Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Maria Annas

Sara vill att vi ska bli vänner med sockret

Sara Ask

Yrke: Dietist, går även under namnet Barndietisten
Aktuell med:
Boken "Bli vän med sockret – Att överleva i sötsaksdungeln med en stenåldershjärna" på Mondial förlag, har tidigare givit ut boken "Barn och mat" (2018) på samma förlag.
Mer info: Läs mer om Sara på hennes hemsida.

Foto: Maria Annas

Socker är ihop med tillsatser bland det mest utskällda som finns när det kommer till vad vi äter. Dödsmedel kallas det till och med av vissa kritiker och det jämställs ibland med kokain när sockrets beroendeframkallande egenskaper debatteras. Dietisten Sara Ask vill i en ny bok nyansera bilden av skafferiets mest älskade hatobjekt.

Oavsett vad man anser om det så har få ett alltigenom okomplicerat förhållande till socker och de flesta är ense om att det är något man bör hålla nere. Exempelvis rekommenderar WHO att man håller sockerintaget till under fem gram om dagen, något som kan vara svårt då socker smugit sig in i många produkter på matbutikernas hyllor. Dietisten Sara Ask har skrivit boken ”Bli vän med sockret – Att överleva i sötsaksdungeln med en stenåldershjärna” där hon vill hjälpa oss få ett mer balanserat förhållande till sockret.

Hur ser du som dietist på vårt förhållande till socker?
– Det är ingen tvekan om att vissa äter mer socker än vad som är bra – men jag tror också att många som har ett helt rimligt intag tror att de äter onyttigt. Jag upplever att det fokuseras onödigt mycket på enskilda ingredienser, som socker, i stället för att se helheten, och det tycker jag är synd.

 

Många är väldigt kritiska till socker, är det motiverat eller råder det moralpanik?
– Lite moralpanik råder det tycker jag. Många tror nog att det finns mer vetenskapligt stöd för farorna med socker än det i själva verket gör. Socker kommer aldrig att bli någon hälsomat, det innehåller ju inget vi behöver. Men det är heller inget gift. Den forskning som finns idag tyder inte på att socker i rimliga mängder i sig är farligt för hälsan. Däremot tycker de flesta att socker är gott, och det kan leda till att man förleds att äta mer över lag, något som kan leda till övervikt – och det är där hälsofarorna ligger.

LÄS OCKSÅ: Osunda matvanor tidigt bäddar för hög alkoholkonsumtion

Du kallar dig för ”Barndietisten”, hur brukar du råda föräldrar som är oroliga att barnen få i sig för mycket socker?
– Att väja för de uppenbara sockerkällorna, som saft, godis och glass till vardags. Men jag är inte för några generella förbud, eftersom det finns risk att det ökar intresset ännu mer. Förbjuden frukt smakar bäst – det gäller även här. Och eftersom barn har en stark medfödd förkärlek för sött är det bra att hjälpa dem att hitta ett förhållningssätt sig till allt det goda. Lördagsgodis är ett bra exempel på det. 

Många menar att socker är beroendeframkallande och flera dieter förespråkar ett strikt uteslutande av socker, hur ser du på det?
– Jag är inte främmande för tanken att vissa kan ha en dragning till socker som är så stark att det är allt eller inget som gäller. Full respekt från min sida om de väljer att avstå helt. Däremot tycker jag att det är viktigt att de som förespråkar olika dieter inte demoniserar sockret utan prata sakligt om det, så att det inte blir onödigt laddat. Om vi känner skuld och skam när vi äter sötsaker verkar njutningen paradoxalt nog kunna bli ännu starkare och det riskerar att bli en onödig kamp.

LÄS OCKSÅ: Socker kan ligga bakom många psykiska besvär

Du skriver att det går att vara vän med sockret, hur går det till i praktiken?
– Genom att se socker för vad det är, en ingrediens bland många andra och inse att hälsa varken skapas eller förstörs av ett enskilt näringsämne – tvärtom är det många faktorer som bidrar. Det jag hoppas är att ökad kunskap om socker och ökad förståelse för varför vi gillar det och vilka skillnader som finns oss människor emellan ska göra att man hittar ett förhållningssätt som passar för just en själv. 

I boken står det att socker inte har några fettbildande egenskaper, det kan nog provocera många. Menar du att man inte går upp i vikt av att äta socker?
– Jag skriver att socker inte har några unika fettbildande egenskaper. Med det menar jag att man inte går upp mer i vikt av socker än av andra kolhydrater eller av fett. Man har till exempel gjort studier när människor fått lika mycket kalorier, men olika fördelat mellan fett, kolhydrater och protein. Där såg man att även när människor fick nära hälften av energin i form av socker så ökade de inte mer i vikt jämfört med de som fick en vettigare fördelning, så länge energiintaget var konstant. Men i verkliga livet, när man väljer fritt hur mycket man äter, kan produkter med socker i vara så goda att vi äter mer energi totalt än vi gör av med och då går upp i vikt.

I boken skriver du att det saknas konsensus inom forskarvärlden att socker är cancerframkallande men det finns studier som pekar på det. Skulle du i ljuset av det rekommendera att de som fått en cancerdiagnos avstår från socker?
– World Cancer Research Fund (WCRF) gör regelbundet sammanställningar av forskningen som görs om mat och cancer, vilket är bra eftersom det är omöjligt för enskilda individer att bedöma bevisvärdet av enskilda studier. Studier på möss kan exempelvis inte direktöversättas till människor.
WCFRs slutsats är att det inte finns några starka bevis för att socker i sig leder till cancer. Det går heller inte att svälta ut tumörer genom att sluta äta socker. Till en person med en cancerdiagnos skulle jag framförallt lyfta sånt man vet som är extra bra, till exempel mat med mycket grönsaker, frukt, bär, nötter, fullkorn, fisk, baljväxter och nyttiga fetter, som raps- och olivolja. Där ryms också socker, i begränsad mängd. Däremot skulle jag avråda från läsk och annan sockersötad dryck till vardags, men det gäller alla. Socker i flytande form verkar vara svårare för kroppen att registrera.

 

LÄS OCKSÅ: Ny studie bevisar: Socker får cancertumörer att växa

Många tror att sockerskatt eller skatt på sötade drycker – då främst läsk – skulle kunna bidra till en bättre folkhälsa, hur ser du på det?
– Jag är emot en generell sockerskatt, bland annat eftersom sockerinnehållet är ett så trubbigt mått på hur bra eller ohälsosamt ett livsmedel är. Skatt på sockersötade drycker skulle jag kunna överväga, men egentligen tror jag mer på att försöka förändra miljön och tillgängligheten, för att människor inte ska lockas att köpa sånt de egentligen inte hade tänkt sig. 

Har du några tips till den som vill dra ned på sin sockerkonsumtion men ändå njuta av att äta något sött då och då?
– Att fundera igenom vilka ens främsta sockerkällor är och lägga sockret där man tycker att det gör mest nytta. Äta medvetet och njuta av det i stället för att slentriandricka det i form av läsk, till exempel. 

Hur ser ditt eget förhållande till socker ut?
– Det är väldigt oladdat. Det finns alltid hemma och om jag bakar använder jag oftast vanligt strösocker, eller brunt socker om jag vill åt den smaken. Ibland blir det en nypa i tomatsåsen, ibland en kanelkaka till kaffet eller en bit choklad efter maten. Jag äter nog socker i någon form varje dag, men framförallt äter jag mig mätt på vanlig bra mat.

Av Nina Törmark


Sara Ask

Yrke: Dietist, går även under namnet Barndietisten
Aktuell med:
Boken "Bli vän med sockret – Att överleva i sötsaksdungeln med en stenåldershjärna" på Mondial förlag, har tidigare givit ut boken "Barn och mat" (2018) på samma förlag.
Mer info: Läs mer om Sara på hennes hemsida.

Foto: Maria Annas

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Lucka 5: Tävla och vinn ett julpaket från Organics by Sara som är ekologisk hudvård. Christmas Gift Set är ett kit med ekologisk ansiktsvård som innehåller rengöring, ansiktsvatten och ansiktsolja. Huden får en näringsboost med nyttiga vitaminer och oljor. 

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

 

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.