Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Maria Annas

Sara vill att vi ska bli vänner med sockret

Sara Ask

Yrke: Dietist, går även under namnet Barndietisten
Aktuell med:
Boken "Bli vän med sockret – Att överleva i sötsaksdungeln med en stenåldershjärna" på Mondial förlag, har tidigare givit ut boken "Barn och mat" (2018) på samma förlag.
Mer info: Läs mer om Sara på hennes hemsida.

Foto: Maria Annas

Socker är ihop med tillsatser bland det mest utskällda som finns när det kommer till vad vi äter. Dödsmedel kallas det till och med av vissa kritiker och det jämställs ibland med kokain när sockrets beroendeframkallande egenskaper debatteras. Dietisten Sara Ask vill i en ny bok nyansera bilden av skafferiets mest älskade hatobjekt.

Oavsett vad man anser om det så har få ett alltigenom okomplicerat förhållande till socker och de flesta är ense om att det är något man bör hålla nere. Exempelvis rekommenderar WHO att man håller sockerintaget till under fem gram om dagen, något som kan vara svårt då socker smugit sig in i många produkter på matbutikernas hyllor. Dietisten Sara Ask har skrivit boken ”Bli vän med sockret – Att överleva i sötsaksdungeln med en stenåldershjärna” där hon vill hjälpa oss få ett mer balanserat förhållande till sockret.

Hur ser du som dietist på vårt förhållande till socker?
– Det är ingen tvekan om att vissa äter mer socker än vad som är bra – men jag tror också att många som har ett helt rimligt intag tror att de äter onyttigt. Jag upplever att det fokuseras onödigt mycket på enskilda ingredienser, som socker, i stället för att se helheten, och det tycker jag är synd.

 

Många är väldigt kritiska till socker, är det motiverat eller råder det moralpanik?
– Lite moralpanik råder det tycker jag. Många tror nog att det finns mer vetenskapligt stöd för farorna med socker än det i själva verket gör. Socker kommer aldrig att bli någon hälsomat, det innehåller ju inget vi behöver. Men det är heller inget gift. Den forskning som finns idag tyder inte på att socker i rimliga mängder i sig är farligt för hälsan. Däremot tycker de flesta att socker är gott, och det kan leda till att man förleds att äta mer över lag, något som kan leda till övervikt – och det är där hälsofarorna ligger.

LÄS OCKSÅ: Osunda matvanor tidigt bäddar för hög alkoholkonsumtion

Du kallar dig för ”Barndietisten”, hur brukar du råda föräldrar som är oroliga att barnen få i sig för mycket socker?
– Att väja för de uppenbara sockerkällorna, som saft, godis och glass till vardags. Men jag är inte för några generella förbud, eftersom det finns risk att det ökar intresset ännu mer. Förbjuden frukt smakar bäst – det gäller även här. Och eftersom barn har en stark medfödd förkärlek för sött är det bra att hjälpa dem att hitta ett förhållningssätt sig till allt det goda. Lördagsgodis är ett bra exempel på det. 

Många menar att socker är beroendeframkallande och flera dieter förespråkar ett strikt uteslutande av socker, hur ser du på det?
– Jag är inte främmande för tanken att vissa kan ha en dragning till socker som är så stark att det är allt eller inget som gäller. Full respekt från min sida om de väljer att avstå helt. Däremot tycker jag att det är viktigt att de som förespråkar olika dieter inte demoniserar sockret utan prata sakligt om det, så att det inte blir onödigt laddat. Om vi känner skuld och skam när vi äter sötsaker verkar njutningen paradoxalt nog kunna bli ännu starkare och det riskerar att bli en onödig kamp.

LÄS OCKSÅ: Socker kan ligga bakom många psykiska besvär

Du skriver att det går att vara vän med sockret, hur går det till i praktiken?
– Genom att se socker för vad det är, en ingrediens bland många andra och inse att hälsa varken skapas eller förstörs av ett enskilt näringsämne – tvärtom är det många faktorer som bidrar. Det jag hoppas är att ökad kunskap om socker och ökad förståelse för varför vi gillar det och vilka skillnader som finns oss människor emellan ska göra att man hittar ett förhållningssätt som passar för just en själv. 

I boken står det att socker inte har några fettbildande egenskaper, det kan nog provocera många. Menar du att man inte går upp i vikt av att äta socker?
– Jag skriver att socker inte har några unika fettbildande egenskaper. Med det menar jag att man inte går upp mer i vikt av socker än av andra kolhydrater eller av fett. Man har till exempel gjort studier när människor fått lika mycket kalorier, men olika fördelat mellan fett, kolhydrater och protein. Där såg man att även när människor fick nära hälften av energin i form av socker så ökade de inte mer i vikt jämfört med de som fick en vettigare fördelning, så länge energiintaget var konstant. Men i verkliga livet, när man väljer fritt hur mycket man äter, kan produkter med socker i vara så goda att vi äter mer energi totalt än vi gör av med och då går upp i vikt.

I boken skriver du att det saknas konsensus inom forskarvärlden att socker är cancerframkallande men det finns studier som pekar på det. Skulle du i ljuset av det rekommendera att de som fått en cancerdiagnos avstår från socker?
– World Cancer Research Fund (WCRF) gör regelbundet sammanställningar av forskningen som görs om mat och cancer, vilket är bra eftersom det är omöjligt för enskilda individer att bedöma bevisvärdet av enskilda studier. Studier på möss kan exempelvis inte direktöversättas till människor.
WCFRs slutsats är att det inte finns några starka bevis för att socker i sig leder till cancer. Det går heller inte att svälta ut tumörer genom att sluta äta socker. Till en person med en cancerdiagnos skulle jag framförallt lyfta sånt man vet som är extra bra, till exempel mat med mycket grönsaker, frukt, bär, nötter, fullkorn, fisk, baljväxter och nyttiga fetter, som raps- och olivolja. Där ryms också socker, i begränsad mängd. Däremot skulle jag avråda från läsk och annan sockersötad dryck till vardags, men det gäller alla. Socker i flytande form verkar vara svårare för kroppen att registrera.

 

LÄS OCKSÅ: Ny studie bevisar: Socker får cancertumörer att växa

Många tror att sockerskatt eller skatt på sötade drycker – då främst läsk – skulle kunna bidra till en bättre folkhälsa, hur ser du på det?
– Jag är emot en generell sockerskatt, bland annat eftersom sockerinnehållet är ett så trubbigt mått på hur bra eller ohälsosamt ett livsmedel är. Skatt på sockersötade drycker skulle jag kunna överväga, men egentligen tror jag mer på att försöka förändra miljön och tillgängligheten, för att människor inte ska lockas att köpa sånt de egentligen inte hade tänkt sig. 

Har du några tips till den som vill dra ned på sin sockerkonsumtion men ändå njuta av att äta något sött då och då?
– Att fundera igenom vilka ens främsta sockerkällor är och lägga sockret där man tycker att det gör mest nytta. Äta medvetet och njuta av det i stället för att slentriandricka det i form av läsk, till exempel. 

Hur ser ditt eget förhållande till socker ut?
– Det är väldigt oladdat. Det finns alltid hemma och om jag bakar använder jag oftast vanligt strösocker, eller brunt socker om jag vill åt den smaken. Ibland blir det en nypa i tomatsåsen, ibland en kanelkaka till kaffet eller en bit choklad efter maten. Jag äter nog socker i någon form varje dag, men framförallt äter jag mig mätt på vanlig bra mat.

Av Nina Törmark


Sara Ask

Yrke: Dietist, går även under namnet Barndietisten
Aktuell med:
Boken "Bli vän med sockret – Att överleva i sötsaksdungeln med en stenåldershjärna" på Mondial förlag, har tidigare givit ut boken "Barn och mat" (2018) på samma förlag.
Mer info: Läs mer om Sara på hennes hemsida.

Foto: Maria Annas

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

 

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

 

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

 

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

 

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta. 

Två kvinnor med jackor som fryser

Frusen och kall? Det här kan det bero på

Hälsa

Nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla så är det nog mer regel än undantag att frysa. Men det är inte alltid dåliga kläder som gör att vi fryser. Låg tolerans mot kyla kan bero på många olika saker, som näringsbrister eller underliggande sjukdomar.

läkare och artificiell patient

Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Forskning

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.