Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Peter Erlandsson

Skärgårdsalgen gav Mimmi glädjen tillbaka

Mimmi Tillgren

Ålder: 61 år.
Bor: Vanneberga.
Yrke: Driver cateringverksamhet i Vinslöv.
Familj: Maken Kent, hans barn och barnbarn samt släkt och vänner som betyder mycket. Katterna Sally och Disa.
Så mår jag bra: Dansar gammeldans en gång i veckan. Vinterbadar, läser böcker i alla genrer och är en flitig besökare på biblioteket. Har en kristen tro och mår bra av att hjälpa och finnas för andra. Har lärt mig att säga nej och sätta gränser mot andra. Skrattar ofta och tycker att det är viktigt att våga tramsa och ha kul. 

Mimmi Tillgren har drivit cateringverksamhet i 20 år och lagar all mat själv. De långa dagarna har slitit på hennes hälsa och för snart två år sedan var hon så trött och håglös att hon hade svårt att orka med jobbet. Ett tillskott med en svensk skärgårdsalg laddad med antioxidanter gav henne energi och glädje tillbaka.

Mimmi Tillgren jobbade länge inom vård- och omsorg, men hon brände ut sig och blev sjukskriven.
– Det fick mig att tänka om och tänka nytt. Jag har alltid varit intresserad av matlagning och för 20 år sedan startade jag en cateringverksamhet som växte ganska snabbt.
Idag lagar hon mat till mellan 30 och 200 personer varje vecka, planerar menyer och levererar maten på plats. Bara vid serveringen tar hon ibland in hjälp.

– Jag älskar mitt arbete, men kroppen tar mer stryk nu än vad den gjorde förr och för två år sedan var jag rätt så nerkörd och trött, både fysisk och mentalt. Då bestämde jag mig för att ta tag i situationen. Jag har en gång förut fått utmattningssymtom, så jag förstod att jag måste göra något för att inte bli sjukskriven igen, säger Mimmi.

 

Hon har alltid varit intresserad av egenvård och naturlig hälsa och pratar gärna om huskurer och motion med vänner och bekanta. Det var så Mimmi fick höra talas om att skidlandslaget använder Astaxin, ett tillskott som innehåller astaxanthin, för att undvika förkylningar under tävlingssäsongen.

– Kan skidåkarna känna sig piggare och slippa förkylningar så skulle väl jag också få effekt, säger Mimmi. 

LÄS OCKSÅ: Svenska hälsoalgen har gjort succé världen över

Bättre hårkvalitet
Astaxanthin är en encellig alg som växer i pölar i klippskrevor i Stockholms skärgård. Studier har visat att astaxanthin har en inflammationshämmande effekt och kan tillföra mer energi i kroppen. Då blir både uthållighet och återhämtningen efter hård fysisk aktivitet bättre. 

Att astaxanthin har flera hälsofördelar, det vet man, men exakt hur det fungerar, det vet man inte ännu. Däremot är astaxanthin 6 000 gånger starkare än C-vitamin, 800 gånger starkare än Q10 och 550 gånger starkare än grönt te.

 

– Jag tycker att jag efter en månad, eller i alla fall två, kände en märkbar skillnad. Jag märkte att det var lättare att stiga upp tidigt på morgonen. Jag hade energi under dagen och blev mycket gladare. Det känns som om det här tillskottet stärker hälsan helt enkelt. Jag vet inte om det har med astaxanthin att göra, men jag tycker att både min hårkvalitet och mina naglar blivit bättre, säger Mimmi.

Mimmi bor i Vanneberga i Skåne och har sin lokal i Vinslöv. Där tar hon emot kunder och lagar maten. Samtalen med kunderna är viktiga. Alla ska få det de önskar. Numera är hon så fullbokad att hon bara stänger för semester under några sommarveckor. 

LÄS OCKSÅ: Algen som kan mota förkylning

Nyvunnen energi
– Det är mycket man ska lära sig som egen företagare, och rik blir man inte, fast man jobbar jämt. Men jag skulle aldrig kunna gå tillbaka och bli anställd igen. Jag trivs med mitt liv. Min man stöttade mig mycket när jag drog igång verksamheten, och idag har jag blivit bättre på att handskas med stress. Stora cateringuppdrag kräver ju en hel del. Varm mat får inte serveras ljummen, därför behövs planering in i minsta detalj. Med åren har jag fått erfarenhet och känner mig trygg med den kunskapen. Men att vara egen företagare och bli sjuk, det går bara inte, menar Mimmi.

Den nyvunna energin har gjort att Mimmi bland annat börjat vinterbada. Tillsammans med en grupp vänner beger hon sig varje vecka till en insjö och tar sig ett fruset dopp.

 

– Vi värmer upp och drar några djupa andetag innan vi kliver ner i vattnet. Jag är i vattnet någon minut och ibland tar jag något simtag. Det är så härligt när det bubblar runt kroppen och efteråt blir man lycklig, säger Mimmi som också dansar gammeldans varje vecka. 

Utöver allt detta stöttar Mimmi och hennes make Kent människor från andra länder som sökt sin tillflykt i Sverige. 

– Det tar också tid och kraft och när jag var som tröttast orkade jag inte finnas till för dessa flickor så mycket som jag önskade. Men nu är jag glad att orken är tillbaka.

Av Inger Palm


Mimmi Tillgren

Ålder: 61 år.
Bor: Vanneberga.
Yrke: Driver cateringverksamhet i Vinslöv.
Familj: Maken Kent, hans barn och barnbarn samt släkt och vänner som betyder mycket. Katterna Sally och Disa.
Så mår jag bra: Dansar gammeldans en gång i veckan. Vinterbadar, läser böcker i alla genrer och är en flitig besökare på biblioteket. Har en kristen tro och mår bra av att hjälpa och finnas för andra. Har lärt mig att säga nej och sätta gränser mot andra. Skrattar ofta och tycker att det är viktigt att våga tramsa och ha kul. 

Astaxanthin

Den lilla encelliga algen med den starka antioxidanteffekten finns där det är gott om solljus. Den frodas i hällkar på klippor och skär ute i skärgården. Tack vare att astaxanthin kan stärka immunförsvaret och ge mer energi till musklerna har toppidrottare valt att äta tillskott med ämnet regelbundet. Det svenska längdlandslaget på skidor lär ha använt Astaxin under många år för att bland annat slippa besvärliga förkylningar vintertid.

Astaxin:
Stärker immunförsvaret.
Är bra för huden.
Förbättrar prestationen.
Är bra vid trötthet.
Är bra för magen.
Förebygger torra ögon.
Motverkar åderförkalkning.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.