Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare.
Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång.
Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Omkring en halv miljon svenskar lider av en sköldkörtelsjukdom. Och många går med långvariga symptom utan att få rätt hjälp.
– Här krävs ökad kunskap om sköldkörteln och individanpassade riktlinjer - men även att vården kan bli mer ödmjuk och slussa patienter vidare om de saknar tillräcklig kunskap, säger Kureras expert Zarah Öberg som har 20 års erfarenhet som kostrådgivare och näringsterapeut med inriktning på bland annat hormoner.

 

LÄS OCKSÅ: 11 tips för naturlig hjälp vid sköldkörtelproblem

Förbered dig inför vårdbesöket
Det kan också krävas att man själv läser på. Ta reda på vanliga symptom, diagnoser och behandlingar och förbered dig inför vårdbesöket så du vet vad du kan ifrågasätta och ställa följdfrågor kring, tipsar Zarah Öberg om.
Här är en checklista inför läkarbesöket:

 • Läkaren säger: Vi ska mäta TSH och T4
  Du svarar: Jag vill mäta allting.
  Ofta mäter läkare enbart T4, det hormon som bildas i sköldkörteln, och TSH, som produceras i hypofysen och är förkortning för tyreoideastimulerande hormon. Det är inte ovanligt att testet visar att TSH är högt vilket innebär att det är för lite hormoner i kroppen och att det finns en underfunktion i sköldkörteln. Kortisol och könshormoner bör aldrig mätas i  blodet, då den typen av provtagning mäter både aktiva och inaktiva hormoner. Upp till 95 procent av våra könshormoner och vårt kortisol är inaktiva hormoner, vilket kan ge ett gravt missvisande resultat. Dessa hormoner, som hör samman med sköldkörteln, bör istället mäta i saliv eller i urin. Denna typ av tester kan endast göras privat i Sverige. Men man bör också undersöka om det är ett konverteringsproblem och det görs genom att mäta mineraler i en hårmineralanalys, då mineraler som selen är viktiga för konverteringen. Det är också bra att mäta eventuell förekomst av antikroppar, vilket är den vanligaste orsaken till sköldkörtelsjukdom. Be därför om ett utökat prov på sköldkörteln med TSH, T3, T4, TPO-ak, och TRAK. Ta hjälp av en näringsterapeut om du har svårt att avgöra om det finns konverteringsproblem eller underfunktion på grund av kortisolbrist. 

  LÄS OCKSÅ: Ät dig symptomfri från sköldkörtelsjukdom
 • Läkaren säger: Du ligger inom referensvärdet
  Du svarar: Var inom referensen ligger jag och är det optimalt?
  Det krävs en kunnig läkare och det tar i regel mer tid i anspråk att gå igenom var på referensskalan du ligger, men det är relevant att du inte bara ligger inom referensintervallet, utan att du har optimala värden. Det finns annars risk att du har ett väldigt högt eller lågt värde, även  om det ligger inom referens. Det är också genom att se var inom intervallet du ligger som det går att utläsa om det förekommer konverteringsproblem. Utan god genomgång klassas du som frisk och utan avvikelser, trots att det kan finnas symptom som tyder på obalanser, vilket är mycket vanligt hos patienter som söker min hjälp. Här finns olika scenarion, exempelvis kan T3 vara lågt och T4 vara högt, vilket kan innebära att det är ett konverteringsproblem och att kroppen inte kan omvandla T4 vidare till den aktiva formen T3 på ett korrekt sätt. Man bör då inte medicineras med levaxin, eftersom levaxin är just T4, och också kräver god konverteringsförmåga. Man har då också ofta selenbrist eftersom selen behövs för konvertering. Om däremot både T3 och T4 är lågt kan det finnas en underproduktion i sköldkörteln med brist på de näringsämnen som behövs för att bilda sköldkörtelhormon, det vill säga jod och tyrosin. Brist på tyrosin beror ofta på matsmältningsproblem, då tyrosin är en aminosyra som finns i det protein som vi äter. Om maten inte bryts ner ordentligt, så uppstår aminosyrabrister, och därmed också brist på tyrosin, en aminosyra som både bildar sköldkörtelhormon, och även signalsubstanser som dopamin, noradrenalin och adrenalin.
  LÄS OCKSÅ: “Levaxin hjälper bara hälften av alla sköldkörtelsjuka”
 • Läkaren säger: Jag skriver ut levaxin
  Du svarar: Är levaxin det enda alternativet? Finns det något annat som skulle passa bättre för just mig?
  Om du får levaxin som behandling, så bör du vara medveten om att det ofta hjälper de med normalt kortisol och sköldkörtelbesvär som är relaterade till brist på tyrosin eller jod. Detta eftersom du då tillför "färdiga hormoner" som endast behöver selen för att konverteras vidare till aktiv form. Om du däremot har brist på selen för konvertering, eller låg kortisolfrisättning som gör att du inte kan bilda ordentligt med energi i cellerna, så brukar levaxin inte hjälpa. Levaxin kan förvärra symtombilden om du har konverteringsproblem eftersom du fortfarande behöver kunna konvertera T4 till T3 med hjälp av selen. Det är inte bara sköldkörtelhormoner som behövs för att bilda energi, utan det behövs också gott om kortisol i cellerna. Ofta brukar läkaren föreslå att ni pröva ökad levaxindos om du inte får önskad effekt. Men har du lågt kortisol, på grund av exempelvis stress, och samtidigt tar levaxin så tvingar du kroppen att producera mer energi, vilket den inte kan om kortisolet samtidigt är lågt. Problemet blir då att du istället får en lätt T4-förgiftning och blir dålig av medicineringen. När du istället stödjer upp din kortisolproduktion och binjurar samtidigt så brukar det vara lättare för kroppen att producera mer energi och det går bra att klara höga doser av levaxin på ett korrekt sätt. Vid misstanke om lågt kortisol bör man alltid mäta det i ett så kallat labrixtest, salivtest, för att behandla på rätt sätt då kortisol växlar över dagen och behöver behandlas rätt för god effekt. Ett alternativ till vanlig levaxinbehandling är även att testa T3 (Liothyronin) eller NDT, naturligt sköldkörtelhormon, då behöver dock din läkare skriva en licensmotivering och ett apotek söka licens hos Läkemedelsverket för att få sälja NDT till dig, som komplement till levaxinbehandling, i samråd med läkaren. Vid misstanke om näringsbrister eller kortisolbrist kan en näringsterapeut hjälpa till att utreda brister.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Lucka 5: Tävla och vinn ett julpaket från Organics by Sara som är ekologisk hudvård. Christmas Gift Set är ett kit med ekologisk ansiktsvård som innehåller rengöring, ansiktsvatten och ansiktsolja. Huden får en näringsboost med nyttiga vitaminer och oljor. 

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

 

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.