Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Närbild kyckling

Smittskyddsläkare vill införa säljförbud efter kycklingsmitta

Det bör införas gränsvärden för smittämnen i alla livsmedel.
Det föreslår nu smittskyddsläkare efter ett drygt års problematik med campylobacter från färsk kyckling.
Även Livsmedelsverket får sig en känga.
– Vi smittskyddsläkare anser att Livsmedelsverket nog skulle kunna göra mer med den lagstiftning som finns, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo till TT.

Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo från Region Gävleborg gick tidigare i år ut och varnade för färsk kyckling, som han pekade ut som orsaken till den ovanligt höga smittograden av campylobacter.
Nu tar han sig återigen ton och denna gång förespråkar han ett förbud för kyckling och andra livsmedel som riskerar att smitta människor, rapporterar TT, enligt det kommersiella branschnätverket Food Supply.

 

Läs också: Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

"Livsmedelsverket skulle kunna göra mer"
I nuläget är campylobacter inte reglerat i lagstiftningen trots att andra likvärdiga sjukdomar är det, som till exempel salmonella - en smitta som Signar Mäkitalo likställer med campylobacter.
– Vi smittskyddsläkare anser att Livsmedelsverket nog skulle kunna göra mer med den lagstiftning som finns, men det är inte vår sak att tolka livsmedelslagen, säger Signar Mäkitalo till nyhetsbyrån.

Önskar en lagändring
Såväl producenter som myndigheter har under en längre period haft som prio att försöka få ner förekomsten av campylobacter - men även om den senaste rapporten visar på en minskning av antalet sjukdomsfall är antalet drabbade fortfarande ovanligt högt.
Av den anledningen säger sig nu smittskyddsläkaren vilja få till en lagändring. Han vill att lagen ska ändras genom ett införande av gränsvärde för smittämnen i livsmedel. Om gränsvärdet passeras ska myndigheterna kunna förbjuda producenter att sälja livsmedlet, lyder Signar Mäkitalos förslag.
Men för att kunna ändra i lagen bör först en rimlig nivå för smittämnen sättas, menar han.

Provtagning visade att bakterierna går att undvika
I mars utförde Livsmedelsverket en provtagning på kycklingproducenternas produkter. Då visade sig den största producenten Kronfågel var sämst medan kyckling från vissa producenter inte alls uppvisade ett innehåll av campylobacter. Att döma av den provtagningen går alltså campylobacter att undvika, skriver Food Supply.

► Läs också: Kycklingbakterierna fortfarande kvar – trots flera åtgärder

 

"Med stor sannolikhet handlar det om god hygien"
Signar Mäkitalo har sina teorier:
– Med stor sannolikhet handlar det om ordning och reda och en god hygien. Om man har det minskar risken avsevärt för smitta. Det är mycket möjligt att industrin tar ett helhetsgrepp, men det är inget man lyckats redovisa i så fall, säger han till TT.

Av Isabelle G Hedander

Källa: Food Supply

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.