Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Montage: BUS-produkter och kvinnlig modell

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UV-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 Tidigare har det varit svårt att få tag på bra brun utan sol-produkter (förkortat BUS) med ekologiskt och naturligt innehåll. Men som tur var har det hänt en hel del och det går idag att få till en naturligt snygg fejkbränna. Numera går det också att få tag på produkter som inte har den klassiska, lite fräna ”BUS-doften”, utan har en fräsch och diskret doft – som  i detta test! Kureras skönhetspanel har smörjt in sig med fyra ekologiska sprejer och krämer och utsett en favorit.

LÄS OCKSÅ: En tredjedel slarvar med solskydd – trots cancerrädsla

Eco by Sonya, Invisible Tan, 150 ml, 379 kr

Vad den lovar: En lätt lotion gjord av ekologiska och naturliga ingredienser, vegansk och cruelty free. Men en enda applikation ska ”Invisible tan” ge din hud en vacker guldbronsfärgad glöd. Huvudingredienserna är aloe vera, rosengeranium, avocado, macadamia och kamomill. att applicera som vårdar huden och ger näring. Färgen utvecklas under 8 timmar.

 

Vad panelen tycker:
Vill man bli brun snabbt, exempelvis på benen, ska man använda denna. Men nyansen passar kanske inte de ljusaste hudarna. Den doftar klassisk BUS men ger bra med fukt. Lättapplicerad, lagom tjock kräm som inte kladdar och ger en djupare färg redan efter en applicering, som håller i några dagar. En “bromskloss” är att det rekommenderas att peela huden 24-48 timmar innan, så har man inte gjort det går det inte att ”vara spontan” om man vill uppnå maximal effekt. Dock hade några testare glömt att peela, men fick fin färg ändå.

Hudexpertens kommentar: De naturliga råvarorna är ekologiskt certifierade och det framgår tydligt i procent hur mycket av innehållet som är 100% naturligt varav ekologiskt 80 %. Produkten är doftsatt med eteriska oljor, inga syntetiska parfymer. Konserveringsmetoden är mycket mild.

LÄS OCKSÅ: Byt ut syntetiskt solskydd mot fysikaliskt – för hälsa och miljö

Bioregena, Selftanning lotion, 125 ml, 249 kr

Bioregena, brun utan sol

Vad den lovar: Efter att du applicerat lotionen får du efter tre timmar en begynnande solbränna som helt utvecklats efter ett dygn. Din hud får utseendet av en “äkta solbränna” tack vare vegetabiliskt DHA och erythrulos. Den vegetabiliska oljan från havtorn och morot är källor till betakaroten som ger en fräsch och jämn hudton. Eteriska oljor av citrongräs och kamomill, med lugnande och mjukgörande egenskaper, gör denna lotion lämplig även för känslig hud.

Vad panelen tycker: Lättapplicerad med en diskret och fräsch doft av citrus och sommar. Den mest lösrinnande av de testade produkterna. Första appliceringen ger en svagt solkysst nyans och först efter fler appliceringar nås en riktigt solbrun effekt. Passar därför bra för dig som är ovan och osäker på att använda BUS. På den som är blek uppnås dock en naturlig fräsch look i ansiktet även efter en enda insmörjning.

Hudexpertens kommentar: De naturliga råvarorna är ekologiskt certifierade, men det framgår inte hur stor procentandel som är naturligt respektive ekologiskt. Mildare konserveringssystem används.

 

LÄS OCKSÅ: Så motverkar du att huden åldras i förtid

Rosenserien, Self Tan, 100 ml, 245 kr

Vad den lovar: Kräm som ger fin färg av vegetabiliskt DHA från sockerbetor. Full effekt nås efter fyra till tio timmar och färgen sitter i tre till fem dagar. Önskas mörkare färg, smörj oftare.

Self tan, Rosenserien

Vad panelen tycker: Lättapplicerad och lagom tjock kräm. En enstaka applikation ger ett ljust men synligt resultat som sitter i ett par dagar. Smörj in dig två gånger för att uppnå en fördjupad mediumbrun ton med guldig touch, som varken är för ljus eller mörk. Den väldigt fräscha doften ger pluspoäng. Perfekt för den som har en ljus hy och som bara vill en fräschare solkysst “look” en kväll.

Expertens kommentar: Merparten av de 100 procent naturliga ingredienserna är ekologiskt certifierade (79%). Ett mildare konserveringssystem på växtsalter har använts. Tydligt utskrivet att växtparfym har använts.

Annemarie Börlind, Sunless Bronze, 75 ml, 279 kr

Vad den lovar: Innehåller valnöt för att ge en naturligt, fin gyllenbrun "bränna" på några timmar. Vegetabiliska oljor som sesam-, jordnöt- och aprikoskärnolja vårdar och gör huden mjuk och smidig. Använd upprepade gånger för en mer intensiv färg.

 

Sunless, AnneMarie Börlind

Vad panelen tycker: En kräm som är lätt att applicera och ger en ljus och framför allt jämn solkysst ton. Men det krävs en andra applicering dagen efter för att få till ”brännan” på de flesta i panelen. Doftar lätt kryddigt av citrus och gick snabbast in huden, även på torr/känslig hy. Smörj på varannan, var tredje dag för att bibehålla resultatet

Expertens kommentar: En relativt naturlig produkt med en del syntetiska ingredienser. Framgår ej andelen ekologiskt innehåll. Innehåller parfym men inte specificerat om den är av naturligt ursprung. Innehåller citronsyra.

LÄS OCKSÅ: Fylligare hår med rätt näring

Av redaktionen


Nyhet: Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg bedömer produkternas innehåll utifrån sin expertis

Hej Sara! Vad kommer du titta närmre på när utvärderar produkterna i våra tester?
– Jag fokuserar på produkternas ingredienser vilket också är mitt expertisområde. Jag tittar på deras ursprung, tillverkningsprocess eller odlingsmetoder, om de är närproducerade, omskapade i laboratorium, veganska samt hur stor andel av produktens innehåll som är ekologisk.
Varför är just dessa faktorer viktiga att ta i beaktning för oss på Kurera?
– Många konsumenter upplever att det är en djungel när det kommer till att göra medvetna val inom skönhet. Vi vill göra det enklare för konsumenten. Jag vill ge en rättvis och informativ bild av produkten och då är det viktigt att se till olika bitar, både effekt och funktion av produkten, men också dess ingredienser. Skillnaden mellan eko-hudvård och konventionell är ju just att dess ingredienser är naturliga och ekologiska och därigenom ger sin fina effekt. Jag vill sätta ingredienserna ”in the spotlight”.(Foto: Anton Svedberg.)

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.