Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Peter Erlandsson

Skärgårdsalgen gav Mimmi glädjen tillbaka

Mimmi Tillgren

Ålder: 61 år.
Bor: Vanneberga.
Yrke: Driver cateringverksamhet i Vinslöv.
Familj: Maken Kent, hans barn och barnbarn samt släkt och vänner som betyder mycket. Katterna Sally och Disa.
Så mår jag bra: Dansar gammeldans en gång i veckan. Vinterbadar, läser böcker i alla genrer och är en flitig besökare på biblioteket. Har en kristen tro och mår bra av att hjälpa och finnas för andra. Har lärt mig att säga nej och sätta gränser mot andra. Skrattar ofta och tycker att det är viktigt att våga tramsa och ha kul. 

Mimmi Tillgren har drivit cateringverksamhet i 20 år och lagar all mat själv. De långa dagarna har slitit på hennes hälsa och för snart två år sedan var hon så trött och håglös att hon hade svårt att orka med jobbet. Ett tillskott med en svensk skärgårdsalg laddad med antioxidanter gav henne energi och glädje tillbaka.

Mimmi Tillgren jobbade länge inom vård- och omsorg, men hon brände ut sig och blev sjukskriven.
– Det fick mig att tänka om och tänka nytt. Jag har alltid varit intresserad av matlagning och för 20 år sedan startade jag en cateringverksamhet som växte ganska snabbt.
Idag lagar hon mat till mellan 30 och 200 personer varje vecka, planerar menyer och levererar maten på plats. Bara vid serveringen tar hon ibland in hjälp.

– Jag älskar mitt arbete, men kroppen tar mer stryk nu än vad den gjorde förr och för två år sedan var jag rätt så nerkörd och trött, både fysisk och mentalt. Då bestämde jag mig för att ta tag i situationen. Jag har en gång förut fått utmattningssymtom, så jag förstod att jag måste göra något för att inte bli sjukskriven igen, säger Mimmi.

 

Hon har alltid varit intresserad av egenvård och naturlig hälsa och pratar gärna om huskurer och motion med vänner och bekanta. Det var så Mimmi fick höra talas om att skidlandslaget använder Astaxin, ett tillskott som innehåller astaxanthin, för att undvika förkylningar under tävlingssäsongen.

– Kan skidåkarna känna sig piggare och slippa förkylningar så skulle väl jag också få effekt, säger Mimmi. 

LÄS OCKSÅ: Svenska hälsoalgen har gjort succé världen över

Bättre hårkvalitet
Astaxanthin är en encellig alg som växer i pölar i klippskrevor i Stockholms skärgård. Studier har visat att astaxanthin har en inflammationshämmande effekt och kan tillföra mer energi i kroppen. Då blir både uthållighet och återhämtningen efter hård fysisk aktivitet bättre. 

Att astaxanthin har flera hälsofördelar, det vet man, men exakt hur det fungerar, det vet man inte ännu. Däremot är astaxanthin 6 000 gånger starkare än C-vitamin, 800 gånger starkare än Q10 och 550 gånger starkare än grönt te.

 

– Jag tycker att jag efter en månad, eller i alla fall två, kände en märkbar skillnad. Jag märkte att det var lättare att stiga upp tidigt på morgonen. Jag hade energi under dagen och blev mycket gladare. Det känns som om det här tillskottet stärker hälsan helt enkelt. Jag vet inte om det har med astaxanthin att göra, men jag tycker att både min hårkvalitet och mina naglar blivit bättre, säger Mimmi.

Mimmi bor i Vanneberga i Skåne och har sin lokal i Vinslöv. Där tar hon emot kunder och lagar maten. Samtalen med kunderna är viktiga. Alla ska få det de önskar. Numera är hon så fullbokad att hon bara stänger för semester under några sommarveckor. 

LÄS OCKSÅ: Algen som kan mota förkylning

Nyvunnen energi
– Det är mycket man ska lära sig som egen företagare, och rik blir man inte, fast man jobbar jämt. Men jag skulle aldrig kunna gå tillbaka och bli anställd igen. Jag trivs med mitt liv. Min man stöttade mig mycket när jag drog igång verksamheten, och idag har jag blivit bättre på att handskas med stress. Stora cateringuppdrag kräver ju en hel del. Varm mat får inte serveras ljummen, därför behövs planering in i minsta detalj. Med åren har jag fått erfarenhet och känner mig trygg med den kunskapen. Men att vara egen företagare och bli sjuk, det går bara inte, menar Mimmi.

Den nyvunna energin har gjort att Mimmi bland annat börjat vinterbada. Tillsammans med en grupp vänner beger hon sig varje vecka till en insjö och tar sig ett fruset dopp.

 

– Vi värmer upp och drar några djupa andetag innan vi kliver ner i vattnet. Jag är i vattnet någon minut och ibland tar jag något simtag. Det är så härligt när det bubblar runt kroppen och efteråt blir man lycklig, säger Mimmi som också dansar gammeldans varje vecka. 

Utöver allt detta stöttar Mimmi och hennes make Kent människor från andra länder som sökt sin tillflykt i Sverige. 

– Det tar också tid och kraft och när jag var som tröttast orkade jag inte finnas till för dessa flickor så mycket som jag önskade. Men nu är jag glad att orken är tillbaka.

Av Inger Palm


Mimmi Tillgren

Ålder: 61 år.
Bor: Vanneberga.
Yrke: Driver cateringverksamhet i Vinslöv.
Familj: Maken Kent, hans barn och barnbarn samt släkt och vänner som betyder mycket. Katterna Sally och Disa.
Så mår jag bra: Dansar gammeldans en gång i veckan. Vinterbadar, läser böcker i alla genrer och är en flitig besökare på biblioteket. Har en kristen tro och mår bra av att hjälpa och finnas för andra. Har lärt mig att säga nej och sätta gränser mot andra. Skrattar ofta och tycker att det är viktigt att våga tramsa och ha kul. 

Astaxanthin

Den lilla encelliga algen med den starka antioxidanteffekten finns där det är gott om solljus. Den frodas i hällkar på klippor och skär ute i skärgården. Tack vare att astaxanthin kan stärka immunförsvaret och ge mer energi till musklerna har toppidrottare valt att äta tillskott med ämnet regelbundet. Det svenska längdlandslaget på skidor lär ha använt Astaxin under många år för att bland annat slippa besvärliga förkylningar vintertid.

Astaxin:
Stärker immunförsvaret.
Är bra för huden.
Förbättrar prestationen.
Är bra vid trötthet.
Är bra för magen.
Förebygger torra ögon.
Motverkar åderförkalkning.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinnoansikte

Boosta huden inifrån med kollagen

Hälsa

Att vilja ta hand om sig själv handlar inte om fåfänga eller att inte acceptera tidens gång. Alla åldras vi, men frågan är hur. När vi tar hand om vårt inre, då syns det i det yttre. När ålderstecknen börjar ta form i ansiktet finns det ett viktigt ämne som kan bromsa upp nedbrytningen från insidan. Har du hört talas om marint kollagen av typ 1?

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hälsa

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

 

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

 

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.