Skjuter du upp svåra beslut? Så kan du förändra ditt beteende | Kurera.se

Skjuter du upp svåra beslut? Så kan du förändra ditt beteende

Springer du för att hinna med bussen? Diskar du först när alla tallrikar är smutsiga eller låter du bli att fatta obehagliga?
Saker som vi upplever som jobbiga skjuter vi oftast upp. Men det går att förändra beteendet.

Att göra det som är förknippat med obehag, det gör vi inte gärna. Och vi skjuter hellre upp det som inte är så roligt till nästa dag.

► Läs också: Vilken beteendetyp är du på jobbet? Skaffa koll här

Skjuta upp tvätten
När det gäller saker som vi tycker är otäcka skjuter vi upp det därför att rädslan att misslyckas tar över. Det kan röra sig om allt från ett samtal med chefen eller till en myndighetsperson som innebär en konfrontation eller att våga stå på sig.
De mer lättsamma måstena, det vill säga att skjuta upp att tvätta tills sockor och underkläder tagit slut handlar mer om att vi tycker att det är tråkigt att tvätta. Och att vi har en benägenhet att prioritera det som är roligt för stunden.

Hur mycket påverkar det ditt liv?
Men det går faktiskt att träna upp sig att utföra dessa tråkiga och ibland obehagliga ärendena. Det tråkiga handlar mest om disciplin och att skapa rutiner.
Till exempel att inte låta sig distraheras av omgivningen. Har du mycket att göra på jobbet samtidigt som det är både tråkigt och tungt så tenderar man att kika på telefonen, gå in på facebook eller gå till kaffemaskinen och prata bort en stund med någon annan som gör samma sak.
Händer det här varje dag och går ut över skolarbete, yrkeslivet eller privatlivet så kan det vara en god idé att söka professionell hjälp och ta reda på vad den underliggande orsaken är.

 

► Läs också: Så kommer du igång med träningen igen efter förkylning

Rädslorna släpper greppet
Det som kan kännas ännu svårare är de obehagliga situationerna. När man känner ångest och rädsla inför något kopplas den primitiva delen av hjärnan på. Den som ger oss impulsen att fly.
Att förhala eller skjuta upp något skapar bara en ond cirkel. Ju längre vi skjuter något desto jobbigare blir det.
Då gäller det att göra precis tvärtom. När rädslorna seglar upp har man chansen att bryta sitt beteende. Och när man väl ringt det obehagliga samtalet släpper ångesten och man mår inte bara bättre efteråt. Man stärker sin självkänsla för varje gång man vågar. Till slut blir de som tidigare kändes så oöverstigligt inte alls speciellt svårt.

Att bryta dåliga beteenden
Börja med de små sakerna innan du ger dig på det som känns svårare. Och låt dig inte begränsas av att du måste prestera, då skapar du bara hinder för dig själv. Släpp kraven på dig själv.
Det är bättre att erkänna rädslorna inför sig själv och misslyckas med uppgiften än att inte tag i det alls. Bryt den onda cirkeln genom att prova. Ingenting blir perfekt första gången. Och att begränsa sig själv gör bara att livet backar. Till slut är man rädd för allt. Men när man  bryter gamla beteenden och rädslor så mår man alltid bättre efteråt och livet förändras till det positiva.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

Nu är Nicoles mage lugn igen

Mage

Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.

 

Handskas med sommarvärmen på ayurvediskt vis

Naturlig hälsa

På sommaren när det är varmt är det lätt att känna sig frustrerad och mer lättirriterad än vanligt. Det beror enligt ayurveda – den urgamla indiska medicinen – på att sommaren är pittans årstid. Här tipsar Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare om några knep för att balansera pitta.

Nu blir fler utemiljöer rökfria

Politik

Från och med 1 juli kommer det att råda rökförbud på flera platser i utomhusmiljön. Bland annat omfattas uteserveringar, lekplatser, perronger, busshållplatser och vissa entréer. Förbudet omfattar även e-cigaretter. Det rapporterar Folkhälsomyndigheten.