Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Selen kan göra män fertila

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

Selen är en mineral, ett spårämne och en kraftfull antioxidant som vi får i oss via maten, men jordarna i Europa innehåller låga nivåer av selen, vilket gör att svensken oftast får i sig för lite selen. Även klimatförändringarna har bidragit till lägre halter av selen i jordarna.

I Sverige får vi i oss 40 till 50 mikrogram selen per dag från kosten, vilket är nära bristgränsen på 20 mikrogram per dag. Ett dagligt intag av selen rekommenderas ligga på mellan 50 och 60 mikrogram, men många forskare tycker att det är alldeles för lågt och anser att minst 100 mikrogram selen per dag är lämpligt.  

Selen är involverad i en rad processer i kroppen. Bland annat är selen viktig för sköldkörteln, immunförsvaret och hjärta-kärl. Ny forskning visar att otillräckliga nivåer av selen hos män kan ge sämre kvalitet på spermierna. Rörlighet och koncentration av spermier minskar. Selen tycks kunna skydda spermier mot skador från oxidativ stress.

 

Balansen mellan skyddande antioxidanter och skadliga fria radikaler i cellerna spelar en avgörande roll i förebyggandet av sjukdomar.

Fredrik Ölander

Näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander tycker att man ska vara noga med sitt selenintag eftersom selen är så viktigt för kroppen. Han säger:

– Brist på selen kan ge skiftande symtom. Men det vanligaste är trötthet, ångest, depression, muskelvärk, muskelsvaghet, huvudvärk och vita naglar. Selenbrist har kopplingar till manlig infertilitet och förknippas med ökad risk för vissa cancerformer. Även ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och levertoxicitet finns redovisat.

Enligt Livsmedelsverket ligger maxdosen på 300 mikrogram per dag, inklusive det man får i sig via kosten. Men vad händer om man äter för mycket selen?

– Att överdosera selen kan man bara göra om man tar höga doser via kosttillskott, och följer man rekommendationerna och tar mellan 100 och 200 mikrogram per dag så händer inte det. Men om man överdoserar kan till exempel andedräkten dofta vitlök eller att man får metallsmak på tungan, säger Fredrik Ölander.

 

LÄS OCKSÅ: Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Tillräckliga nivåer viktigt

När vetenskapliga bevis utvärderats drog forskare slutsatsen att det finns ett samband mellan ett intag av selen i kosten och skydd av DNA, proteiner och lipider från oxidativ skada, ett bra immunsystemet och en normalt fungerande sköldkörtel samt att mannens kropp kan skapa tillräckligt med normala spermaceller.

– För den som är extra intresserad av sin selenstatus går det att mäta selenvärdet via ett blodprov och sedan kan man anpassa kost och kosttillskott efter svaret, säger Fredrik Ölander.

En metaanalys som presenterades för tre år sedan visade att om infertila män fick selentillskott med en dagsdos på 100 och 200 mikrogram förknippades det med en signifikant förbättring av olika spermaparametrar.

En annan metaanalys, som redovisades för fyra år sedan visade att selentillskott är förknippat med förbättringar av den totala spermiekoncentrationen, spermiernas rörlighet och spermiemorfologin, vilket betyder hur fertil mannen är.

I en randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad studie fick män med oförklarlig infertilitet ett selentillskott samt N-acetylcystein, som är en aminoyra som finns i kroppen. Efter 26 veckor sågs en statistisk säkerställd ökning av antalet spermier och spermiernas rörlighet.

 

LÄS OCKSÅ: Viktiga hälsofördelar med mer selen i blodet

Gravida efter ett halvår

I två studier gjorda i Skottland såg forskarna betydelsen av selen för mäns fertilitet. I den första studien, där männen gavs selen som tillskott, ökade rörligheten hos spermierna hos män med nedsatt spermiekvalitet.

I den andra studien deltog 69 infertila män, och de fick selentillskott tillsammans med små mängder vitaminer. Och även här kunde forskarna bekräftades effekten av selen. 11 procent av deltagarna som fick selen blev pappor jämfört med ingen i placebogruppen.

– Ibland kommer det förtvivlade män till mottagningen som av sina läkare fått reda på att deras kvalitet på spermierna är så låg att de har svårt att bidra till en graviditet. Vi har då arbetat fram ett protokoll som först mäter deras näringsstatus, sedan ser vi över deras livsstil och då kan vi ta fram en behandlingsplan. I denna plan ingår bland annat selen som visat sig ha påverkan på just spermiernas kvalitet, hastighet, antal och som bidrar till en minskad missbildning av spermier, säger Fredrik Ölander och tillägger: 

– Självklart är det inte bara några tabletter selen som löser hela problemet utan just att man ser över helheten. Det brukar ta tre till sex månader innan de har ringt tillbaka och berättat att de nu ska bli pappa och dessutom har de fått en annan hälsosam livsstil på köpet vilket kan behövas när man blir förälder.

Av Inger Palm


Selen & infertilitet

Studier har visat att oxidativ stress är en nyckelorsak till manlig infertilitet och att tillräckliga nivåer av selen är viktigt för mäns fertilitet. Det finns olika former av selen, men selen i form av selenjäst används oftast i studier på grund av den höga biotillgängligheten som ligger på cirka 90 procent. 

Finns vissa riskgrupper för selenbrist

Fredrik Ölander berättar att det finns flera sätt att mäta selenhalten. Vanliga vården mäter selen via ett enkelt blodprov. Dock är det så att om personen har en inflammatorisk sjukdom kan värdet bli fel eftersom selenhalten i blod minskar vid inflammation i kroppen. Man kan även mäta via urin och via en hårmineralanalys. Fördelen med en hårmineralanalys är att man kan se det långsiktiga intaget flera månader tillbaka. Med denna analys får man även en annan spännande information och det är förhållandet till kvicksilver som kan ge svar om förgiftning.

Personer som ligger i riskgruppen för selenbrist är äldre, vegetarianer, personer med celiaki, rökare och alkoholister.

Bra selenkällor är ekologiskt smör, inälvsmat såsom njure, grislever, paranötter, mjölk, ägg och ost.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bilkö i storstad med avgaser

Partiklar i luften kan orsaka spridd inflammation

Eko/miljö

Luftföroreningar bidrar årligen till nästan 8000 för tidiga dödsfall i Sverige. Enligt forskare kan det bero på att pyttesmå partiklar tar sig ner i luftvägarna och orsakar inflammation i kroppen. Bland annat leder hög exponering för luftföroreningar till hjärt-kärlsjukdomar.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Rakning, skäggtrimning och en kopp kaffe

Övrigt

För tio år sedan fanns det knappt några barberare i Sverige, men nu har skönhetssalonger för män blivit en trend. Och dom är här för att stanna. Kurera träffade Kenny Solomon, som driver fyra barberarsalonger, för att prata rakning, skäggtrender och produkter för män.

 

Örter med läkande effekt

Kryddor

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

Collage: 5 hårinpackningar + kvinna som tvättar sitt hår

Skönhetspanelen testar: Hårkur

Hud

Efter en lång sommar av sol, vind och vatten är håret ofta slitet, torrt och livlöst. En hårkur i form av en återfuktande, närande och mjukgörande inpackning är vad våra hår törstar efter på hösten. Vi har testat fem!

Skeptisk kvinna bredvid glad hoppande man

Så avgör du om din partner är en narcissist

Mental hälsa

Hur bemöter du bäst en narcissist? Går det att leva i en lång relation med en sådan? Och inte minst: hur vet du om din partner eller någon annan i din närhet är narcissist? Psykologen och relationsexperten Eva Rusz reder här ut vilka personlighetsdrag och beteenden du ska vara vaksam på.

Illustration av mat som slängs i soptunnor

5 missförstånd som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

29 september varje år infaller "Internationella matsvinnsdagen", som är instiftad av FN. I samband med det passar det bra att reda ut några missförstånd kring just matsvinn. Tror du till exempel inte att din hantering av matrester och ditt sätt att göra matinköp gör någon skillnad för klimatet, eller för din egen plånbok? Då är det dags att tänka om!

Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Hälsa

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

 

Frallor, plommon och plommonkompott

Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Matbröd

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

 

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

 

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.