Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Illustrerad bild på en ledsen och deprimerad mamma sitter bredvid sitt barn som sover i en spjälsäng

“Skulle jag klara mig levande ur förlossningsdepressionen?”

Amanda Bergenhill

Gör: Litteraturvetare och servicekoordinator
Bor: Gränna
Familj: Sambo och ett barn
Ålder: 29
Så mår jag bra: Genom att skriva mycket och umgås med människor jag tycker om

För Amanda Bergenhill förvandlades lyckan över att ha blivit mamma snart till en avgrundsdjup förlossningsdepression.
Ett tag var hon osäker på om hon skulle komma ut på andra sidan vid liv.
I sin krönika berättar hon om känslan att nå botten - och hur depressionen slutligen vände.

När min son kom till världen var jag lyckligare än någonsin. Jag var helt tagen av hans mörka ögon och pyttesmå händer, och de första veckorna ville jag knappt lämna hans sida. Helst ville jag bara ligga nära, nära och titta på honom. Jag hade längtat efter att få barn och att han nu var här kändes nästan för bra för att vara sant.

LÄS OCKSÅ: Förlossningsdepression kan påverka båda föräldrarna länge

Den där intensiva lyckan klingade av efter två månader och livet började istället kännas grått och meningslöst. Ibland fick jag ångest och hade svårt att andas. Jag slutade vara närvarande och förlorade mig snart i negativa tankar som snurrade i huvudet

 

Amanda Bergenhill fick en förlossningsdepression.

likt en repig LP-skiva. Min sambo sade åt mig att inte tänka så mycket, men jag kunde inte sluta.

Det blev bara värre. Jag undrade om min familj skulle ha det bättre utan mig och oroade mig för att jag skulle råka skada vårt barn. Det var hemska tankar som hemsökte mig och jag var övertygad om att jag höll på att bli galen.

Jag blev rädd för att vara ensam med min son. Rädd för mig själv. Ibland ringde jag min sambo i blind panik för att jag inte förstod vad det var för fel på mig, för även om jag aldrig agerade på tankarna var de så intensiva att jag gick sönder inombords.

Efter att ha kommit över en text om förlossningsdepression började jag misstänka att det var det jag hade. Alla symptom stämde in – nedstämdheten, tankarna, ångesten och känslan av hopplöshet. Jag höll inte på att bli galen.

 

LÄS OCKSÅ: Förälder – glöm inte bort att ta hand om dig själv!

Av barnavårdscentralen, BVC, hade jag tidigare fått ett telefonnummer till en grupp psykologer som var specialiserade på ämnet, så jag ringde dit och fick en tid inbokad. Jag trodde att det skulle bli bra nu när jag äntligen fick hjälp. Det blev många psykolog-samtal och ett tag blev det också bättre, men sedan blev det snabbt sämre igen.

För varje dag blev ångesten allt värre och panikångestattackerna började avlösa varandra. När folk i min omgivning undrade hur jag mådde, kunde jag inte förklara. Det var bara så mörkt. Jag blev orolig för att jag inte skulle klara mig levande ur depressionen. Hur många kloka saker min psykolog än sade kände jag mig inte mottaglig. Ingenting fungerade. När hon berättade hur vanligt det är att drabbas av en förlossningsdepression kunde jag inte ta det på allvar – alla andra mammor i min omgivning var ju lyckliga och jag kände mig så ensam.

LÄS OCKSÅ: Barnet är otröstligt – kan det vara kolik?

Det var när det blivit som värst som det slutligen vände. Jag förstod att jag måste få medicinsk hjälp för att orka fortsätta kämpa. Antidepressiva skrevs därför ut av min läkare tillsammans med ett löfte om att det skulle bli bättre, och det blev det också nästan omgående. Molnen i huvudet skingrades och jag kunde tänka klart igen. De påträngande tankarna försvann och kom aldrig tillbaka. Puts väck.

 

Nedstämdheten var fortfarande ett återkommande inslag mitt liv, men den kom och gick. Ibland mådde jag bra och det gav mig kraft för att orka må lite sämre mellan varven. Jag fortsatte träffa min psykolog och kände äntligen att det gjorde verklig nytta. Det kändes som om livet kom tillbaka. Hoppet likaså.

Att vara en nybliven mamma är tufft, att vara en nybliven mamma med förlossningsdepression är desto tuffare. Det som skulle varit den lyckligaste tiden i mitt liv togs fullständigt ifrån mig. Jag skulle kunna vara ledsen över att jag spenderat så lång tid med att må dåligt istället för att glädjas åt mitt barn, men jag väljer att se på det annorlunda. Idag mår jag bra och det är det som räknas. Än en gång kan jag betrakta min son och känna att tacksamheten fullständigt exploderar i bröstet. Det känns stort att jag nådde hit tillslut. Att det löste sig och att jag får fortsätta där det började.

Av Amanda Bergenhill, nybliven mamma

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.


Amanda Bergenhill

Gör: Litteraturvetare och servicekoordinator
Bor: Gränna
Familj: Sambo och ett barn
Ålder: 29
Så mår jag bra: Genom att skriva mycket och umgås med människor jag tycker om

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.