skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare.
Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång.
Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Omkring en halv miljon svenskar lider av en sköldkörtelsjukdom. Och många går med långvariga symptom utan att få rätt hjälp.
– Här krävs ökad kunskap om sköldkörteln och individanpassade riktlinjer - men även att vården kan bli mer ödmjuk och slussa patienter vidare om de saknar tillräcklig kunskap, säger Kureras expert Zarah Öberg som har 20 års erfarenhet som kostrådgivare och näringsterapeut med inriktning på bland annat hormoner.

 

LÄS OCKSÅ: 11 tips för naturlig hjälp vid sköldkörtelproblem

Förbered dig inför vårdbesöket
Det kan också krävas att man själv läser på. Ta reda på vanliga symptom, diagnoser och behandlingar och förbered dig inför vårdbesöket så du vet vad du kan ifrågasätta och ställa följdfrågor kring, tipsar Zarah Öberg om.
Här är en checklista inför läkarbesöket:

 • Läkaren säger: Vi ska mäta TSH och T4
  Du svarar: Jag vill mäta allting.
  Ofta mäter läkare enbart T4, det hormon som bildas i sköldkörteln, och TSH, som produceras i hypofysen och är förkortning för tyreoideastimulerande hormon. Det är inte ovanligt att testet visar att TSH är högt vilket innebär att det är för lite hormoner i kroppen och att det finns en underfunktion i sköldkörteln. Kortisol och könshormoner bör aldrig mätas i  blodet, då den typen av provtagning mäter både aktiva och inaktiva hormoner. Upp till 95 procent av våra könshormoner och vårt kortisol är inaktiva hormoner, vilket kan ge ett gravt missvisande resultat. Dessa hormoner, som hör samman med sköldkörteln, bör istället mäta i saliv eller i urin. Denna typ av tester kan endast göras privat i Sverige. Men man bör också undersöka om det är ett konverteringsproblem och det görs genom att mäta mineraler i en hårmineralanalys, då mineraler som selen är viktiga för konverteringen. Det är också bra att mäta eventuell förekomst av antikroppar, vilket är den vanligaste orsaken till sköldkörtelsjukdom. Be därför om ett utökat prov på sköldkörteln med TSH, T3, T4, TPO-ak, och TRAK. Ta hjälp av en näringsterapeut om du har svårt att avgöra om det finns konverteringsproblem eller underfunktion på grund av kortisolbrist. 

  LÄS OCKSÅ: Ät dig symptomfri från sköldkörtelsjukdom
 • Läkaren säger: Du ligger inom referensvärdet
  Du svarar: Var inom referensen ligger jag och är det optimalt?
  Det krävs en kunnig läkare och det tar i regel mer tid i anspråk att gå igenom var på referensskalan du ligger, men det är relevant att du inte bara ligger inom referensintervallet, utan att du har optimala värden. Det finns annars risk att du har ett väldigt högt eller lågt värde, även  om det ligger inom referens. Det är också genom att se var inom intervallet du ligger som det går att utläsa om det förekommer konverteringsproblem. Utan god genomgång klassas du som frisk och utan avvikelser, trots att det kan finnas symptom som tyder på obalanser, vilket är mycket vanligt hos patienter som söker min hjälp. Här finns olika scenarion, exempelvis kan T3 vara lågt och T4 vara högt, vilket kan innebära att det är ett konverteringsproblem och att kroppen inte kan omvandla T4 vidare till den aktiva formen T3 på ett korrekt sätt. Man bör då inte medicineras med levaxin, eftersom levaxin är just T4, och också kräver god konverteringsförmåga. Man har då också ofta selenbrist eftersom selen behövs för konvertering. Om däremot både T3 och T4 är lågt kan det finnas en underproduktion i sköldkörteln med brist på de näringsämnen som behövs för att bilda sköldkörtelhormon, det vill säga jod och tyrosin. Brist på tyrosin beror ofta på matsmältningsproblem, då tyrosin är en aminosyra som finns i det protein som vi äter. Om maten inte bryts ner ordentligt, så uppstår aminosyrabrister, och därmed också brist på tyrosin, en aminosyra som både bildar sköldkörtelhormon, och även signalsubstanser som dopamin, noradrenalin och adrenalin.
  LÄS OCKSÅ: “Levaxin hjälper bara hälften av alla sköldkörtelsjuka”
 • Läkaren säger: Jag skriver ut levaxin
  Du svarar: Är levaxin det enda alternativet? Finns det något annat som skulle passa bättre för just mig?
  Om du får levaxin som behandling, så bör du vara medveten om att det ofta hjälper de med normalt kortisol och sköldkörtelbesvär som är relaterade till brist på tyrosin eller jod. Detta eftersom du då tillför "färdiga hormoner" som endast behöver selen för att konverteras vidare till aktiv form. Om du däremot har brist på selen för konvertering, eller låg kortisolfrisättning som gör att du inte kan bilda ordentligt med energi i cellerna, så brukar levaxin inte hjälpa. Levaxin kan förvärra symtombilden om du har konverteringsproblem eftersom du fortfarande behöver kunna konvertera T4 till T3 med hjälp av selen. Det är inte bara sköldkörtelhormoner som behövs för att bilda energi, utan det behövs också gott om kortisol i cellerna. Ofta brukar läkaren föreslå att ni pröva ökad levaxindos om du inte får önskad effekt. Men har du lågt kortisol, på grund av exempelvis stress, och samtidigt tar levaxin så tvingar du kroppen att producera mer energi, vilket den inte kan om kortisolet samtidigt är lågt. Problemet blir då att du istället får en lätt T4-förgiftning och blir dålig av medicineringen. När du istället stödjer upp din kortisolproduktion och binjurar samtidigt så brukar det vara lättare för kroppen att producera mer energi och det går bra att klara höga doser av levaxin på ett korrekt sätt. Vid misstanke om lågt kortisol bör man alltid mäta det i ett så kallat labrixtest, salivtest, för att behandla på rätt sätt då kortisol växlar över dagen och behöver behandlas rätt för god effekt. Ett alternativ till vanlig levaxinbehandling är även att testa T3 (Liothyronin) eller NDT, naturligt sköldkörtelhormon, då behöver dock din läkare skriva en licensmotivering och ett apotek söka licens hos Läkemedelsverket för att få sälja NDT till dig, som komplement till levaxinbehandling, i samråd med läkaren. Vid misstanke om näringsbrister eller kortisolbrist kan en näringsterapeut hjälpa till att utreda brister.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

 

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

 

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

 

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

 

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.