richard mann och drinkingredienser

Slut på ursäkterna – nu kan även alkoholfritt vara en smakupplevelse

Fakta

Namn: Richard Man
Yrke: Sommelier, kemiingenjör och barchef mm.
Aktuell med: Boken "Alkoholfritt till maten" på Bonnier Fakta.

”Alkoholfritt till maten” av Richard Man är en bok att sätta i handen på varje krögare, sommelier och bartender med självaktning – nu är det nämligen slut på ursäkterna.

Den som frågar efter alkoholfritt på restaurang ställs ofta inför samma val som en sjuåring. Det finns söt läsk som Cola, Fanta och Sprite eller bubblelvatten – om du inte nöjer dig med vanligt kranvatten förstås, vilket många gör då alternativen är långt ifrån lockande. På senare år har vissa börjat ta in kombucha, äppelmust och andra lite vuxnare och värdigare alternativ men än har branschen långt kvar. Även hemma vill vi kunna bjuda på gott alkoholfritt och en bok som Richard Mans “Alkoholfritt till maten” är därför väldigt efterlängtad.

Varför tror du restaurangbranschen släpat efter så på det här området?
– Det har faktiskt inte funnits någon större efterfrågan förrän nu. Det finns inte heller några stora ekonomiska krafter som pressar på utvecklingen säger Richard Man.

 

Alkoholfritt får högre status
Alla kan kanske inte gå i bräschen som Fotografiska museets restaurang i Stockholm under ledning av krögaren och kocken Paul Svensson, där Richard utvecklat sin alkoholfria drinkkonst till det som nu presenteras i boken ”Alkoholfritt till maten”. Men det står nu alla fritt att följa i deras fotspår och det pågår en förändring även på andra håll enligt Rickard.
– Absolut! Jag tycker mig se att det sker en förändring i princip överallt. ”Vanligt folk” efterfrågar alkoholfria alternativ i högre utsträckning, producenterna blir fler och bättre och på barer och restauranger får alkoholfritt en högre status.

LÄS OCKSÅ: Är ekologiskt vin verkligen bättre? Här är 7 svar om ekodrycker

Uppvuxen i krogmiljö
”En dryck ska vara god, oavsett alkoholhalt. Dryck som serveras till mat ska passa till maten, oavsett alkoholhalt. Och ditt middagssällskap ska få en fantastisk upplevelse, oavsett alkoholintag.” Så avslutar Richard Man förordet till sin bok. Rickard har vistats i krogmiljö sedan barnsben och arbetat som det mesta i den branschen på många olika platser i världen, han har även utsetts till årets branschförbättrare av barbranschen 2016.

LÄS OCKSÅ: Alkoholfria nubbar till midsommar

Upptäckte hur det låg till när frun var gravid
Det var när Rickards hustru var gravid som han fick upp ögonen för exakt hur torftigt det alkoholfria utbudet var och hur de som valde bort alkohol behandlades vid restaurangbesök. ”Tyvärr blev det snabbt uppenbart hur förstörd upplevelsen kan bli när varken serviceambitionen eller den välavvägda dryckesrekommendationen omfattar den alkoholfria gästen.” skriver Richard i förordet. Detta ledde till ett utforskande av fullvärdiga alternativ, Richard involverades i Fotografiska museets barsatsning med fokus på alkoholfria drinkar och hållbar konsumtion och har sedan dess lagt ned mycket tid och engagemang på att kombinera alkoholfri dryck med mat.

LÄS OCKSÅ: Dricker du för mycket? Kolla här

Tror du din bok kommer bidra till att det blir ändring?
– Jag hoppas såklart det. Det vore jätteroligt om min bok kunde inspirera till ett vilt experimenterande med alkoholfri dryck.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Richard Man
Yrke: Sommelier, kemiingenjör och barchef mm.
Aktuell med: Boken "Alkoholfritt till maten" på Bonnier Fakta.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.

äng

Cancer- och allergifonden hjälper från två håll

Forskning

Cancer- och Allergifonden bildades för lite drygt trettio år sedan och delar ut anslag till forskning som syftar till att öka kunskapen om dessa sjukdomar, vad som orsakar och vad som förhoppningsvis kan bota. Utöver det kan även sjukdomsdrabbade privatpersoner söka ekonomiskt stöd hos fonden.

Ingrid: “Äntligen kan jag cykla igen”

Värk

Ingrid Ahlén gillat att cykla och promenera, gärna långt och länge. När värken i höfterna satte stopp för utflykterna blev livet lite fattigare. Nu är hon igång igen – tack vare två nya höftleder och extrakt av nypon. – Till och med min ortoped sa att jag skulle fortsätta med nyponen, för det verkade göra mig så gott, säger Ingrid.

Bota klimatångesten – med engagemang!

Krönikan

Det finns en ny folksjukdom och den sprider sig globalt. Främst drabbar den välutbildade västvärldsmänniskor i storstad med smartphones, matkassar och Netflixabonnemang. Som jag. Vilket är ganska ironiskt, eftersom det också är såna som jag som bär en stor del av skulden till att den ens uppkommit från början skriver Maria Soxbo, journalist och grundare av Klimatklubben.