Sanna Ehdin

Sanna Ehdin: “Vi står och faller med vår näringsstatus”

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne.
Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien “Hälsoprofilerna berättar” där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra.
Femte personen ut: Sanna Ehdin Anandala.
– Vår näringsstatus är avgörande för immunsystem, hjärna, hormoner – ja allt, säger hon till Kurera.

Sanna Ehdin Anandala, PhD, immunolog och verksam som fri forskare och författare. Hon har doktorerat i bioteknik med inriktning på tillämpad immunologi vid Lunds universitet och därefter forskat i immunterapi och neuroimmunologi vid forskningsinstitutet Scripps Research Institute i La Jolla i södra Kalifornien. Sedan 1991 har hon studerat självläkning, alternativmedicin och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kropp, tanke, känsla, själ och hälsa. Sanna har vidare skrivit 15 hälso- och livsstilsböcker som sålt i över en miljon exemplar i tio länder, bland annat bästsäljande ”Nya självläkande människan”. Senaste boken ”Mat som läker – 140 recept som håller dig pigg, frisk och dämpar inflammationer” utkom 2016 och hon skriver just nu på sin sextonde bok “Sannas LivsGuide”.
Hon har också en välbesökt hemsida som når ca 100 000 per månad och Facebook-sida som varje vecka når närmare 500 000 läsare varje vecka.

Läs också: Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad

 

Lever efter principen att förebygga det sjuka och stärka det friska
Sanna har under hela sitt liv följt principen att förebygga det sjuka och stärka det friska genom att tillföra bra kost och näringstillskott, berättar hon för Kurera.
– Jag har alltid konsekvent undvikit läkemedel, mer än enstaka antibiotikakurer och bedövning eller smärtlindring vid operation. Jag lever som jag lär – och resultatet av min livs- och hälsofilosofi syns väl på på mig.

Om inställningen till tillsatt näring

“Vår näringsstatus är helt avgörande”
Kurera bad Sanna berätta om sin inställning till kosttillskott, vilka hon själv oftast rekommenderar andra – och inte minst vilka hon själv äter.
När människor frågar mig vilka kosttillskott man, rent generellt, bör ta – en fråga jag för övrigt får väldigt ofta – brukar jag börja med att berätta vilka tillskott jag själv vanligtvis äter.
– Min hälsofilosofi baseras på modern forskning som bevisat att god hälsa och välbefinnande hänger helt samman med vår livsstil – och att vår näringsstatus är helt avgörande för immunsystemet, hjärnan, hormonerna, ja allt. Vi står och faller med vår näringsstatus, kan man säga, och det visste man redan på 1930-talet. Och det är grundtänket hos ursprungsbefolkningarna sedan urminnes tider, något annat hade de inte råd med… Mer om vad vilka tillskott jag tar kan ni läsa i listan längre ner i artikeln.

Näring och rörelse viktigast
Men även om näringen är superviktig vill Sanna poängtera att även fysisk aktivitet är absolut nödvändigt.
– Den är oerhört betydelsefull, viktigare än många av ren bekvämlighet låtsas komma ihåg. Den genetiska koden är bara ett utkast till vad vi blir. Vi är resultatet av den omgivande miljöns epigenetiska påverkan på våra gener, där vår näringsstatus och motion är bland de viktigaste. Ett par dagars stillasittande och musklerna i låren börjar förtvina.

Tar dubbel dos vid stress
Sanna har tagit kosttillskott sedan barnsben för föräldrarna var kunniga om näring, berättar hon. Hon har dessutom ätit nyttig, mestadels hemlagad mat, vilket hon menar samman med fysisk aktivitet har byggt henne en stark och robust grundhälsa.
– I perioder av anspänning, stress och prestation, som när jag är på föreläsningsturné eller i slutfasen av bokskrivande, tar jag minst dubbel dos av allt. För vid stress åtgår det en hel del näring, berättar Sanna och hänvisar vidare till sitt blogginlägg: Stress ger näringsförlust (extern länk).

barnsben för föräldrarna var kunniga om näring, berättar hon. Hon har dessutom ätit nyttig, mestadels hemlagad mat, vilket hon menar samman med fysisk aktivitet har byggt

Läs också: Större effekt av dina tillskott? Lär dig om rekommenderad vs terapeutisk dos

Dessa näringstillskott tar Sanna själv dagligen


D-vitamin
– Minst 2000 IE per tablett. Där ett jätteviktigt vitamin som förbättrar upptag, transport och användning av kalcium och fosfor, vilket är viktigt för ben- och tandbildning, upprätthåller ett stabilt nervsystem och normala hjärtslag, viktigt för sköldkörteln och blodets koagulering. Vitaminet behövs dessutom både för emotionell och psykisk stabilitet och för att få ett stabilt nervsystem och normala hjärtslag – och det är viktigt för sköldkörtelns funktion – närmare bestämt för dess produktion av tyroxin – och brist ger lägre energinivå. D-vitamin hjälper huden att andas och är stärkande för lever och galla. Hela 60 procent av de som har typ 2-diabetes har D-vitaminbrist.

– Vitaminet är helt nödvändigt för immunförsvarets funktion så att vi kan undvika förkylning och influensor – och även andra sjukdomar. Det visar mängder av forskning. Ny forskning visar även att vitaminet även kan ge 60 procent skydd mot en rad cancerformer och att personer som utvecklar cancer ofta har låga halter D-vitamin i blodet.

– Jag menar att staten borde dela ut gratis D-vitamin som sjukdomsförebyggande åtgärd och det har jag skrivit om i Kurera tidigare.

Läs också: Sanna Ehdin uppmanar: “Politiker – ge barn gratis D-vitamin istället för gratis läkemedel

Probiotika
– Att värna sin tarmflora ser jag personligen som enormt viktigt. I tarmen finns mer än 500 olika arter av bakterier och totalt finns tio gånger fler bakterier i tarmen än det finns celler i hela din kropp. Det finns flera bra probiotikatillskott, och LactoVitalis är ett av dem. Det tillför hälsosamma tarmbakterier och innehåller sex miljarder mjölksyrabakterier från tio olika stammar. Samtidigt skyddas bakterierna av en pH-känslig matris, så de klarar den sura magsäcken och kommer ner till på rätt ställe i tarmen. Som jämförelse kan jag nämna att yoghurt vanligtvis bara innehåller en eller ett par olika bakteriestammar och dessa skyddar inte mot magens låga pH.

Läs också: Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa

Kokosolja
– Kokosolja är inget tillskott men jag nämner det ändå eftersom det är något äter jag dagligen. Det gör jag eftersom det är stimulerande för magen, hjärnan och immunförsvaret samt skyddar mot virus- och bakterieangrepp. Kokosoljan är rik på mellanlånga fettsyror, särskilt den viktiga laurinsyran och kaprylsyran. Den innehåller dessutom vitaminer, mineraler och andra nyttiga ämnen. Den tas inte upp av fettcellerna utan tillför snabb och bra energi till cellerna, vilket är bra för sköldkörteln och kroppens energiomsättning.
– En bra kokosolja kallpressas under 38 grader. Pressning och tappning sker för hand utan metallverktyg inom högst tre dagar efter skörd. Från öppnande till pressning förlöper max en timme.

Läs också: Martina Johansson på Kurera debatt: “Falsk fakta i artikel om kokosolja”

Glutamin
– Något jag ofta rekommenderar. Det är det bästa medlet för att läka en skadad tarm. L-Glutamin är den vanligaste aminosyran i kroppen och är nödvändig bland annat för att bygga muskler, för tarmens hälsa och immunförsvaret. Det är den främsta energigivaren för tunntarmens enterocyter, lymfocyter, makrofager och fibroplaster – alltså viktig funktion för tarmens immunförsvar. Glutamin förbättrar koncentrationsförmågan och har visat sig mycket användbar bland annat vid alkoholism, när det gäller att förbättra beteendet hos äldre psykiskt sjuka patienter och för att förbättra intelligensen hos mentalt svaga barn, berättar Sanna och fortsätter:
– Brist kan öka risken för en rad nerv- och hjärnrelaterade tillstånd som alkoholism, mentalsjukdom, autism och olika beteenderubbningar, Parkinsons, anorexi, depression, irritation, dålig koncentration, dåligt minne, sug efter sötsaker och även problem med mag- och tarmsjukdomar.

 Läs också: Läsarfråga: ” Är glutamin bra för immunförsvaret?” Experten svarar och Optimal mental hälsa med aminosyror

Enzymer
– Det finns bra matsmältningsenzymer, till exempel kosttillskottet Cellenzym, som tas i samband med måltider för att stötta matsmältningen. De bryter ner stora molekyler i födan och hjälper dessutom till att öka näringsupptaget från födan. En tablett innehåller 12 olika enzymer, bland annat Proteas, Amylas, Invertas (sukras), Alfa-galaktosidas, Laktas, Lipas och Cellulas, berättar hon.
– När man blir äldre går kroppens processer långsammare eftersom produktionen av enzymer minskar och enzymernas aktivitet går ner. Därför är det extra viktigt att fylla på.

Hon tillägger:
– Dessutom bör du tugga maten dubbelt så länge så får du betydligt bättre matsmältning på grund av ökad enzymproduktion och salivutsöndring.

Läs också: Enzymer – för en fungerande matsmältning och bättre hälsa

C-vitamin
– Det är jag väldigt noga med att ta dagligen för till skillnad från de flesta djurarter kan människan inte tillverka C-vitamin utan måste tillföra det. Jag äter bland annat Holistic C-vitamin Bioflav, som är en så kallad buffrad askorbinsyra. I korta perioder tar jag mycket höga doser, cirka 15 -20 gram per dag, för det “blåser” ut kroppen, rensat och stärker massa inkl. benstommen och immunförsvaret.
– C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot förkylningar, influensa, infektioner och cancer, krävs för proteinsyntesen, motverkar för tidigt åldrande, befrämjar hälsa i ben, kollagen vävnad, tänder och gom.

► Läs också: Rotfyllningar och C-vitaminbrist främsta orsaken till cancer och hjärtsjukdom

B-vitaminer
– Enormt bra! Ät ett bra B-vitaminkomplex varje dag för B-vitaminer bidrar till mental uthållighet, stabil fysisk energi och ett jämnt humör. De är nödvändiga för nervcellernas utveckling och livskraft. De fyra som är viktigast för hjärnan är B12, B6, B1 och folsyra. En hel grupp av B-vitaminer behövs för centrala funktioner i kroppen såsom omsättningen av kolhydrater, fett och protein, celldelning, immunförsvar, antioxidation, matsmältning, nerv- och hormonfunktion.

– Det går åt mer B-vitamin vid stress så jag ökar personligen alltid dosen när jag har intensiva arbetsperioder. En vanlig orsak till neuroser är undernäring, orsakad av för stor konsumtion av industriellt framställd och raffinerad mat, vilket leder till flera olika B-vitaminbrister. Vilket ger stress som sedan i sin tur föder ännu fler brister.

Läs också: B-vitaminbrist vanligt i samband med psykisk ohälsa

Vitamin B12
– Jag vill poängtera B12 lite extra eftersom det är en vanlig brist som kan ställa till mycket oreda. Man kan till exempel bli oförklarligt trött och hängig, eller deprimerad. Det kan även leda till svår blodbrist som man blir trött och retlig av, eller att man får andnöd och hjärtklappning vid endast lätt kroppsansträngning. B12-brist kan också leda till allvarliga nervskador plus tvångsföreställningar och tvångsmässiga beteenden, så kallat OCD (obsessive compulsive disorder. Reds anm.).
– Brist på vitamin B12 förekommer hos nästan en fjärdedel av alla personer mellan 60 och 69 år och hos nära 40 procent över 80 års ålder enligt en omfattande undersökning. Brist på vitamin B12 är 300 procent vanligare bland människor som inte äter vitamintillskott.

Läs också: Har du brist på vitamin B12?

Multivitamin
– Bra att känna till är att ovan nämnda vitaminer ingår i många enzymer, vilka påskyndar nästan samtliga reaktioner i kroppen. Därför är vitaminerna viktiga även i regleringen av ämnesomsättningen. Jag tar oftast separata vitaminer i kombination med en multivitamintablett, oftast Holistic MultiMineral, berättar Sanna och fortsätter:
– I Kalifornien gjordes en undersökning av 615 skolbarn där en del fick multivitamin– och mineraltillskott, som innehöll 100–200 procent av rekommenderat dagsintag och andra fick placebo, det vill säga ett overksamt sockerpiller. I den första gruppen fick 45 procent av barnen en ökning av IQ med över 15 enheter jämfört med placebogruppens ökning på 4,4 enheter. Behöver jag säga något mer?

Nej, förmodligen inte – men Sanna tillägger ändå:
– Den biologiska åldern minskade med i snitt 30 år efter endast två månaders multikosttillskott, visade en pilotstudie på 125 personer utförd av professor emeritus Per-Arne Öckerman.

Läs också: Långtidsintag av multivitamin kopplas till färre hjärtproblem

4 bonustips

Virushämmare
– Vid virus brukar jag äta extrakt av humussyra, en naturlig syra som finns i markens humuslager. Det finns bland annat i tillskottet Anti-V som dessutom innehåller 70-80 mineraler och spårämnen och har bevisad anti-viral effekt.

Läs också: Så fungerar humussyra

Chlorella
– Har jag ofta i min smoothie eller tar som tabletter. Chlorella är en grön alg som i stora mängder kanske inte är supergod direkt men en av naturens mest näringsrika växter. Den innehåller mer än 60 procent proteiner samt alla aminosyror, vitaminer och mineraler plus alla essentiella fettsyror, inte minst viktiga omega-3. Dessutom innehåller chlorella mer klorofyll än något annat livsmedel i världen, hela 4–5 gånger mer än spirulina. Det gröna klorofyllet är renande, stärkande och stimulerande för blodet och kroppen.

Basbalans
– Jag värnar min syra basbalans och det rekommenderar jag alla att göra. Syra-bas-balansen (pH-värdet) är en av kroppens viktigaste jämnvikter. Här finns bra tillskott man kan äta som innehåller speciella mineralföreningar för att balansera kroppens pH-värde. Till exempel mineralföreningarna: natriumbikarbonat, magnesiumlaktat, natriumfosfat, kaliumcitrat, kaliummalat, zinkmalat och kiseldioxid.
Hon fortsätter:
– Här kan man använda sig av pH-papper för att avgöra om man försurad, alltså har lågt pH- värde i kroppen. Försurning av kroppen ökar risken för mycket ofog, bland annat förkylning, infektioner och smärta. Men man ska känna till att apotekets pH-stickor har för stort intervall mellan de olika pH- stegen för att vara relevanta. Intervallet är 1,0 enheter. Jag använder själv pH-remsor från Holistic, som är i området 5,6-8,0 med intervallet 0,2 enheter.

Detoxa!
– Försurning och tillstånd av lokal eller central förgiftnings är en viktig orsak till sjukdom i kroppen. Första hjälpen borde alltid vara att basa kroppen och detoxa. Hitta en bra detoxprodukt, till exempel UltraDetox som jag brukar rekommendera eftersom den innehåller en helt naturlig blandning av örter och fibrer som stärker leverns avgiftning, tarmens rening och en rad andra stärkande och rensande funktioner i kroppen.
– Jag anser att det i vår tid med mycket gifter från luft, vatten, mat och jäsningsprocesser i vår egen tarm är viktigt att detoxa sig regelbundet.

Läs också: Därför ska du detoxa – Sanna Ehdin berättar

Intresserad av andra intervjuer i artikelserien?
Du kan läsa samtliga intervjuer i artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar” här.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Få hjälp i pollentider!

Naturlig hälsa

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner. Man får också i sig histamin via maten, vissa livsmedel innehåller mer än andra. En ökad känslighet för histamin gör att man reagerar kraftigare på histaminrika livsmedel och vid allergiska reaktioner där histamin frisätts. Den ökade känsligheten beror vanligen på nedsatt enzymfunktion där histaminet inte kan brytas ner optimalt.

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshund

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.