Annons
Annons

Selen kan minska kvinnors dödlighet i bröstcancer

En bröstcancerpatient med högt daglig intag av spårämnet selen före hon diagnostiserats med sjukdomen har bättre chanser att överleva än någon med lågt selenintag. Det visar en svensk studie.

Redaktionen

3 december, 2012
Selen kan minska kvinnors dödlighet i bröstcancer
Dela inlägget

Kvinnor som äter selenrik kost löper lägre risk att dö i bröstcancer. Det visar en svensk studie.

En bröstcancerpatient med högt daglig intag av spårämnet selen före hon diagnostiserats med sjukdomen har bättre chanser att överleva än någon med lågt selenintag, rapporterar svenska forskare.
Studien som publiceras i tidskriften Breast Cancer Research and Treatment stöder tidigare studier som funnit en skyddande effekt av selen på vissa cancerformer.

Lågt genomsnittligt selenintag
De svenska forskarna studerade 3 146 svenska bröstcancerpatienter och fann att de kvinnor som haft de högsta intagen av selen innan de fick sin diagnos hade 31 procent större chans att överleva jämfört med dem som hade det lägsta selenintaget. Forskarna associerade ett högre selenintag med både ökad överlevnad vid specifik bröstcancer och total överlevnad.
Det genomsnittliga selenintaget bland deltagarna var mindre än 25 mikrogram/dag, vilket är mycket lågt med tanke på att det rekommenderade dagligt intaget för selen ligger på mellan 50-70 mikrogram dagligen, beroende på land.
Samtliga deltagare i studien var en del av den svenska mammografikohorten, som är en omfattande svensk studie med 60 000 medelålders och äldre kvinnor.

Allt fler väljer att ta tillskott av selen
Europa anses vara ett låg-selen-område på grund av den begränsade mängden selen i jordbruksmarken. I stora delar av Europa är det genomsnittliga intaget av selen mindre än hälften av vad experterna bedömer som ett tillräckligt intag. Allt fler väljer att ta ett dagligt selentillskott för att kompensera bristen på detta näringsämne i vår kost.

Stöder viktiga funktioner
Selen stöder en mängd viktiga selenberoende proteiner (selenproteiner) i kroppen, av vilka vissa visat sig vara viktiga för förmågan att bekämpa cancer. Några av proteinerna är även viktiga för hjärthälsan. Tidigare i år fann en grupp svenska kardiologer en 54 procent lägre risk för kardiovaskulär mortalitet bland en stor grupp äldre människor som under en period av två år hade tagit 200 mikrogram selen dagligen tillsammans med tillskott av coenzym Q10.

Selen finns bland annat i:

  • Mjökprodukter
  • Fisk, mager som fet
  • Kött
  • Ägg
  • Knäckebröd och fullkorn
  • Grönt
  • Nötter

Källa: Ref. 1. Harris HR, et al. Selenium intake and breast cancer mortality in a cohort of Swedish women. Breast Cancer Res Treat. 2012;134:1269-77. 2. Alehagen U, et al. Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation. Int J Cardiol. 2012. E-pub ahead of print.

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons