Kollage med två smoothies

“Smoothies gör underverk”

Agnes Gällhagen är en matgalen humanekolog som inleder varje dag med en supersmoothie och bloggar på Kureras Smoothiebloggen. Här berättar hon varför alla borde dricka smoothies och vilka ingredienser som får till den bästa smaken.

1. Varför tycker du att smoothies är så bra?
– Det bästa med smoothies och juicer är att de gör näringsämnena mer lättupptagliga och lättsmälta, då mixningen slår sönder fruktens celler. Detta har gjort underverk för mig som alltid har haft en väldigt känslig mage. Smoothies mättar utan att vara för kraftigt, piggar upp, och håller blocksockernivån stabil länge. I en smoothie kan jag dessutom trycka ner betydligt fler frukter och grönsaker än jag annars äter, och får på så sätt i mig hela dagsintaget redan till frukost. Jag älskar att de olika kombinationerna kan ge en oändlig smakvariation, och jag är ett stort fan av sötsyrliga livsmedel. En positiv sidoeffekt är att jag nästan aldrig blir förkyld nuförtiden!

► Läs också: Därför är det mindre näring i dagens grönsaker

 



2. Var får du all fantasi från för dina smoothies i bloggen?
– Jag utgår från att precis allt kan funka i en smoothie, och experimenterar mig fram till nya favoriter genom att helt enkelt använda vad jag har hemma. Jag försöker tänka att det ska finnas en bra balans mellan sötma, syrlighet, mustighet och friskhet. För att få till en trevlig färg använder jag frukter och grönsaker som går i liknande färger. Jag blandar till exempel inte rött och grönt.

3. Vad är dina absoluta favoritingredienser och varför?


– Citron! Jag gillar inte när det blir för sötsliskigt, utan föredrar en syrlig eller till och med riktigt sur smoothie. Citron eller lime åker ner i praktiskt taget varenda en. En annan favorit är selleri, som bidrar med en friskhet till annars ganska mäktiga blandningar. Slutligen måste jag säga råkakao, som piggar upp något makalöst och ger en riktigt dekadent smak om en är sugen på något efterrättsliknande. Obs, dessa tre i kombination är tyvärr inte så lyckat! De funkar bra i olika typer av smoothies.

Läs också: 9 alternativ till komjölksprodukter

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.

Snygga ben – slipp celluliter och brustna blodkärl

Hud

Våra ben är ett känsligt område, problem som celluliter och åderbråck ses ofta som skönhetsfel. Vanligtvis är de tecken på nedsatt cirkulation men det finns hjäp att få. Johanna Bjurström hudterapeut och homeopat tipsar om åtgärder från både in och utsidan.