Selen och Q10 samverkar för bättre hjärthälsa | Kurera.se
läkare undersöker kvinnas hjärta

Selen och Q10 samverkar för bättre hjärthälsa

Fakta

Coenzym Q10 - även känt som ubiqinon - är en vitaminliknande förening, som finns i alla mänskliga celler.

Selen är ett spårämne, en naturlig substans, som krävs i ”spår” (extremt små kvantiteter) för underhåll av människors hälsa. Det stöder åtminstone 25-30 olika proteiner i människokroppen.

Selen och Q10 samverkar och kan förbättra vår hjärthälsa, ge bättre livskvalitet och förlänga våra liv. Men de flesta svenskar har låga selenvärden. Här berättar professorn och forskaren Mikael Björnstedt om den senaste forskningen kring hur spårämnet selen samverkar med antioxidanten Q10.

Mikael Björnstedt, professor på Karolinska Institutet och forskare, är mannen som initierade den uppmärksammade KiSel-10-studien som tydligt visade att selen och Q10 både kan förbättra våra hjärthälsa, höja vår livskvalitet och förlänga våra liv. Han brinner för att förklara för oss hur selen och Q10 samverkar, att de flesta svenskar har för låga selenvärden och för sin pionjärforskning rörande selen som behandling mot resistent cancer.

Det är över sex år sedan som den så kallade KiSel-10-studiens första resultat publicerades. Det var en svensk forskargrupp vid Linköpings universitet som startade en studie på 443 friska pensionärer och när data analyserades var resultaten häpnadsväckande. Dessa visade att de kroppsegna ämnena Q10 och selen kan minska risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med över 50 procent.

 

LÄS OCKSÅ: 11 tillfällen då Q10 hjälper 

Skyddar hjärta och kärl
Sammanlagt har det gjorts tolv olika analyser på samma blodprov. Resultat som fortsätter att visa att Q10 och selen skyddar hjärta och kärl, ger färre sjukhusbesök och att försökspersonerna upplevde att det fick en bättre livskvalitet och allmänt mådde bättre.
– Bakgrunden till att studien kom till är att vi i min forskargrupp i början av 2000-talet studerade olika reaktioner med selenenzymet thioredoxin reductas. Vi upptäckte då att selen kan aktivera det kroppsegna ämnet Q10 och därför föreslog jag att man skulle undersöka vad Q10 och selen tillsammans har för effekt på hjärt- och kärlhälsan. I Europa har vi selenfattiga jordar och eftersom den möjliga selenbristen hos försökspersonerna kunde påverka funktionen av Q10 kombinerades de båda ämnena, berättar Mikael Björnstedt.

LÄS OCKSÅ: Därför behöver du selen

Q10 minskar med åldern
Q10 och selen är ämnen som samverkar i kroppen. Ett hjärta som jobbar oavbrutet kräver mycket Q10. Med ökad ålder minskar produktionen av Q10 i hjärtats muskel. När vi är 80 år gamla produceras bara hälften så mycket som när vi är 20 år, trots att hjärtat slår lika många slag. Därför är det viktigt att ibland tillföra ämnet via tillskott, framförallt när vi blir äldre.
– På 1980-talet upptäckte man att Q10 inte bara finns i mitokondrierna, det vi kallar för kroppens energiverk, utan även i alla cellmembranen samt i LDL-kolesterolet, eftersom det är en fettlöslig antioxidant. Q10 skyddar fetterna i våra cellmembran, men också fetterna i blodet, mot oxidation, förklarar Mikael Björnstedt.

Selen behövs för att cellerna ska kunna tillgodogöra sig Q10, vilket sker genom att selen-enzymet thioredoxin reductas bygger om Q10 till en kemiskt aktiv form. För att denna reaktion ska kunna ske måste det finnas tillräcklig mängd selen.

LÄS OCKSÅ: Selen och Q10 – en riktigt bra hjärtmedicin

En fettlöslig antioxidant
Eftersom Q10 är delaktig i energiproduktionen i våra celler är det ett viktigt ämne för många funktioner i kroppen. Ämnet kallas även för ubiqinon. ”Ubi” är latin och betyder ”överallt”. Q10 finns i alla celler, både i cellmembranen och inne i mitokondrierna där energin skapas.  Tillsammans med selen verkar de som antioxidanter och skyddar hjärta och kärl.
– På grund av att Q10 är fettlöslig så sätter den sig i cellmembranen. Många kanske inte känner till att Q10 är en mycket starkare antioxidant än exempelvis E-vitamin, säger Mikael Björnstedt.

 

Q10 finns i två former som har olika uppgifter i kroppen. För att omvandlingen ska kunna ske mellan de två olika formerna krävs det närvaro av selen. Selen besitter förmågan att återaktivera Q10. Det gör dessa ämnen väldigt effektiva tillsammans, inte bara genom att de skyddar hjärtat, utan att de även kraftigt förbättrar och stärker dess funktion.

LÄS OCKSÅ: 11 tips för naturlig hjälp vid sköldkörtelproblem

Dödligheten minskade kraftigt
– Vi hade en statistikprofessor som hjälpte oss att räkna på resultatet. Den skyddande effekten var stor – och det här var ju en grupp försökspersoner som inte var sjuka.

Mikael Björnstedt menar att det var ett otroligt spännande resultat eftersom två kroppsegna och naturliga substanser visade sig ha så bra skyddande effekt.
– I KiSel-10-studien var den minskade dödligheten hela 54 procent. Till exempel så ger man betablockare till stora delar av befolkningen, men det minskar bara dödligheten med 20 procent. Studierna är dock inte riktigt jämförbara då de som behandlas med betablockare har en diagnos och är alltså i en betydligt större risk än deltagarna i KiSel10-studien, säger Mikael Björnstedt.

 

LÄS OCKSÅ: Hjärtspecial: Därför behövs extra Q10 

Lågt selenvärde i Sverige
Det har gjorts flera så kallade spin off-studier på originalstudien. Och i en av dessa studier, som publicerades 2016 i European Journal of Clinical Nutrition, där Mikael Björnstedt var med, tittade man på selennivåerna. Man undersökte de som hade låga, normala och höga värden av selen och resultatet visade att de som hade låga nivåer av selen i blodet också hade en kraftigt ökad dödlighet.
– Eftersom vi har selenfattiga jordar i Sverige så har de flesta svenskar ett alldeles för lågt selenvärde. Vi vet inte riktigt vad det kan betyda för hälsan långsiktigt, men jag hoppas det görs fler studier på selen och vad brist kontra normala nivåer kan betyda för folkhälsan. Svenskarna ligger inte i någon riskzon för undre värden. Men i en del av Kina där jordarna är selenfattiga måste livsmedel berikas med selen.

LÄS OCKSÅ: Guide till mineralernas doldisar 

Cancerpatienter som får selen
Något man däremot vet är att det finns en koppling mellan struma och sköldkörtelproblem och låga nivåer av selen och jod. Det finns också fakta som pekar på att risken att få cancer ökar något om man har låga selenvärden. Nu spelar livsstilsfaktorer en betydligt större roll när det handlar om cancer, men av just den anledningen har Mikael Björnstedt och hans forskarteam fått möjligheten att titta på selen som möjlig medicin hos vissa cancerpatienter.
– Sedan några år tillbaka har vi fått tillåtelse av Läkemedelsverket att ge höga doser av selen intravenöst till cancerpatienter där cellgifterna inte längre verkar, det vill säga där kroppen har utvecklat en resistens mot medicinen. 2015 publicerade vi en så kallad fas I-studie och resultaten från den studien visade att patienterna tålde höga doser, men att halveringstiden av läkemedlet var väldigt kort.

LÄS OCKSÅ: Piggare med Q10 och selen!

Selen som läkemedel
Mikael Björnstedt genomför nu ytterligare en fas-I-studie där patienterna får selen under en längre tid. Syftet med en sådan studie är att undersöka hur selen uppträder som läkemedel och även undersöka säkerheten och eventuella biverkningar.
– Först när denna fas I-studie är utvärderad kan vi gå vidare med en studie som främst syftar till att jämföra effektiviteten av selen jämfört med konventionella cellgifter. I våra studier har vi sett att selenföreningar kan omvandlas från en antioxidant till en pro-antioxidant och faktiskt få tumörcellerna att begå självmord. Det mest intressanta är att ju aggressivare tumörcellerna är desto effektivare verkar selenet, avslutar Mikael Björnstedt.

Av Inger Palm


Fakta

Coenzym Q10 - även känt som ubiqinon - är en vitaminliknande förening, som finns i alla mänskliga celler.

Selen är ett spårämne, en naturlig substans, som krävs i ”spår” (extremt små kvantiteter) för underhåll av människors hälsa. Det stöder åtminstone 25-30 olika proteiner i människokroppen.

KiSel-10-studien

I KiSel-10-studien användes Bio-Qinon Active Q10, som är den officiella referensprodukten för International Coenzym Q10 Association (ICQA), samordnare för all internationell coenzym Q10 forskning över hela världen. Mer än 100 publicerade studier bidrar till att dokumentera kvaliteten på denna beredning, inklusive dess biotillgänglighet, säkerhet och effekt.

Den selen som användes i studien var den patenterade danska selenjästen SelenoPrecise som innehåller mer än 20 olika organiska selentyper i en formula med extremt god biotillgänglighet. Kliniska studier dokumenterar att nästan 90 procent av seleninnehållet i absorberas i människokroppen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kristina har (h)järnkoll på bästa maten för knoppen

Kost

Vi blir allt mer medvetna om vikten att måna om vår hjärnhälsa lika mycket som resten av kroppen. Och förståelsen för att kosten påverkar hur vi kommer må inte bara när vi blir äldre utan även i unga år tycks bara öka. Kurera ställde några frågor till näringsfysiologen Kristina Andersson  som nyligen kom ut med boken "Ät hjärnsmart" om vad man bör tänka på.

 

Häxan: “Midsommartid är en tid för kärleksmagi”

Krönikan

Vem har inte lagt blommor under kudden en midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även talar om vår kontakt med naturen - kanske är det därför det ansetts vara trolldom.  I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep när det kommer till att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

 

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

 

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.