omeletter i plättformat med ost och tomat och ruccola

Foto: Mia Hagenmalm

Små omeletter med ost och tomat

Fakta

Receptet kommer från Kureras bloggare Mia Hagenmalm och hennes blogg Riktig mat & hälsa.

Det kan vara trist att äta samma gamla frukost alla dagar i veckan. Omelett är gott, mättande och dessutom roligt att variera.
Här bjuder Kureras bloggare Mia Hagenmalm på ett recept på plättomeletter.

 

Portioner: 1

Ingredienser

2 ägg, eko
2-3 coctailtomater, eko
en nypa ruccolasallad, eko
3-4 msk riven ost
Herbamare örtkrydda

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggen med osten till en smet. Skölj grönsakerna och skär i mindre bitar. Tillsätt grönsakerna i smeten. Krydda!
Häll upp i fyra stycken muffinsformar. Sätt in i mitten av ugnen cirka tio minuter eller tills äggsmeten stannat. Har du plättjärn kan du steka omeletterna istället.
Servera med ekologisk grönsallad och grapefruktklyftor.

[caption id="attachment_56886" align="alignnone" width="460"]Grapefrukt i skål Foto: Mia Hagenmalm[/caption]

Fakta: Grapefrukt skördas i Florida mellan november och april och just grape från Florida smakar extra gott, inte så beskt och mycket saftig, vilket beror på att den odlas i sandjord. Grapefrukt är smockfull av bra vitaminer och kalium. Du får till exempel i dig dagsbehovet av C-vitamin i en halv grapefrukt och grape är även rik på fibrer som ger dig en längre mättnadskänsla. Det är riktigt bra att äta grapefrukt som mellanmål eller energikick efter träning. Frukten är också super för immunförsvaret och har en positiv inverkan på hud och skelett. Dessutom är grapefrukt mycket basisk och bra för syra/basbalansen i kroppen. Därmed är den även bra att komplettera med när man äter till exempel ägg som är försurande för kroppen.
Grapefrukt ska med fördel förvaras i kylskåp då den håller sig bättre där.
KällaKurerabloggen Riktig mat & hälsa

Fakta

Receptet kommer från Kureras bloggare Mia Hagenmalm och hennes blogg Riktig mat & hälsa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

 

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

 

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

 

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

Hälsointresse-boom i coronakrisen

Hälsa

Vi har fått ett större hälsointresse under coronapandemin, i alla fall om man får tro statistiken från magasinappen Readly – där läsandet av hälsomagasin har ökat markant jämfört med i fjol. Det här intresserar oss mest just nu.

9-halsopoddar-for-hangmattan

9 hälsopoddar för hängmattan

Hälsa

Oavsett om du sitter på bryggan, cyklar till jobbet eller vilar i hängmattan är det härligt med en inspirerande podd i lurarna. Här ger vi dig tips på sommarens skönaste lyssning med fokus på hälsa och välmående.

 

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.