Annons
Annons

Sju vanliga frågor till naprapaten del 2

Många av oss har idag problem med värk i kroppen som exempelvis i rygg, leder och muskler. Ett alternativ för att få hjälp kan vara att att gå till en naprapat. Kureraredaktionen frågade Patric Söderblom, VD för Backboneklinikerna, vilka några av de vanligare frågorna var och hur man kan lösa dessa besvär. Här kommer nu de fyra sista frågorna och svaren.

Redaktionen

8 augusti, 2013
Sju vanliga frågor till naprapaten del 2
Dela inlägget

Många av oss har idag problem med värk i kroppen som exempelvis i rygg, leder och muskler. Ett alternativ för att få hjälp kan vara att att gå till en naprapat. Kureraredaktionen frågade Patric Söderblom, VD för Backboneklinikerna, vilka några av de vanligare frågorna var och hur man kan lösa dessa besvär.

Patric är leg. naprapat och har mångårig erfarenhet av att behandla allt från barn, gravida och dansare från exempelvis Cullbergballetten.

Nedan följer de fyra sista frågorna, de tre första hittar du här.

4. Jag har ont i nedre delen av ryggen och får problem att löpträna. Kan jag köra spinning i stället?
Nej, det tycker jag inte. Många kommer till oss med ont i ryggen just för att de kör spinning. Träningsformen i sig har en rad fördelar men många som har ont i länden (nedre delen av ryggen) har det för att de sitter för mycket och då bl a förkortar de sk höftböjarna. När man spinnar har man fötterna fastsatta för att kunna dra med höften och då blir de redan korta höftböjarna ännu kortare och dessutom starka och vips! har man ännu ondare… Om man ändå vill cykla är mitt tips sittande cykel!

5. Varför ska jag gå till naprapaten om jag har ont? Räcker det inte att träna?
Jämför en värkande kropp med ex en cykel som stått oanvänd över vintern. Det gnisslar lite här och där och är lite lite luft i däcken. Den cykeln kommer säkert fungera ett tag till men det kommer knappast gnissla mindre för att du cyklar mycket på den. Om du i stället smörjer upp den och gör det möjligt för de olika delarna att röra sig utan onödig friktion… Voilá! Samma sak med kroppen. Att bara träna är ofta att förstärka redan kompensatoriska mönster och då gör det än mer ont. Därför är det klokt att behandla – hos naprapat, kiropraktor, sk OMT-sjukgymnast eller annan terapeut – först och träna sen.

6. Blev rekommenderad av min läkare att gå till naprapat för att värken i mina armar antagligen kommer från nacken. Hur kan det komma sig?
Via olika delar av ryggraden kommer de nerver ut som i sin tur styr olika delar av vår kropp. Exempelvis kommer de nerver som styr armarnas muskler ut via nedre delen av nacken och övre delen av bröstryggen. Genom din historia till läkaren och diverse tester kan han/hon klura ut att din värk antagligen har sitt ursprung från det området och genom att behandla det området i stället för armarna kan vi komma åt värken mer permanent i stället för att bara symtombehandla.

7. Ibland när jag suttit illa och inte haft tid att träna får jag ont i bröstryggen och tycker det är svårt att andas. Är det något en naprapat kan behandla?
Inte sällan ”låser” man lederna i bröstryggen och då blir även intilliggande muskler spända – eller tvärtom – vilket i slutänden leder till att bröstkorgen inte kan höjas och sänkas som den ska när vi andas. Man får då ta lite extra – med de redan ansträngda musklerna – och kroppen kommer reagera med värk. Med behandling som återställer ledernas förmåga att röra sig normalt och inte sällan hemövningar för att hjälpa dig att kanske sitta eller stå smartare, andas korrekt och hålla bröstkorgen sunt rörlig blir det bra igen. Ett varningens ord om du känner bröstsmärta och kanske värk ut i vänster arm, ångestkänslor osv då det kan komma från hjärtat och du i stället bör kontakta läkare/sjukhus.

Av Redaktionen

Annons
Annons