Annons
Annons

Se upp med vilka leksaker du lägger under granen

Enligt kemikalieinspektionen innehåller 15-20 procent av alla kontrollerade leksaker och barnvårdsartiklar för höga halter av giftiga ämnen. Det kan därför vara svårt att veta vad som är säkert att ge bort men gossedjur är oftast OK menar experter.

Redaktionen

22 december, 2018
Se upp med vilka leksaker du lägger under granen
Dela inlägget

Enligt kemikalieinspektionen innehåller 15-20 procent av alla kontrollerade leksaker och barnvårdsartiklar för höga halter av giftiga ämnen. Det kan därför vara svårt att veta vad som är säkert att ge bort men gossedjur är oftast OK menar experter.

När det gäller leksaker släpar de hållbara materialen efter skriver Forskning.se. Nyligen gick larm om att den populära leksaken squishy innehöll stora mängder skadliga kemikalier. Varav en kan orsaka nerv- och leverskador samt irritera ögon och andningsorgan, några innehöll även cancerframkallande ämnen.

Gammalt lego kan vara giftigt
Och tidigare i år rapporterades att lego från 1970- och 80-talet innehåller flera skadliga ämnen som överstiger EU:s gränsnivåer. Färgerna röd, gul och svart innehöll höga halter av antimon, barium, brom, kadmium, krom, bly och selen. Ämnen som kan vara giftiga redan i låga halter om exponeringen sker under lång tid. Särskilt skadligt är det för små barn som har en tendens att stoppa saker i munnen.

LÄS OCKSÅ: Efter ny riskbedömning sänker EU gränsvärdet för bisfenol A i leksaker

Begagnat är inte alltid bra
Lego bör man med andra ord inte köpa begagnat om man inte är säker på att det är av modernare snitt. När det gäller nytillverkat lego verkar det inte föreligga några risker.

Det är sedan tidigare känt sedan att gamla plastleksaker som Barbie och My Little Pony, kan läcka giftiga ämnen. Man har exempelvis funnit höga halter av bly, kadmium och arsenik i leksaker från från 1970-80-talet.

LÄS OCKSÅ: Plastexponering under fosterstadiet påverkar barns utveckling

Nytt är inte alltid bättre
Men det finns inget som säger att nya leksaker nödvändigtvis är så mycket bättre. Kemikalieinspektionen har funnit kemikalier förbjudna av EU i var sjunde ny leksak. Bland annat ftalater – ämnen som kopplas till astma, allergier och övervikt. Och importen av leksaker tillverkade utanför EU är stor.

Inte heller alla leksaker tillverkade inom EU uppfyller alla krav i lagstiftningen, även om risken att leksakerna innehåller förbjudna ämnen är lägre.

LÄS OCKSÅ: Bakterier bygger barns immunförsvar

Badankor stora skurkar
Badankor och uppblåsbara saker, som ofta är gjorda av PVC-plast är exempel på leksaker som ofta innehåller mjukgörande ämnen med farliga egenskaper. Vill man vara på den säkra sidan kan man satsa på gosedjur, de innehåller oftast inga farligheter.

Slajm bör man däremot vara uppmärksam på, det kan nämligen innehålla upp till fyra gånger mer borsyra än vad som är tillåtet inom EU. Ett ämne som kan ge allvarliga hudskador, magbesvär och i värsta fall påverka reproduktionsförmågan. Men det finns slajm som uppfyller kraven i lagstiftningen så allt slajm är inte farligt säger en representant från Kemikalieinspektionen till forskning.se.

Av redaktionen

Källa: Forskning.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons