Foto: Lars Jansson

Skärp er Forever Living! Ert vilseledande skitsnack är inte okej

Fakta

Anna Hallén är kostrådgivare, kunskapsnörd och i grunden marknadsekonom. Hon är också före detta jojobantare som upptäckte LCHF och blev kunskapstörstig och smal.
Idag är hon en av Sveriges rivigaste debattörer, driftigaste företagare och vassaste föreläsare.
Hon är författare till sju böcker och beskriver själv att hon arbetar med "förhållandet mellan sunt förnuft och hälsa".

Nä, Forever Living, nu får ni skärpa er. Ni hävdar att era produkter är bra. Då får ni banne mig stå för en ärlig information också. Inte vilseledande skitsnack. Det är inte okej.
Jag har full respekt för att ni tycker att parabener är bra, att billiga näringslösa tilltäppande mineraloljor är bra. Ni berättar ärligt att skiten finns i era produkter. Men jag delar inte er uppfattning om att detta är okej. Ingenting av detta ska vara i närheten av huden.

Jag har full respekt för att ni använder fri fruktos och turbosockret maltodextrin i era pulver- och barprodukter, även om jag aldrig skulle våga utsätta min kropp för detta om jag önskade hälsa och välmående. Ni är ärliga om att detta finns i era produkter.

Ni berättar ärligt att ni deltar i miljöförstöring – och har skit i produkterna
Jag har full respekt för att ni tycker att sukralos är okej, även om det är en klorförening som inte får släppas ut i naturen. Ni berättar ärligt att ni deltar i miljöförstöring och era kunder tycker att det är okej. Full respekt, alla gör sina val.
Ni är ju i alla fall ärliga med att ni har skit i produkterna och det ska ni ha en eloge för. Ni får bara hoppas att era positiva och entusiastiska säljare inte har en alltför stor kunskap och att de gladeligen säljer till sin familj och sina vänner, som tror på att det de säger stämmer.

 

Läs också: Jag är emot och för kosttillskott

Sämsta svar jag någonsin läst
MEN! Gällande citronsyran tror jag att ni råkade tappa en del av ”sanningen”. En av era kunder ställde nämligen en fråga rörande citronsyran i dunken och fick följande svar:
Citronsyran i Forevers produkter framställs syntetiskt genom jäsning av kolhydrater (från majs). För att en tillsats ska få användas i mat måste den vara utvärderad och godkänd av EFSA, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. Tillsatserna godkänns av Europaparlamentet och Europeiska unionens råd för användning inom hela EU. Forever följer alltid de rekommendationer som myndigheterna ger och den aktuella lagstiftningen.”
Det är det sämsta svar jag någonsin läst. Riktigt besviken är jag!
Forever Living har alldeles rätt i att den är godkänd på alla sätt och vis. Men de glömde en detalj i sin beskrivning av framställningen. Jäsning av kolhydrater från majs ger ingen citronsyra. Är det billig GMO-majs förresten? Eller? Ja, citronsyra är ofta någon form av sockerhaltig lösning (precis som Forever skriver i sitt svar) och ofta framställd av den billiga majsen (så det stämmer också).

Här är det som borde funnits med i svaret
Men sedan kommer delen som Forevers informationsavdelning valde bort i sitt svar. Till denna sockerlösning tillsätts svampar av svartmögel, en sort som heter Aspergillus niger. När detta mögel ”äter” av sockret produceras bland annat citronsyra.
Utan detta ”ätande” blir det inget citronsyra. Så jäst majs är inte citronsyra. Tyvärr.

Läs också: Rosa oktober-bluffen! Gått på den?

Med halva sanningar och glidande logik kan man komma långt
Så de använder alltså den E 330 som är skapad av svartmögel (Aspergillus niger) i sin gula dunk. Vad synd! Och ännu mer synd att de inte står för detta när de svarar. För som de säger, det ÄR godkänt att använda detta E330. Så man kan göra en massa dumheter som är godkända. Även de skrämmande azofärgämnena är godkända. Och även E625 glutamat, som är en signalsubstans, är godkänt. Och så vidare… Tyvärr betyder inte godkänt att det är bra eller ens okej.
”Jäst majs”. Ja, med halva sanningar och glidande logik kan man komma långt. Men det gör det inte mer okej.

Så är jag emot just Forever Living?
Så är jag emot just Forever Living? Nej. Absolut inte. Jag är emot parabener, mineraloljor, sukralos, fri fruktos och maltodextrin. Jag är också emot vilseledande information och halva sanningar.
Allt behöver inte vara perfekt. Få saker är perfekta. Det finns bra produkter med vissa små frågetecken. Det är okej. Men det får inte vara värstingarna och absolut inte flera av dessa. Och absolut inte kopplat med säljargumentet ”bara naturliga ingredienser” och halvsanningar. Det är inte okej!
Jag är emot skräp som har skaffat sig ett felaktigt bra rykte. Jag är emot uttryck som: ”Vi har seriösa forskare” och ”hundratals studier som visar”.

Läs också: Politikeruppmaning: ”Ge barn gratis D-vitamin istället för läkemedel!”

Det finns fler
Med pengar kan du bevisa precis vad du vill. Med köpta forskare kan allt bli ”fantastiskt makalöst”.
Det är inte bara Forever Living. Det är ett stort gäng som sysslar med detta. FitLine och NuSkin är också duktiga på detta. I min uppfattning är det lika mycket skitsnack som skit i produkterna!
Det finns fler. Men mer om det en annan gång.

► Läs också: Forever bemöter Anna Hallén

Av Anna Hallén, föreläsare och författare

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter som Kurera delar.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Anna Hallén är kostrådgivare, kunskapsnörd och i grunden marknadsekonom. Hon är också före detta jojobantare som upptäckte LCHF och blev kunskapstörstig och smal.
Idag är hon en av Sveriges rivigaste debattörer, driftigaste företagare och vassaste föreläsare.
Hon är författare till sju böcker och beskriver själv att hon arbetar med "förhållandet mellan sunt förnuft och hälsa".

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.