Annons
Annons

Skönare övergångsålder med sojaextrakt

Värmevallningar och ombytligt humör? Nu kan du minska dina övergångssymptom utan en riskfylld hormonbehandling. Ett speciellt sojaextrakt är lika effektivt mot klimakteriebesvär som östrogen, visar ny forskning.

Redaktionen

22 december, 2013
Skönare övergångsålder med sojaextrakt
Dela inlägget

Värmevallningar och ombytligt humör? Nu kan du minska dina övergångssymptom utan en riskfylld hormonbehandling. Ett speciellt sojaextrakt är lika effektivt mot klimakteriebesvär som östrogen, visar ny forskning.

Kosttillskottet Femarelle är lika effektivt mot klimakteriebesvär som traditionell hormonbehandling. Den slutsatsen drar forskarteamet bakom en ny, vetenskaplig studie. Femarelle innehåller ämnet DT56, som utvinns från soja. DT56 verkar ha samma goda effekter som östrogen/gestagen-behandling, utan att som vid hormonbehandlingen medföra förhöjd risk för blodpropp eller bröstcancer.

Riskfylld konventionell behandling
Klimakteriet är en naturlig del av livet, men många kvinnor har sådana besvär att de tvingas söka vård. Sju av tio kvinnor får kännbara symptom i form av till exempel svettningar, humörsvängningar, sömnsvårigheter eller torra slemhinnor i underlivet. För tre av tio är symptomen så påtagliga att de påverkar livskvaliteten negativt, enligt Vårdguiden. Östrogenbehandling som erbjuds av den konventionella sjukvården lindrar symptomen, men medför samtidigt en ökad risk för såväl bröst- och livmodercancer som hjärtinfarkt och blodpropp.

Intressanta resultat
Den nya studien, som publicerats i tidskriften Journal of Endocrinological Investigation, är liten men visar intressanta resultat. Forskarna följde 89 kvinnor under tolv månader. Samtliga försökspersoner hade tydliga klimakteriebesvär som vallningar, svettningar och sömnsvårigheter. De rapporterade också ledvärk, trötthet, nedstämdhet och irritabilitet.

Likvärdig symptomlindring
Försökspersonerna delades in i tre grupper. 26 kvinnor fick traditionell hormonbehandling och 26 kvinnor behandlades med Femarelle. De 36 kvinnor som valde att inte behandlas alls fungerade som kontrollgrupp. Resultatet visade att de båda behandlade grupperna fick en signifikant och likvärdig symptomlindring, medan kontrollgruppens symptom antingen förblev oförändrade eller förvärrades.

Bibehållen bentäthet
Ett vanligt problem i övergångsåldern är också en tilltagande benskörhet. Därför undersöktes även bentätheten hos försökspersonerna vid studiens start och avslut. Resultaten visar att kvinnorna som åt Femarelle eller fick hormonbehandling hade en oförändrad bentäthet. Kontrollgruppens bentäthet hade däremot försämrats. Även ur denna aspekt verkar Femarelle alltså ha samma skyddande effekt som hormonbehandlingen.

Östrogenliknande effekter
En tidigare studie om Femarelle, som gjordes 2009 vid Universitetet i Pisa, undersöktes ämnet DT56a:s effekt på hjärnan. Forskarna kunde då visa att ämnet påverkade vissa områden i hjärnan på ett sätt som liknar effekten av östrogen. De områden i hjärnan som påverkades styr bland annat humör och regleringen av kroppstemperatur. Forskarna tror att det är en delförklaring till ämnenas liknande effekter.

”Livet känns lättare nu”
Ninni Gustafsson har använt Femarelle i flera år. Det har hjälpt henne att minska svettningar och värmevallningar. Eftersom hon är skeptisk mot konventionell hormonbehandling är hon glad att hon hittat ett alternativ som fungerar.
– Jag tycker att Femarelle fungerar jättebra, säger Ninni. Jag har rekommenderat det till flera av mina vänner.

Om Ninni också har fått ett stabilare humör har hon svårt att svara på. Det får du fråga min man, skojar hon. Hon är däremot säker på att hon vill fortsätta äta Femarelle.
– Nu har jag använt Femarelle så länge att jag knappt kommer ihåg hur det var innan, skrattar Ninni. Men livet känns lättare nu.

Av Maja Sönnerbo

Annons
Fakta

Mindre blod – mer svett och tårar

…varför?

Den kvinnliga menscykeln är ett sinnrikt system av samspelande hormoner. Under kvinnansfertila period mognar en äggblåsa (en follikel) varje månad. Det är hormonen östrogen och FHS (follikelstimulerande hormon) som triggar igång äggmognaden. Efter ägglossningen blir hormonet progesteron istället dominerande i kroppen, tills det är dags att stimulera en ny ägglossning. Under något eller några år innan menopaus mognar äggen mer sällan. Det leder till att mängden östrogen i kroppen sjunker. Kroppen försöker då kompensera det med att öka nivåerna av FHS, för att försöka tvinga fram en ägglossning. De ovanligt höga nivåerna av FHS orsakar svettningar och värmevallningar.
Påtryckningarna från FHS gör att nivåerna av östrogen svänger kraftigt upp och ner. Det ger inte sällan konsekvenser för humöret. Östrogennivåerna i kroppen påverkar nämligen ett annat hormon – serotonin, som reglerar vår känsla av välbefinnande.När östrogenet sjunker kraftigt sjunker också serotoninet i hjärnan.
Låga serotoninnivåer kan göra dig irriterad och orolig, öka sötsuget, minska sexlusten och kan göra det svårt att somna.

Annons
Annons