Sju vanliga frågor till naprapaten del 2 | Kurera.se
bild på kvinna med ryggvärk

Sju vanliga frågor till naprapaten del 2

Många av oss har idag problem med värk i kroppen som exempelvis i rygg, leder och muskler. Ett alternativ för att få hjälp kan vara att att gå till en naprapat. Kureraredaktionen frågade Patric Söderblom, VD för Backboneklinikerna, vilka några av de vanligare frågorna var och hur man kan lösa dessa besvär.

Patric är leg. naprapat och har mångårig erfarenhet av att behandla allt från barn, gravida och dansare från exempelvis Cullbergballetten.

Nedan följer de fyra sista frågorna, de tre första hittar du här.

4. Jag har ont i nedre delen av ryggen och får problem att löpträna. Kan jag köra spinning i stället?
Nej, det tycker jag inte. Många kommer till oss med ont i ryggen just för att de kör spinning. Träningsformen i sig har en rad fördelar men många som har ont i länden (nedre delen av ryggen) har det för att de sitter för mycket och då bl a förkortar de sk höftböjarna. När man spinnar har man fötterna fastsatta för att kunna dra med höften och då blir de redan korta höftböjarna ännu kortare och dessutom starka och vips! har man ännu ondare… Om man ändå vill cykla är mitt tips sittande cykel!

 

5. Varför ska jag gå till naprapaten om jag har ont? Räcker det inte att träna?
Jämför en värkande kropp med ex en cykel som stått oanvänd över vintern. Det gnisslar lite här och där och är lite lite luft i däcken. Den cykeln kommer säkert fungera ett tag till men det kommer knappast gnissla mindre för att du cyklar mycket på den. Om du i stället smörjer upp den och gör det möjligt för de olika delarna att röra sig utan onödig friktion… Voilá! Samma sak med kroppen. Att bara träna är ofta att förstärka redan kompensatoriska mönster och då gör det än mer ont. Därför är det klokt att behandla – hos naprapat, kiropraktor, sk OMT-sjukgymnast eller annan terapeut – först och träna sen.

6. Blev rekommenderad av min läkare att gå till naprapat för att värken i mina armar antagligen kommer från nacken. Hur kan det komma sig?
Via olika delar av ryggraden kommer de nerver ut som i sin tur styr olika delar av vår kropp. Exempelvis kommer de nerver som styr armarnas muskler ut via nedre delen av nacken och övre delen av bröstryggen. Genom din historia till läkaren och diverse tester kan han/hon klura ut att din värk antagligen har sitt ursprung från det området och genom att behandla det området i stället för armarna kan vi komma åt värken mer permanent i stället för att bara symtombehandla.

7. Ibland när jag suttit illa och inte haft tid att träna får jag ont i bröstryggen och tycker det är svårt att andas. Är det något en naprapat kan behandla?
Inte sällan ”låser” man lederna i bröstryggen och då blir även intilliggande muskler spända – eller tvärtom - vilket i slutänden leder till att bröstkorgen inte kan höjas och sänkas som den ska när vi andas. Man får då ta lite extra – med de redan ansträngda musklerna – och kroppen kommer reagera med värk. Med behandling som återställer ledernas förmåga att röra sig normalt och inte sällan hemövningar för att hjälpa dig att kanske sitta eller stå smartare, andas korrekt och hålla bröstkorgen sunt rörlig blir det bra igen. Ett varningens ord om du känner bröstsmärta och kanske värk ut i vänster arm, ångestkänslor osv då det kan komma från hjärtat och du i stället bör kontakta läkare/sjukhus.

Av Redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

 

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

 

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.