Man med hörlurar sjunger animerade noter kommer ut

Att sjunga gör dig lugn och stark

Är du en sådan där som aldrig minns några låttexter?
Strunt i det – och sjung ändå!
Att sjunga medför nämligen omedelbara positiva effekter för både vårt psykiska och fysiska välmående.

Oavsett om du hör till typen som alltid går och trallar eller om skolans musiklektioner avskräckte dig så att du aldrig mer vill ta en ton, så finns det hälsofördelar med att göra just det. Ta ton alltså. Enligt Sarah Wilson, professor vid University of Melbourne, som studerat sångens effekt på oss människor är det en komplex process som sätter igång när vi sjunger.
– När vi sätter människor i en scanner för att titta på deras hjärnor ser vi att stora delar av deras hjärnor tänds och aktiveras, både när de sjunger och när de tänker på att sjunga, berättar hon för Youtube-kanalen ABC Classics,  Australiens största skivbolag för klassisk musik.

En genomgripande process
Hon beskriver sång som en naturlig terapiform som ger många komplexa neuroskyddande fördelar för vår mentala hälsa.
– Vad som är anmärkningsvärt med sång är att medan man gör det aktiverar vi vårt belöningssystem, vilket leder till att det frigörs dopamin, vilket är hjärnans må bra-hormon, säger hon.
Hon beskriver vidare hur sång innebär en process som är genomgripande och påverkar allt ifrån vår förmåga att planera och organisera till vårt minne och vår förmåga att socialt knyta an till andra människor.

LÄS OCKSÅ: Körsång ger samma effekter som andningsövningar i yoga

Många körsångare vittnar om hur pigga de är efter en övning med sin kör. Det är endorfiner som utlöses av att sjunga och sjunga gemensamt. Det utsöndras också oxytocin som höjer humöret. Kombinationen av endorfiner och oxytocin anses vara en lugnande ”medicin”, och det är särskilt att sjunga i grupp som ger de här effekterna.

 

Aerobisk träning
Tekniskt sett är sång aerobisk träning. Du tar djupa andetag och släpper ut luften långsamt. De djupa andetagen syresätter blodet väl och cirkulationen förbättras. De djupa andetagen är lugnande i sig och kan avhjälpa stress. Den där långsamma andningen är också bra för hjärtat. Hjärtfrekvensen påverkas så att hjärtat slår mer regelbundet.

LÄS OCKSÅ: Musik och teater minskar risken för depression

Bättre immunförsvar
I en studie från 2004 kunde forskare genom salivprov visa att sångare i en vanlig amatörkör hade bättre immunförsvar och lägre kortisolnivåer när de sjungit med sin kör.
I en annan studie från samma år kunde man se att regelbundet deltagande i en grupp som sjunger, om det är en kör eller en annan sammanslutning spelar ingen roll, kan hjälpa människor som lider av kronisk smärta. Smärtan avtog och de mådde överlag bättre.

Dessutom blir du smartare av att sjunga! Den högra temporalloben aktiveras när man sjunger och hjärnans neurotransmitter kopplas samman på ett annat sett än det brukar.

Av Maria Torshall

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.