Annons
Annons

Skolstart – en mardröm för mobbade barn! Här finns hjälpen

Nu börjar skolorna igen och många barn har längtat – medan andra mer har fasat. Varje år utsätts 60 000 barn ut för mobbning i skolan och en av fem har blivit kränkt av en annan elev det senaste året, visar Friendsrapporten 2016. Är du en av de drabbade – eller känner du någon som är? Här är några sätt att få hjälp.

Redaktionen

21 augusti, 2016
Skolstart – en mardröm för mobbade barn! Här finns hjälpen
Dela inlägget

Nu börjar skolorna igen och många barn har längtat – medan andra mest har fasat.
Varje år utsätts 60 000 barn ut för mobbning i skolan och en av fem har blivit kränkt av en annan elev det senaste året, visar Friendsrapporten 2016.

Är du en av de drabbade – eller känner du någon som är?
Här är några sätt att få hjälp.

Många som är mobbade eller utfrysta skäms över sin situation och pratar inte om det med sina närmaste – med resultatet att bördan blir ännu tyngre. Att prata om det hjälper ofta, upplever många. Men utöver att prata med någon i din närhet som du litar på kan du också vända dig till skolans kurator eller skolsköterska. Dessa har tystnadsplikt och om du vill att de ska vara tysta om saken är de det.

Läs också: Idrott skyddar mobbade pojkars mentala hälsa

Var fjärde barn rädd för att bli lämnad ensam på skolgården
Ensamhet är skrämmande och tillhörighet upplevs viktigt från tidig ålder. Och enligt forskning är faktiskt ensamhet en lika stor riskfaktor för tidig död som rökning.
När antimobbningsorganisationen Friends för första gången undersökte mobbning bland elever i åldern förskoleklass till årskurs tre visade det sig att så många som var fjärde barn, 25 procent, är oroligt för att bli lämnad ensam på rasten.

Kostsamt både psykiskt och finansiellt
Enligt organisationens nya rapport beräknas den mobbning som sker under ett år i Sveriges skolor komma att kosta samhället 17,5 miljarder kronor under de följande 30 åren.
En konsekvens av en svår skoltid kan bli att unga misslyckas att ta sig in på arbetsmarknaden och enligt rapporten får ett av tio barn och ungdomar som mobbats under skoltiden svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden i vuxen ålder.
Taskiga kommentarer eller knuffar på skolgården är alltså inte bara psykiskt kostsamt för den som utsätts, utan riskerar även att slå ekonomiskt hårt mot såväl den drabbade som samhället.

Främst skolornas ansvar att få stopp på mobbning
Enligt svensk lagstiftning är alla som arbetar i skolan skyldiga att stoppa mobbning så fort de får reda på det.
– De som äger skolorna har ansvaret att se till att skolorna har resurser och kompetens kring mobbning, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Friends till tidningen Metro. Han fortsätter:
– Jag är övertygad om att det går att stoppa mobbning om skolorna har ett bra förebyggande arbete.

Läs också: Ny rapport: Mobbning kostar samhället många miljarder

Lista: Hit kan du vända dig för hjälp

 

Här är en lista över ställen du alltid kan vända dig till om du behöver prata.

Barnens Hjälptelefon (BRIS) 116 111
Hit kan alla under 18 år ringa. Samtalet är gratis och det syns inte på telefonräkningen att du har ringt. Om du inte vill ringa till Barnens hjälptelefon kan du alltid tryggt och anonymt mejla till vuxna på BRIS på www.bris.se
Öppet: Vardagar 10.00-21.00 (stängt onsdagar 13.00-16.00), lör-sön 14.00-21.00.

BRIS-chatten
Här kan du som är under 18 år chatta med en kurator.
Öppet: Vardagar 10.00-21.00 (stängt onsdagar 13.00-16.00), lör-sön 14.00-21.00.

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP/PBU-mottagning)
Till BUP/PBU kan du vända dig för att få stöd och hjälp bland annat genom samtal. Det kan till exempel handla om att du mår psykiskt dåligt, har varit med om svåra upplevelser, känner dig deprimerad eller på annat sätt har det jobbigt.

Barn- och elevombudet, BEO
Till BEO kan du vända dig om du känner dig kränkt eller illa behandlad på förskolan, fritids eller i skolan.
De vuxna på skolan måste göra något så fort de får veta att du råkar illa ut, men om det inte sker eller om det ändå inte blir bättre kan du vända dig till BEO.
Du kan ringa till 08-586 080 00, vardagar kl 9.00-12.00 eller mejla till beo@skolinspektionen.se.

Diskrimineringsombudsmannen, DO
Till DO kan du vända dig om du känner dig diskriminerad på förskolan, fritids eller i skolan.
De vuxna på skolan måste göra något så fort de får veta att du råkat illa ut, men om det inte sker eller om det ändå inte blir bättre kan du vända dig till DO.
Ring 08-120 20 700 (växeln) eller 020-36 36 66 (kostnadsfritt nummer).
Du kan också mejla till do@do.se.

Brottsofferjouren (BOJ) 0200-21 20 19
Brottsofferjouren (BOJ) är en ideell organisation som finns i hela landet. Här kan du få prata med en person som lyssnar på dig.
Många gånger är mobbning ett samlingsnamn för olika handlingar som enligt lagen är brott. BOJ lyssnar, ger råd och håller kontakten tills det känns bra.Vill du kan de också följa med dig till polisen eller vid en rättegång. Att få hjälp av BOJ är kostnadsfritt.
Du kan både ringa anonymt och träffa BOJ. Du kan också skicka mejl till unga@boj.se och ställa frågor.
Öppet vardagar 09.00-16.00.

Juridikinstitutet
Har du blivit utsatt för hot eller kränkningar på internet? Juridikinstitutet är en ideell organisation som hjälper personer som blivit utsatta för näthat genom juridisk rådgivning.
Mejla till info@juridikinstitutet.se.

Mind
Till Mind kan du vända dig om du behöver veta mer eller vill prata med någon om psykisk hälsa och ohälsa. Besök Mind.se för info.
Hit kan du mejla (på info@mind.se) eller chatta på självmordupplysningen. Alla som svarar där har fått utbildning i självmordsförebyggande arbete. Mind-chatten är öppen vardagar 19.00-22.00.

UMO
UMO är din ungdomsmottagning på nätet. Här kan du läsa och ställa frågor om sånt som rör sex, hälsa och relationer som exempelvis kärlek, vänskap, kränkningar, kroppen eller familjen.
De som svarar är barnmorskor, sjuksköterskor, läkare, kuratorer och dietister som jobbar på ungdomsmottagningar.
Besök www.umo.se

Källa: Friends.se

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Definition av mobbning
Mobbning räknas som en upprepad kränkande handling mot någon eller några. Mobbning är vanligt i form av elaka kommentarer, taskiga blickar eller miner eller kränkningar av fysiskt slag.

6-7 procent av eleverna i årskurs 4-9 utsatta
Enligt Skolverket är 6-7 procent av eleverna i årskurs 4-9 utsatta för mobbning. För de flesta förbättras situationen inom ett halvår men i 1,5 procent av fallen pågår mobbningen under ett år eller längre.
Källa: Friends, Skolverket

Annons
Annons