Peter kan träna igen

Foto: Porträttstudion

Smärtfri efter 50 års ledvärk

Fakta

Nyponextrakt från strandnypon har antiinflammatoriska egenskaper som hjälper ömma, stela leder.
Kondroitinsulfat bygger upp brosket.

Peter Sundqvist skadade sina knäleder när han tävlade i tyngdlyftning som tonåring. Efter 50 år med efterhängsna knäsmärtor är han idag så gott som smärtfri. Hjälpen fanns i en liten ask på hälsokostaffären.

Peter Sundqvist hittade tidigt i livet till vikterna på gymmet. Han var stark och tävlade snart i kraftsport, men vid 18 års ålder fick han ont i knäna. Tyngdlyftningen hade fått brosket i knälederna att ta styrk. Peters idrottsläkare Lambert Ljungkvist konstaterade att Peters knäleder var överansträngda efter allt för många lyft med exceptionellt tunga vikter.
– Doktorn sa: ”Det här får du leva med hela livet”, minns Peter.

Smärtorna begränsade honom
Peter tränade styrkelyft ytterligare några år, men vid 21 års ålder var han tvungen att sluta. Knäna ville inte längre. Idag är han en pigg och aktiv 68-åring, men knäsmärtorna har precis som idrottsläkaren förutspått följt Peter genom livet.
– Ledvärken har kommit och gått under åren, säger Peter. Jag har försökt hålla igång fysiskt, men vissa perioder har jag inte kunnat träna alls på grund av smärtorna. Det har varit besvärligt att både promenera och att stå på knä. Att stiga ur bilen smärtade något våldsamt.

Ett himmelrike att slippa värken
Efter 50 år med knäproblem har Peter nu blivit så gott som smärtfri. I slutet av förra sommaren läste han om Nypozin i en tidning. Nypozin innehåller ett extrakt av strandnypon och kondroitin som minskar inflammation och smärta, stimulerar broskbildningen och bibehåller ledernas rörlighet. Peter som alltid har varit intresserad av kost och kosttillskotts effekt på hälsan bestämde sig för att prova.
– Idag är ett himmelrike jämfört med hur ont jag hade för mindre än ett år sedan, säger Peter. Jag har ätit två tabletter om dagen i ungefär 280 dagar. Effekten har kommit smygande, men förbättringen är anmärkningsvärd.

 

Kan styrketräna igen
Det som förvånar Peter mest är att han för första gången på många år kan belasta benen med vikter och göra hack squats, en form av benböj, på gymmet igen.
– Det är helt fantastiskt! Jag minns inte när jag senast kunde belasta knäna med vikter utan att få ont, säger Peter. Att jag kan styrketräna gör ju dessutom att jag har möjlighet att bygga upp knästabiliteten ännu mer.

Vardagen går som en dans

Att vara smärtfri gör förstås även Peters vardag lättare. Nu har han inga problem att promenera eller att stiga ur bilen. Tillsammans med hustrun går han dessutom regelbundet på danskurser i både bugg och gammeldans.
– Vi är riktiga dansfreaks, säger Peter. Förr fick vi anpassa dansandet till vad mina knän orkade med. Det är ju en hel del vridningar i dansstegen som utmanar knälederna. Nu dansar jag utan smärtor, säger Peter och ler.

Ovärderligt med fungerande leder
Nypozin innehåller förutom extrakt av strandnypon och kondroitin även Ester-C, en speciell form av C-vitamin, och ett svartpepparextrakt för optimerat upptag. Peter beskriver effekten av Nypozin som att knälederna känns välsmorda.
– Nypozin är värt varenda krona. Effekten är ovärderlig, säger Peter. Det känns bra att Nypozin påverkar alla leder i kroppen, säger Peter. I min ålder börjar folk få höftproblem och liknande, så man vill ju hålla lederna i så bra skick som möjligt. 

Av Maja Sönnerbo


Fakta

Nyponextrakt från strandnypon har antiinflammatoriska egenskaper som hjälper ömma, stela leder.
Kondroitinsulfat bygger upp brosket.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

 

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

 

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

 

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.

Sober October: Ta en vit månad för din egen skull

Kurera debatt

Med hösten flyttar aktiviteter och umgänge inomhus. Mycket är kopplat till alkohol som after work med kollegorna, middagar med vin eller krogkvällen med vännerna. Det är frestande enkelt att slå på alkoholens autopilot som en genväg till att ha trevligt, skriver Johnny Mostacero förbundsordförande IOGT-NTO i denna debattartikel där han uppmanar att haka på traditionen med sober october och ta en vit månad.