Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna fotad mot en turkos bakgrund som ser glad och frisk ut och ytterligare bild med olika sorters oljor i glasflaskor

Senaste trenden: Sköt hela din skönhetsrutin – med hjälp av oljor

Har du ett badrumsskåp fyllt till bredden med krämer, serum och balms? Det är ofta överkurs. Med hjälp av några väl utvalda oljor har du i princip allt du behöver till hela din skönhetsrutin.
Här är guiden till oljorna som passar för just dig.

Att sköta hela sin skönhetsrutin med enbart oljor är både ett effektivt och skonsamt sätt att få en välmående hy med rejält med glow. Oljor passar både som rengöring och är ofta ett renare alternativ till ansiktskräm. Huden bildar naturligt fett i våra talgkörtlar vars uppgift är att smörja huden, hålla den elastisk och motståndskraftig.

LÄS OCKSÅ: Skönhetspanelen testar: Ansiktsolja

Hudens skyddsmekanism
Fettet är alltså en del av hudens skyddsmekanism och genom att addera oljor i vår hudvård hjälper du till att boosta huden, oavsett om du har torr eller fet hy, enligt Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.
– En fet hy överproducerar talg vilket kan vara hormonellt eller bero på att huden är yttorr, alltså att överhuden är uttorkad. Oljor förser

Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg

Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg Foto: Michael Tomescu

 

huden med nödvändiga fettsyror och gör den smidig igen.
Så länge du använder rätt olja för din hudtyp behöver du alltså inte oroa dig för att bli flottig i ansiktet även om du har fet hy.
– Kokosolja är en olja med mycket mättat fett som kan verka tilltäppande på huden, vilket gör att man inte rekommenderar det som ansiktsolja för en fet hy. För en torr hud kan det dock fungera utmärkt. Olivolja är också en fet olja som absorberas relativt långsamt av huden.

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: För hud & hår

Rätt olja för din hy
För att uppnå önskad effekt behöver du därför hitta rätt olja för just din hy. Ju fetare olja desto långsammare absorption, vilket passar bra för torr hud och sämre för fet hy.
– Hur fet eller torr en olja är beror på dess fettsyrasammansättning. Har du en fet hy är du i behov av torra oljor som nyponfröolja eller tistelolja, medan om du är torr kan du välja en lite fetare olja som mandel- eller olivolja som effektivt kapslar in fukten.
Det är också viktigt att välja rätt olja som passar din hudtyp - just nu. På vintern är ofta huden torrare och i behov av lite extra fukt, och klarar av fetare oljor.
– Tänk även på att köpa oljor av bra kvalitet och att välja ekologiskt certifierade oljor för att skona både miljön och din hälsa.

Andra saker du behöver ha i åtanke när du ska uppdatera din skönhetsrutin är att lägga till ett ansiktsvatten som ger huden fukt innan ansiktsoljan. Olja innehåller 100 procent fett och huden behöver både fukt och fett för att vara i balans.
– Jag vill också slå ett slag för synergieffekten du får om du blandar flera oljor, eftersom du då kan dra nytta av oljornas olika egenskaper. Vill du byta ut din ansiktskräm, som är en komplex sammansatt optimerad produkt, mot en olja är det därför bättre att välja en sammansatt ansiktsolja som på motsvarande sätt kan optimera effekten.

Vilken olja passar dig?

 • Arganolja
  Absorption: Halvtorr
  Beskrivning: Rik på fytosteroler och antioxidanter. Bra för att bygga upp huden och går rätt snabbt in i huden.
  Passar: Torr, skadad och mogen hud. Uppskattas även av fet hy i mindre mängder.
 • Sesamolja
  Absorption: Halvfet
  Beskrivning: Rik på essentiella omega-6-fettsyror, antioxidanter och lecithin. Upplevs lite fetare på huden. Värms upp inom ayurvedan för enklare absorbering. En bra basolja som ofta blandas med andra oljor.
  Passar: Torr hud.
  LÄS OCKSÅ: Guide: 7 vegetabiliska superoljor för huden
 • Mandelolja
  Absorption: Halvfet
  Beskrivning: Klassisk och mild hudvårdsolja som många gillar att ha för att lösa upp mascara och annat smink.
  Passar: Torr, känslig. Även bra till bebisar.
 • Gurkörtsolja
  Absorption: Torr
  Beskrivning: Rik på GLA, gamma-linolensyra, som har en antiinflammatorisk effekt. Innehåller dubbelt så mycket GLA som nattljusolja. Lätt känsla på huden.
  Passar: Yttorr hud. Passar också för inflammatorisk, känslig och fet hy.
  LÄS OCKSÅ: Mandelolja – perfekt för den känsliga hyn
 • Broccolifröolja
  Absorption: Halvtorr
  Beskrivning: Rik på erukasyra som har en mjukgörande och utslätande effekt på huden. Lätt känsla på huden. Påminner lite om silikoner och kan till exempel användas som hårolja och primer under makeup.
  Passar: Mogen, blandad och fet hy.
 • Nyponfröolja
  Absorption: Torr
  Beskrivning: Populär anti-age-olja på grund av sitt rika innehåll av vitamin A, omega-3 och 6 samt karotenoider som både ger färg och lyster.
  Passar: Mogen, blandad och fet hy. Fin till torr hud om den blandas med en fetare olja.
  LÄS OCKSÅ: Nyponfröolja – gör underverk för den mogna hyn
 • Avokadoolja
  Absorption: Halvfet
  Beskrivning: Halvfet olja som upplevs torrare på grund av dess innehåll av bland annat steroler och squalane, vilket gör att den snabbt går in i huden. Mjukgör, verkar fuktighetsbevarande och vårdar huden.
  Passar: Torr, känslig och inflammatorisk hud.
 • Hampfröolja
  Absorption: Torr
  Beskrivning: Har en optimal balans mellan omega-3 och 6, vilket gör den effektiv till eksemhud. Innehåller flera antioxidanter och sjunker snabbt in i huden.
  Passar: Fet hud, blandhy och inflammatorisk hud.
 • Jojobaolja
  Absorption: Torr
  Beskrivning: Består till största delen av gadoljesyra som egentligen är ett vax och inte en olja, detta ger jojobaolja ett mycket bra skydd och balanserar huden. Oljan liknar hudens egna fett som också innehåller vax vilket gör att oljan snabbt sjunker in i huden. En olja som både funkar för rengöring och för insmörjning.
  Passar: Alla hudtyper.

Blandningar som passar till olika hudtyper

 • Fet hy: Jojoba, gurkört, hampa
 • Torr hy: Mandel, avokado, sesam
 • Blandad hy: Argan, jojoba, gurkört
 • Moge hy: Argan, nyponros, broccoli
 • Känslig hy: Gurkört, jojoba, avokado

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?