Små omeletter med ost och tomat | Kurera.se
omeletter i plättformat med ost och tomat och ruccola

Foto: Mia Hagenmalm

Små omeletter med ost och tomat

Fakta

Receptet kommer från Kureras bloggare Mia Hagenmalm och hennes blogg Riktig mat & hälsa.

Det kan vara trist att äta samma gamla frukost alla dagar i veckan. Omelett är gott, mättande och dessutom roligt att variera.
Här bjuder Kureras bloggare Mia Hagenmalm på ett recept på plättomeletter.

 

Portioner: 1

Ingredienser

2 ägg, eko
2-3 coctailtomater, eko
en nypa ruccolasallad, eko
3-4 msk riven ost
Herbamare örtkrydda

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggen med osten till en smet. Skölj grönsakerna och skär i mindre bitar. Tillsätt grönsakerna i smeten. Krydda!
Häll upp i fyra stycken muffinsformar. Sätt in i mitten av ugnen cirka tio minuter eller tills äggsmeten stannat. Har du plättjärn kan du steka omeletterna istället.
Servera med ekologisk grönsallad och grapefruktklyftor.

[caption id="attachment_56886" align="alignnone" width="460"]Grapefrukt i skål Foto: Mia Hagenmalm[/caption]

Fakta: Grapefrukt skördas i Florida mellan november och april och just grape från Florida smakar extra gott, inte så beskt och mycket saftig, vilket beror på att den odlas i sandjord. Grapefrukt är smockfull av bra vitaminer och kalium. Du får till exempel i dig dagsbehovet av C-vitamin i en halv grapefrukt och grape är även rik på fibrer som ger dig en längre mättnadskänsla. Det är riktigt bra att äta grapefrukt som mellanmål eller energikick efter träning. Frukten är också super för immunförsvaret och har en positiv inverkan på hud och skelett. Dessutom är grapefrukt mycket basisk och bra för syra/basbalansen i kroppen. Därmed är den även bra att komplettera med när man äter till exempel ägg som är försurande för kroppen.
Grapefrukt ska med fördel förvaras i kylskåp då den håller sig bättre där.
KällaKurerabloggen Riktig mat & hälsa

Fakta

Receptet kommer från Kureras bloggare Mia Hagenmalm och hennes blogg Riktig mat & hälsa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

 

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.