Annons
Annons

Sluta jaga lyckan – må bättre

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
2 december, 2021
Sluta jaga lyckan – må bättre

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Psykiatern och författaren Anders Hansen är aktuell med boken ”Depphjärnan” där han går igenom det paradoxala i att vi mår så dåligt i dagens samhälle, trots att vi egentligen aldrig haft det bättre som människor, historiskt sett. Det är en fråga som gnagt i honom under hela hans yrkesliv.

LÄS OCKSÅ: Har du mobilabstinens?

Ångest och oro normalt

Boken går igenom och förklarar att lättare former av ångest, depression och oro faktiskt är normala tillstånd som sedan urminnes tider hjälpt oss att överleva. De är kvarlevor från tider då vi ständigt riskerade att dö av infektioner eller svält. Att ha ångest och oro är egentligen mer normalt än att inte ha det, menar han. Och att hela tiden vara lycklig är inte ett realistiskt tillstånd, och hade vi jämt varit glada och lyckliga hade våra förfäder inte överlevt särskilt länge, resonerar Anders Hansen.

Men med det sagt så ska man förstås inte må så dåligt psykiskt att det begränsar ens liv och tar över handen. Då ska man förstås söka hjälp. ”Det är inte konstigare än om du har lunginflammation eller allergi. Hjälp finns att få och du är inte ensam”, skriver Anders Hansen. Och genom att ta bättre hand om vår kropp och hjärna går det att på egen hand må bättre, även i dagens ständigt uppkopplade och uppskruvade värld. För det som är genetiskt betingat är inte att likställa med att det är ofrånkomligt. Hur du lever ditt liv påverkar hur din hjärna fungerar, poängterar han.

LÄS OCKSÅ: En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

5 tankeverktyg för mindre depp

Här är några av de insikter och resonemang som Anders Hanssen förmedlar i boken.

  1. Strunta i att jaga efter lyckan. Vi är från början biologiska varelser som inte är utvecklade och byggda för lycka utan för överlevnad och reproduktion. Att förvänta sig att alltid må bra och vara lycklig är inte bara krävande och orealistiskt – det kan få rakt motsatt effekt! Det är som när man har för höga förväntningar på en film. Inte sällan tycker vi då att filmen inte var så bra som vi trodde den skulle vara.
  2. Ångest och depression är en normal del av den mänskliga naturen och betyder inte att du är trasig eller sjuk. De är ofta försvarsmekanismer och beror absolut inte på brister i din karaktär.
  3. Fysisk aktivitet skyddar mot både depressioner och ångest. Vi är byggda för att röra på oss och det är något vi gör för lite av i dag, samtidigt som det är normalt att vara lat.
  4. Sömnbrist, långvarig stress och för mycket tittande på andras photoshoppade, perfekta bilder på Instagram och andra sociala medier riskerar att sända signaler som hjärnan tolkar som ”jag befinner mig i en farlig värld” eller ”jag är inte tillräckligt bra”. Hjärnan svarar då med att du ska dra dig undan och får dig att må dåligt. Så försök att få tillräckligt med sömn, hitta återhämtning i vardagen och minska gärna ditt användande av sociala medier.
  5. Ensamhet kan kopplas till en rad sjukdomar. Men ett fåtal nära vänner är förmodligen bättre än ett stort antal perifera vänner, ur hälsosynpunkt.

LÄS OCKSÅ: Våra digitala vanor får konsekvenser för hjärnan

Källa: ”Depphjärnan”, av Anders Hanssen (Bonnier Fakta)

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons