Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Skillnaden mellan olika typer av “nyttiga bakterier”

Kapslar, tabletter, juicer, filmjölk - och namn som mjölksyrebakterier, acidophilus, goda tarmbakterier och probiotika. 
Hur vet vi vad som är bäst? Av något som tycks vara samma sak - men inte är det eftersom bakteriemängd och stammar skiljer sig åt...
Klurigt? Kurera bad två specialister reda ut begreppen. 

Att få i sig probiotiska bakterier är viktigt. Bland annat för att immunsystemet ska hållas i balans. Ja, faktiskt för hela kroppens skull. Genom historien har vi fått i oss mycket mer av dessa bakterier via kosten än vad vi får idag. I vissa länder är mjölksyrafermentering av livsmedel fortfarande vanligt. Men från cirka 1950-talet försvann det mer och mer i Sverige och många andra länder till förmån för kyllagring och användandet av olika konserveringsmedel.

► Läs också: Bättre mage med probiotika

Samma effekt av yoghurt som av tillskott?
Det är därför bra att det på marknaden idag kommer fler och fler livsmedel med probiotiska bakterier. Det finns också många tillskott med mjölksyrabakterier.
Men hur ska man veta vilka produkter som är bra? Kan man få samma effekt av yoghurt som av tillskott? Vi ska försöka reda ut detta.

 

Man kan dela in dessa produkter i tre kategorier:

1. Mat som är tillverkad med hjälp av fermentation - såsom yoghurt och surkål.
Fermenterade produkter är en del i en hälsosam kosthållning. Nyttan av dessa kommer dels av ett visst innehåll av bakterier, men kanske mest av de ämnen som bakterierna bildat under fermentation. Många av de ursprungliga studierna på probiotika gjordes på yoghurt.
Viktigt att tänka på dock är att en del yoghurtsorter har tillsats mycket socker. Många människor är också känsliga för mjölk.
Vid stort behov av support för tarmfloran som efter en antibiotikakur räcker det ofta inte med bara yoghurt eller surkål. Tillskott av mjölksyrabakterier via tabletter eller kapslar är då oftast bästa alternativet.

► Läs också: Probiotika minskar negativa tankar

2. Mat till vilken man tillsatt probiotiska bakterier - för att göra den bättre eller ibland kanske för att få ytterligare ett säljargument.
Här finns det en uppsjö av produkter. En del riktigt bra, där man tillsatt välstuderade bakteriestammar. Ska man dricka juice så är det ju bara bra att samtidigt få i sig nyttiga bakterier. Men var observant på hur produkten verkar vara i sin helhet. En produkt blir inte automatiskt hälsosam för att man tillsätter nyttiga bakterier. Till exempel sötade drycker med nyttiga bakterier är visserligen bättre än utan bakterier, men fortfarande onyttiga pga av onödigt högt innehåll av socker.

3. Tillskott med probiotiska bakterier - som finns i pulver, kapslar och tabletter
Här finner man probiotika i högre doser. Tillskotten innehåller ofta också flera olika bakteriestammar. En kombination av flera stammar är som regel det bästa eftersom varje stam har sina specifika egenskaper och ”specialiteter”. Intressant att veta är att vår tarmflora innehåller flera hundra olika arter av bakterier och att vår egen bakterieflora består av tio gånger fler celler än kroppen själv.

 

► Läs också: Probiotika kan skydda mot stroke

Att tänka på!

Behöver man ordentlig support för tarmfloran är det oftast bland dessa produkter man väljer. Kvaliteten kan dock skifta även här.

  • Vad som är viktigt är att det på förpackningen anges antalet bakterier som garanteras vid utgångsdatum. Eftersom bakterier är levande organismer så dör en del av bakterierna i produkten från produktionstillfället och fram till bäst före datum. Det är därför inte seriöst att ange antalet bakterier som tillsätts vid produktionstillfället för det är inte detsamma som antalet bakterier som finns i produkten när den inhandlas i butiken.
  • En annan aspekt är att bakterierna måste överleva passagen förbi mag- och gallsyran. En del bakterier klarar i sig själva denna passage. Andra måste man skydda på något vis. I en del produkter har man ”bäddat in” bakterierna i en skyddande matrix inne i kapseln. När denna matrix kommer i kontakt med syran i magsäcken så sluter den sig ännu tightare kring bakterierna och skyddar dem tills de kommer längre ner i tunntarmen där pH stiger.
  • Det finns också tabletter på marknaden som inte löser upp sig ordentligt förrän de når tarmen. Har man oskyddade bakterier som i sig inte tål mag- och gallsyran kan mer än 90 procent av bakterierna dö innan de når tarmen. De producenter som arbetar seriöst med probiotika brukar ange på bruken hur stor procent av bakterierna som levande väntas nå tarmen.
  • Generellt kan sägas att bra kosttillskott med probiotika jämfört med olika livsmedel med probiotika har högre doser med bakterier, har flera olika bakteriestammar, är bättre skyddade för att klara passagen ner till tarmen, inte är sötade och är lätta att inta. Allt detta medför att de som regel har bättre effekt. De är också lätta att ta med sig. Detta är särskilt viktigt när man ska åka på semester då man bör ta probiotika ett par veckor före, under och någon vecka efter hemkomst för att säkerställa att man inte drabbas av magsjuka.

► Läs också: Barn som får probiotika är mindre benägna att bli sjuka

Vad innebär "enzymkomplex" för magspjälkningskanalen?
Enzymkomplex avser en blandning av olika sorters enzymer. Ett vanligt enzymkomplex för matsmältningen innehåller enzymer för nedbrytning av både fett, kolhydrater och protein. Det finns också enzymkomplex som specifikt är sammansatt för exempelvis proteinnedbrytning och då innehåller det en blandning av olika proteasenzymer.
Enzymer är ämnen som påskyndar, katalyserar olika processer. När man pratar matsmältningsenzymer så är det enzymer som bryter ner maten i sina minsta beståndsdelar så att de kan tas upp i tarmen. Bukspottkörteln är den stora producenten av matsmältningsenzymer i kroppen. Men av olika anledningar såsom till exempel stress, födoämnesöverkänslighet, försurning, hög ålder fungerar inte alltid matsmältningen optimalt.

 

Bra med tillskott av enzymer
En del menar att tillskott av matsmältningsenzymer inte fungerar på grund av att de antas bli förstörda under passagen genom saltsyran i magsäcken. Men långvarig praktisk erfarenhet av enzymtillskott visar att det fungerar. Studier bekräftar det också.

► Läs också - Näringsfysiolog: ”Välj kapslar framför bakteriejuicer”

Av Anna Widell, kand. Biovetenskap och produktspecialist Holistic
Bertil Wosk, näringsterapeut och grundare av Holistic


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?