Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Illustrerad bild på en ledsen och deprimerad mamma sitter bredvid sitt barn som sover i en spjälsäng

“Skulle jag klara mig levande ur förlossningsdepressionen?”

Amanda Bergenhill

Gör: Litteraturvetare och servicekoordinator
Bor: Gränna
Familj: Sambo och ett barn
Ålder: 29
Så mår jag bra: Genom att skriva mycket och umgås med människor jag tycker om

För Amanda Bergenhill förvandlades lyckan över att ha blivit mamma snart till en avgrundsdjup förlossningsdepression.
Ett tag var hon osäker på om hon skulle komma ut på andra sidan vid liv.
I sin krönika berättar hon om känslan att nå botten - och hur depressionen slutligen vände.

När min son kom till världen var jag lyckligare än någonsin. Jag var helt tagen av hans mörka ögon och pyttesmå händer, och de första veckorna ville jag knappt lämna hans sida. Helst ville jag bara ligga nära, nära och titta på honom. Jag hade längtat efter att få barn och att han nu var här kändes nästan för bra för att vara sant.

LÄS OCKSÅ: Förlossningsdepression kan påverka båda föräldrarna länge

Den där intensiva lyckan klingade av efter två månader och livet började istället kännas grått och meningslöst. Ibland fick jag ångest och hade svårt att andas. Jag slutade vara närvarande och förlorade mig snart i negativa tankar som snurrade i huvudet

 

Amanda Bergenhill fick en förlossningsdepression.

likt en repig LP-skiva. Min sambo sade åt mig att inte tänka så mycket, men jag kunde inte sluta.

Det blev bara värre. Jag undrade om min familj skulle ha det bättre utan mig och oroade mig för att jag skulle råka skada vårt barn. Det var hemska tankar som hemsökte mig och jag var övertygad om att jag höll på att bli galen.

Jag blev rädd för att vara ensam med min son. Rädd för mig själv. Ibland ringde jag min sambo i blind panik för att jag inte förstod vad det var för fel på mig, för även om jag aldrig agerade på tankarna var de så intensiva att jag gick sönder inombords.

Efter att ha kommit över en text om förlossningsdepression började jag misstänka att det var det jag hade. Alla symptom stämde in – nedstämdheten, tankarna, ångesten och känslan av hopplöshet. Jag höll inte på att bli galen.

 

LÄS OCKSÅ: Förälder – glöm inte bort att ta hand om dig själv!

Av barnavårdscentralen, BVC, hade jag tidigare fått ett telefonnummer till en grupp psykologer som var specialiserade på ämnet, så jag ringde dit och fick en tid inbokad. Jag trodde att det skulle bli bra nu när jag äntligen fick hjälp. Det blev många psykolog-samtal och ett tag blev det också bättre, men sedan blev det snabbt sämre igen.

För varje dag blev ångesten allt värre och panikångestattackerna började avlösa varandra. När folk i min omgivning undrade hur jag mådde, kunde jag inte förklara. Det var bara så mörkt. Jag blev orolig för att jag inte skulle klara mig levande ur depressionen. Hur många kloka saker min psykolog än sade kände jag mig inte mottaglig. Ingenting fungerade. När hon berättade hur vanligt det är att drabbas av en förlossningsdepression kunde jag inte ta det på allvar – alla andra mammor i min omgivning var ju lyckliga och jag kände mig så ensam.

LÄS OCKSÅ: Barnet är otröstligt – kan det vara kolik?

Det var när det blivit som värst som det slutligen vände. Jag förstod att jag måste få medicinsk hjälp för att orka fortsätta kämpa. Antidepressiva skrevs därför ut av min läkare tillsammans med ett löfte om att det skulle bli bättre, och det blev det också nästan omgående. Molnen i huvudet skingrades och jag kunde tänka klart igen. De påträngande tankarna försvann och kom aldrig tillbaka. Puts väck.

 

Nedstämdheten var fortfarande ett återkommande inslag mitt liv, men den kom och gick. Ibland mådde jag bra och det gav mig kraft för att orka må lite sämre mellan varven. Jag fortsatte träffa min psykolog och kände äntligen att det gjorde verklig nytta. Det kändes som om livet kom tillbaka. Hoppet likaså.

Att vara en nybliven mamma är tufft, att vara en nybliven mamma med förlossningsdepression är desto tuffare. Det som skulle varit den lyckligaste tiden i mitt liv togs fullständigt ifrån mig. Jag skulle kunna vara ledsen över att jag spenderat så lång tid med att må dåligt istället för att glädjas åt mitt barn, men jag väljer att se på det annorlunda. Idag mår jag bra och det är det som räknas. Än en gång kan jag betrakta min son och känna att tacksamheten fullständigt exploderar i bröstet. Det känns stort att jag nådde hit tillslut. Att det löste sig och att jag får fortsätta där det började.

Av Amanda Bergenhill, nybliven mamma

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.


Amanda Bergenhill

Gör: Litteraturvetare och servicekoordinator
Bor: Gränna
Familj: Sambo och ett barn
Ålder: 29
Så mår jag bra: Genom att skriva mycket och umgås med människor jag tycker om

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.