Annons
Annons

Sjömännens sjukdom på återtåg

I vår moderna tid är näringsbrist knappast något vi tror ska ska finnas i västvärlden, ändå drabbas många av undernäring. Och på sina håll har den gamla "sjömanssjukdomen" skörbjugg börjat komma tillbaka.

Redaktionen

16 september, 2018
Sjömännens sjukdom på återtåg
Dela inlägget

Näringsbrist är knappast något vi tror ska ska finnas i västvärlden, ändå drabbas många av undernäring. Och på sina håll har den gamla ”sjömanssjukdomen” skörbjugg börjat komma tillbaka.

När det påpekas att det är mindre näring i maten idag än innan industrijordbrukets framväxt och att det kan vara en god idé att ta tillskott höjs inte sällan röster som menar att det är nonsens. Trots det har en ökänd 1700-talssjukdom som orsakas av brist på ett vanligt vitamin dykt upp igen.

Citrusfrukter gavs till sjömän
C-vitaminet upptäcktes 1912, men långt innan dess kom den skotska läkaren James Lind på att citrusfrukt kunde bota skörbjugg – en sjukdom som vi idag vet orsakas av brist på C-vitamin.

LÄS OCKSÅ: Fem naturliga C-vitaminbomber

Lätt att undvika skörbjugg
De flesta ser väl skörbjugg som en historisk och utdöd sjukdom. Något som förr drabbade sjömän under lång tid till havs med högst begränsad kosthållning. Men skörbjugg är långt ifrån utrotad, det är inget man kan vaccinera bort och det enda sättet att slippa drabbas – bedrägligt enkelt kan tyckas – är att se till att få i sig tillräckligt med C-vitamin, något som är möjligt för de flesta idag.

Ändå är det långt ifrån alla som får i sig tillräckliga mängder. Faktum är att skörbjugg gjort comeback på platser vi svårligen kunnat föreställa oss. Sjukdom, matlagningsmetoder och socioekonomisk status är det som främst ligger bakom återkomsten enligt den nya dokumentärfilmen Vitamania.

LÄS OCKSÅ: Sanna Ehdin: “C-vitamin är livsviktigt”

Kan leda till döden
Sonny Lopez från Springfield i USA gick till läkaren med blödande tandkött, sönderfallande tänder, tunt hår och överväldigande trötthet. Det skulle visa sig att Sonny utvecklat skörbjugg. Något många läkare lätt skulle kunna missa då det inte är något vi tror drabbar den moderna människan, men en sjukdom som om den lämnas obehandlad kan leda till förtidig död.

Forskar om skörbjugg i stadsmiljö
Eric Churchill, läkaren som behandlade Sonny säger till Science alert att han diagnostiserade sitt första fall för ungefär fem-sex år sedan. Det var en patient med en psykiatrisk diagnos som levt på bröd och ost. Sedan dess har han och hans team stött på mellan 20 till 30 fall av skörbjugg. Numera har de för vana att fråga sina patienter om vad de äter och Eric Churchill leder även ett forskningsprojekt om skörbjugg i stadsmiljö.

LÄS OCKSÅ: “Besvären beror inte på C-vitaminet utan på tillsatserna i just brustabletten”

Svårt för fattiga att få i sig rätt näring
En annan patien var Lopez, som länge levt på fattigdomsgränsen och under flera år bara ätit ett mål mat om dagen. Han skickades hem med ett ”recept” på att äta en apelsin om dagen för att komma till rätta med C-vitaminbristen. Men med en sådan livssituation är det en stor utmaning att hålla en hälsosam diet menar Eric Churchill.

Många som inte har råd med mat tenderar att välja mat med hög fetthalt och högt kaloriinnehåll förklarar Churchill i filmen. En begränsad matbudget gör ofta att man prioriterar mat som ger en känsla av mättnad framför frukt och grönsaker menar han.

Många patienter var överviktiga
Att äta sig mätt är alltså långt ifrån samma sak som att få i sig den näring man behöver. Faktum är att många av Churchills skörbjöggspatienter var överviktiga.

Eric Churchills upptäckt visar på hur socioekonomisk ojämlikhet kan skada människor. Enligt honom har de som han diagnostiserat med skörbjugg så begränsade resurser att de stundtals inte ens kan tillgodose sina grundläggande näringsbehov. Ett tydligt tecken på hur marginalisering och sociala skillnader kan leda till undernäring även i välbeställda länder.

Fall även i Australien
USA är inte det enda rika land där skörbjugg dykt upp igen. 2016 visade en australisk studie en chockerande förekomst av skörbjugg hos en grupp diabetespatienter. Felet de flesta av dem gjorde var att de tillagade maten så hårt att vitaminet förstördes.

Av Nina Törmark

Källa: ScienceAlert

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Du kan titta och ladda ner Vitamania världen över nu på Vitamaniathemovie.com .

Annons
Annons