Foto: Peter Erlandsson

Skärgårdsalgen gav Mimmi glädjen tillbaka

Mimmi Tillgren

Ålder: 61 år.
Bor: Vanneberga.
Yrke: Driver cateringverksamhet i Vinslöv.
Familj: Maken Kent, hans barn och barnbarn samt släkt och vänner som betyder mycket. Katterna Sally och Disa.
Så mår jag bra: Dansar gammeldans en gång i veckan. Vinterbadar, läser böcker i alla genrer och är en flitig besökare på biblioteket. Har en kristen tro och mår bra av att hjälpa och finnas för andra. Har lärt mig att säga nej och sätta gränser mot andra. Skrattar ofta och tycker att det är viktigt att våga tramsa och ha kul. 

Mimmi Tillgren har drivit cateringverksamhet i 20 år och lagar all mat själv. De långa dagarna har slitit på hennes hälsa och för snart två år sedan var hon så trött och håglös att hon hade svårt att orka med jobbet. Ett tillskott med en svensk skärgårdsalg laddad med antioxidanter gav henne energi och glädje tillbaka.

Mimmi Tillgren jobbade länge inom vård- och omsorg, men hon brände ut sig och blev sjukskriven.
– Det fick mig att tänka om och tänka nytt. Jag har alltid varit intresserad av matlagning och för 20 år sedan startade jag en cateringverksamhet som växte ganska snabbt.
Idag lagar hon mat till mellan 30 och 200 personer varje vecka, planerar menyer och levererar maten på plats. Bara vid serveringen tar hon ibland in hjälp.

– Jag älskar mitt arbete, men kroppen tar mer stryk nu än vad den gjorde förr och för två år sedan var jag rätt så nerkörd och trött, både fysisk och mentalt. Då bestämde jag mig för att ta tag i situationen. Jag har en gång förut fått utmattningssymtom, så jag förstod att jag måste göra något för att inte bli sjukskriven igen, säger Mimmi.

 

Hon har alltid varit intresserad av egenvård och naturlig hälsa och pratar gärna om huskurer och motion med vänner och bekanta. Det var så Mimmi fick höra talas om att skidlandslaget använder Astaxin, ett tillskott som innehåller astaxanthin, för att undvika förkylningar under tävlingssäsongen.

– Kan skidåkarna känna sig piggare och slippa förkylningar så skulle väl jag också få effekt, säger Mimmi. 

LÄS OCKSÅ: Svenska hälsoalgen har gjort succé världen över

Bättre hårkvalitet
Astaxanthin är en encellig alg som växer i pölar i klippskrevor i Stockholms skärgård. Studier har visat att astaxanthin har en inflammationshämmande effekt och kan tillföra mer energi i kroppen. Då blir både uthållighet och återhämtningen efter hård fysisk aktivitet bättre. 

Att astaxanthin har flera hälsofördelar, det vet man, men exakt hur det fungerar, det vet man inte ännu. Däremot är astaxanthin 6 000 gånger starkare än C-vitamin, 800 gånger starkare än Q10 och 550 gånger starkare än grönt te.

 

– Jag tycker att jag efter en månad, eller i alla fall två, kände en märkbar skillnad. Jag märkte att det var lättare att stiga upp tidigt på morgonen. Jag hade energi under dagen och blev mycket gladare. Det känns som om det här tillskottet stärker hälsan helt enkelt. Jag vet inte om det har med astaxanthin att göra, men jag tycker att både min hårkvalitet och mina naglar blivit bättre, säger Mimmi.

Mimmi bor i Vanneberga i Skåne och har sin lokal i Vinslöv. Där tar hon emot kunder och lagar maten. Samtalen med kunderna är viktiga. Alla ska få det de önskar. Numera är hon så fullbokad att hon bara stänger för semester under några sommarveckor. 

LÄS OCKSÅ: Algen som kan mota förkylning

Nyvunnen energi
– Det är mycket man ska lära sig som egen företagare, och rik blir man inte, fast man jobbar jämt. Men jag skulle aldrig kunna gå tillbaka och bli anställd igen. Jag trivs med mitt liv. Min man stöttade mig mycket när jag drog igång verksamheten, och idag har jag blivit bättre på att handskas med stress. Stora cateringuppdrag kräver ju en hel del. Varm mat får inte serveras ljummen, därför behövs planering in i minsta detalj. Med åren har jag fått erfarenhet och känner mig trygg med den kunskapen. Men att vara egen företagare och bli sjuk, det går bara inte, menar Mimmi.

Den nyvunna energin har gjort att Mimmi bland annat börjat vinterbada. Tillsammans med en grupp vänner beger hon sig varje vecka till en insjö och tar sig ett fruset dopp.

 

– Vi värmer upp och drar några djupa andetag innan vi kliver ner i vattnet. Jag är i vattnet någon minut och ibland tar jag något simtag. Det är så härligt när det bubblar runt kroppen och efteråt blir man lycklig, säger Mimmi som också dansar gammeldans varje vecka. 

Utöver allt detta stöttar Mimmi och hennes make Kent människor från andra länder som sökt sin tillflykt i Sverige. 

– Det tar också tid och kraft och när jag var som tröttast orkade jag inte finnas till för dessa flickor så mycket som jag önskade. Men nu är jag glad att orken är tillbaka.

Av Inger Palm


Mimmi Tillgren

Ålder: 61 år.
Bor: Vanneberga.
Yrke: Driver cateringverksamhet i Vinslöv.
Familj: Maken Kent, hans barn och barnbarn samt släkt och vänner som betyder mycket. Katterna Sally och Disa.
Så mår jag bra: Dansar gammeldans en gång i veckan. Vinterbadar, läser böcker i alla genrer och är en flitig besökare på biblioteket. Har en kristen tro och mår bra av att hjälpa och finnas för andra. Har lärt mig att säga nej och sätta gränser mot andra. Skrattar ofta och tycker att det är viktigt att våga tramsa och ha kul. 

Astaxanthin

Den lilla encelliga algen med den starka antioxidanteffekten finns där det är gott om solljus. Den frodas i hällkar på klippor och skär ute i skärgården. Tack vare att astaxanthin kan stärka immunförsvaret och ge mer energi till musklerna har toppidrottare valt att äta tillskott med ämnet regelbundet. Det svenska längdlandslaget på skidor lär ha använt Astaxin under många år för att bland annat slippa besvärliga förkylningar vintertid.

Astaxin:
Stärker immunförsvaret.
Är bra för huden.
Förbättrar prestationen.
Är bra vid trötthet.
Är bra för magen.
Förebygger torra ögon.
Motverkar åderförkalkning.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.