Jordgubbar på hög

Se upp för midsommargubben – en giftig favorit

Vår sommarfavorit är giftig. Få ting är så älskade som jordgubben i midsommartider, men det är också något av det mest besprutade som du kan äta. Svenska jordgubbar besprutas i snitt sju gånger innan de säljs i butiker. Jordgubbarna från andra länder är ofta ännu mer besprutade. Jordgubben gör sig helt enkelt bäst som ekologisk. I Sverige finns det cirka 30 KRAV-certifierade jordgubbsodlingar, varav 20 presenteras i Kravs unika jordgubbslista.

Den svenska traditionen med jordgubbar på midsommar orsakar spridning av kemiska bekämpningsmedel i det svenska landskapet. Rester av bekämpningsmedel sitter kvar både på jordgubben och inne i fruktsaften. Dessvärre är de ekologiska gubbarna inte alltför vanliga i butikerna.

Lista med ekologiska jordgubbar
I Sverige finns det cirka 30 KRAV-certifierade jordgubbsodlingar, varav 20 presenteras i Kravs unika jordgubbslista. Enligt en studie hämmar ekologiska jordgubbar tillväxten av cancerceller mycket effektivare än jordgubbar som odlats konventionellt, med kemiska bekämpningsmedel. Dessutom visar en annan studie att bina pollinerar ekologiska jordgubbsplantor mer effektivt än konventionella, vilket ger större och jämnare bär. Enligt Naturskyddsföreningen kan bekämpningsmedel leda till stora problem både för miljö och hälsa. Vi vet lite om de långsiktiga effekterna av bekämpningsmedel på hälsa och miljö, framför allt när flera olika medel används tillsammans.

 

Måste välja tåliga sorter
KRAV-märkta jordgubbar är efterfrågade för sin goda smak och kvalitet, men också för att många vill äta bär som inte besprutats med bekämpningsmedel. Istället för att använda kemikalier måste de KRAV-märkta lantbrukarna arbeta förebyggande genom att till exempel välja tåliga sorter. De flesta av de KRAV-certifierade jordgubbsoldingarna finns i Västra Götaland, Gotland och Gävleborg. På Kravs jordgubbslista finns cirka 20 jordgubbsodlingar. Listan, där odlarna själva lägger in sina uppgifter, uppdaterades 2012 vilket kan innebära att en del odlingar saknas.

Efterfråga eko
Nu ber Krav att man ska höra av sig om man vet flera butiker som säljer just KRAV-märkta jordgubbar. Naturskyddsföreningen uppmanar i sin tur till att konsumenterna ska efterfråga ekologiska jordgubbar direkt i butikerna, för att vi ska se en förändring i utbudet.

Av Emma V Larsson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.

Snygga ben – slipp celluliter och brustna blodkärl

Hud

Våra ben är ett känsligt område, problem som celluliter och åderbråck ses ofta som skönhetsfel. Vanligtvis är de tecken på nedsatt cirkulation men det finns hjäp att få. Johanna Bjurström hudterapeut och homeopat tipsar om åtgärder från både in och utsidan.