Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Sanna Bråding sitter med en slev i en rosa bunke mot lila bakgrund

Foto: Yessica Thor

Sanna Bråding om cancer – och kostens vikt för hälsan

Fakta

Namn: Sanna Bråding
Ålder: 34 år
Yrke: Programledare och skådespelerska
Familj: Sambon Mwanza ”British” Mbumba
Bor: Södermalm i Stockholm

Intervjun är hämtad från boken "Rosa Kokboken", en bok där författaren Anna Benson samlat 20 kända svenska kvinnors paradrecept, tankar kring mat och berättelse om sina egna möten med cancer.
1 av 3 får cancer i Sverige idag. Är vi inte själva drabbade har vi förmodligen någon i vår närhet. Tillsammans kan vi hjälpa.
Köp Rosa Kokboken här.
100 kronor per bok går oavkortat till Cancerfonden. Målet är att samla minst 1 miljon kronor. Drömmen är minst det dubbla. Pengarna redovisas den 27:e oktober 2014.
Följ insamlingen här.

Rosa Kokboken
Ge en gåva
SMS:a BESEGRA 9019 till 72988 för att skänka 50 kr till insamlingen

Författaren Anna Benson förlorade sin första himlastormande förälskelse till bröstcancer. Något som också är en av anledningarna till varför hon brinner så mycket för projektet "Rosa Kokboken, en bok som uppmärksammar cancer och säljs till förmån för forskning.
Här delar hon med sig av ett kapitel från boken - där hon träffar den skandalomsusade programledaren Sanna Bråding. För en intervju där pizzabak varvas med prat om Sannas egna upplevelser av cancer.

Här hittar du receptet till Sannas glutenfria pizza.

Jag minns henne framförallt som Tanja i Tre Kronor, en av få tv-serier jag någonsin har följt. Det var där hon fick sitt stora genombrott, bara 14 år gammal. Men Sanna Bråding har gjort så mycket mer. Förutom skådespeleriet har hon också varit programledare för Idol, Grammisgalan, Värsta pojkvänsakademin och Rockbjörnen. På senare år har vi mest hört henne som programledare i Sveriges Radio, sett henne på teaterscenen och hört talas om henne som smyckesdesigner för det egna märket Miss UFO.

Undviker kött, gluten och mejeri - och äter enbart ekologiskt
Idag kommer det att bli mycket prat om hälsa. Bland annat om Sannas nära och jämnåriga vän som fick cancer i stora delar av kroppen men som idag mår bättre än någonsin.
Vi ska prata om hur vännens sjukdom har påverkat Sanna och hur hon har ändrat hela sitta leverne. För idag är hon extremt medveten om vad hon stoppar i sig; hon äter till exempel endast ekologiskt och undviker kött, gluten och mjölkprodukter.

Drabbades av anorexi och blev besatt av träning
Sanna har gått igenom en hel del de senaste åren, såväl psykiskt som fysiskt. Med ett förflutet som innehåller både ätstörningar, alkohol- och drogmissbruk och dessutom ett antal depressioner, har hon stor erfarenhet av livets mörkare sidor. Hela livet har hon kämpat med sina demoner och sin extrema känslighet.
Redan som tioåring började Sanna må psykiskt dåligt och i tonåren förvärrades situationen. Hon drabbades av anorexi och började träna flera gånger om dagen; hon gömde till och med träningskläder i skolan så att inte hennes föräldrar skulle tycka att hon tränade för mycket. Ofta sprang hon också hela vägen till skolan, som ett extra träningspass, och efter skolan skyndade hon sig alltid hem för att hinna smutsa ner lite disk så att hennes föräldrar skulle tro att hon redan hade ätit. Hela tiden mörkade hon och kom med ursäkter.
– Man blir expert på att ljuga, berättar hon.

Högsta betyg i skolan men mådde uselt inombords
Det handlar alltid om att ligga steget före. Sanna sov dåligt och var ofta ledsen när ingen såg. Eftersom hon redan då var en offentlig person var hon duktig på att le och skratta när tillfället så krävde. Men hon kände aldrig att hon dög eller var tillräckligt bra, och missbruket blev som en bestraffning. Och även ett sätt att ha kontroll.
– Jag var som en robot och gjorde allt för att hålla fasaden uppe, berättar hon.
Sanna hade högsta betyg i skolan och jobbade hårt vid sidan om som skådespelerska under många år. Hon ville visa alla, inte minst sina föräldrar och framförallt sig själv, att hon var stark nog att klara av alltsammans. Men inombords mådde hon uruselt.

 

Färgglada kläder och uppseendeväckande frisyrer
Hon tar emot mig i sin härliga lägenhet på Södermalm i Stockholm där hon bor tillsammans med pojkvännen British. Sanna älskar Söder och känner sig hemma här. Hennes hem är lika färgsprakande som hon själv och förutom färgorgien är lägenheten fylld av attiraljer av alla de slag. Jag har sällan sett så många prylar. Sanna är en intensiv person och hennes klingande skratt smittar lätt av sig. Det är svårt att inte lägga märke till henne om man möter henne någonstans. Förutom att hon alltid klär sig färgglatt och bär stora smycken har hon ofta uppseendeväckande frisyrer. Den ena mer utmärkande än den andra. Hon pratar konstant och hon säger med glimten i ögat att det är hennes problem. Men samtidigt hennes styrka. Jag tänker att det måste vara en utmärkt egenskap att ha när hon är programledare i radio.

Sanna Bråding i köket med Anna Benson, smetar tomatsås på pizzadeg

Foto: Yessica Thor

Bjuder på glutenfri pizza
Sanna ska bjuda mig på sin glutenfria pizza – ett av hennes paradrecept. Den är tydligen snabb och enkel att göra och resultatet blir ljuvligt, utlovar hon. Vi börjar med att sätta på ugnen på 225 grader. Sannas kök sjuder av färg, men favoritfärgerna rosa och lila utmärker sig extra genom såväl skålar som slickepottar. Spisen är väl använd och det är inte första gången hon lagar mat i sitt kök, det märker jag. Senare får jag veta att hon älskar såväl matlagning som bakning. Särskilt förtjust är hon i att baka tårta, säger hon, prinsesstårta med en massa marsipanfigurer på ska det vara. När hon var liten kunde hon till och med ha tårta med sig till skolan för att överraska sina kompisar.
– Jag har alltid varit duktig på att se till att alla andra äter, skrattar hon.
Sanna lagar gärna mycket mat när hon väl lagar. Det får absolut inte ta slut – och alla ska få. Blir det inte pizza, blir det gärna kongolesiskt. Såväl den afrikanska maten som kulturen har alltid tilltalat henne och hon älskar när man sitter runt ett bord där man får gestikulera, prata högt och i munnen på varandra. Precis som hemma hos hennes stora familj. Mat har alltid haft en central plats i Sannas liv, även om det inte alltid har varit i så positiv bemärkelse som nu, med tanke på anorexin och på senare år även bulimin som hon led av.

Sanna om sina möten med cancer - och hur det förändrat synen på mat
Första mötet med cancer var när Sanna var 11 år och en bekant i samma ålder dog av sjukdomen. Det var overkligt, minns hon, att någon så ung kunde drabbas. Sannas mormor fick bröstcancer för många år sedan men lyckades sedan bli fri från sin cancer och levde i nästan 15 år efter beskedet. Alla har vi det runt omkring oss.
Det som har påverkat henne mest är dock när hennes väninna insjuknade, 29 år gammal. Hon hade precis fött en dotter och det var så de upptäckte tumören, som satt mellan lungorna. Väninnan strålbehandlades och fick morfin mot smärtorna, vilket ledde till ett beroende, berättar Sanna.
Hon fick sedan avgiftas och blev väldigt dålig. När hon väl hade återhämtat sig meddelade läkarna glädjande nog att hon var frisk och cancern var borta. Men de hade fel och hon insjuknade snart igen. Cancern hade spridit sig till lungorna och ut i stora delar av kroppen. För att undvika alla gifter och morfin gav hon sig ut på en hälsoresa under nästan ett år. Väninnan besökte flera hälsohem runt om i världen och ändrade all sin kost till rawfood och veganmat. Hon åt enbart ekologiskt och fastade med jämna mellanrum.
Sanna berättar entusiastiskt att allt det där höll cancern i schack och väl hemma var hon stark nog att genomgå nya behandlingar.

Vill ha kontroll vid pizzabaket
Pizzabaket sätter igång under tiden vi pratar och vi plockar fram mängder av ingredienser: kronärtskockor, champinjoner, gröna oliver, mozzarella, rucola, kryddor, mjölmix, jäst och fiberhusk. Sedan blandar vi ljummet vatten med jäst och fiberhusk. Sanna häller i lite olivolja och saltar måttligt, och så blandar vi runt degen. Efter det ska degen jäsa en stund. Jag tar ett eget initiativ och börjar skiva champinjoner, men Sanna tar snabbt över. Det märks att hon vill ha kontroll. Hennes naglar är nylackade och nästan alla fingrar är smyckade med vackra ringar som hon har designat själv. Flera är dödskallar i silver. Stora och utmärkande såklart. Vi tar massor av champinjoner och jag tycker att det ser mycket ut.
– Men i värmen kryper de ihop så det blir lagom, förklarar hon.

Skrattar åt oredan
Degen har jäst lite och det är dags att tillsätta mjölmixen. Jag spiller lite och Sanna skrattar åt oredan. Hon plockar fram en elvisp och sätter på degkrokar. Jag undrar om hon aldrig använder bakmaskin, men någon sådan äger hon inte. Sanna berättar också att om man inte har någon elvisp så kan man knåda för hand tills det blir en torr och lite smulig deg. Vi använder dock elvispen, som fixar till det på nolltid. Efter ett tag tillsätter vi lite vatten och bakpulver. Sedan får degen vila under en handduk i nästan 30 minuter.

Sanna Bråding sitter i köket med Anna Benson

Foto: Yessica Thor

 

Gick upp 30 kilo på några månader
Mitt i allt bakande pratar vi vidare om Sannas hälsa. All träning förstörde till slut hennes knän och hon blev tvungen att sluta. Det var då hon började dricka istället. Extremt mycket.
Under alla år har hon haft någon form av missbruk och så fort hon har blivit av med ett har det hela tiden bytts ut mot ett annat. Hon berättar att hon tålde stora mängder alkohol och aldrig blev bakfull, och kunde gå direkt till jobbet utan att det var någon som märkte något.
Sanna hade aldrig druckit alkohol tidigare eftersom det innehöll en massa kalorier. Men när hon väl började drack hon väldigt mycket och gick upp 30 kilo (!) på bara några månader. Hon ville visa att hon faktiskt kunde gå upp i vikt om hon själv ville. Den kraftiga viktuppgången resulterade efter en tid i bulimi. Och hon började ta droger för att orka. Samtidigt var hon en hyllad programledare och just då ledde hon tv-programmet Idol.

"Utan dem hade jag inte levt idag"
När jag hör Sannas historia blir jag mörkrädd. Varför var det ingen som såg? Ingen som reagerade? Själv säger hon att hon inte tillät det. Hon ville inte visa sig svag och vägrade att gå till någon psykolog eller läkare, trots att föräldrarna gjorde allt som stod i deras makt för att hjälpa henne. Men de hade ingen aning om vad som egentligen försiggick.
– Det finns ingenting mina föräldrar skulle kunna gjort annorlunda, säger hon. De har varit som änglar för mig och utan dem hade jag nog inte levt idag, fortsätter hon.
Det är dags för oss att göra tomatsåsen och det finns flera sätt att gå tillväga. Vi väljer att använda en färdig tomatsås på passerade (ekologiska) tomater som vi häller ner i en kastrull tillsammans med örtsaltet och de torkade örterna.

Pizzan har fått färg
Degen är för länge sedan klar och den har jäst sig till en stor boll. Vi kavlar ut till flera rektangulära, mindre pizzor med rundade hörn och häller på tomatsåsen så att den täcker hela degen. Därefter är det bara att dekorera. Det här är det allra roligaste, tycker jag, och vi hjälps åt med att lägga på såväl kronärtskocka, mozzarella, oliver och champinjoner.
– Allt sådant kan man givetvis variera efter tycke och smak, säger Sanna.
Pizzan ser riktigt fin ut och åker in i ugnen tills osten har smält och den har fått lite färg.

Övertygad om att mat och hälsa hör ihop
Det var just med maten som allt började, och det är oundvikligt att inte komma in på Sannas livshistoria när man sätter sig ner för att prata. Om livet. Om mat. Om hälsan. Om cancer. Få har en sådan kontroll som hon över sin kropp. Få vet hur den reagerar om man gör si eller så. Sanna är övertygad om att mat och hälsa hänger ihop. Kost och sjukdomar interagerar.
– Äter man mycket kött, gluten, mjölkprodukter och annat med hormoner och skit i så är det klart att det påverkar kroppen, säger hon.
Hon menar också att sömn och stress spelar in. Det är helheten man måste tänka på. Och det är nog den viktigaste insikten hon har fått. Sanna uppmanar alla att äta ekologiskt och gärna försöka sig på fler veganalternativ.

"Jag ville så gärna sluta, men kunde inte"
Vi fastnar i samtalet om livet och hur skört det är, alla människor som drabbas av olika sjukdomar. Vi pratar om döden. Sanna berättar att hon mitt i sin misär till slut inte brydde sig om ifall hon skulle dö eller inte. Flera vänner runt omkring henne dog och hon levde i en vardag där sådant blev normalt. Självmord. Överdoser. Kriminella uppgörelser.
– Jag ville så gärna sluta, men kunde inte, säger hon med skör röst.
Jag vet att hon har talat om det här många gånger tidigare, men det märks att det fortfarande är ett väldigt tungt minne.

Sanna Bråding skrattar

Foto: Yessica Thor

 

Vändpunkten - åkte fast för narkotikainnehav
Vändningen kom 2008 då hon åkte fast för narkotikainnehav. Hon slarvade med flit och köpte drogerna på öppen gata.
– Någonstans inom mig ville jag åka fast, säger hon. Allt behövde få ett slut. Och jag behövde hjälp.
Den 28 april knackade det på dörren. Polisen stod utanför och gjorde en husrannsakan. Sanna fördes till häktet och fick ligga på en madrass på golvet i några dagar. En tid hon beskriver som väldigt befriande.
– Det låter säkert märkligt, men jag kände ett lugn som jag inte känt på flera år, säger hon.
– Jag kunde inget göra. Inte prestera eller passa någon tid. Ingen telefon ringde. Ingen kunde nå mig, och jag var bara jag.

Dömdes för narkotikabrott
Sanna dömdes för narkotikabrott och fick tre månaders fängelse. Det blev räddningen och hon tvingades äntligen ta itu med sina problem. Löpsedlarna haglade och alla jobbuppdrag försvann. Hon fick börja om från noll.
–  Jag flyttade hem till mamma och pappa och slutade röka, äta socker, dricka alkohol, ta droger och dricka kaffe, berättar hon.
– Alla substanser som kunde påverka mig destruktivt skulle bort. Sedan började jag träna igen. Lagom. Visserligen är jag en ”allt eller inget människa” och jag älskar det, men jag måste lära mig att ta en paus ibland och fylla på med energi och att lagom också är okej.

"Jag behöver inte längre fly"
– De senaste åren har jag verkligen lagt mycket tid på att arbeta med mig själv och bli kvitt mitt destruktiva leverne.
– Jag behöver inte längre fly, utan kan till och med uppskatta en kväll ensam hemma. Utan alkohol eller något annat elände, säger hon.
Hon har slutat helt med drogerna och alkohol har hon inte druckit på snart fem månader. Sanna är nämligen gravid.

Cancersjuka väninnan fick Sanna att inse vikten av vad hon stoppar i sig
Sannas väninna som idag är så frisk hon kan bli (tumören är vilande) är och har varit en stor inspirationskälla för Sannas välbefinnande, och hon har fått Sanna att ännu mer än tidigare inse hur viktigt det är att vi tänker på vad vi stoppar i oss. Inte minst att helt äta ekologiskt. Hon pratar ofta om hur hon på sätt och vis är glad över att hon fick sjukdomen och liksom ”vaknade till” i livet.n

Livet kan förändras - även till det bättre
Vi tar ut pizzan och den doftar bättre än på någon pizzeria i världen. Så gott! Osten är precis lagom smält och Sanna lägger på rikligt med rucola som vi båda tycker om. Jag utbrist spontant: Bella! Magnifico!
Bitarna har börjat falla på plats.
– Jag känner mig redo att släppa in någon och fokusera på någon annan än mig själv, säger Sanna lyckligt när vi sitter ner och smakar av. Några dagar senare ser jag att hon offentliggör sin graviditet på Instagram med en bild från ultraljudet och texten: ”När vi två blir en.”

Livet kan förändras. Och det här får vara ett exempel på när livet förändrades till det bättre.

Av Anna Benson


Fakta

Namn: Sanna Bråding
Ålder: 34 år
Yrke: Programledare och skådespelerska
Familj: Sambon Mwanza ”British” Mbumba
Bor: Södermalm i Stockholm

Intervjun är hämtad från boken "Rosa Kokboken", en bok där författaren Anna Benson samlat 20 kända svenska kvinnors paradrecept, tankar kring mat och berättelse om sina egna möten med cancer.
1 av 3 får cancer i Sverige idag. Är vi inte själva drabbade har vi förmodligen någon i vår närhet. Tillsammans kan vi hjälpa.
Köp Rosa Kokboken här.
100 kronor per bok går oavkortat till Cancerfonden. Målet är att samla minst 1 miljon kronor. Drömmen är minst det dubbla. Pengarna redovisas den 27:e oktober 2014.
Följ insamlingen här.

Rosa Kokboken
Ge en gåva
SMS:a BESEGRA 9019 till 72988 för att skänka 50 kr till insamlingen

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

 

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?