Jordgubbar på hög

Se upp för midsommargubben – en giftig favorit

Vår sommarfavorit är giftig. Få ting är så älskade som jordgubben i midsommartider, men det är också något av det mest besprutade som du kan äta. Svenska jordgubbar besprutas i snitt sju gånger innan de säljs i butiker. Jordgubbarna från andra länder är ofta ännu mer besprutade. Jordgubben gör sig helt enkelt bäst som ekologisk. I Sverige finns det cirka 30 KRAV-certifierade jordgubbsodlingar, varav 20 presenteras i Kravs unika jordgubbslista.

Den svenska traditionen med jordgubbar på midsommar orsakar spridning av kemiska bekämpningsmedel i det svenska landskapet. Rester av bekämpningsmedel sitter kvar både på jordgubben och inne i fruktsaften. Dessvärre är de ekologiska gubbarna inte alltför vanliga i butikerna.

Lista med ekologiska jordgubbar
I Sverige finns det cirka 30 KRAV-certifierade jordgubbsodlingar, varav 20 presenteras i Kravs unika jordgubbslista. Enligt en studie hämmar ekologiska jordgubbar tillväxten av cancerceller mycket effektivare än jordgubbar som odlats konventionellt, med kemiska bekämpningsmedel. Dessutom visar en annan studie att bina pollinerar ekologiska jordgubbsplantor mer effektivt än konventionella, vilket ger större och jämnare bär. Enligt Naturskyddsföreningen kan bekämpningsmedel leda till stora problem både för miljö och hälsa. Vi vet lite om de långsiktiga effekterna av bekämpningsmedel på hälsa och miljö, framför allt när flera olika medel används tillsammans.

 

Måste välja tåliga sorter
KRAV-märkta jordgubbar är efterfrågade för sin goda smak och kvalitet, men också för att många vill äta bär som inte besprutats med bekämpningsmedel. Istället för att använda kemikalier måste de KRAV-märkta lantbrukarna arbeta förebyggande genom att till exempel välja tåliga sorter. De flesta av de KRAV-certifierade jordgubbsoldingarna finns i Västra Götaland, Gotland och Gävleborg. På Kravs jordgubbslista finns cirka 20 jordgubbsodlingar. Listan, där odlarna själva lägger in sina uppgifter, uppdaterades 2012 vilket kan innebära att en del odlingar saknas.

Efterfråga eko
Nu ber Krav att man ska höra av sig om man vet flera butiker som säljer just KRAV-märkta jordgubbar. Naturskyddsföreningen uppmanar i sin tur till att konsumenterna ska efterfråga ekologiska jordgubbar direkt i butikerna, för att vi ska se en förändring i utbudet.

Av Emma V Larsson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer. 

Mjukstarta året med smygträning à la Leila

Träning

Det är lätt att tro att vi tränar mer än vad vi gör men klyftan mellan de som tränar mycket och de som inte rör sig alls ökar år för år. Och studier visar att vi rör oss för lite. Men Leila Söderholm vet råd, enligt henne skulle de flesta tjäna på att ta efter henne och börja träna i smyg.

Skiljas: Att hämnas eller inte hämnas?

Mental hälsa

Det är naturligt att vilja ge igen när vi har blivit sårade, svikna och respektlöst behandlade. Och så känns det ofta i en skilsmässa. Stresscoachen Karin Isberg förklarar vilka mekanismer som ligger bakom hämndbegäret och varför den bästa strategin är att låta bli.

Därför ska du ställa om till grönt i badrummet

Hud

Hudens är kroppens största organ. Allt du utsätter den för måste kroppen ta hand om. Och det som spolas bort i avloppet hamnar i naturen. Det finns alltså en rad goda skäl att ställa om till ekologiskt även inom hud- och skönhetsvård, för dig och för miljön.