Skydda levern med hjälp av rätt kost

Din lever behöver rätt kost för att orka med sitt viktiga utrensningsarbete. Det är lätt att kroppen överbelastas med kemikalier från maten och då hinner levern inte med. Om du äter för mycket socker kan det synas i ansiktet som blemmor och rodnader och kroppen brukar kännas svullen, trött och ibland får man värk. Sommaren innebär oftast excesser i sötsaker och det är okey så länge du inte tar med dig ovanorna in i vardagen. Här kommer tips på bra mat som stöder en frisk lever.

I leverns arbete ingår det bland annat att bryta ner skadliga ämnen, lagra näringsämnen, producera galla, protein och kolesterol och ta bort avfall från blodet. Men om levern blir sjuk då blir vi också sjuka. Så här efter avslutad semester så kan det vara bra att bli riktigt sträng och rensa kylskåp och skafferi på produkter som innehåller för mycket socker. Gå sedan ut och handla ekologiska livsmedel – då avlastar du leverns arbete.

Läs också: Tio anledningar att äta mer blåbär

 

Bra mat för din lever
Levern bryter också ned mediciner, slaggprodukter och alkohol. Det gör din lever till en viktig utrensningsstation i kroppen. Genom att tillföra bra näring kan du stödja din lever. Här kommer tips på mat som är bra mat för din lever:

Blåbär
Blåbär innehåller en hel del antioxidanter som kan bekämpa de fria syreradikalerna. Blåbär rika på kostfibrer och nyttiga mineraler som kalium, kalcium, fosfor och magnesium. I en studie på råttor såg man att en daglig konsumtion i fyra veckor gav levern ett utökat skydd mot inflammation och sjukdom.

Fet fisk
Fet fisk som sill, lax och makrill innehåller omega-3 fettsyror som minskar inflammationer men också risken att drabbas av kardiovaskulära sjukdomar. Fettet i fisken förhindrar att fett byggs upp i levern.

Grapefrukt
Grapefrukt är också rik på antioxidanter som på ett naturligt sätt skyddar levern. De två huvudantioxidanterna som finns i grapefrukt är naringenin och naringin. De anses också kunna minska inflammation och ge skydd åt cellerna.

Läs också: Ett glas rödbetsjuice om dagen gav Karl, 80, blodkärl som en 26-åring

 

Druvor minskar inflammation
Kaffe
Kaffe ökar antioxidanthalterna i levern samtidigt som inflammationer minskar. Kaffe gynnar leverhälsan genom att förhindra uppbyggnaden av fett i levern. Det finns statistik på att kaffe minskar risken för permanenta leverskador hos personer som redan har en leversjukdom.

Kål
Broccoli, brysselkål och grönkål innehåller gott om växtföreningar som främjar levern. I djurstudier har man sett att de ökar nivåerna av de avgiftningsenzymer som kan skydda mot leverskador. En studie på män med fettlever visade att oxidationen minskade när de åt broccoli regelbundet och leverenzymnivåer blev normala.

Druvor
Druvor innehåller bland annat resveratrol som har en del hälsofördelar för levern. Druvor minskar inflammation, ökar antioxidantnivåerna i levern och förebygger skador.

Rödbetsjuice
Rödbetor innehåller nitrat som bildar kvävemonoxid som i sin tur är kärlvidgande. Ett dagligt intag av rödbetsjuice minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Rödbetor normaliserar blodtrycket och får fart på tarmen och är särskilt bra vid förstoppning. Dessa hälsoeffekter gynnar också levern.

Läs också: Maten som sänker ditt kolesterol

 

Olivolja kan förbättra blodflödet i levern
Te
Te är bra för hälsan och grönt te kan ha speciella fördelar för levern. En stor japansk studie visade att flera koppar grönt te per dag var förknippat med förbättrade blodmarkörer. Det förbättrade enzym- och fettnivåerna var gynnsamma för levern.

Nötter
Nötter innehåller bra fetter och vitaminer. De skyddar inte bara hjärtat utan även levern. I en observationsstudie på 106 personer med alkoholfri fettleversjukdom där försökspersonerna fick äta mycket nötter såg man att nivåerna av leverenzymer förbättrades under ett halvårs intag.

Olivolja
Man har sett att personer med fettlever som åt en matsked olivolja per dag fick förbättrade levervärden och ett förbättrat blodflöde i levern.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

 

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

 

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.

Smärtsignaler färdas snabbare än man tidigare trott

Forskning

Hittills har bilden varit att smärta färdas långsammare än beröring. Men då förmågan att uppfatta smärta är avgörande för vår överlevnad, frågade sig ett antal forskare om det verkligen stämmer. Resultatet som kullkastar den gamla sanningen tros få stor betydelse för forskning om smärta och i vården av smärtpatienter.

Magnus Fridh bjuder in till stillhet när livet skyndar

Mental hälsa

Att vara i stillhet och i tystnad är helt naturliga tillstånd precis som att vara aktiv. När man blir alltför uppslukad av att vara i ständigt görande och i synnerhet sådant som är förknippat med prestation tippar vågskålen över och många upplever negativ stress. Det är då lätt att uppleva att man förlorar kontakten med sig själv. Det menar Magnus Fridh yogalärare och entreprenör som är aktuell med boken "Att vara stilla när allt skyndar".