Sesamolja – för dig som vill ha hy len som en babystjärt!

Visste du att rena, vegetabiliska och kallpressade oljor är helt enormt bra näring för din hud?
I en hudvårdsserie på sju delar guidar Kurera dig igenom vad olika oljor gör för olika typer av hy.

Här kommer del sex om oljan som de allra flesta tål: Sesamoljan.

Sesamolja är en fet olja med många användningsområden – både invärtes och utvärtes. Den är mjukgörande och skyddande och de flesta tål sesamolja mycket bra.
Den milda och fina oljan passar också utmärkt för babyvård.
Läs också: Skönhetsredaktören avslöjar höstens hetaste trender!

Bra massageolja – med solskydd
Sesamoljan innehåller nästan lika delar enkel- och fleromättade fetter, innehåller mycket antioxidanter och används med fördel vid eksem och psoriasis samt för nagelvård och massage.
Den ger också ett naturligt skydd mot solens strålar motsvarande solskyddsfaktor fyra.
Läs också: Ekojournalisten Hannah Sjöström tipsar om naturliga solskydd

 

Viktig inom ayurveda 
Man brukar säga att sesamolja för Asien är lite vad olivolja är för Medelhavsområdet: oumbärlig.
Sesamolja är väldigt viktig inom ayurvedisk medicin där man först låter oljan mogna och sedan använder den kroppstempererad för att smörja sig med till exempel före dusch eller vid massage.
Läs också: Därför ska du massera mera!

Anses vara den mest utdrivande oljan
Inom ayurveda anses sesamolja vara väldigt läkande och den mest utdrivande av alla vegetabiliska oljor.
Oil pulling är ett annat användningsområde för sesamolja inom ayurvedan. Detta är bra för munhälsan samtidigt som det drar ut gifter från kroppen. Det ger också starkare och friskare tandkött.
Läs också: Oil pulling – för vita tänder och bättre munhälsa

“Stramar åt ansiktshuden”
Kureras bloggare Bella Håkansson är ett stort fan av sesamolja och tycker inte att hon ens behöver smink när hon använder sesamolja. Hon menar att oljan håller huden smidig och mjuk och även hjälper till att “strama åt ansiktshuden, särskilt runt näsan, genom att reglera porernas utvidgning när huden åldras”.
Läs hennes inlägg “Hudvård vintertid” här.

Missa inte: 


Av Negin Aghili
och Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer.