Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Illustrerad bild på en ledsen och deprimerad mamma sitter bredvid sitt barn som sover i en spjälsäng

“Skulle jag klara mig levande ur förlossningsdepressionen?”

Amanda Bergenhill

Gör: Litteraturvetare och servicekoordinator
Bor: Gränna
Familj: Sambo och ett barn
Ålder: 29
Så mår jag bra: Genom att skriva mycket och umgås med människor jag tycker om

För Amanda Bergenhill förvandlades lyckan över att ha blivit mamma snart till en avgrundsdjup förlossningsdepression.
Ett tag var hon osäker på om hon skulle komma ut på andra sidan vid liv.
I sin krönika berättar hon om känslan att nå botten - och hur depressionen slutligen vände.

När min son kom till världen var jag lyckligare än någonsin. Jag var helt tagen av hans mörka ögon och pyttesmå händer, och de första veckorna ville jag knappt lämna hans sida. Helst ville jag bara ligga nära, nära och titta på honom. Jag hade längtat efter att få barn och att han nu var här kändes nästan för bra för att vara sant.

LÄS OCKSÅ: Förlossningsdepression kan påverka båda föräldrarna länge

Den där intensiva lyckan klingade av efter två månader och livet började istället kännas grått och meningslöst. Ibland fick jag ångest och hade svårt att andas. Jag slutade vara närvarande och förlorade mig snart i negativa tankar som snurrade i huvudet

 

Amanda Bergenhill fick en förlossningsdepression.

likt en repig LP-skiva. Min sambo sade åt mig att inte tänka så mycket, men jag kunde inte sluta.

Det blev bara värre. Jag undrade om min familj skulle ha det bättre utan mig och oroade mig för att jag skulle råka skada vårt barn. Det var hemska tankar som hemsökte mig och jag var övertygad om att jag höll på att bli galen.

Jag blev rädd för att vara ensam med min son. Rädd för mig själv. Ibland ringde jag min sambo i blind panik för att jag inte förstod vad det var för fel på mig, för även om jag aldrig agerade på tankarna var de så intensiva att jag gick sönder inombords.

Efter att ha kommit över en text om förlossningsdepression började jag misstänka att det var det jag hade. Alla symptom stämde in – nedstämdheten, tankarna, ångesten och känslan av hopplöshet. Jag höll inte på att bli galen.

 

LÄS OCKSÅ: Förälder – glöm inte bort att ta hand om dig själv!

Av barnavårdscentralen, BVC, hade jag tidigare fått ett telefonnummer till en grupp psykologer som var specialiserade på ämnet, så jag ringde dit och fick en tid inbokad. Jag trodde att det skulle bli bra nu när jag äntligen fick hjälp. Det blev många psykolog-samtal och ett tag blev det också bättre, men sedan blev det snabbt sämre igen.

För varje dag blev ångesten allt värre och panikångestattackerna började avlösa varandra. När folk i min omgivning undrade hur jag mådde, kunde jag inte förklara. Det var bara så mörkt. Jag blev orolig för att jag inte skulle klara mig levande ur depressionen. Hur många kloka saker min psykolog än sade kände jag mig inte mottaglig. Ingenting fungerade. När hon berättade hur vanligt det är att drabbas av en förlossningsdepression kunde jag inte ta det på allvar – alla andra mammor i min omgivning var ju lyckliga och jag kände mig så ensam.

LÄS OCKSÅ: Barnet är otröstligt – kan det vara kolik?

Det var när det blivit som värst som det slutligen vände. Jag förstod att jag måste få medicinsk hjälp för att orka fortsätta kämpa. Antidepressiva skrevs därför ut av min läkare tillsammans med ett löfte om att det skulle bli bättre, och det blev det också nästan omgående. Molnen i huvudet skingrades och jag kunde tänka klart igen. De påträngande tankarna försvann och kom aldrig tillbaka. Puts väck.

 

Nedstämdheten var fortfarande ett återkommande inslag mitt liv, men den kom och gick. Ibland mådde jag bra och det gav mig kraft för att orka må lite sämre mellan varven. Jag fortsatte träffa min psykolog och kände äntligen att det gjorde verklig nytta. Det kändes som om livet kom tillbaka. Hoppet likaså.

Att vara en nybliven mamma är tufft, att vara en nybliven mamma med förlossningsdepression är desto tuffare. Det som skulle varit den lyckligaste tiden i mitt liv togs fullständigt ifrån mig. Jag skulle kunna vara ledsen över att jag spenderat så lång tid med att må dåligt istället för att glädjas åt mitt barn, men jag väljer att se på det annorlunda. Idag mår jag bra och det är det som räknas. Än en gång kan jag betrakta min son och känna att tacksamheten fullständigt exploderar i bröstet. Det känns stort att jag nådde hit tillslut. Att det löste sig och att jag får fortsätta där det började.

Av Amanda Bergenhill, nybliven mamma

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.


Amanda Bergenhill

Gör: Litteraturvetare och servicekoordinator
Bor: Gränna
Familj: Sambo och ett barn
Ålder: 29
Så mår jag bra: Genom att skriva mycket och umgås med människor jag tycker om

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

 

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

 

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.