sanna ehdin citron

Sanna Ehdin: “C-vitamin är livsviktigt”

Fakta

Sanna Ehdin Anandalaär doktor i immunologi och verksam som fri forskare och författare. Hon har skrivit flera hälso- och livsstilsböcker bland annat hälsoklassikern ”Den självläkande människan”.

Foto Sanna : Kate Gabor

Nästan alla djurarter, från insekter till däggdjur kan producera sitt eget C-vitamin – förutom människan. Därför behöver vi få i oss det via kosten. Vi skulle behöva producera cirka tretton gram C-vitamin per dag för att komma upp i samma mängd som djurens kroppar tillverkar skriver Sanna Ehdin som därför förespråkar tillskott.

Enligt forskare diagnosticeras miljontals människor världen över med C-vitaminbrist. Ett tillskott av C-vitamin skulle kunna förbättra allt från blodtryck och tandhälsa till leder. C-vitamin kan även kallas ett anti-stressvitamin och toppidrottsmän som tar tillskott är mer sällan förkylda än kolleger som inte äter vitamin C enligt studier

Höjer motståndskraften
Vitamin C eller askorbinsyra behövs för att höja motståndskraften mot infektioner och för att stärka binjurarna. Det är en viktig antioxidant som behövs bland annat för att få starka slemhinnor och blodkärlsväggar samt för bindväven. C-vitamin motverkar även för tidigt åldrande och främjar hälsan i ben, kollagen vävnad, tänder och gom. C-vitamin är viktigt för balansen i hjärnans kemi och minskar risken för depressiva syndrom.

 

Vi kan inte tillverka eget
De flesta växter och djur kan syntetisera askorbinsyra ur glukos. Men människan, vissa apor, marsvin och några få andra djurarter har en enzymdefekt som gör att vi inte kan tillverka vårt eget. Istället måste vi få det via kosten eller i form av kosttillskott. Utifrån djurens C-vitaminproduktion menar flera forskare att vårt dagsbehov ligger på mellan två till tretton gram beroende på ålder, stressnivå och sjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Hjärtläkaren: ”Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa”

Låga doser i rekommendationer
Livsmedelsverket rekommenderar 75 milligram per dag, vilket är satt för att hålla skörbjugg borta men det motsvarar inte kroppens behov. Redan lindrig brist kan ge blödningar i tandköttet vilket kan leda till tandlossning, försämrad sårläkning, trötthet, muskelsvaghet och ökad infektionsrisk. Allvarlig brist av vitamin C ger skörbjugg. Vitaminet går åt i höga doser vid långvarig stress.

Skörbjugg dödar
Historiskt sett har skörbjugg på grund av C-vitaminbrist varit en vanlig dödsorsak. Det dödade till exempel 30 000 soldater i det amerikanska inbördeskriget. Under medeltiden härjade digerdöden, vilket var en bakteriell infektion, samtidigt som många insjuknade i lunginflammation på grund av skörbjugg. Totalt kom 25 miljoner människor att avlida i dessa sjukdomar – en fjärdedel av Europas befolkning. År 1753 bevisade sir James Lind att citrusfrukter botar skörbjugg. Men det dröjde ända till 1795 – då hade 100 000 brittiska sjömän dött av skörbjugg – innan den brittiska flottan gav sina sjömän citrusfrukter.

LÄS OCKSÅ: Vad alla borde veta om C-vitamin

C-vitamin som terapi
1937 tilldelades Nobelpriset i medicin tre forskare som fastlagt askorbinsyrans struktur och biologiska funktioner. Man experimenterade då med att ge högre doser av kemiskt framställda vitaminer i medicinsk terapi. Den dubble nobelpristagaren Linus Pauling var bland de första att inse vitaminernas och mineralernas avgörande betydelse för en god hälsa. Pauling är mest känd för att ha rekommenderat stora dagsdoser av C-vitamin för att förebygga förkylningar och sjukdom. På senare tid har höga doser intravenös C-vitamin rönt stort intresse för behandling av cancer, som i filmen Vitamin C: the unsung molecule.

“If you take a reasonable amount of vitamin C regularly, the incidence of the common cold goes down. If you get a cold and start immediately, as soon as you start sneezing and sniffling, the cold just doesn’t get going.”
Linus Pauling

Viktigt för hjärt-kärlhälsan
Forskning har bevisat att C-vitamin neutraliserar fria radikaler som annars förhindrar produktionen av kväveoxid i blodkärlens väggar det så kallade endotelet. Därmed förbättras blodkärlens flexibilitet, vilket utjämnar högt eller lågt blodtryck mer effektivt.

Naturliga källor
C-vitamin är värmekänsligt och förstörs vid långvarig varmhållning eller upprepad uppvärmning. Därför är det en bra idé att äta en del råkost varje dag. Vitkål är ett exempel på en bra C-vitaminkälla i Norden, den innehåller 36 milligram C-vitamin per 100 gram, tre gånger så mycket som potatis. Pepparrot är den mest C-vitaminrika rotfrukten med 152 milligram per 100 gram, 25 gånger mer än morot som istället har högt innehåll av främjande A-vitamin och betakaroten.
Rikligt med C-vitamin finns även i nypon, färsk chilipeppar, torkad papaya, persilja, pepparrot, svart vinbär, havtorn, citronskal och grönkål.
Att dricka apelsinjuice tillför inget, såvida det inte är färskpressad från solmogna apelsiner då vitaminerna bildas i slutfasen av fruktens mognad. Men mycket frukt skördas omogen och fraktas över halva jorden och en kvart efter pressning är vitaminerna borta ur juicen vilket gör den till ett dyrt sockervatten.

LÄS OCKSÅ: ”Besvären beror inte på C-vitaminet utan på tillsatserna i just brustabletten”

Tillskott är säkrast
Säkrast är att inta tillskott. Det hjälper till med cellföryngringen. Själv tar jag två till fem gram dagligen, mer vid påfrestning och när andra i min omgivning är förkylda. Och jag tar alltid tillskott för punktinsatser som vid ökad stressnivå, fysiska påfrestning, förkylning eller sjukdom. Jag använder gärna ett syraneutralt C-vitamin då det inte är försurande. Undvik helst brustabletter – det är bland annat utfyllnad i dem – utan välj en så ren form som möjligt.
I omgångar tar jag riktigt höga doser, upp till 15–20 gram per dag under någon vecka. Det kan ha en laxerande effekt, då går jag ner i nivå igen. Detta gör jag endast under kort tid och enstaka gånger, när jag känner att jag behöver det.

Samverkar med andra antioxidanter
Mest effektivt är att tillföra högre doser C-vitamin ihop med andra näringsämnen. Kroppen försvarar sig mot de fria radikalers angrepp med ett koppel av antioxidanter utöver C-vitamin som bioflavonoider, betakaroten, E-vitamin och glutation. Dessa arbetar tillsammans som ett team, därför hjälper det inte att bara få i sig en eller två av dem utan man måste ha alla för att antioxidationen ska fungera. Så ett fullgott spektrum av näring är alltid det bästa, och naturlig mat en förutsättning.

sanna ehdin

 

 

 

Av Dr Sanna Ehdin, immunolog och författare till flera böcker inom hälsa.

 

Detta är en kortad och bearbetad version av Sanna Ehdins text “C-vitamin är livsviktigt”. Du kan läsa den i sin helhet här.

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

 Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Sanna Ehdin Anandalaär doktor i immunologi och verksam som fri forskare och författare. Hon har skrivit flera hälso- och livsstilsböcker bland annat hälsoklassikern ”Den självläkande människan”.

Foto Sanna : Kate Gabor

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshund

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.

Snart kan EU förbjuda “vegoburgare”

Kost

I en tid då vi äter en allt grönare kost och allt färre animalier är fenomenet med vegokött en rejält växande marknad.  Produkterna ser ut som kött och heter saker som burgare, stek, biff och korv – men det bör de inte längre få göra. Det har Europaparlamentets jordbruksutskott nu beslutat och lagt fram ett förslag på lagändring. En liknande lagstiftning finns redan i Frankrike.

5 smarta knep för vackra händer

Hud

Dina händer har under många kalla månader nu varit särskilt utsatta. Det är inte konstigt att de nu känns extra torra och fnasiga. Det är det dags att ändra på nu, och ta hand om dem lite extra inför sommaren. Här är tipsen som kommer att göra dina händer snygga, lena och mjuka igen.

Eldsjälen som gjorde vego till sitt jobb

Intervju

Han brinner för grön kost, är definitivt urtypen för det man brukar kalla eldsjäl och har en genuin vilja att inspirera så många människor som möjligt – i förhoppningen om att på så sätt bidra till att förändra världen.  "Mina vapen för att lyckas är ruskigt god och enkel vegomat och ett stort leende", säger Mattias Kristiansson, chefredaktör och grundare av tidningen VEGO.