Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

sanna ehdin citron

Sanna Ehdin: “C-vitamin är livsviktigt”

Fakta

Sanna Ehdin Anandalaär doktor i immunologi och verksam som fri forskare och författare. Hon har skrivit flera hälso- och livsstilsböcker bland annat hälsoklassikern ”Den självläkande människan”.

Foto Sanna : Kate Gabor

Nästan alla djurarter, från insekter till däggdjur kan producera sitt eget C-vitamin – förutom människan. Därför behöver vi få i oss det via kosten. Vi skulle behöva producera cirka tretton gram C-vitamin per dag för att komma upp i samma mängd som djurens kroppar tillverkar skriver Sanna Ehdin som därför förespråkar tillskott.

Enligt forskare diagnosticeras miljontals människor världen över med C-vitaminbrist. Ett tillskott av C-vitamin skulle kunna förbättra allt från blodtryck och tandhälsa till leder. C-vitamin kan även kallas ett anti-stressvitamin och toppidrottsmän som tar tillskott är mer sällan förkylda än kolleger som inte äter vitamin C enligt studier

Höjer motståndskraften
Vitamin C eller askorbinsyra behövs för att höja motståndskraften mot infektioner och för att stärka binjurarna. Det är en viktig antioxidant som behövs bland annat för att få starka slemhinnor och blodkärlsväggar samt för bindväven. C-vitamin motverkar även för tidigt åldrande och främjar hälsan i ben, kollagen vävnad, tänder och gom. C-vitamin är viktigt för balansen i hjärnans kemi och minskar risken för depressiva syndrom.

 

Vi kan inte tillverka eget
De flesta växter och djur kan syntetisera askorbinsyra ur glukos. Men människan, vissa apor, marsvin och några få andra djurarter har en enzymdefekt som gör att vi inte kan tillverka vårt eget. Istället måste vi få det via kosten eller i form av kosttillskott. Utifrån djurens C-vitaminproduktion menar flera forskare att vårt dagsbehov ligger på mellan två till tretton gram beroende på ålder, stressnivå och sjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Hjärtläkaren: ”Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa”

Låga doser i rekommendationer
Livsmedelsverket rekommenderar 75 milligram per dag, vilket är satt för att hålla skörbjugg borta men det motsvarar inte kroppens behov. Redan lindrig brist kan ge blödningar i tandköttet vilket kan leda till tandlossning, försämrad sårläkning, trötthet, muskelsvaghet och ökad infektionsrisk. Allvarlig brist av vitamin C ger skörbjugg. Vitaminet går åt i höga doser vid långvarig stress.

Skörbjugg dödar
Historiskt sett har skörbjugg på grund av C-vitaminbrist varit en vanlig dödsorsak. Det dödade till exempel 30 000 soldater i det amerikanska inbördeskriget. Under medeltiden härjade digerdöden, vilket var en bakteriell infektion, samtidigt som många insjuknade i lunginflammation på grund av skörbjugg. Totalt kom 25 miljoner människor att avlida i dessa sjukdomar – en fjärdedel av Europas befolkning. År 1753 bevisade sir James Lind att citrusfrukter botar skörbjugg. Men det dröjde ända till 1795 – då hade 100 000 brittiska sjömän dött av skörbjugg – innan den brittiska flottan gav sina sjömän citrusfrukter.

LÄS OCKSÅ: Vad alla borde veta om C-vitamin

C-vitamin som terapi
1937 tilldelades Nobelpriset i medicin tre forskare som fastlagt askorbinsyrans struktur och biologiska funktioner. Man experimenterade då med att ge högre doser av kemiskt framställda vitaminer i medicinsk terapi. Den dubble nobelpristagaren Linus Pauling var bland de första att inse vitaminernas och mineralernas avgörande betydelse för en god hälsa. Pauling är mest känd för att ha rekommenderat stora dagsdoser av C-vitamin för att förebygga förkylningar och sjukdom. På senare tid har höga doser intravenös C-vitamin rönt stort intresse för behandling av cancer, som i filmen Vitamin C: the unsung molecule.

“If you take a reasonable amount of vitamin C regularly, the incidence of the common cold goes down. If you get a cold and start immediately, as soon as you start sneezing and sniffling, the cold just doesn’t get going.”
Linus Pauling

 

Viktigt för hjärt-kärlhälsan
Forskning har bevisat att C-vitamin neutraliserar fria radikaler som annars förhindrar produktionen av kväveoxid i blodkärlens väggar det så kallade endotelet. Därmed förbättras blodkärlens flexibilitet, vilket utjämnar högt eller lågt blodtryck mer effektivt.

Naturliga källor
C-vitamin är värmekänsligt och förstörs vid långvarig varmhållning eller upprepad uppvärmning. Därför är det en bra idé att äta en del råkost varje dag. Vitkål är ett exempel på en bra C-vitaminkälla i Norden, den innehåller 36 milligram C-vitamin per 100 gram, tre gånger så mycket som potatis. Pepparrot är den mest C-vitaminrika rotfrukten med 152 milligram per 100 gram, 25 gånger mer än morot som istället har högt innehåll av främjande A-vitamin och betakaroten.
Rikligt med C-vitamin finns även i nypon, färsk chilipeppar, torkad papaya, persilja, pepparrot, svart vinbär, havtorn, citronskal och grönkål.
Att dricka apelsinjuice tillför inget, såvida det inte är färskpressad från solmogna apelsiner då vitaminerna bildas i slutfasen av fruktens mognad. Men mycket frukt skördas omogen och fraktas över halva jorden och en kvart efter pressning är vitaminerna borta ur juicen vilket gör den till ett dyrt sockervatten.

LÄS OCKSÅ: ”Besvären beror inte på C-vitaminet utan på tillsatserna i just brustabletten”

Tillskott är säkrast
Säkrast är att inta tillskott. Det hjälper till med cellföryngringen. Själv tar jag två till fem gram dagligen, mer vid påfrestning och när andra i min omgivning är förkylda. Och jag tar alltid tillskott för punktinsatser som vid ökad stressnivå, fysiska påfrestning, förkylning eller sjukdom. Jag använder gärna ett syraneutralt C-vitamin då det inte är försurande. Undvik helst brustabletter – det är bland annat utfyllnad i dem – utan välj en så ren form som möjligt.
I omgångar tar jag riktigt höga doser, upp till 15–20 gram per dag under någon vecka. Det kan ha en laxerande effekt, då går jag ner i nivå igen. Detta gör jag endast under kort tid och enstaka gånger, när jag känner att jag behöver det.

Samverkar med andra antioxidanter
Mest effektivt är att tillföra högre doser C-vitamin ihop med andra näringsämnen. Kroppen försvarar sig mot de fria radikalers angrepp med ett koppel av antioxidanter utöver C-vitamin som bioflavonoider, betakaroten, E-vitamin och glutation. Dessa arbetar tillsammans som ett team, därför hjälper det inte att bara få i sig en eller två av dem utan man måste ha alla för att antioxidationen ska fungera. Så ett fullgott spektrum av näring är alltid det bästa, och naturlig mat en förutsättning.

 

sanna ehdin

 

 

 

Av Dr Sanna Ehdin, immunolog och författare till flera böcker inom hälsa.

 

Detta är en kortad och bearbetad version av Sanna Ehdins text "C-vitamin är livsviktigt". Du kan läsa den i sin helhet här.

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

 Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Sanna Ehdin Anandalaär doktor i immunologi och verksam som fri forskare och författare. Hon har skrivit flera hälso- och livsstilsböcker bland annat hälsoklassikern ”Den självläkande människan”.

Foto Sanna : Kate Gabor

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

 

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?

oxe och röda kinesiska lyktor

Nu startar firandet av det kinesiska nyåret

Fakta

Idag den 12 februari startar firandet av det kinesiska nyåret, festligheter som varar i cirka två veckor. Kineserna följer två kalender, dels den västerländska och dels den egna tideräkningen med månkalender. Och nu lämnar kineserna råttans år för oxen, som säga betyda ett mer harmoniskt år.

Leende kvinna på café

Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage

Hälsa

Erika Estlander har varit laktosintolerant sedan tonåren och som vuxen också känslig för gluten. Viss mat förvärrar magproblemen, men så länge hon är noga med vad hon äter så slipper hon svullnad. I våras hittade hon en typ av probiotika med 15 olika bakteriestammar. Nu kan hon till och med äta en kanelbulle – utan att magen sväller eller smärtar.

 

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i februari kan det kännas tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en ny europeisk studie där Umeå universitet deltagit.