Sanna Bråding sitter med en slev i en rosa bunke mot lila bakgrund

Foto: Yessica Thor

Sanna Bråding om cancer – och kostens vikt för hälsan

Fakta

Namn: Sanna Bråding
Ålder: 34 år
Yrke: Programledare och skådespelerska
Familj: Sambon Mwanza ”British” Mbumba
Bor: Södermalm i Stockholm

Intervjun är hämtad från boken "Rosa Kokboken", en bok där författaren Anna Benson samlat 20 kända svenska kvinnors paradrecept, tankar kring mat och berättelse om sina egna möten med cancer.
1 av 3 får cancer i Sverige idag. Är vi inte själva drabbade har vi förmodligen någon i vår närhet. Tillsammans kan vi hjälpa.
Köp Rosa Kokboken här.
100 kronor per bok går oavkortat till Cancerfonden. Målet är att samla minst 1 miljon kronor. Drömmen är minst det dubbla. Pengarna redovisas den 27:e oktober 2014.
Följ insamlingen här.

Rosa Kokboken
Ge en gåva
SMS:a BESEGRA 9019 till 72988 för att skänka 50 kr till insamlingen

Författaren Anna Benson förlorade sin första himlastormande förälskelse till bröstcancer. Något som också är en av anledningarna till varför hon brinner så mycket för projektet ”Rosa Kokboken, en bok som uppmärksammar cancer och säljs till förmån för forskning.
Här delar hon med sig av ett kapitel från boken – där hon träffar den skandalomsusade programledaren Sanna Bråding. För en intervju där pizzabak varvas med prat om Sannas egna upplevelser av cancer.

Här hittar du receptet till Sannas glutenfria pizza.

Jag minns henne framförallt som Tanja i Tre Kronor, en av få tv-serier jag någonsin har följt. Det var där hon fick sitt stora genombrott, bara 14 år gammal. Men Sanna Bråding har gjort så mycket mer. Förutom skådespeleriet har hon också varit programledare för Idol, Grammisgalan, Värsta pojkvänsakademin och Rockbjörnen. På senare år har vi mest hört henne som programledare i Sveriges Radio, sett henne på teaterscenen och hört talas om henne som smyckesdesigner för det egna märket Miss UFO.

 

Undviker kött, gluten och mejeri – och äter enbart ekologiskt
Idag kommer det att bli mycket prat om hälsa. Bland annat om Sannas nära och jämnåriga vän som fick cancer i stora delar av kroppen men som idag mår bättre än någonsin.
Vi ska prata om hur vännens sjukdom har påverkat Sanna och hur hon har ändrat hela sitta leverne. För idag är hon extremt medveten om vad hon stoppar i sig; hon äter till exempel endast ekologiskt och undviker kött, gluten och mjölkprodukter.

Drabbades av anorexi och blev besatt av träning
Sanna har gått igenom en hel del de senaste åren, såväl psykiskt som fysiskt. Med ett förflutet som innehåller både ätstörningar, alkohol- och drogmissbruk och dessutom ett antal depressioner, har hon stor erfarenhet av livets mörkare sidor. Hela livet har hon kämpat med sina demoner och sin extrema känslighet.
Redan som tioåring började Sanna må psykiskt dåligt och i tonåren förvärrades situationen. Hon drabbades av anorexi och började träna flera gånger om dagen; hon gömde till och med träningskläder i skolan så att inte hennes föräldrar skulle tycka att hon tränade för mycket. Ofta sprang hon också hela vägen till skolan, som ett extra träningspass, och efter skolan skyndade hon sig alltid hem för att hinna smutsa ner lite disk så att hennes föräldrar skulle tro att hon redan hade ätit. Hela tiden mörkade hon och kom med ursäkter.
– Man blir expert på att ljuga, berättar hon.

Högsta betyg i skolan men mådde uselt inombords
Det handlar alltid om att ligga steget före. Sanna sov dåligt och var ofta ledsen när ingen såg. Eftersom hon redan då var en offentlig person var hon duktig på att le och skratta när tillfället så krävde. Men hon kände aldrig att hon dög eller var tillräckligt bra, och missbruket blev som en bestraffning. Och även ett sätt att ha kontroll.
– Jag var som en robot och gjorde allt för att hålla fasaden uppe, berättar hon.
Sanna hade högsta betyg i skolan och jobbade hårt vid sidan om som skådespelerska under många år. Hon ville visa alla, inte minst sina föräldrar och framförallt sig själv, att hon var stark nog att klara av alltsammans. Men inombords mådde hon uruselt.

Färgglada kläder och uppseendeväckande frisyrer
Hon tar emot mig i sin härliga lägenhet på Södermalm i Stockholm där hon bor tillsammans med pojkvännen British. Sanna älskar Söder och känner sig hemma här. Hennes hem är lika färgsprakande som hon själv och förutom färgorgien är lägenheten fylld av attiraljer av alla de slag. Jag har sällan sett så många prylar. Sanna är en intensiv person och hennes klingande skratt smittar lätt av sig. Det är svårt att inte lägga märke till henne om man möter henne någonstans. Förutom att hon alltid klär sig färgglatt och bär stora smycken har hon ofta uppseendeväckande frisyrer. Den ena mer utmärkande än den andra. Hon pratar konstant och hon säger med glimten i ögat att det är hennes problem. Men samtidigt hennes styrka. Jag tänker att det måste vara en utmärkt egenskap att ha när hon är programledare i radio.

Sanna Bråding i köket med Anna Benson, smetar tomatsås på pizzadeg

Foto: Yessica Thor

Bjuder på glutenfri pizza
Sanna ska bjuda mig på sin glutenfria pizza – ett av hennes paradrecept. Den är tydligen snabb och enkel att göra och resultatet blir ljuvligt, utlovar hon. Vi börjar med att sätta på ugnen på 225 grader. Sannas kök sjuder av färg, men favoritfärgerna rosa och lila utmärker sig extra genom såväl skålar som slickepottar. Spisen är väl använd och det är inte första gången hon lagar mat i sitt kök, det märker jag. Senare får jag veta att hon älskar såväl matlagning som bakning. Särskilt förtjust är hon i att baka tårta, säger hon, prinsesstårta med en massa marsipanfigurer på ska det vara. När hon var liten kunde hon till och med ha tårta med sig till skolan för att överraska sina kompisar.
– Jag har alltid varit duktig på att se till att alla andra äter, skrattar hon.
Sanna lagar gärna mycket mat när hon väl lagar. Det får absolut inte ta slut – och alla ska få. Blir det inte pizza, blir det gärna kongolesiskt. Såväl den afrikanska maten som kulturen har alltid tilltalat henne och hon älskar när man sitter runt ett bord där man får gestikulera, prata högt och i munnen på varandra. Precis som hemma hos hennes stora familj. Mat har alltid haft en central plats i Sannas liv, även om det inte alltid har varit i så positiv bemärkelse som nu, med tanke på anorexin och på senare år även bulimin som hon led av.

Sanna om sina möten med cancer – och hur det förändrat synen på mat
Första mötet med cancer var när Sanna var 11 år och en bekant i samma ålder dog av sjukdomen. Det var overkligt, minns hon, att någon så ung kunde drabbas. Sannas mormor fick bröstcancer för många år sedan men lyckades sedan bli fri från sin cancer och levde i nästan 15 år efter beskedet. Alla har vi det runt omkring oss.
Det som har påverkat henne mest är dock när hennes väninna insjuknade, 29 år gammal. Hon hade precis fött en dotter och det var så de upptäckte tumören, som satt mellan lungorna. Väninnan strålbehandlades och fick morfin mot smärtorna, vilket ledde till ett beroende, berättar Sanna.
Hon fick sedan avgiftas och blev väldigt dålig. När hon väl hade återhämtat sig meddelade läkarna glädjande nog att hon var frisk och cancern var borta. Men de hade fel och hon insjuknade snart igen. Cancern hade spridit sig till lungorna och ut i stora delar av kroppen. För att undvika alla gifter och morfin gav hon sig ut på en hälsoresa under nästan ett år. Väninnan besökte flera hälsohem runt om i världen och ändrade all sin kost till rawfood och veganmat. Hon åt enbart ekologiskt och fastade med jämna mellanrum.
Sanna berättar entusiastiskt att allt det där höll cancern i schack och väl hemma var hon stark nog att genomgå nya behandlingar.

Vill ha kontroll vid pizzabaket
Pizzabaket sätter igång under tiden vi pratar och vi plockar fram mängder av ingredienser: kronärtskockor, champinjoner, gröna oliver, mozzarella, rucola, kryddor, mjölmix, jäst och fiberhusk. Sedan blandar vi ljummet vatten med jäst och fiberhusk. Sanna häller i lite olivolja och saltar måttligt, och så blandar vi runt degen. Efter det ska degen jäsa en stund. Jag tar ett eget initiativ och börjar skiva champinjoner, men Sanna tar snabbt över. Det märks att hon vill ha kontroll. Hennes naglar är nylackade och nästan alla fingrar är smyckade med vackra ringar som hon har designat själv. Flera är dödskallar i silver. Stora och utmärkande såklart. Vi tar massor av champinjoner och jag tycker att det ser mycket ut.
– Men i värmen kryper de ihop så det blir lagom, förklarar hon.

Skrattar åt oredan
Degen har jäst lite och det är dags att tillsätta mjölmixen. Jag spiller lite och Sanna skrattar åt oredan. Hon plockar fram en elvisp och sätter på degkrokar. Jag undrar om hon aldrig använder bakmaskin, men någon sådan äger hon inte. Sanna berättar också att om man inte har någon elvisp så kan man knåda för hand tills det blir en torr och lite smulig deg. Vi använder dock elvispen, som fixar till det på nolltid. Efter ett tag tillsätter vi lite vatten och bakpulver. Sedan får degen vila under en handduk i nästan 30 minuter.

Sanna Bråding sitter i köket med Anna Benson

Foto: Yessica Thor

Gick upp 30 kilo på några månader
Mitt i allt bakande pratar vi vidare om Sannas hälsa. All träning förstörde till slut hennes knän och hon blev tvungen att sluta. Det var då hon började dricka istället. Extremt mycket.
Under alla år har hon haft någon form av missbruk och så fort hon har blivit av med ett har det hela tiden bytts ut mot ett annat. Hon berättar att hon tålde stora mängder alkohol och aldrig blev bakfull, och kunde gå direkt till jobbet utan att det var någon som märkte något.
Sanna hade aldrig druckit alkohol tidigare eftersom det innehöll en massa kalorier. Men när hon väl började drack hon väldigt mycket och gick upp 30 kilo (!) på bara några månader. Hon ville visa att hon faktiskt kunde gå upp i vikt om hon själv ville. Den kraftiga viktuppgången resulterade efter en tid i bulimi. Och hon började ta droger för att orka. Samtidigt var hon en hyllad programledare och just då ledde hon tv-programmet Idol.

”Utan dem hade jag inte levt idag”
När jag hör Sannas historia blir jag mörkrädd. Varför var det ingen som såg? Ingen som reagerade? Själv säger hon att hon inte tillät det. Hon ville inte visa sig svag och vägrade att gå till någon psykolog eller läkare, trots att föräldrarna gjorde allt som stod i deras makt för att hjälpa henne. Men de hade ingen aning om vad som egentligen försiggick.
– Det finns ingenting mina föräldrar skulle kunna gjort annorlunda, säger hon. De har varit som änglar för mig och utan dem hade jag nog inte levt idag, fortsätter hon.
Det är dags för oss att göra tomatsåsen och det finns flera sätt att gå tillväga. Vi väljer att använda en färdig tomatsås på passerade (ekologiska) tomater som vi häller ner i en kastrull tillsammans med örtsaltet och de torkade örterna.

Pizzan har fått färg
Degen är för länge sedan klar och den har jäst sig till en stor boll. Vi kavlar ut till flera rektangulära, mindre pizzor med rundade hörn och häller på tomatsåsen så att den täcker hela degen. Därefter är det bara att dekorera. Det här är det allra roligaste, tycker jag, och vi hjälps åt med att lägga på såväl kronärtskocka, mozzarella, oliver och champinjoner.
– Allt sådant kan man givetvis variera efter tycke och smak, säger Sanna.
Pizzan ser riktigt fin ut och åker in i ugnen tills osten har smält och den har fått lite färg.

Övertygad om att mat och hälsa hör ihop
Det var just med maten som allt började, och det är oundvikligt att inte komma in på Sannas livshistoria när man sätter sig ner för att prata. Om livet. Om mat. Om hälsan. Om cancer. Få har en sådan kontroll som hon över sin kropp. Få vet hur den reagerar om man gör si eller så. Sanna är övertygad om att mat och hälsa hänger ihop. Kost och sjukdomar interagerar.
– Äter man mycket kött, gluten, mjölkprodukter och annat med hormoner och skit i så är det klart att det påverkar kroppen, säger hon.
Hon menar också att sömn och stress spelar in. Det är helheten man måste tänka på. Och det är nog den viktigaste insikten hon har fått. Sanna uppmanar alla att äta ekologiskt och gärna försöka sig på fler veganalternativ.

”Jag ville så gärna sluta, men kunde inte”
Vi fastnar i samtalet om livet och hur skört det är, alla människor som drabbas av olika sjukdomar. Vi pratar om döden. Sanna berättar att hon mitt i sin misär till slut inte brydde sig om ifall hon skulle dö eller inte. Flera vänner runt omkring henne dog och hon levde i en vardag där sådant blev normalt. Självmord. Överdoser. Kriminella uppgörelser.
– Jag ville så gärna sluta, men kunde inte, säger hon med skör röst.
Jag vet att hon har talat om det här många gånger tidigare, men det märks att det fortfarande är ett väldigt tungt minne.

Sanna Bråding skrattar

Foto: Yessica Thor

Vändpunkten – åkte fast för narkotikainnehav
Vändningen kom 2008 då hon åkte fast för narkotikainnehav. Hon slarvade med flit och köpte drogerna på öppen gata.
– Någonstans inom mig ville jag åka fast, säger hon. Allt behövde få ett slut. Och jag behövde hjälp.
Den 28 april knackade det på dörren. Polisen stod utanför och gjorde en husrannsakan. Sanna fördes till häktet och fick ligga på en madrass på golvet i några dagar. En tid hon beskriver som väldigt befriande.
– Det låter säkert märkligt, men jag kände ett lugn som jag inte känt på flera år, säger hon.
– Jag kunde inget göra. Inte prestera eller passa någon tid. Ingen telefon ringde. Ingen kunde nå mig, och jag var bara jag.

Dömdes för narkotikabrott
Sanna dömdes för narkotikabrott och fick tre månaders fängelse. Det blev räddningen och hon tvingades äntligen ta itu med sina problem. Löpsedlarna haglade och alla jobbuppdrag försvann. Hon fick börja om från noll.
–  Jag flyttade hem till mamma och pappa och slutade röka, äta socker, dricka alkohol, ta droger och dricka kaffe, berättar hon.
– Alla substanser som kunde påverka mig destruktivt skulle bort. Sedan började jag träna igen. Lagom. Visserligen är jag en ”allt eller inget människa” och jag älskar det, men jag måste lära mig att ta en paus ibland och fylla på med energi och att lagom också är okej.

”Jag behöver inte längre fly”
– De senaste åren har jag verkligen lagt mycket tid på att arbeta med mig själv och bli kvitt mitt destruktiva leverne.
– Jag behöver inte längre fly, utan kan till och med uppskatta en kväll ensam hemma. Utan alkohol eller något annat elände, säger hon.
Hon har slutat helt med drogerna och alkohol har hon inte druckit på snart fem månader. Sanna är nämligen gravid.

Cancersjuka väninnan fick Sanna att inse vikten av vad hon stoppar i sig
Sannas väninna som idag är så frisk hon kan bli (tumören är vilande) är och har varit en stor inspirationskälla för Sannas välbefinnande, och hon har fått Sanna att ännu mer än tidigare inse hur viktigt det är att vi tänker på vad vi stoppar i oss. Inte minst att helt äta ekologiskt. Hon pratar ofta om hur hon på sätt och vis är glad över att hon fick sjukdomen och liksom ”vaknade till” i livet.n

Livet kan förändras – även till det bättre
Vi tar ut pizzan och den doftar bättre än på någon pizzeria i världen. Så gott! Osten är precis lagom smält och Sanna lägger på rikligt med rucola som vi båda tycker om. Jag utbrist spontant: Bella! Magnifico!
Bitarna har börjat falla på plats.
– Jag känner mig redo att släppa in någon och fokusera på någon annan än mig själv, säger Sanna lyckligt när vi sitter ner och smakar av. Några dagar senare ser jag att hon offentliggör sin graviditet på Instagram med en bild från ultraljudet och texten: ”När vi två blir en.”

Livet kan förändras. Och det här får vara ett exempel på när livet förändrades till det bättre.

Av Anna Benson

Fakta

Namn: Sanna Bråding
Ålder: 34 år
Yrke: Programledare och skådespelerska
Familj: Sambon Mwanza ”British” Mbumba
Bor: Södermalm i Stockholm

Intervjun är hämtad från boken "Rosa Kokboken", en bok där författaren Anna Benson samlat 20 kända svenska kvinnors paradrecept, tankar kring mat och berättelse om sina egna möten med cancer.
1 av 3 får cancer i Sverige idag. Är vi inte själva drabbade har vi förmodligen någon i vår närhet. Tillsammans kan vi hjälpa.
Köp Rosa Kokboken här.
100 kronor per bok går oavkortat till Cancerfonden. Målet är att samla minst 1 miljon kronor. Drömmen är minst det dubbla. Pengarna redovisas den 27:e oktober 2014.
Följ insamlingen här.

Rosa Kokboken
Ge en gåva
SMS:a BESEGRA 9019 till 72988 för att skänka 50 kr till insamlingen

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.

professor charlotte erlanson albertsson och henes boak äta för livet

Professor med mat på kornet

Intervju

Charlotte Erlanson-Albertsson var tidigt ute med att kritisera socker i en debattartikel i Dagens nyheter någon gång på 1990-talet. Hennes påståenden gjorde ett starkt avtryck och fick snabbt spridning även i andra medier, journalister var inte sena att snappa upp och informera om hur många sockerbitar det fanns i en burk läsk. Innan Charlotte stack ut hakan i frågan var de flesta övertygade om att det var fettet som var roten till allt ont. 

soren stadig

Sören står stadig med adaptogener

Naturlig hälsa

Sören Stadig har alltid sysslat med olika former av idrott. Han spelar fotboll på sommaren, åker skidor på vintern och dessutom blir det mellan tre och fem styrketräningspass per vecka. När han känner att orken inte riktigt räcker till – då tar han en shot adaptogener som snabbt ger ny energi.