Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kaktusblad med öppen flaska och pipett ovanpå

Släck törsten hos torr hy med fikonkaktusolja

En olja som blivit en snackis i skönhetskretsar på senare år kommer från fikonkaktusen. Här förklarar vi hur den hajpade oljan från den förvildade kaktusväxten gör underverk för din torra hy!

Det sägs att fikonkaktusen härstammar från Mexiko, men växer nu förvildat i stora mängder i varma länder världen över, till och med på vulkanen Etnas sluttningar på Sicilien. Växten har anpassat sig på ett otroligt sätt för att kunna frodas i torra klimat, genom att lagra fukt.

Hudens bästa vän
Fikonkaktusolja, även kallad kaktusfikonfröolja, prickly pear oil eller Barbary fig oil, har kallats ”hudens bästa vän”. Och  kärt barn har många namn, men visst kan det vara lite  lite förvirrande!

 

– Jag kallar den kaktusfikonfröolja, eftersom det säger mest om vad det är för något – alltså olja som pressats ur fröet på kaktusfikonplantan. Det är en olja rik på näringsämnen och är av det skälet uppskattad. Dessutom har den en silkig, lätt och mjuk känsla på huden, nästan att jämföra med syntetiska silikoner, som lägger sig som en mjuk och skön känsla på huden, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.

Hon förklarar vidare att det är en relativt torr olja, vilket innebär att den snabbt absorberas av huden och inte känns kladdig som vissa oljor kan upplevas, utan lättare och mer silkig, mjuk och tunn på huden.

LÄS OCKSÅ: Så får du mjuka händer – året om

Flera märken hakat på
Och den populära oljan har setts som bärande ingrediens i många skönhetsprodukter, bland annat i en helt ny serie från Weleda, "Cactus hydrating face care", som består av både ansiktskräm och -lotion, ansiktsmist och ögongel. Samt i ansiktsoljor, som bland annat oljeserumet "Cactus Bouncy Serum" från exklusiva koreanska ekomärket Whamisa.

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog

Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog. Foto: Michael Tomescu

Vad innehåller kaktusfikonolja i form av vitaminer, mineraler och fettsyror och varför är de bra för huden? Vi frågade 

– Den innehåller flera bioaktiva ämnen såsom betakaroten, som är ett förstadie till vitamin A, och olika fytosteroler. Fytosteroler är duktiga på att binda fukt i huden, kan verka antiinflammatoriska och lugna huden. Det finns också studier som visar att fytosteroler kan verka som antioxidanter, och kopplat till hud pratar man då om en anti age-effekt, det vill säga att man skyddar huden mot solens skadliga verkan och då förhindrar förtida åldrande.

LÄS OCKSÅ: Smörj din hjärna med MCT-olja

Till vilka hudtyper skulle du rekommendera denna olja? 

– Den passar till alla hudtyper beroende på hur du använder den. Du kan använda den ren, vilket passar alla hudtyper, men om du har en torr hud bör du blanda den med en kräm, serum eller olja så att den blir fylligare. Speciellt på vintern – eftersom oljan är tunn kommer du behöva mer skydd än den ger. För en torr hud rekommenderar jag därför att blanda den med lite fylligare oljor. Några riktigt bra förslag är jojobaolja som ger lite mer vaxighet till oljan, och avocadolja som är ganska lik kaktusfikonfröoljan för att den också är grön, alltså rik på klorofyll, samt rik på steroler. Dessa två blir en superfin kombo för torr och även känslig hud.

 

Om du däremot har oljig, fet eller blandad hud så kan kaktusfikonfröolja fungera ensam och räcka för att huden ska känna sig mättad och skyddad, menar Sara.

– Här behöver man känna efter. Om huden känns torr efter några timmar var det för lite, då kan du antingen fylla på eller tänka att du adderar något mer dagen efter. Jag vill också slå ett slag för mogen hud på grund av dess förmåga att binda fukt och verka som antioxidant. Så i kombination med något fylligare är oljan utmärkt för mogen hud.

LÄS OCKSÅ: Kureras skönhetsfavoriter under året

Under vilken årstid är kaktusfikolojan extra bra att använda? 

– Generellt så kan du använda den oavsett årstid, eftersom huden alltid har fördel av att bli extra boostad av dessa näringsämnen. Men huden tenderar att vara i mer behov på vintern och det är väl därför utmärkt att tänka på extra skyddande och näringsrika produkter då.

 

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

man tittar ut över molnen

Första långtidsverkande behandlingen mot hiv finns nu i Sverige

Forskning

Ungefär 40 miljoner personer i världen har hiv. De flesta finns i Afrika. I Sverige finns cirka 8 000 kända fall av hiv. Men dagens medicin gör att de med hiv kan leva ett bra liv, som inte blir förkortat. Och nu har ett nytt läkemedel kommit ut på marknaden som innebär behandling mellan sex och tolv dagar per år istället för 365 dagar.

 

Tecknad bild på kökselektronik mot grön bakgrund

5 farliga ämnen funna i vanlig kökselektronik

Eko/miljö

Tekokare, brödrostar, kaffemaskiner och stavmixers...De flesta av oss har mängder av elektroniska köksprylar, men att se över vad de innehåller kan vara klokt. När Kemikalieinspektionen granskade vanlig kökselektronik hittades nämligen för höga halter av farliga ämnen i flera produkter. 

par i sängen

Superbäret som får igång sexlivet

Naturlig hälsa

Torra slemhinnor i underlivet hör ihop med kraftigt minskad östrogenproduktion. Efter klimakteriet skapar kroppen inte längre kvinnligt östradiol. Problem med samlivet är därför vanligt. Ett enkelt och helt naturligt sätt att återfukta slemhinnorna är att tillsätta det näringsrika superbäret havtorn.

man i skogshuggarkläder

Bertil slipper smärtan i sitt löparknä

Leder

Bertil Grön har besvärats av smärta i knäna och problem med ländryggen i många år. Han har gått hos sjukgymnast och till läkare, fått akupunktur och försökt lägga om träningen – men bara fått temporär hjälp. Förra hösten började han ta ett tillskott med grönläppad mussla och nu har han varken ont i ryggen eller besvär med knäna längre.

ung kvinna är ledsen

Därför blir du extra trött och deppig när våren kommer

Hälsa

Våren är här! En ljusare tid som gör oss pigga och glada. Eller? Nej, inte alla. Omkring 15 procent av oss känner tvärtom av att våren kommer genom att bli extra trötta – och till med vårdeppiga. "Längden på dagen förändras snabbast just nu. Den biologiska klockan hänger inte med", förklarar professor Torbjörn Åkerstedt fenomenet.

 

Gruppbild på 5 serum och en äldre kvinna

Skönhetspanelen testar: ansiktsserum

Hud

Ett serum under ansiktskrämen kan både lugna och strama upp hyn, reducera fina linjer och inte minst ge fukt, lyster och näring. Kureras skönhetspanel har testat fem naturliga serum – och utsett en favorit!

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

En ljus hund med ett påskägg i munnen

5 hälsofaror i påsk för hund och katt

Husdjur

Såväl fjädrar, prydnadsägg och annat pynt, som maten på påskbuffén och de vackra påskliljorna kan innebära en fara för nyfikna och hungriga hundar och katter. Så här skyddar du ditt älskade husdjur från påskens hälsofaror!

porträtt kvinna

Bark från tall motade Evas allergi

Hälsa

Eva Lidström är allergisk mot damm, pollen, pälsdjur och viss mat. När hon får en allergiattack kan hon nysa minst 150 gånger på en dag. Den receptbelagda allergimedicin hon tagit under 30 år, ger viss lindring. Men i höstas började hon med ett tillskott gjort på barken av en fransk tall. Och nu är nästan alla symtom borta.

ägg med märkning

Har du koll på äggmärkningen?

Eko/miljö

Till påsk ökar svenskarnas konsumtion av ägg till det dubbla. Vi äter över 2000 ton under en vecka. Bara på påskafton går det åt sex miljoner ägg per timma. Hönorna som kläcker våra påskägg lever under olika förhållande. Det finns fyra olika system, från ekologiska och frigående till burhöns som lever trångt. Har du koll på märkningen?

 

Kvinna och barn med rockringar

Vassledrycken ger bättre magkänsla

Mage

Tarmen är både smart och känslig. Om något är fel agerar den direkt genom att skicka signaler till hjärnan. För att hålla magen glad behöver du skapa bra förutsättningar. Koncentrerad ekologisk ostvassle kan förbättra näringsintaget och även minska sötsuget.

Kvinna håller i liten flaska och pipett för ansiktsvård

Så maxar du effekten av hyaluronsyra

Hud

De senaste åren har hyaluronsyra varit en hajpad  ingrediens i hudvård. Men hur använder man den på rätt sätt för att maxa den föryngrande och återfuktande effekten – invärtes eller utvärtes? Och finns det "renare", mer naturlig hyaluronsyra?

Leila Söderholm gör armhävning mot vägg

Leila Söderholms 4 hemmaträningsövningar

Träning

 I tider av ökat hemmajobbande och coronakarantän behöver vi enkel träning som bryter stillasittandet. Med dessa fyra övningar ger du både kropp och knopp en naturlig rörelsepaus och variation under arbetsdagen – och behöver inte ens byta om! 

 

vårklädd kvinna

Astman blev bättre med förkylningsörterna

Naturlig hälsa

Marina Aspholme har fibromyalgi. Det har medfört att hennes lungor ofta är ansträngda, och ibland får hon åka in akut till vårdcentralen för att få hjälp med andningen. I vintras provade Marina ett tillskott med fläder, timjan och bockhornsklöver när trycket på lungorna blev värre. Bara på några dagar blev hon bättre, och hon slapp sjukbesöken.

glas med vatten

Dricker du för lite vatten?

Hälsa

Ett vanligt dygn behöver vi mellan 1–1,5 liter vatten, men ibland kan du behöva upp till fyra liter. En undersökning visar att svensken i snitt bara dricker mellan ett par deciliter kranvatten och upp till en halv liter när de är hemma.

familj tre personer

Färre fall av covid-19 där halten av selen i jordarna är högre

Hälsa

När Kina var som värst drabbat av coronaviruset fanns det en stad i västra Hubeiprovinsen som bara registrerade sex coronafall per 100 000 invånare. Andra städer och provinser hade upp till 20 gånger så höga siffror. Resultaten förbryllade forskarna som till slut kunde dra en slutsats: I den delen av Kina är jordarna rika på selen och invånarna har tillräcklig selenstatus.

kvinna på moped

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

par tittar på tv

Stillasittande kan ge psykisk ohälsa

Mental hälsa

Den svenska folkhälsan har försämrats de senaste 30 åren det visar flera studier inom olika hälsoområden. Två av dessa undersökte den psykiska ohälsan, och resultatet visade att det finns en tydlig koppling mellan inaktivitet och psykisk ohälsa.

 

Närbild på en tunga

Covid-tunga nytt symtom på covid-19

Forskning

En mängd märkliga, ovanliga och luriga symtom på covid-19 har rapporterats sedan sjukdomen började spridas. Det senaste symtomet, upptäckt i en stor kartläggningsstudie i USA, Sverige och Storbrittanien, är förändringar på tungan och i munnen.

Kesoplättar med bär

Kolhydratsnåla kesoplättar med bär

Frukost

Lågkolhydratkost rekommenderas ofta av kostrådgivare som ett komplement till periodisk fasta, eller som ett sätt att bibehålla en sund vikt. De här kesoplättarna med bär är – trots sitt pannkaksliknande utseende – just kolhydratsnåla. Och en riktigt lyxig frukost!