Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Kureras skönhetspanel har tvättat sina ansikten med sex olika ekologiska rengöringsprodukter och utsett en favorit. En nyhet är att Kureras expert på hudvård, Sara Nomberg, bedömer produkternas innehåll utifrån sin expertis.

Eco by Sonya, Super Citrus Cleanser, 245 ml, 299 kr

Vad den lovar: “En blandning av läkande och antiinflammatorisk aloe vera, citrongräs som är antiinflammatorisk och antibakteriell samt fingerlime som är full av naturliga AHA-syror, fuktbevarande och antiinflammatoriska egenskaper. Rengör på djupet, ger en jämnare hud med glow och ökar produktionen av kollagen. Innehåller endast naturliga ingredienser och passar alla hudtyper.”

 

Vad panelen tycker: En hyfsat dryg gel som doftar ljuvligt exotiskt av citrongräs. Gelen löddrar bara lite och ger en frisk och fräsch känsla i ansiktet som blir rent från både make-up och orenheter. Huden känns lite torr efteråt så återfuktning behövs. Plus för flaskan med fin trädetalj.

Hudvårdexpertens utlåtande: Andelen naturligt och ekologiskt innehåll är tydligt angivet. Bra med naturlig parfym, av ekologiska eteriska oljor dessutom. Bra att rengöringsämnet är utvunnet ur kokos och inte palmolja. Innehåller milt konserveringsmedel utvunnet ur bär. Passar möjligtvis inte den mest känsliga huden på grund av eteriska oljor av citrus.

LÄS OCKSÅ: Skönhetspanelen testar: Multikrämer

ZZ Sensitive Cleansing Emulsion, Annemarie Börlind, 150 ml, 249 kr

Vad den lovar: ”Rengöring för ansikte, hals och dekolletage som verkar lugnande för känslig hy. Det innovativa komplexet av pre- och probiotika hjälper till att reglera hudens naturliga skyddsflora. Effekt och hudvänlighet är vetenskapligt bekräftade. 100% fri från konserveringsmedel, dofter och syntetiska färgämnen. Vegetabilisk.”

Vad panelen tycker: Milt krämig och len lotion som är doftfri och appliceras på torr hy och ändå är lätt att skölja av sedan. Löser upp fint och tar även bort ögon make-up. Så återfuktande och mild att även torr och känslig hy inte stramar och kräver mindre fukt efteråt. Snygg och lyxig, rejäl flaska i glas. Lämnar huden ren och mjuk.

Hudvårdexpertens utlåtande: Saknar information om andel ekologiskt/naturligt/syntetiskt innehåll. Vegetabilisk formula, men innehåller bivax, så inte vegansk. Parfymfri och därför lämplig för känslig hud.

LÄS OCKSÅ: Så viktigt tycker vi att innehållet i våra hudvårdsprodukter är

Aloe Vera Cleansing Foam, Avivir, 150 ml, 159 kr

Vad den lovar: ”En naturlig, behagligt löddrande ansiktsrengöring som skonsamt men effektivt befriar huden från make-up och orenheter. De naturligt fuktbindande, mjukgörande och vårdande egenskaperna bidrar till en strålande lyster. Mjukt skum med 70% ekologisk bio-aktiv aloe vera och naturliga djuprenande, växtbaserade ingredienser. Lämplig för alla hudtyper, även ömtåliga och känsliga. Fri från mineraloljor, parabener, parfym och färgämnen.”

Vad panelen tycker: Pumpflaska med nästan doftfri och ordentligt löddrande mousse som känns som en smekning i ansiktet. Lite stark och uttorkande för torr/känslig hy som behöver fukt efteråt.  Kräver några pump för att få bort make-up och sved lite i ögonen. Passar nog en normal till lite fetare hud. Lätt att skölja av.

 

Hudvårdexpertens utlåtande: : Trevligt med stor del ekologisk aloe vera-juice. Bra med tydlig information om andel ekologiskt/naturligt: 74% eko och 99% naturligt, samt veganmärkt.

Milda rengöringsmedel, men stor del vatten i produkten så den kan nog kännas lite mindre vårdande på grund av det. Innehåller en del konserveringsmedel, som citronsyra, samt mjukgörande ämnen som troligen är utvunna ur palmolja.

LÄS OCKSÅ: Släck törsten hos torr hy med fikonkaktusolja

Juicy Clean cleansing crème-mousse, Mossa, 190 ml, 199 kr

Vad den lovar: “Naturligt rengörande med AHA-fruktsyror från vita vinbär för en naturlig lyster och ren, fräsch hud i ansiktet. Naturliga rengörande ämnen rengör skonsamt och tar bort make-up utan att rubba hudens naturliga pH-balans.”

Vad panelen tycker:  En vit gelkräm som inte löddrar och doftar friskt av citrus och vinbär. Dryg kräm som inte kräver mer än ett pump. Tar bort solkräm, tonad dagkräm och make-up utan problem. Lämnar en len och behaglig hud efteråt men insmörjning med kräm kan behövas. Svider lite i ögonen på vissa testare.

Hudvårdexpertens utlåtande: Bra med rengöringsämnen som är utvunna ur kokos i stället för palmolja. Bra att konservering skett med milda syror och att innehållet är specificerat: 99% naturligt och 5% ekologiskt. Nästan alla ingredienser som kan vara ekologiska är det. Troligtvis är doften naturlig eftersom separata doftämnen i parfymen har märkts upp som naturliga.

Dr Sannas ansiktssåpa, 100 ml, 179 kr

Vad den lovar: ”En ansiktsrengöring i gelform som skonsamt rengör huden från smuts och sminkrester, utan att torka ut. I basen finns olivsåpa och kokossåpa som är milt rengörande och samtidigt naturligt återfuktande och återfettande. Olivolja bidrar till en fin lyster, och grape ger en frisk, upplyftande doft. Probiotikan hjälper till att hålla en god mikroflora på huden, samtidigt som den återfuktar och lugnar irriterad hud.”

Vad panelen tycker:  Panelen är enig om att den friska doften av grape är helt ljuvlig.Om något doftar “rent” så är det denna”, säger en testare. Fin pumpflaskamed geléaktig kräm. Lätt att smörja in, men flera pump krävs för att ta bort make-up. Lämpar sig inte lika bra till ögonen då det var lite svårare att ta bort mascara och sved lite i ögonen. Ingen stram känsla efteråt. Huden känns ren, mjuk och balanserad efteråt.

 

Hudvårdexpertens utlåtande: Parfym och glycerin i såpan är ekologiska, vilket är positivt, och i övrigt en hel del naturliga ingredienser i innehållet. Fri från konserveringsmedel och rengöringsämnena är milda, så den bör passa även känslig hy, om man tål parfym.  Innehåller dock syntetiska ämnen. Saknas info om hur stor andel av innehållet som är ekologiskt/naturligt/syntetiskt.

LÄS OCKSÅ: “Det är anti-aging inifrån”

Purifying Gel Cleanser, Weleda, 100 ml, 129 kr

Vad den lovar: ”En kombinationsprodukt som rengör både ansikte och hals utan att torka ut, men även effektivt tar bort ögon-makeup. Huden blir återfuktad, fräsch och silkeslen. Berikad med provitamin B5, som hjälper huden att bibehålla sin naturliga fuktbalans och motståndskraft, samt lugnar stressad hud och ger en naturlig lyster. Passar alla hudtyper.”

Vad panelen tycker: En smidig liten tub med krämig gelé som ger en känsla av att tvätta rent på djupet och tar bort makeup, även på ögonen hos de flesta i testpanelen. Lite stark för hud som är känslig/torr som stramar lite efteråt. Passar nog bra för en normal till lite fetare hy. Doftar lite starkt, men fräscht.

Hudvårdexpertens utlåtande: Bra att dess rengöringsämnen kommer från kokosolja. Och plus för att det står angivet att parfymen är från naturliga eteriska oljor. Bra att de ekologiska ingredienserna är specificerade, även om det rör sig om endast tre av 20 ingredienser (varav två är extrakt i liten del och den tredje alkohol). Innehåller konserveringsmedel, bland annat citronsyra, vilket är ovanligt för Weleda. Även ingredienser utvunna från palmolja.

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna klipper buske

Saffran gav Christina glädjen tillbaka

Naturlig hälsa

När det sociala umgänget begränsades under pandemin så tappade Christina Werner lite av sitt goda humör. Hon började göra chokladpraliner med saffran och blev gladare. Men det var ingen långsiktig lösning – så Christina fann ett extrakt av saffran. Det gav henne glädjen tillbaka.

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

 

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

 

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

 

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

 

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta.