Annons
Annons

Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”

Kapslar, tabletter, juicer, filmjölk - och namn som mjölksyrebakterier, acidophilus, goda tarmbakterier och probiotika. Hur vet vi vad som är bäst? Av något som tycks vara samma sak - men inte är det eftersom bakteriemängd och stammar skiljer sig åt... Klurigt? Kurera bad två specialister reda ut begreppen.

Redaktionen

9 maj, 2015
Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”
Dela inlägget

Kapslar, tabletter, juicer, filmjölk – och namn som mjölksyrebakterier, acidophilus, goda tarmbakterier och probiotika. Hur vet vi vad som är bäst? Av något som tycks vara samma sak – men inte är det eftersom bakteriemängd och stammar skiljer sig åt. Kurera bad två specialister reda ut begreppen.

Att få i sig probiotiska bakterier är viktigt. Bland annat för att immunsystemet ska hållas i balans. Ja, faktiskt för hela kroppens skull. Genom historien har vi fått i oss mycket mer av dessa bakterier via kosten än vad vi får idag. I vissa länder är mjölksyrafermentering av livsmedel fortfarande vanligt. Men från cirka 1950-talet försvann det mer och mer i Sverige och många andra länder till förmån för kyllagring och användandet av olika konserveringsmedel.

LÄS OCKSÅ: Bättre mage med probiotika

Samma effekt av yoghurt som av tillskott?

Det är därför bra att det på marknaden idag kommer fler och fler livsmedel med probiotiska bakterier. Det finns också många tillskott med mjölksyrabakterier.
Men hur ska man veta vilka produkter som är bra? Kan man få samma effekt av yoghurt som av tillskott? Vi ska försöka reda ut detta.

Man kan dela in dessa produkter i tre kategorier:

1. Mat som är tillverkad med hjälp av fermentation såsom yoghurt och surkål.
Fermenterade produkter är en del i en hälsosam kosthållning. Nyttan av dessa kommer dels av ett visst innehåll av bakterier, men kanske mest av de ämnen som bakterierna bildat under fermentation. Många av de ursprungliga studierna på probiotika gjordes på yoghurt.
Viktigt att tänka på dock är att en del yoghurtsorter har tillsats mycket socker. Många människor är också känsliga för mjölk.
Vid stort behov av support för tarmfloran som efter en antibiotikakur räcker det ofta inte med bara yoghurt eller surkål. Tillskott av mjölksyrabakterier via tabletter eller kapslar är då oftast bästa alternativet.

LÄS OCKSÅ: Probiotika minskar negativa tankar

2. Mat till vilken man tillsatt probiotiska bakterier – för att göra den bättre eller ibland kanske för att få ytterligare ett säljargument.
Här finns det en uppsjö av produkter. En del riktigt bra, där man tillsatt välstuderade bakteriestammar. Ska man dricka juice så är det ju bara bra att samtidigt få i sig nyttiga bakterier. Men var observant på hur produkten verkar vara i sin helhet. En produkt blir inte automatiskt hälsosam för att man tillsätter nyttiga bakterier. Till exempel sötade drycker med nyttiga bakterier är visserligen bättre än utan bakterier, men fortfarande onyttiga pga av onödigt högt innehåll av socker.

3. Tillskott med probiotiska bakterier – som finns i pulver, kapslar och tabletter
Här finner man probiotika i högre doser. Tillskotten innehåller ofta också flera olika bakteriestammar. En kombination av flera stammar är som regel det bästa eftersom varje stam har sina specifika egenskaper och ”specialiteter”. Intressant att veta är att vår tarmflora innehåller flera hundra olika arter av bakterier och att vår egen bakterieflora består av tio gånger fler celler än kroppen själv.

LÄS OCKSÅ: Probiotika kan skydda mot stroke

Att tänka på!

Behöver man ordentlig support för tarmfloran är det oftast bland dessa produkter man väljer. Kvaliteten kan dock skifta även här.

  • Vad som är viktigt är att det på förpackningen anges antalet bakterier som garanteras vid utgångsdatum. Eftersom bakterier är levande organismer så dör en del av bakterierna i produkten från produktionstillfället och fram till bäst före datum. Det är därför inte seriöst att ange antalet bakterier som tillsätts vid produktionstillfället för det är inte detsamma som antalet bakterier som finns i produkten när den inhandlas i butiken.
  • En annan aspekt är att bakterierna måste överleva passagen förbi mag- och gallsyran. En del bakterier klarar i sig själva denna passage. Andra måste man skydda på något vis. I en del produkter har man ”bäddat in” bakterierna i en skyddande matrix inne i kapseln. När denna matrix kommer i kontakt med syran i magsäcken så sluter den sig ännu tightare kring bakterierna och skyddar dem tills de kommer längre ner i tunntarmen där pH stiger.
  • Det finns också tabletter på marknaden som inte löser upp sig ordentligt förrän de når tarmen. Har man oskyddade bakterier som i sig inte tål mag- och gallsyran kan mer än 90 procent av bakterierna dö innan de når tarmen. De producenter som arbetar seriöst med probiotika brukar ange på bruken hur stor procent av bakterierna som levande väntas nå tarmen.
  • Generellt kan sägas att bra kosttillskott med probiotika jämfört med olika livsmedel med probiotika har högre doser med bakterier, har flera olika bakteriestammar, är bättre skyddade för att klara passagen ner till tarmen, inte är sötade och är lätta att inta. Allt detta medför att de som regel har bättre effekt. De är också lätta att ta med sig. Detta är särskilt viktigt när man ska åka på semester då man bör ta probiotika ett par veckor före, under och någon vecka efter hemkomst för att säkerställa att man inte drabbas av magsjuka.

LÄS OCKSÅ: Barn som får probiotika är mindre benägna att bli sjuka

Vad innebär ”enzymkomplex” för magspjälkningskanalen?

Enzymkomplex avser en blandning av olika sorters enzymer. Ett vanligt enzymkomplex för matsmältningen innehåller enzymer för nedbrytning av både fett, kolhydrater och protein. Det finns också enzymkomplex som specifikt är sammansatt för exempelvis proteinnedbrytning och då innehåller det en blandning av olika proteasenzymer.
Enzymer är ämnen som påskyndar, katalyserar olika processer. När man pratar matsmältningsenzymer så är det enzymer som bryter ner maten i sina minsta beståndsdelar så att de kan tas upp i tarmen. Bukspottkörteln är den stora producenten av matsmältningsenzymer i kroppen. Men av olika anledningar såsom till exempel stress, födoämnesöverkänslighet, försurning, hög ålder fungerar inte alltid matsmältningen optimalt.

Bra med tillskott av enzymer

En del menar att tillskott av matsmältningsenzymer inte fungerar på grund av att de antas bli förstörda under passagen genom saltsyran i magsäcken. Men långvarig praktisk erfarenhet av enzymtillskott visar att det fungerar. Studier bekräftar det också.

LÄS OCKSÅ – Näringsfysiolog: ”Välj kapslar framför bakteriejuicer”

Av Anna Widell, kand. Biovetenskap och produktspecialist Holistic
Bertil Wosk, näringsterapeut och grundare av Holistic

Annons
Annons