richard mann och drinkingredienser

Slut på ursäkterna – nu kan även alkoholfritt vara en smakupplevelse

Fakta

Namn: Richard Man
Yrke: Sommelier, kemiingenjör och barchef mm.
Aktuell med: Boken "Alkoholfritt till maten" på Bonnier Fakta.

”Alkoholfritt till maten” av Richard Man är en bok att sätta i handen på varje krögare, sommelier och bartender med självaktning – nu är det nämligen slut på ursäkterna.

Den som frågar efter alkoholfritt på restaurang ställs ofta inför samma val som en sjuåring. Det finns söt läsk som Cola, Fanta och Sprite eller bubblelvatten – om du inte nöjer dig med vanligt kranvatten förstås, vilket många gör då alternativen är långt ifrån lockande. På senare år har vissa börjat ta in kombucha, äppelmust och andra lite vuxnare och värdigare alternativ men än har branschen långt kvar. Även hemma vill vi kunna bjuda på gott alkoholfritt och en bok som Richard Mans “Alkoholfritt till maten” är därför väldigt efterlängtad.

Varför tror du restaurangbranschen släpat efter så på det här området?
– Det har faktiskt inte funnits någon större efterfrågan förrän nu. Det finns inte heller några stora ekonomiska krafter som pressar på utvecklingen säger Richard Man.

 

Alkoholfritt får högre status
Alla kan kanske inte gå i bräschen som Fotografiska museets restaurang i Stockholm under ledning av krögaren och kocken Paul Svensson, där Richard utvecklat sin alkoholfria drinkkonst till det som nu presenteras i boken ”Alkoholfritt till maten”. Men det står nu alla fritt att följa i deras fotspår och det pågår en förändring även på andra håll enligt Rickard.
– Absolut! Jag tycker mig se att det sker en förändring i princip överallt. ”Vanligt folk” efterfrågar alkoholfria alternativ i högre utsträckning, producenterna blir fler och bättre och på barer och restauranger får alkoholfritt en högre status.

LÄS OCKSÅ: Är ekologiskt vin verkligen bättre? Här är 7 svar om ekodrycker

Uppvuxen i krogmiljö
”En dryck ska vara god, oavsett alkoholhalt. Dryck som serveras till mat ska passa till maten, oavsett alkoholhalt. Och ditt middagssällskap ska få en fantastisk upplevelse, oavsett alkoholintag.” Så avslutar Richard Man förordet till sin bok. Rickard har vistats i krogmiljö sedan barnsben och arbetat som det mesta i den branschen på många olika platser i världen, han har även utsetts till årets branschförbättrare av barbranschen 2016.

LÄS OCKSÅ: Alkoholfria nubbar till midsommar

Upptäckte hur det låg till när frun var gravid
Det var när Rickards hustru var gravid som han fick upp ögonen för exakt hur torftigt det alkoholfria utbudet var och hur de som valde bort alkohol behandlades vid restaurangbesök. ”Tyvärr blev det snabbt uppenbart hur förstörd upplevelsen kan bli när varken serviceambitionen eller den välavvägda dryckesrekommendationen omfattar den alkoholfria gästen.” skriver Richard i förordet. Detta ledde till ett utforskande av fullvärdiga alternativ, Richard involverades i Fotografiska museets barsatsning med fokus på alkoholfria drinkar och hållbar konsumtion och har sedan dess lagt ned mycket tid och engagemang på att kombinera alkoholfri dryck med mat.

LÄS OCKSÅ: Dricker du för mycket? Kolla här

Tror du din bok kommer bidra till att det blir ändring?
– Jag hoppas såklart det. Det vore jätteroligt om min bok kunde inspirera till ett vilt experimenterande med alkoholfri dryck.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Richard Man
Yrke: Sommelier, kemiingenjör och barchef mm.
Aktuell med: Boken "Alkoholfritt till maten" på Bonnier Fakta.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Artros: Går artros att bota?

TV

Det korta svaret på frågan om det går att bota artros är: Nej, artros kan inte botas idag. Men det betyder inte att det är kört. Även om kroppen har svårt att återbilda brosk så finns det mycket att göra att lindra och hantera artrosen.

Skönhetspanelen testar: Ansiktsolja

Övrigt

Ansiktsolja är en härlig boost för torr hud och använd rätt kan den ge både glow och färre rynkor – och skydda mot iskalla vindar. Kureras skönhetspanel har testat en rad ljuvliga oljor. Vi har provat oss fram och låtit oss förföras av doft och känsla – och till sist hittat en favorit. 

5 frågor om mammamagen

Gravid/barn

Omkring 40 000 kvinnor riskerar varje år att få bestående problem efter graviditet och förlossning.  Problem som ofta klassas främst som skönhetsbesvär av vården. Kurera tog ett snack med Katarina Woxnerud, naprapat och personlig tränare, om mammamagen, på självaste mammatummy day.

Artros: Hur vet du om värken är artros?

TV

20 procent av befolkningen har artros – och hälften av alla över 50. Men hur vet du om värken i knän, höfter eller fingrar är artros eller något annat? Och när är det dags att gå till läkare? Kurera har intervjuat Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap om en av våra vanligaste åkommor.

Ogräspesto av kirskål och löktrav

Recept

Utrota dem inte bara eller dra upp upp dem och släng – ät dem istället! Ogräs är absolut inte bara av ondo. Inte för den som gillar pesto till exempel. Här är ett smaskigt recept från Johannes Wätterbäck och Theres Lundén bakom den härligt inspirerande bloggen Farbror Grön. 

Låt dina barn vara vilda

Gravid/barn

Idag är barns liv ofta fyllda till bristningsgränsen med aktiviteter och måsten. Skola, läxa, idrott och annan stimulans upptar veckans kvällar och ibland även helgerna. Men barn och tonåringar behöver även spontanitet, natur och äventyr i sina liv.

Få hjälp i pollentider!

Naturlig hälsa

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner. Man får också i sig histamin via maten, vissa livsmedel innehåller mer än andra. En ökad känslighet för histamin gör att man reagerar kraftigare på histaminrika livsmedel och vid allergiska reaktioner där histamin frisätts. Den ökade känsligheten beror vanligen på nedsatt enzymfunktion där histaminet inte kan brytas ner optimalt.

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Sanna Ehdin: ”Alla kan äta antiinflammatoriskt!”

Intervju

Hon pratade om antiinflammatorisk kost redan i början av 2000-talet, men då var det få som lyssnade. 15 böcker och hundratals föreläsningar senare börjar budskapet nå fram. Allt fler upptäcker hälsofördelarna med IFD-mat – ett måste om vi inte ska utrota oss själva, menar Sanna Ehdin.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.