolesterolvärdena är bra. Det tycker jag känns skönt eftersom jag haft problem med biverkningar av mina blodtrycksmediciner. Men nu tar jag en tablett som fungerar bra.

LÄS OCKSÅ: Sänkt kolesterol utan medicin

Mycket frukt och grönt

Lisbeth Martinsson är sedan några år tillbaka pensionär, men jobbade tidigare som undersköterska inom äldreomsorgen. Innan dess hade hon dagbarn hemma i villan.

– Jag trivdes bra som dagmamma, men i början av 90-talet fanns det för få barn i vårt område så jag blev uppsagd. Inom hemtjänsten och på äldreboende har det alltid funnits jobb att få. Jag fick fast tjänst direkt och stannade kvar tills pensionen. Numera tillhör jag en frivilliggrupp inom kyrkans hemtjänst och hjälper till på olika boenden en gång i veckan med allt från ledsagning till högläsning och sällskap.

 

Precis som så många andra som arbetat inom de tunga vårdyrkena så känner Lisbeth att hennes kropp tagit stryk. Hon har ont i axlar och knän, men har provat gurkmeja för värken och stelheten och är nöjd med resultatet.

– Jag har alltid motionerat. Förutom vardagsmotionen med allt från promenader till städning så gick jag på gympa när jag jobbade på hemtjänsten. När jag slutade där skaffade jag en motionscykel. Två gånger i veckan spelar jag boule med PRO. Det är bra vardagsmotion och den sociala biten är viktig, säger Lisbeth.

Trädgårdsarbetet överlåter hon till maken, men matlagning har Lisbeth alltid haft ett stort intresse för och måltiderna innehåller alltid mycket grönsaker och frukt.

– Att leva så naturligt som möjligt är viktigt för mig. Jag läser gärna om hälsa och hur man kan må bra genom att äta rätt och komplettera med tillskott om man behöver. Det finns mycket kunskap att ta in och jag är alltid noga med att ta vitaminer och mineraler.

Av Inger PalmLisbeth Martinsson

Ålder: 69 år.
Bor: Gislaved.
Gör: Pensionär. Har jobbat med barn och inom äldreomsorgen.
Familj: Gift, tre barn och sju barnbarn.
Så mår jag bra:  Vi har husvagn och tycker om att åka runt i landet och campa. Umgänget med barn och barnbarn ger glädje, och det gör också aktiviteterna i PRO. Jag går på stickkafé med ett gäng damer en gång i veckan.

Rödris

… är fermenterat vitt ris som kan sänka kolesterolvärdet. Rödris tillverkas genom att vitt ris fermenteras med Monascus purpureus svampmycel. Vid tillverkningen alstras ett starkt rött färgämne och de färgade risgrynen torkas och mals. I rödris finns ämnet monakolin-K, och det är det som anses sänka kolesterolvärdet.
Redasin är ett exempel på rödrisprodukt. Den innehåller förutom monakolin K även Q10, B12, B6 och folsyra.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fyra hundar på rad i skogen

Hur smart är din hund?

Husdjur

Har du funderat över hur intelligent din hund egentligen är, eller hur den står sig jämfört med andra hundraser? Då behöver du inte fundera länge till, för nu finns en rankinglista!

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – behandlingen som ger piggare hud

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

kvinna håller i ett knä

Läkeväxter som lindrar artros

Naturlig hälsa

I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.