richard mann och drinkingredienser

Slut på ursäkterna – nu kan även alkoholfritt vara en smakupplevelse

Fakta

Namn: Richard Man
Yrke: Sommelier, kemiingenjör och barchef mm.
Aktuell med: Boken "Alkoholfritt till maten" på Bonnier Fakta.

”Alkoholfritt till maten” av Richard Man är en bok att sätta i handen på varje krögare, sommelier och bartender med självaktning – nu är det nämligen slut på ursäkterna.

Den som frågar efter alkoholfritt på restaurang ställs ofta inför samma val som en sjuåring. Det finns söt läsk som Cola, Fanta och Sprite eller bubblelvatten – om du inte nöjer dig med vanligt kranvatten förstås, vilket många gör då alternativen är långt ifrån lockande. På senare år har vissa börjat ta in kombucha, äppelmust och andra lite vuxnare och värdigare alternativ men än har branschen långt kvar. Även hemma vill vi kunna bjuda på gott alkoholfritt och en bok som Richard Mans "Alkoholfritt till maten" är därför väldigt efterlängtad.

Varför tror du restaurangbranschen släpat efter så på det här området?
– Det har faktiskt inte funnits någon större efterfrågan förrän nu. Det finns inte heller några stora ekonomiska krafter som pressar på utvecklingen säger Richard Man.

Alkoholfritt får högre status
Alla kan kanske inte gå i bräschen som Fotografiska museets restaurang i Stockholm under ledning av krögaren och kocken Paul Svensson, där Richard utvecklat sin alkoholfria drinkkonst till det som nu presenteras i boken ”Alkoholfritt till maten”. Men det står nu alla fritt att följa i deras fotspår och det pågår en förändring även på andra håll enligt Rickard.
– Absolut! Jag tycker mig se att det sker en förändring i princip överallt. ”Vanligt folk” efterfrågar alkoholfria alternativ i högre utsträckning, producenterna blir fler och bättre och på barer och restauranger får alkoholfritt en högre status.

 

LÄS OCKSÅ: Är ekologiskt vin verkligen bättre? Här är 7 svar om ekodrycker

Uppvuxen i krogmiljö
”En dryck ska vara god, oavsett alkoholhalt. Dryck som serveras till mat ska passa till maten, oavsett alkoholhalt. Och ditt middagssällskap ska få en fantastisk upplevelse, oavsett alkoholintag.” Så avslutar Richard Man förordet till sin bok. Rickard har vistats i krogmiljö sedan barnsben och arbetat som det mesta i den branschen på många olika platser i världen, han har även utsetts till årets branschförbättrare av barbranschen 2016.

LÄS OCKSÅ: Alkoholfria nubbar till midsommar

Upptäckte hur det låg till när frun var gravid
Det var när Rickards hustru var gravid som han fick upp ögonen för exakt hur torftigt det alkoholfria utbudet var och hur de som valde bort alkohol behandlades vid restaurangbesök. ”Tyvärr blev det snabbt uppenbart hur förstörd upplevelsen kan bli när varken serviceambitionen eller den välavvägda dryckesrekommendationen omfattar den alkoholfria gästen.” skriver Richard i förordet. Detta ledde till ett utforskande av fullvärdiga alternativ, Richard involverades i Fotografiska museets barsatsning med fokus på alkoholfria drinkar och hållbar konsumtion och har sedan dess lagt ned mycket tid och engagemang på att kombinera alkoholfri dryck med mat.

LÄS OCKSÅ: Dricker du för mycket? Kolla här

Tror du din bok kommer bidra till att det blir ändring?
– Jag hoppas såklart det. Det vore jätteroligt om min bok kunde inspirera till ett vilt experimenterande med alkoholfri dryck.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Richard Man
Yrke: Sommelier, kemiingenjör och barchef mm.
Aktuell med: Boken "Alkoholfritt till maten" på Bonnier Fakta.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

 

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

 

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

 

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.

”Framtidens näringstillskott är rena och veganska”

Hälsa

Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.