Slut på ursäkterna – nu kan även alkoholfritt vara en smakupplevelse | Kurera.se
richard mann och drinkingredienser

Slut på ursäkterna – nu kan även alkoholfritt vara en smakupplevelse

Fakta

Namn: Richard Man
Yrke: Sommelier, kemiingenjör och barchef mm.
Aktuell med: Boken "Alkoholfritt till maten" på Bonnier Fakta.

”Alkoholfritt till maten” av Richard Man är en bok att sätta i handen på varje krögare, sommelier och bartender med självaktning – nu är det nämligen slut på ursäkterna.

Den som frågar efter alkoholfritt på restaurang ställs ofta inför samma val som en sjuåring. Det finns söt läsk som Cola, Fanta och Sprite eller bubblelvatten – om du inte nöjer dig med vanligt kranvatten förstås, vilket många gör då alternativen är långt ifrån lockande. På senare år har vissa börjat ta in kombucha, äppelmust och andra lite vuxnare och värdigare alternativ men än har branschen långt kvar. Även hemma vill vi kunna bjuda på gott alkoholfritt och en bok som Richard Mans "Alkoholfritt till maten" är därför väldigt efterlängtad.

Varför tror du restaurangbranschen släpat efter så på det här området?
– Det har faktiskt inte funnits någon större efterfrågan förrän nu. Det finns inte heller några stora ekonomiska krafter som pressar på utvecklingen säger Richard Man.

Alkoholfritt får högre status
Alla kan kanske inte gå i bräschen som Fotografiska museets restaurang i Stockholm under ledning av krögaren och kocken Paul Svensson, där Richard utvecklat sin alkoholfria drinkkonst till det som nu presenteras i boken ”Alkoholfritt till maten”. Men det står nu alla fritt att följa i deras fotspår och det pågår en förändring även på andra håll enligt Rickard.
– Absolut! Jag tycker mig se att det sker en förändring i princip överallt. ”Vanligt folk” efterfrågar alkoholfria alternativ i högre utsträckning, producenterna blir fler och bättre och på barer och restauranger får alkoholfritt en högre status.

 

LÄS OCKSÅ: Är ekologiskt vin verkligen bättre? Här är 7 svar om ekodrycker

Uppvuxen i krogmiljö
”En dryck ska vara god, oavsett alkoholhalt. Dryck som serveras till mat ska passa till maten, oavsett alkoholhalt. Och ditt middagssällskap ska få en fantastisk upplevelse, oavsett alkoholintag.” Så avslutar Richard Man förordet till sin bok. Rickard har vistats i krogmiljö sedan barnsben och arbetat som det mesta i den branschen på många olika platser i världen, han har även utsetts till årets branschförbättrare av barbranschen 2016.

LÄS OCKSÅ: Alkoholfria nubbar till midsommar

Upptäckte hur det låg till när frun var gravid
Det var när Rickards hustru var gravid som han fick upp ögonen för exakt hur torftigt det alkoholfria utbudet var och hur de som valde bort alkohol behandlades vid restaurangbesök. ”Tyvärr blev det snabbt uppenbart hur förstörd upplevelsen kan bli när varken serviceambitionen eller den välavvägda dryckesrekommendationen omfattar den alkoholfria gästen.” skriver Richard i förordet. Detta ledde till ett utforskande av fullvärdiga alternativ, Richard involverades i Fotografiska museets barsatsning med fokus på alkoholfria drinkar och hållbar konsumtion och har sedan dess lagt ned mycket tid och engagemang på att kombinera alkoholfri dryck med mat.

LÄS OCKSÅ: Dricker du för mycket? Kolla här

Tror du din bok kommer bidra till att det blir ändring?
– Jag hoppas såklart det. Det vore jätteroligt om min bok kunde inspirera till ett vilt experimenterande med alkoholfri dryck.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Richard Man
Yrke: Sommelier, kemiingenjör och barchef mm.
Aktuell med: Boken "Alkoholfritt till maten" på Bonnier Fakta.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

 

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

 

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.