Skydda levern med hjälp av rätt kost | Kurera.se

Skydda levern med hjälp av rätt kost

Din lever behöver rätt kost för att orka med sitt viktiga utrensningsarbete. Det är lätt att kroppen överbelastas med kemikalier från maten och då hinner levern inte med. Om du äter för mycket socker kan det synas i ansiktet som blemmor och rodnader och kroppen brukar kännas svullen, trött och ibland får man värk. Sommaren innebär oftast excesser i sötsaker och det är okey så länge du inte tar med dig ovanorna in i vardagen. Här kommer tips på bra mat som stöder en frisk lever.

I leverns arbete ingår det bland annat att bryta ner skadliga ämnen, lagra näringsämnen, producera galla, protein och kolesterol och ta bort avfall från blodet. Men om levern blir sjuk då blir vi också sjuka. Så här efter avslutad semester så kan det vara bra att bli riktigt sträng och rensa kylskåp och skafferi på produkter som innehåller för mycket socker. Gå sedan ut och handla ekologiska livsmedel – då avlastar du leverns arbete.

Läs också: Tio anledningar att äta mer blåbär

 

Bra mat för din lever
Levern bryter också ned mediciner, slaggprodukter och alkohol. Det gör din lever till en viktig utrensningsstation i kroppen. Genom att tillföra bra näring kan du stödja din lever. Här kommer tips på mat som är bra mat för din lever:

Blåbär
Blåbär innehåller en hel del antioxidanter som kan bekämpa de fria syreradikalerna. Blåbär rika på kostfibrer och nyttiga mineraler som kalium, kalcium, fosfor och magnesium. I en studie på råttor såg man att en daglig konsumtion i fyra veckor gav levern ett utökat skydd mot inflammation och sjukdom.

Fet fisk
Fet fisk som sill, lax och makrill innehåller omega-3 fettsyror som minskar inflammationer men också risken att drabbas av kardiovaskulära sjukdomar. Fettet i fisken förhindrar att fett byggs upp i levern.

Grapefrukt
Grapefrukt är också rik på antioxidanter som på ett naturligt sätt skyddar levern. De två huvudantioxidanterna som finns i grapefrukt är naringenin och naringin. De anses också kunna minska inflammation och ge skydd åt cellerna.

Läs också: Ett glas rödbetsjuice om dagen gav Karl, 80, blodkärl som en 26-åring

 

Druvor minskar inflammation
Kaffe
Kaffe ökar antioxidanthalterna i levern samtidigt som inflammationer minskar. Kaffe gynnar leverhälsan genom att förhindra uppbyggnaden av fett i levern. Det finns statistik på att kaffe minskar risken för permanenta leverskador hos personer som redan har en leversjukdom.

Kål
Broccoli, brysselkål och grönkål innehåller gott om växtföreningar som främjar levern. I djurstudier har man sett att de ökar nivåerna av de avgiftningsenzymer som kan skydda mot leverskador. En studie på män med fettlever visade att oxidationen minskade när de åt broccoli regelbundet och leverenzymnivåer blev normala.

Druvor
Druvor innehåller bland annat resveratrol som har en del hälsofördelar för levern. Druvor minskar inflammation, ökar antioxidantnivåerna i levern och förebygger skador.

Rödbetsjuice
Rödbetor innehåller nitrat som bildar kvävemonoxid som i sin tur är kärlvidgande. Ett dagligt intag av rödbetsjuice minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Rödbetor normaliserar blodtrycket och får fart på tarmen och är särskilt bra vid förstoppning. Dessa hälsoeffekter gynnar också levern.

Läs också: Maten som sänker ditt kolesterol

 

Olivolja kan förbättra blodflödet i levern
Te
Te är bra för hälsan och grönt te kan ha speciella fördelar för levern. En stor japansk studie visade att flera koppar grönt te per dag var förknippat med förbättrade blodmarkörer. Det förbättrade enzym- och fettnivåerna var gynnsamma för levern.

Nötter
Nötter innehåller bra fetter och vitaminer. De skyddar inte bara hjärtat utan även levern. I en observationsstudie på 106 personer med alkoholfri fettleversjukdom där försökspersonerna fick äta mycket nötter såg man att nivåerna av leverenzymer förbättrades under ett halvårs intag.

Olivolja
Man har sett att personer med fettlever som åt en matsked olivolja per dag fick förbättrade levervärden och ett förbättrat blodflöde i levern.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Lagrad vitlök skyddar hjärta och kärl

Hälsa

Modern forskning har visat att bakterier i munnen inte bara orsakar plack och blödande tandkött – bakterierna kan även ta sig vidare ut i blodbanan och ge upphov till hjärtfel och blodproppar. En ny studie gjord i Australien visade att lagrad vitlök inte bara sänker högt blodtryck och minskar dåliga kolesterolvärden – vitlöken bidrar också till en bättre bakterieflora i munnen och kan även den vägen skydda mot hjärt-kärlsjukdomar.

 

Kristina har (h)järnkoll på bästa maten för knoppen

Kost

Vi blir allt mer medvetna om vikten att måna om vår hjärnhälsa lika mycket som resten av kroppen. Och förståelsen för att kosten påverkar hur vi kommer må inte bara när vi blir äldre utan även i unga år tycks bara öka. Kurera ställde några frågor till näringsfysiologen Kristina Andersson  som nyligen kom ut med boken "Ät hjärnsmart" om vad man bör tänka på.

Häxan: “Midsommartid är en tid för kärleksmagi”

Krönikan

Vem har inte lagt blommor under kudden en midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även talar om vår kontakt med naturen - kanske är det därför det ansetts vara trolldom.  I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep när det kommer till att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

 

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

 

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom.