Singel? Lukta dig till kärleken | Kurera.se
Kille pussar glad söt tjej på kinden

Vägen till hjärtat går genom näsan hävdar tyska forskare. Foto: Leia Mendes Cook

Singel? Lukta dig till kärleken

Vi blir kära med näsan. Det säger sig tyska forskare nu ha bevisat – en gång för alla.

Kärleken må vara blind, men doft – ja, det känner den allt.  Nu har forskare – en gång för alla – kommit fram till att vi doftar oss fram till de människor som bäst passar oss som partners. Och mest attraheras vi av de personer som bäst kompletterar våra egna immunförsvar.

Använder näsan
Frågan om huruvida lukt har betydelse för valet av partner har varit omdiskuterat och omtvistat i många år. Men nu är det alltså fastslaget.
Det är en undersökning utförd av forskare vid det ansedda Max Planck-institutet i Tyskland som nu visar att vi, med största sannlikhet, använder näsan när vi väljer den vi ska hålla kär.
I studien, som publicerats i tidskriften Proceedings of the Royal Society B, fick drygt 30 kvinnor lukta på ”sin egen” genetiska kroppslukt och jämföra med ­andras, samtidigt som deras hjärnaktivitet övervakades genom magnetröntgen. Resultatet var tydligt.
– De föredrog en doft som påminde om deras egen, ­säger Ilona Croy, forskare vid Sahlgrenska akademin och medförfattare till studien, till Aftonbladet.

 

Kvinnor har bättre luktsinne
Förutom att kvinnorna uppfattade den egna lukten som trevlig och positiv ­aktiverades även områden i hjärnan som normalt förknippas med sexuell selektion.
Kvinnor är, berättar Illona Croy, mer lämpliga att studera eftersom de generellt har ett bättre luktsinne än män.
– Och det är normalt fler kvinnor som väljer sina partners än tvärtom, säger hon.

På samma sätt med djuren
I andra tidigare studier, där man bland annat studerat möss och fiskar, har man kommit fram till samma sak. Det vill säga att djuren gärna parar sig med någon med ett kompletterande immunförsvar. Allt för att göra avkomman så stark som möjligt.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.