Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Psykiatern och författaren Anders Hansen är aktuell med boken ”Depphjärnan” där han går igenom det paradoxala i att vi mår så dåligt i dagens samhälle, trots att vi egentligen aldrig haft det bättre som människor, historiskt sett. Det är en fråga som gnagt i honom under hela hans yrkesliv.

LÄS OCKSÅ: Har du mobilabstinens?

 

Ångest och oro normalt

Boken går igenom och förklarar att lättare former av ångest, depression och oro faktiskt är normala tillstånd som sedan urminnes tider hjälpt oss att överleva. De är kvarlevor från tider då vi ständigt riskerade att dö av infektioner eller svält. Att ha ångest och oro är egentligen mer normalt än att inte ha det, menar han. Och att hela tiden vara lycklig är inte ett realistiskt tillstånd, och hade vi jämt varit glada och lyckliga hade våra förfäder inte överlevt särskilt länge, resonerar Anders Hansen.

Men med det sagt så ska man förstås inte må så dåligt psykiskt att det begränsar ens liv och tar över handen. Då ska man förstås söka hjälp. ”Det är inte konstigare än om du har lunginflammation eller allergi. Hjälp finns att få och du är inte ensam”, skriver Anders Hansen. Och genom att ta bättre hand om vår kropp och hjärna går det att på egen hand må bättre, även i dagens ständigt uppkopplade och uppskruvade värld. För det som är genetiskt betingat är inte att likställa med att det är ofrånkomligt. Hur du lever ditt liv påverkar hur din hjärna fungerar, poängterar han.

LÄS OCKSÅ: En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

5 tankeverktyg för mindre depp

Här är några av de insikter och resonemang som Anders Hanssen förmedlar i boken.

  1. Strunta i att jaga efter lyckan. Vi är från början biologiska varelser som inte är utvecklade och byggda för lycka utan för överlevnad och reproduktion. Att förvänta sig att alltid må bra och vara lycklig är inte bara krävande och orealistiskt – det kan få rakt motsatt effekt! Det är som när man har för höga förväntningar på en film. Inte sällan tycker vi då att filmen inte var så bra som vi trodde den skulle vara.
  2. Ångest och depression är en normal del av den mänskliga naturen och betyder inte att du är trasig eller sjuk. De är ofta försvarsmekanismer och beror absolut inte på brister i din karaktär.
  3. Fysisk aktivitet skyddar mot både depressioner och ångest. Vi är byggda för att röra på oss och det är något vi gör för lite av i dag, samtidigt som det är normalt att vara lat.
  4. Sömnbrist, långvarig stress och för mycket tittande på andras photoshoppade, perfekta bilder på Instagram och andra sociala medier riskerar att sända signaler som hjärnan tolkar som ”jag befinner mig i en farlig värld” eller ”jag är inte tillräckligt bra”. Hjärnan svarar då med att du ska dra dig undan och får dig att må dåligt. Så försök att få tillräckligt med sömn, hitta återhämtning i vardagen och minska gärna ditt användande av sociala medier.
  5. Ensamhet kan kopplas till en rad sjukdomar. Men ett fåtal nära vänner är förmodligen bättre än ett stort antal perifera vänner, ur hälsosynpunkt.

LÄS OCKSÅ: Våra digitala vanor får konsekvenser för hjärnan

Källa: "Depphjärnan", av Anders Hanssen (Bonnier Fakta)

 Av Carolina ErikssonSkriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Mage

Har det blivit för mycket av det goda under sommaren? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb. Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

Slipp klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

kvinna knyter sko

Så blir din konditionsträning effektivare

TRÄNING

Att ha en livsstil som innefattar olika former av fysisk aktivitet är enormt viktigt för hälsan. Vissa ser fram emot sina träningspass medans andra gör det med sviktande motivation, och för att man måste. För att få mycket ut av sin konditionsträning kan man effektivisera den.

 

Fyra hundar på rad i skogen

Hur smart är din hund?

Husdjur

Har du funderat över hur intelligent din hund egentligen är, eller hur den står sig jämfört med andra hundraser? Då behöver du inte fundera länge till, för nu finns en rankinglista!

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – behandlingen som ger piggare hud

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.