Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Närbild på händer som klämmer ut solkräm ur orange tub

Skillnaden mellan spf 15 och 50? Inte så stor som du tror!

Fakta: Skillnad mellan UVA och UVB

Det är främst UVB-strålning som gör att vi bränner oss om vi solar för mycket. Medan UVA är det som gör pigmentet i huden mörkt.

UVB-strålar har kortare våglängd än UVA och är därför mer energirika. De gör, precis som UVA, att kollagenet i huden bryts ner och att huden åldras i förtid. Både UVA och UVB kan också orsaka hudcancer.

Hur kan det komma sig att antalet hudcancerfall ökar i samma takt som försäljningen av solskyddsprodukter? Problemet ligger i missförstånd kring hur spf fungerar och att vi vistas för länge i solen. Visste du exempelvis hur liten skillnaden i solskydd är mellan spf 15, 30 och 50?

UV-strålningen börjar öka redan under tidig vår och är starkast under sommaren. Och när solen gassar  smörjer många in sig med solskyddskräm. Under 2021 såldes hela 930 miljoner solskyddsprodukter världen över. Men kanske är det dags att tänka om när det kommer till hur vi förlitar oss på solskyddsfaktor. För trots att försäljningen av solskyddsprodukter har ökat stadigt, så drabbas varje år cirka 60 000 svenskar av hudcancer – och 500 dör i sjukdomen. Antalet fall av hudcancer stiger alltså i samma takt som försäljningen av solskydd ökar. Hur kan detta gå ihop?

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du huden mot solen – med rätt näringsämnen

Togs fram av schweizisk kemist

Vi tar det från början! Det var den schweiziska kemisten Franz Greiter som 1962 tog fram metoden Sun Protection Factor, på svenska "solskyddsfaktor". Det är ett mått för hur lång tid du kan vistas i solen utan att bränna dig, i jämförelse med om du inte hade haft något solskydd alls. Om du till exempel blir röd efter 15 minuter i solen så multiplicerar du det med spf-siffran på din solkräm för att få fram den "säkra tiden".

 

Men vad innebär det egentligen när ett solskydd har spf 50, jämfört med spf 15? Det ska vi förklara närmare nu.

Brant ökning i spf planar ut

På 1980- och 90-talen använde vi ofta solskyddskrämer med spf 2, 4, 6 och 8 – siffror som idag ofta anses vara för låga. Men faktum är att dessa siffror egentligen är mer rättvisande och ärliga – eftersom solskyddsfaktormetoden är utformad och uträknad endast för solskydd upp till spf 10. Den största och viktigaste ökningen i nivån av solskydd sker alltså upp till spf 10, där spf 2 blockar 50 procent av de skadliga UVB-strålarna, och spf 10 blockerar cirka 90 procent. Men sedan planar ökningen ut rejält. Det gör att skillnaden mellan de vanligaste solskyddskrämerna idag, från spf 15 och uppåt, inte skiljer sig så mycket åt. Alla skyddar till mellan 90 och 100 procent.

LÄS OCKSÅ: Bara 8 av 45 solkrämer godkända – hormonstörande ämnen i många

Marginell skillnad i solskydd

Problemet är att många av oss nog fortfarande tänker att spf 50 skyddar nästan dubbelt så bra som en spf 30. Vi tror helt enkelt att ju högre spf, desto längre tid kan vi tillbringa i solen.

Men, sanningen är alltså att det som skiljer i solskydd mellan SPF 30 och 50 är så lite att det inte innebär en märkbar skillnad i UVB-skydd. 1,3 procent, för att vara exakt. Spf 30 blockerar cirka 97 procent av de skadliga solstrålarna, medan spf 50 blockerar 98 procent.

Skillnaden i skydd mellan spf 15 och 30 är på samma sätt inte det dubbla, utan bara cirka 4 procent.

Tiden i solen avgör

Så hur ska vi då skydda oss i vår och sommar, utöver att förstås stanna inne eller i skuggan om vi är oroliga, samt täcka oss med kläder och hatt, som är de allra säkraste alternativen?

Ett tips är att hålla koll på UV-index där du befinner dig. Det hjälper dig att avgöra om det är dags att börja använda solskyddsprodukter. UV-index hittar du via SMHI eller olika appar. Om index stiger till över 3 bör du skydda dig, framförallt om du har ljus hy.

 

LÄS OCKSÅ: Här är 4 myter om solskydd

Smarta sensorer är framtiden

Dessutom har svenska företaget Skin plan tagit fram en patenterad metod på sin solkrämsprodukt "Sun Control". Du håller upp solkrämsflaskan mot solen när du kliver ut – och vips så färgas en UV-sensor under flaskans lock till en ton mellan ljuslila och mörklila, beroende på hur stark UV-strålningen är. Med hjälp av en tabell på flaskans ena sida får du sedan veta hur länge du, givet din hudton och strålningsnivån för dagen, kan vistas säkert i solen utan att bränna dig.

Flaskan är framtagen och formgiven i samarbete med Philippa Parnevik, som själv fick malignt melanom redan vid 21 års ålder. Hon vill bidra till att sprida information om det viktigaste vad gäller vistelse i solen: tiden. Det gäller framförallt att inte bränna sig och att sluta sola i tid, det vill säga när du börjar få färg.

Och kanske kommer vi i framtiden få se spf-sensorer som inte är knutna till en särskild produkt?

Källor: Strålsäkerhetsmyndigheten, Skin plan, Apotek hjärtat.

Av Carolina ErikssonFakta: Skillnad mellan UVA och UVB

Det är främst UVB-strålning som gör att vi bränner oss om vi solar för mycket. Medan UVA är det som gör pigmentet i huden mörkt.

UVB-strålar har kortare våglängd än UVA och är därför mer energirika. De gör, precis som UVA, att kollagenet i huden bryts ner och att huden åldras i förtid. Både UVA och UVB kan också orsaka hudcancer.

Fysikaliska eller kemiska solskydd?

Vanliga, det vill säga kemiska, solfilter innehåller ämnen som kan vara hormonstörande.
De har även visat sig vara skadliga för våra hav – bland annat påverkas de livsviktiga korallreven negativt, men även den marina miljön i Östersjön.
Det är alltså bra att välja naturliga, ekologiska (fysikaliska) solskydd, både för vår egen hälsa och för miljön, som slipper" ta hand om" produktens kemikalier efter att vi badat eller duschat med krämerna på huden.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Jordgubbstårta

Härlig försommartårta i raw foodstil

Raw food

Den här härliga jordgubbstårtan passar fint att förgylla Mors dag eller Kristi himmelfärd med. Eller varför inte nationaldagen? En hälsosammare raw food-version av den klassiska svenska jordgubbstårtan: glutenfri, sockerfri och mjölkfri.

Ett par vilar

9 tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hud

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Annika Kvist och Viktoria Tindberg

Gladare, piggare och lättare med växtbaserad kost

Kost

Hälsosam, växtbaserad mat ska vara enkel att laga och framför allt njutbar. Det menar författarna till boken ”Healthy happy food”. Genom att äta mer växtbaserat blir du piggare, gladare, får mer lyster i huden, blir lättare i kroppen – och ökar chansen att leva ett långt friskt liv. 

Enkel hjälp vid IBS och problemmage

Mage

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en europeisk studie där Umeå universitet deltagit.

 

Sallad i en träskål

Fräsch regnbågssallad med tahinisås

Recept

En matig, god och fräsch sallad i regnbågens alla färger är perfekt, enkel och vitaminspäckad mat – året om. Denna innehåller både grönkål, sötpotatis, zucchini och kikärter. Ringla över en smakrik tahinisås och njut!

Anders Wallensten

Anders Wallenstens svar på hälsogåtan

Hälsa

Han är läkaren som blev rikskänd under början av coronapandemin, då han syntes flitigt i tv i sin roll som biträdande statsepidemiolog. I sin bok och podd ”Hälsogåtan” utgår Anders Wallensten från naturlig hälsa ur ett helhetsperspektiv med sex delar. Han tycker vi ska sluta fokusera på en viss sorts träning eller mat – och istället se att allt hänger ihop och att även små val i vardagen är viktiga.

 

kvinna sover

Örterna som får dig att sova bättre

Hälsa

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana,  humle och silverax hjälper dig att somna, men också magnesium ger ro på kvällen.

Ljusa plagg hängande på galgar

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det bästa för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå vill köpa nytt finns det bättre och sämre textilval att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa tillför jorden näringsämnen?

Omega-3 viktigt för kvinnor över 50 som tränar

Forskning

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

lever i genomskärning

Fettlever förkortar livet

Forskning

Ungefär 15 procent av svenskarna har så kallad fettlever. Det betyder att fett lagrats in i levern och ökar risken för skrumplever. En analys visade att personer med fettinlagring i levern kommer att ha förkortad sitt liv med i snitt tre år.

 

Ung kvinna snyter sig med hund i famnen

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. De kan därmed locka husdjurssugna personer som vanligen tvekar på att skaffa fyrbent vän på grund av sin sin allergi. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”allergivänliga”?

Ugnsfrittata med broccoli

Smidig ugnsfrittata med broccoli och ost

Recept

Visst är det skönt med maträtter som bara går att ösa ner i en form och ställa in i ugnen? Den här smarriga, enkla versionen av en frittata är fylld med broccoli och ost och dessutom får du användning för torra brödbitar som annars kanske hade gått till svinn!

Alun hjälper dina svullna ben

Hälsa

Tunga, trötta och svullna ben som spänner och gör ont... När kirurgen Ivan Letterfors, som opererar åderbråck, hörde talas om krämen som stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningar i benen vaknade hans intresse. Tack vare honom kom alunkrämen till Sverige och många kan kasta sina stödstrumpor. 

 

kvinna tar sig i ögat

Vitamin B3 kan motverka glaukom

Hälsa

Glaukom är en ögonsjukdom som gör att synen kan gå förlorad. Upp emot 200 000 svenskar beräknas ha sjukdomen och 80 miljoner totalt i hela världen. Svenska forskare har tittat på effekten av vitamin B3 som behandling av glaukom.

kvinna tittar ut över vatten

Trött och utmattad? Här är näringen som ger energi

Naturlig hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

Jamande kattunge i gräset

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

När din katt jamar kan det betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet. Men hur vet du vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!