Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Man med hörlurar sjunger animerade noter kommer ut

Att sjunga gör dig lugn och stark

Är du en sådan där som aldrig minns några låttexter?
Strunt i det – och sjung ändå!
Att sjunga medför nämligen omedelbara positiva effekter för både vårt psykiska och fysiska välmående.

Oavsett om du hör till typen som alltid går och trallar eller om skolans musiklektioner avskräckte dig så att du aldrig mer vill ta en ton, så finns det hälsofördelar med att göra just det. Ta ton alltså. Enligt Sarah Wilson, professor vid University of Melbourne, som studerat sångens effekt på oss människor är det en komplex process som sätter igång när vi sjunger.
– När vi sätter människor i en scanner för att titta på deras hjärnor ser vi att stora delar av deras hjärnor tänds och aktiveras, både när de sjunger och när de tänker på att sjunga, berättar hon för Youtube-kanalen ABC Classics,  Australiens största skivbolag för klassisk musik.

En genomgripande process
Hon beskriver sång som en naturlig terapiform som ger många komplexa neuroskyddande fördelar för vår mentala hälsa.
– Vad som är anmärkningsvärt med sång är att medan man gör det aktiverar vi vårt belöningssystem, vilket leder till att det frigörs dopamin, vilket är hjärnans må bra-hormon, säger hon.
Hon beskriver vidare hur sång innebär en process som är genomgripande och påverkar allt ifrån vår förmåga att planera och organisera till vårt minne och vår förmåga att socialt knyta an till andra människor.

LÄS OCKSÅ: Körsång ger samma effekter som andningsövningar i yoga

Många körsångare vittnar om hur pigga de är efter en övning med sin kör. Det är endorfiner som utlöses av att sjunga och sjunga gemensamt. Det utsöndras också oxytocin som höjer humöret. Kombinationen av endorfiner och oxytocin anses vara en lugnande ”medicin”, och det är särskilt att sjunga i grupp som ger de här effekterna.

 

Aerobisk träning
Tekniskt sett är sång aerobisk träning. Du tar djupa andetag och släpper ut luften långsamt. De djupa andetagen syresätter blodet väl och cirkulationen förbättras. De djupa andetagen är lugnande i sig och kan avhjälpa stress. Den där långsamma andningen är också bra för hjärtat. Hjärtfrekvensen påverkas så att hjärtat slår mer regelbundet.

LÄS OCKSÅ: Musik och teater minskar risken för depression

Bättre immunförsvar
I en studie från 2004 kunde forskare genom salivprov visa att sångare i en vanlig amatörkör hade bättre immunförsvar och lägre kortisolnivåer när de sjungit med sin kör.
I en annan studie från samma år kunde man se att regelbundet deltagande i en grupp som sjunger, om det är en kör eller en annan sammanslutning spelar ingen roll, kan hjälpa människor som lider av kronisk smärta. Smärtan avtog och de mådde överlag bättre.

Dessutom blir du smartare av att sjunga! Den högra temporalloben aktiveras när man sjunger och hjärnans neurotransmitter kopplas samman på ett annat sett än det brukar.

Av Maria Torshall

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Övrigt

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg. 

 

Programledaren Stephan Wilson i ett utegym

”Jag lyckades ta kontroll över min hälsa”

Krönikan

För fem år sedan gjorde programledaren Stephan Wilson en livsstilsförändring - efter en stark upplevelse som på många sätt förändrade hans liv. I sin krönika berättar han att han har sin nyfikenhet och sin upptäckarlust att tacka för att han idag är starkare och piggare vid 40 år fyllda än vid 20.