Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Peter Erlandsson

Skärgårdsalgen gav Mimmi glädjen tillbaka

Mimmi Tillgren

Ålder: 61 år.
Bor: Vanneberga.
Yrke: Driver cateringverksamhet i Vinslöv.
Familj: Maken Kent, hans barn och barnbarn samt släkt och vänner som betyder mycket. Katterna Sally och Disa.
Så mår jag bra: Dansar gammeldans en gång i veckan. Vinterbadar, läser böcker i alla genrer och är en flitig besökare på biblioteket. Har en kristen tro och mår bra av att hjälpa och finnas för andra. Har lärt mig att säga nej och sätta gränser mot andra. Skrattar ofta och tycker att det är viktigt att våga tramsa och ha kul. 

Mimmi Tillgren har drivit cateringverksamhet i 20 år och lagar all mat själv. De långa dagarna har slitit på hennes hälsa och för snart två år sedan var hon så trött och håglös att hon hade svårt att orka med jobbet. Ett tillskott med en svensk skärgårdsalg laddad med antioxidanter gav henne energi och glädje tillbaka.

Mimmi Tillgren jobbade länge inom vård- och omsorg, men hon brände ut sig och blev sjukskriven.
– Det fick mig att tänka om och tänka nytt. Jag har alltid varit intresserad av matlagning och för 20 år sedan startade jag en cateringverksamhet som växte ganska snabbt.
Idag lagar hon mat till mellan 30 och 200 personer varje vecka, planerar menyer och levererar maten på plats. Bara vid serveringen tar hon ibland in hjälp.

– Jag älskar mitt arbete, men kroppen tar mer stryk nu än vad den gjorde förr och för två år sedan var jag rätt så nerkörd och trött, både fysisk och mentalt. Då bestämde jag mig för att ta tag i situationen. Jag har en gång förut fått utmattningssymtom, så jag förstod att jag måste göra något för att inte bli sjukskriven igen, säger Mimmi.

 

Hon har alltid varit intresserad av egenvård och naturlig hälsa och pratar gärna om huskurer och motion med vänner och bekanta. Det var så Mimmi fick höra talas om att skidlandslaget använder Astaxin, ett tillskott som innehåller astaxanthin, för att undvika förkylningar under tävlingssäsongen.

– Kan skidåkarna känna sig piggare och slippa förkylningar så skulle väl jag också få effekt, säger Mimmi. 

LÄS OCKSÅ: Svenska hälsoalgen har gjort succé världen över

Bättre hårkvalitet
Astaxanthin är en encellig alg som växer i pölar i klippskrevor i Stockholms skärgård. Studier har visat att astaxanthin har en inflammationshämmande effekt och kan tillföra mer energi i kroppen. Då blir både uthållighet och återhämtningen efter hård fysisk aktivitet bättre. 

Att astaxanthin har flera hälsofördelar, det vet man, men exakt hur det fungerar, det vet man inte ännu. Däremot är astaxanthin 6 000 gånger starkare än C-vitamin, 800 gånger starkare än Q10 och 550 gånger starkare än grönt te.

 

– Jag tycker att jag efter en månad, eller i alla fall två, kände en märkbar skillnad. Jag märkte att det var lättare att stiga upp tidigt på morgonen. Jag hade energi under dagen och blev mycket gladare. Det känns som om det här tillskottet stärker hälsan helt enkelt. Jag vet inte om det har med astaxanthin att göra, men jag tycker att både min hårkvalitet och mina naglar blivit bättre, säger Mimmi.

Mimmi bor i Vanneberga i Skåne och har sin lokal i Vinslöv. Där tar hon emot kunder och lagar maten. Samtalen med kunderna är viktiga. Alla ska få det de önskar. Numera är hon så fullbokad att hon bara stänger för semester under några sommarveckor. 

LÄS OCKSÅ: Algen som kan mota förkylning

Nyvunnen energi
– Det är mycket man ska lära sig som egen företagare, och rik blir man inte, fast man jobbar jämt. Men jag skulle aldrig kunna gå tillbaka och bli anställd igen. Jag trivs med mitt liv. Min man stöttade mig mycket när jag drog igång verksamheten, och idag har jag blivit bättre på att handskas med stress. Stora cateringuppdrag kräver ju en hel del. Varm mat får inte serveras ljummen, därför behövs planering in i minsta detalj. Med åren har jag fått erfarenhet och känner mig trygg med den kunskapen. Men att vara egen företagare och bli sjuk, det går bara inte, menar Mimmi.

Den nyvunna energin har gjort att Mimmi bland annat börjat vinterbada. Tillsammans med en grupp vänner beger hon sig varje vecka till en insjö och tar sig ett fruset dopp.

 

– Vi värmer upp och drar några djupa andetag innan vi kliver ner i vattnet. Jag är i vattnet någon minut och ibland tar jag något simtag. Det är så härligt när det bubblar runt kroppen och efteråt blir man lycklig, säger Mimmi som också dansar gammeldans varje vecka. 

Utöver allt detta stöttar Mimmi och hennes make Kent människor från andra länder som sökt sin tillflykt i Sverige. 

– Det tar också tid och kraft och när jag var som tröttast orkade jag inte finnas till för dessa flickor så mycket som jag önskade. Men nu är jag glad att orken är tillbaka.

Av Inger Palm


Mimmi Tillgren

Ålder: 61 år.
Bor: Vanneberga.
Yrke: Driver cateringverksamhet i Vinslöv.
Familj: Maken Kent, hans barn och barnbarn samt släkt och vänner som betyder mycket. Katterna Sally och Disa.
Så mår jag bra: Dansar gammeldans en gång i veckan. Vinterbadar, läser böcker i alla genrer och är en flitig besökare på biblioteket. Har en kristen tro och mår bra av att hjälpa och finnas för andra. Har lärt mig att säga nej och sätta gränser mot andra. Skrattar ofta och tycker att det är viktigt att våga tramsa och ha kul. 

Astaxanthin

Den lilla encelliga algen med den starka antioxidanteffekten finns där det är gott om solljus. Den frodas i hällkar på klippor och skär ute i skärgården. Tack vare att astaxanthin kan stärka immunförsvaret och ge mer energi till musklerna har toppidrottare valt att äta tillskott med ämnet regelbundet. Det svenska längdlandslaget på skidor lär ha använt Astaxin under många år för att bland annat slippa besvärliga förkylningar vintertid.

Astaxin:
Stärker immunförsvaret.
Är bra för huden.
Förbättrar prestationen.
Är bra vid trötthet.
Är bra för magen.
Förebygger torra ögon.
Motverkar åderförkalkning.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

 

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

 

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

 

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.

 

Grön smoothie med topping, på ett brunt bord

Miss Raw’s superfoodsmoothie

Recept

Denna läckert gröna smoothie kommer från rawfoodkocken Anna Krigh och är perfekt om du på ett snabbt och enkelt sätt vill och behöver få i dig massor med näring och energi i form av frukt och grönt. Mixa och njut!

Kvinna på ett berg

”Vi behöver prata ännu mer om klimakteriet”

Kurera debatt

Plötsligt står du där och förstår inte vad som händer: Viktförändringar, nedstämdhet, sömnrubbning, stelhet, ont i kroppen och sämre träningsresultat. Precis så är det för många kvinnor. Klimakteriet drabbar oss plötsligt och många saknar kunskap om denna helt naturliga livsfas. Vi behöver prata ännu mer om hormoner, hälsan, kosten och träningen. Det skriver Christina Sundequist som är personlig tränare, föreläsare, certifierad kostrådgivare och hälsocoach i ett debattinlägg.