Foto: Lina Eidenberg Adamo

Skönhetsexpertens bästa beauty hacks

Ät färgglatt, dubbelrengör huden och använd hudvård vid rätt tidpunkt.
Här är skönhetsexperten Maria Ahlgrens fem bästa beauty hacks.

Hur huden mår är en komplex summa av genetik, hormoner, exponering för yttre påverkan som sol, föroreningar och stress, och livsstil - där maten är en viktig nyckel. Maria Ahlgren är skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna och kallar sig själv för skönhetsnörd. Här är hennes fem bästa beauty hacks.

LÄS OCKSÅ: ”Tänk färgglatt – och lyssna inåt”

Ät en Pride-flagga varje dag. Pigmenten i frukt och grönt har olika skyddande och reparerande funktioner som ofta verkar i synergi med varandra. Äter vi växtbaserat och färgglatt så har vi kommit långt på beautyfood-resan.

 

LÄS OCKSÅ: Fredrik Paulún: “Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Dubbelrengöring.  Många slarvar med rengöringen, så att rester av makeup och luftföroreningar ligger kvar på hudytan. Förutom luftföroreningarnas skadliga effekter så kan inte efterföljande hudvårdsprodukter tas upp ordentligt. Å andra sidan finns ett problem med överexfoliering. De senaste årens syratrend har inneburit att många går på för hårt med både syror och andra aktiva ingredienser, och riskerar en försvagad barriär. På kvällen rengör jag därför först med olja och sen med vattenbaserad tvätt. Det lärde jag mig när jag bodde i Japan.

Vårda bakterierna. Mikrofloran i både mage och på huden vårdar jag ömt. För insidan äter jag probiotiska livsmedel som miso, mjölksyrade grönsaker och yoghurt, och prebiotiska livsmedel som havregryn, bönor och kostfiberrika grönsaker. Prebiotika, probiotika och postbiotika i hudvård är en stor trend som vi kommer se mer av.

LÄS OCKSÅ: Skönhetspanelen testar: Ansiktsrengöring

Tajma hudvården. När vi använder produkter är nästan lika viktigt som vad vi använder. C-vitamin på morgonen skyddar mot yttre stress under dagen, medan A-vitamin (som retinol, bakuchiol eller retinoider) och cellkommunicerande peptider är skönhetsömnens bästa vän.

Ta omega 3-tillskott. För min torra hud gör det underverk. Just nu tar jag ett veganskt tillskott baserat på alger.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.