Annons
Annons

Sjukhuset slutade med halvfabrikat – och personalen blev friskare

I Danmark har man fattat grejen. I alla fall på sjukhuset Nordsjällands Hospital där ledningen bestämde att ta bort de djupfrysta halvfabrikaten och började laga patienters och personals mat från grunden – med ekologiska råvaror. Resultatet? Nöjdare patienter – och friskare personal!

Redaktionen

11 mars, 2017
Sjukhuset slutade med halvfabrikat – och personalen blev friskare
Dela inlägget

I Danmark har man fattat grejen. I alla fall på sjukhuset Nordsjällands Hospital där ledningen bestämde att ta bort de djupfrysta halvfabrikaten och började laga patienters och personals mat från grunden – med ekologiska råvaror.
Resultatet? Nöjdare patienter – och friskare personal!

Den som är sjuk ska ha god hemlagad mat, bestämde sig ledningen för Nordsjällands Hospital i Danmark och tog bort alla djupfrysta halvfabrikat från menyn.
Anledningen till beslutet grundar sig på en enkät som gjordes 2014 och som visade att patienterna på sjukhuset i Nordsjälland inte alls var nöjda med maten. Då beslöt ledningen att all sjukhusmat skulle börja lagas från grunden och med ekologiska råvaror.

Läs också: Forskare till EU: Prioritera ekologiskt!

Varken kostar mer eller tar längre tid att laga
Maten fick dock inte kosta mer och inte ta längre tid att tillaga, vilket väckte farhågor. Dagligen serveras nämligen 3 000 portioner på sjukhuset och det fanns en oro att personalen inte skulle klara av att laga och förbereda allting utan att använda halvfabrikat och burkmat.
– Vi var rädda för att folk skulle bli stressade och sjuka när vi gick igenom alla nya rutiner och att vi skulle klara målen, säger Helle Steen Petersen, driftchef på sjukhuset, till Svt.
Men det skulle visa sig bli precis tvärtom. Patienterna har inte bara fått bättre, nyttigare mat, på köpet har nämligen även personalen blivit friskare.

Alla nöjda
Michael Klammer arbetar som kock på sjukhuset. Han berättar att han uppskattar att hans yrkeskunskaper nu kommer till användning på ett helt annat sätt än tidigare då maten mest bestod av hel- och halvfabrikat av olika slag.
– Det är så läckert att arbeta med alla färska grönsaker. Det ger en yrkesstolthet som kock, säger han till kanalen.
Även resterande personalstyrka uppges nöjda med det nya arbetssättet.

Läs också: Skolan bytte kvarsittning mot meditation – och fick effekt direkt

Personal hanterar tallrikar med mat
Foto: Svt

Ökad arbetsglädje och lägre sjukskrivningstal
Arbetsglädjen steg och sjukskrivningstalen gick ner från 3,5 till 0,8 procent, rapporterar Svt.
– Det är många fler färger på tallriken nu och det är mycket roligare att laga maten, säger Pernille Farschou, köksbiträde på Nordsjällans Hospital, till kanalen.
– Vi har fått mer insikt om vad det är vi lagar. Alla är involverade i arbetsprocessen och när vi går hem är vi superglada eftersom vi verkligen har laga någonting som är gott.

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons