Skjuter du upp svåra beslut? Så kan du förändra ditt beteende

Springer du för att hinna med bussen? Diskar du först när alla tallrikar är smutsiga eller låter du bli att fatta obehagliga?
Saker som vi upplever som jobbiga skjuter vi oftast upp. Men det går att förändra beteendet.

Att göra det som är förknippat med obehag, det gör vi inte gärna. Och vi skjuter hellre upp det som inte är så roligt till nästa dag.

► Läs också: Vilken beteendetyp är du på jobbet? Skaffa koll här

Skjuta upp tvätten
När det gäller saker som vi tycker är otäcka skjuter vi upp det därför att rädslan att misslyckas tar över. Det kan röra sig om allt från ett samtal med chefen eller till en myndighetsperson som innebär en konfrontation eller att våga stå på sig.
De mer lättsamma måstena, det vill säga att skjuta upp att tvätta tills sockor och underkläder tagit slut handlar mer om att vi tycker att det är tråkigt att tvätta. Och att vi har en benägenhet att prioritera det som är roligt för stunden.

Hur mycket påverkar det ditt liv?
Men det går faktiskt att träna upp sig att utföra dessa tråkiga och ibland obehagliga ärendena. Det tråkiga handlar mest om disciplin och att skapa rutiner.
Till exempel att inte låta sig distraheras av omgivningen. Har du mycket att göra på jobbet samtidigt som det är både tråkigt och tungt så tenderar man att kika på telefonen, gå in på facebook eller gå till kaffemaskinen och prata bort en stund med någon annan som gör samma sak.
Händer det här varje dag och går ut över skolarbete, yrkeslivet eller privatlivet så kan det vara en god idé att söka professionell hjälp och ta reda på vad den underliggande orsaken är.

 

► Läs också: Så kommer du igång med träningen igen efter förkylning

Rädslorna släpper greppet
Det som kan kännas ännu svårare är de obehagliga situationerna. När man känner ångest och rädsla inför något kopplas den primitiva delen av hjärnan på. Den som ger oss impulsen att fly.
Att förhala eller skjuta upp något skapar bara en ond cirkel. Ju längre vi skjuter något desto jobbigare blir det.
Då gäller det att göra precis tvärtom. När rädslorna seglar upp har man chansen att bryta sitt beteende. Och när man väl ringt det obehagliga samtalet släpper ångesten och man mår inte bara bättre efteråt. Man stärker sin självkänsla för varje gång man vågar. Till slut blir de som tidigare kändes så oöverstigligt inte alls speciellt svårt.

Att bryta dåliga beteenden
Börja med de små sakerna innan du ger dig på det som känns svårare. Och låt dig inte begränsas av att du måste prestera, då skapar du bara hinder för dig själv. Släpp kraven på dig själv.
Det är bättre att erkänna rädslorna inför sig själv och misslyckas med uppgiften än att inte tag i det alls. Bryt den onda cirkeln genom att prova. Ingenting blir perfekt första gången. Och att begränsa sig själv gör bara att livet backar. Till slut är man rädd för allt. Men när man  bryter gamla beteenden och rädslor så mår man alltid bättre efteråt och livet förändras till det positiva.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

 

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

 

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

 

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

Hälsointresse-boom i coronakrisen

Hälsa

Vi har fått ett större hälsointresse under coronapandemin, i alla fall om man får tro statistiken från magasinappen Readly – där läsandet av hälsomagasin har ökat markant jämfört med i fjol. Det här intresserar oss mest just nu.