Skydda huden i solen med Q10 och E-vitamin

Solens strålar på huden ger oss det viktiga D-vitaminet, samtidigt tar solexponering av andra vitaminer och kan minska halterna av E-vitamin och Q10 i huden med så mycket som 80 procent.

Många smörjer in sig med solskydd för att skydda huden från att åldras av solexponering men kroppens eget skydd som är minst lika viktigt består av bland annat E-vitamin och Q10 – två av kroppens absolut främsta antioxidanter.

Q10 skyddar huden och bevarar elasticiteten
Båda är nödvändiga för att huden ska vara frisk och behålla sin elasticitet. Q10 är en antioxidant som är känd för att skydda hjärtmuskeln. Den har också en antiinflammatorisk effekt och verkar stärkande och skyddande vid många tillstånd.

 

Minskar rynkor
Q10 kan motverka bildandet av rynkor. Både rynkor orsakade av själva åldrandeprocessen och av solexponering. En studie på åtta kvinnor visade att två veckors intag av Q10 med 60 milligram per dag minskade den rynkiga området runt ögat med 33 procent.

LÄS OCKSÅ: Fem vitaminer som gör underverk för huden

Det viktiga E-vitaminet
E-vitaminet skyddar cellmembranen och kan bidra till att skydda kroppen mot åldrandets nedbrytnde processer. E-vitamin som är ett fettlösnligt vitamin finns rikligt av i bland anant fröer och nötter. Tillskott av E-vitamin i form av tokotrienoler motverkar skador av solbränna och gör att huden klarar större exponering för solens strålar innan skador uppstår.

LÄS OCKSÅ: Hudterapeuten Negin har koll på mineralriket

Smörj in med E-vitaminkräm efter solning
En kombination av E- vitamin och C-vitamin i tre månader har visat sig minska risken för solbränna och DNA-skador i huden efter solexponering. Många studier visar att hudkräm med E-vitamin skyddar mot brännskador. Det tycks ge bäst effekt om man smörjer in direkt efter solexponering men även applicering så sent som åtta timmar efter kan hjälpa.

LÄS OCKSÅ: Vitamin E – ett naturligt skönhetsknep få känner till

Bra att kombinera
Både E-vitamin och Q10 kan tillföras inifrån i form av tillskott och utifrån i hudkräm. En kombination av två eller flera antioxidanter ger bättre skyddande effekt än antioxidanterna var för sig. Exponering för UVB-strålning kan minska mängden Q10 och E-vitamin i hudcellerna med 70–80 procent så därför är det viktigt att fylla på sina Q10 depåer.

Av redaktionen

Källa: Holistic Blogg och Kurera Näringsguiden

Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

koppar_kan_vara_orsaken_till_dina_halsoproblem

Koppar kan vara orsaken till dina hälsoproblem

Hälsa

Koppar är ett livsnödvändigt spårämne som kroppen behöver. Problemet idag är att vi snarare har för mycket koppar i kroppen än för lite. Har du problem med exempelvis utmattning, sköldkörtelproblem, sömnproblem, PMS, hormonobalanser, IBS, allergier, hudproblem, depression, oro, minnes- och koncentrationsproblem, kan det vara värt att se över dina kopparnivåer.

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.