Personal serverar mat i matsal

Foto: Svt

Sjukhuset slutade med halvfabrikat – och personalen blev friskare

I Danmark har man fattat grejen. I alla fall på sjukhuset Nordsjällands Hospital där ledningen bestämde att ta bort de djupfrysta halvfabrikaten och började laga patienters och personals mat från grunden – med ekologiska råvaror. 
Resultatet? Nöjdare patienter – och friskare personal! 

Den som är sjuk ska ha god hemlagad mat, bestämde sig ledningen för Nordsjällands Hospital i Danmark och tog bort alla djupfrysta halvfabrikat från menyn.
Anledningen till beslutet grundar sig på en enkät som gjordes 2014 och som visade att patienterna på sjukhuset i Nordsjälland inte alls var nöjda med maten. Då beslöt ledningen att all sjukhusmat skulle börja lagas från grunden och med ekologiska råvaror.

Läs också: Forskare till EU: Prioritera ekologiskt!

 

Varken kostar mer eller tar längre tid att laga
Maten fick dock inte kosta mer och inte ta längre tid att tillaga, vilket väckte farhågor. Dagligen serveras nämligen 3 000 portioner på sjukhuset och det fanns en oro att personalen inte skulle klara av att laga och förbereda allting utan att använda halvfabrikat och burkmat.
– Vi var rädda för att folk skulle bli stressade och sjuka när vi gick igenom alla nya rutiner och att vi skulle klara målen, säger Helle Steen Petersen, driftchef på sjukhuset, till Svt.
Men det skulle visa sig bli precis tvärtom. Patienterna har inte bara fått bättre, nyttigare mat, på köpet har nämligen även personalen blivit friskare.

Alla nöjda
Michael Klammer arbetar som kock på sjukhuset. Han berättar att han uppskattar att hans yrkeskunskaper nu kommer till användning på ett helt annat sätt än tidigare då maten mest bestod av hel- och halvfabrikat av olika slag.
– Det är så läckert att arbeta med alla färska grönsaker. Det ger en yrkesstolthet som kock, säger han till kanalen.
Även resterande personalstyrka uppges nöjda med det nya arbetssättet.

► Läs också: Skolan bytte kvarsittning mot meditation – och fick effekt direkt

Personal hanterar tallrikar med mat

Foto: Svt

Ökad arbetsglädje och lägre sjukskrivningstal
Arbetsglädjen steg och sjukskrivningstalen gick ner från 3,5 till 0,8 procent, rapporterar Svt.
– Det är många fler färger på tallriken nu och det är mycket roligare att laga maten, säger Pernille Farschou, köksbiträde på Nordsjällans Hospital, till kanalen.
– Vi har fått mer insikt om vad det är vi lagar. Alla är involverade i arbetsprocessen och när vi går hem är vi superglada eftersom vi verkligen har laga någonting som är gott.

Av Redaktionen 

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Sverige brinner – hur släcka oro och stress?

Krönikan

Sverige står i lågor. I skrivande stund härjar 83 bränder i terräng och många har flytt från sina hem. Inte bara personer som är direkt i de elddrabbade områdena påverkas, många känner oro och stress, och känsla av otillräcklighet. Vissa kanske till och med känner skam för att man inte kan göra något, eller för att man själv har det bra. Tanja Dyredand, stesscoach och yogalärare ger i denna krönika tips på hur du kan hantera oro och stress under kris. 

mind 2018 hjarnans genvagar

Mind 2018: Din hjärnas genvägar

Mental hälsa

Vår hjärna är väldigt listigt konstruerad, den har många knep att spara tid och energi i sitt arbete med att göra världen begriplig för oss. Dessa kallas kognitiva bias och anävnds för att bland annat skapa trygghet men de kan också skapa oro och det helt i onödan berättar stresscoachen Karin Isberg,

kvinna hos läkaren bild på bakterier

Bakterier kan ligga bakom endometrios

Forskning

Bakterier och endotoxiner kan ligga bakom kvinnosjukdomen endometrios enligt ny forskning. Detta genom att de orsakar inflammation och vissa läkemedel som i dagsläget används för att behandla sjukdomen kan istället bidra till att förvärra problemet.

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?