Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Montage: BUS-produkter och kvinnlig modell

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UV-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 Tidigare har det varit svårt att få tag på bra brun utan sol-produkter (förkortat BUS) med ekologiskt och naturligt innehåll. Men som tur var har det hänt en hel del och det går idag att få till en naturligt snygg fejkbränna. Numera går det också att få tag på produkter som inte har den klassiska, lite fräna ”BUS-doften”, utan har en fräsch och diskret doft – som  i detta test! Kureras skönhetspanel har smörjt in sig med fyra ekologiska sprejer och krämer och utsett en favorit. En nyhet är att Kureras expert på hudvård, Sara Nomberg, bedömer produkternas innehåll utifrån sin expertis.

LÄS OCKSÅ: En tredjedel slarvar med solskydd – trots cancerrädsla

Eco by Sonya, Invisible Tan, 150 ml, 379 kr

Vad den lovar: En lätt lotion gjord av ekologiska och naturliga ingredienser, vegansk och cruelty free. Men en enda applikation ska ”Invisible tan” ge din hud en vacker guldbronsfärgad glöd. Huvudingredienserna är aloe vera, rosengeranium, avocado, macadamia och kamomill. att applicera som vårdar huden och ger näring. Färgen utvecklas under 8 timmar.

 

Vad panelen tycker:
Vill man bli brun snabbt, exempelvis på benen, ska man använda denna. Men nyansen passar kanske inte de ljusaste hudarna. Den doftar klassisk BUS men ger bra med fukt. Lättapplicerad, lagom tjock kräm som inte kladdar och ger en djupare färg redan efter en applicering, som håller i några dagar. En “bromskloss” är att det rekommenderas att peela huden 24-48 timmar innan, så har man inte gjort det går det inte att ”vara spontan” om man vill uppnå maximal effekt. Dock hade några testare glömt att peela, men fick fin färg ändå.

Hudexpertens kommentar: De naturliga råvarorna är ekologiskt certifierade och det framgår tydligt i procent hur mycket av innehållet som är 100% naturligt varav ekologiskt 80 %. Produkten är doftsatt med eteriska oljor, inga syntetiska parfymer. Konserveringsmetoden är mycket mild.

LÄS OCKSÅ: Byt ut syntetiskt solskydd mot fysikaliskt – för hälsa och miljö

Bioregena, Selftanning lotion, 125 ml, 249 kr

Bioregena, brun utan sol

Vad den lovar: Efter att du applicerat lotionen får du efter tre timmar en begynnande solbränna som helt utvecklats efter ett dygn. Din hud får utseendet av en “äkta solbränna” tack vare vegetabiliskt DHA och erythrulos. Den vegetabiliska oljan från havtorn och morot är källor till betakaroten som ger en fräsch och jämn hudton. Eteriska oljor av citrongräs och kamomill, med lugnande och mjukgörande egenskaper, gör denna lotion lämplig även för känslig hud.

Vad panelen tycker: Lättapplicerad med en diskret och fräsch doft av citrus och sommar. Den mest lösrinnande av de testade produkterna. Första appliceringen ger en svagt solkysst nyans och först efter fler appliceringar nås en riktigt solbrun effekt. Passar därför bra för dig som är ovan och osäker på att använda BUS. På den som är blek uppnås dock en naturlig fräsch look i ansiktet även efter en enda insmörjning.

Hudexpertens kommentar: De naturliga råvarorna är ekologiskt certifierade, men det framgår inte hur stor procentandel som är naturligt respektive ekologiskt. Mildare konserveringssystem används.

 

LÄS OCKSÅ: Så motverkar du att huden åldras i förtid

Rosenserien, Self Tan, 100 ml, 245 kr

Vad den lovar: Kräm som ger fin färg av vegetabiliskt DHA från sockerbetor. Full effekt nås efter fyra till tio timmar och färgen sitter i tre till fem dagar. Önskas mörkare färg, smörj oftare.

Self tan, Rosenserien

Vad panelen tycker: Lättapplicerad och lagom tjock kräm. En enstaka applikation ger ett ljust men synligt resultat som sitter i ett par dagar. Smörj in dig två gånger för att uppnå en fördjupad mediumbrun ton med guldig touch, som varken är för ljus eller mörk. Den väldigt fräscha doften ger pluspoäng. Perfekt för den som har en ljus hy och som bara vill en fräschare solkysst “look” en kväll.

Expertens kommentar: Merparten av de 100 procent naturliga ingredienserna är ekologiskt certifierade (79%). Ett mildare konserveringssystem på växtsalter har använts. Tydligt utskrivet att växtparfym har använts.

Annemarie Börlind, Sunless Bronze, 75 ml, 279 kr

Vad den lovar: Innehåller valnöt för att ge en naturligt, fin gyllenbrun "bränna" på några timmar. Vegetabiliska oljor som sesam-, jordnöt- och aprikoskärnolja vårdar och gör huden mjuk och smidig. Använd upprepade gånger för en mer intensiv färg.

 

Sunless, AnneMarie Börlind

Vad panelen tycker: En kräm som är lätt att applicera och ger en ljus och framför allt jämn solkysst ton. Men det krävs en andra applicering dagen efter för att få till ”brännan” på de flesta i panelen. Doftar lätt kryddigt av citrus och gick snabbast in huden, även på torr/känslig hy. Smörj på varannan, var tredje dag för att bibehålla resultatet

Expertens kommentar: En relativt naturlig produkt med en del syntetiska ingredienser. Framgår ej andelen ekologiskt innehåll. Innehåller parfym men inte specificerat om den är av naturligt ursprung. Innehåller citronsyra.

LÄS OCKSÅ: Fylligare hår med rätt näring

Av redaktionen


Nyhet: Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg bedömer produkternas innehåll utifrån sin expertis

Hej Sara! Vad kommer du titta närmre på när utvärderar produkterna i våra tester?
– Jag fokuserar på produkternas ingredienser vilket också är mitt expertisområde. Jag tittar på deras ursprung, tillverkningsprocess eller odlingsmetoder, om de är närproducerade, omskapade i laboratorium, veganska samt hur stor andel av produktens innehåll som är ekologisk.
Varför är just dessa faktorer viktiga att ta i beaktning för oss på Kurera?
– Många konsumenter upplever att det är en djungel när det kommer till att göra medvetna val inom skönhet. Vi vill göra det enklare för konsumenten. Jag vill ge en rättvis och informativ bild av produkten och då är det viktigt att se till olika bitar, både effekt och funktion av produkten, men också dess ingredienser. Skillnaden mellan eko-hudvård och konventionell är ju just att dess ingredienser är naturliga och ekologiska och därigenom ger sin fina effekt. Jag vill sätta ingredienserna ”in the spotlight”.(Foto: Anton Svedberg.)

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna klipper buske

Saffran gav Christina glädjen tillbaka

Naturlig hälsa

När det sociala umgänget begränsades under pandemin så tappade Christina Werner lite av sitt goda humör. Hon började göra chokladpraliner med saffran och blev gladare. Men det var ingen långsiktig lösning – så Christina fann ett extrakt av saffran. Det gav henne glädjen tillbaka.

 

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

 

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

 

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

 

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.