Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Smörj din hjärna med MCT-olja

C8 MCT-olja

MCT8 innehåller enbart ren kaprylsyra – C8 – från kokosolja och är den renaste och mest effektiva varianten. Vanlig MCT-olja kan innehålla även C10 och C12, som oftast utvinns från palmolja istället för kokosolja. C8 omvandlas snabbt till ketoner i levern och kan snabbt tas upp av muskler och hjärna och användas som energi istället för socker. MCT8 är smaklös och luktfri, ger stabilare energi som gör att du orkar mer. Prova att blanda den i ditt frukostkaffe tillsammans med smör. Då kommer du att hålla dig mätt längre och ditt blodsocker blir stabilare. Oftast upplever man att eftermiddagsdippen inte längre inträffar.
MCT8 ger:
... energi från fett istället för
kolhydrater.
... snabb energi för hjärnan.
... bättre mental och fysisk prestation.
... ett skydd mot virus och parasiter.

Den är färglös, saknar doft och många pratar om den. Har du hört talas om MCT-olja? MCT8 är premiumvarianten av den trendiga kokosoljan, och ger snabbt bränsle till hjärnan. En matsked till frukost gör dig mätt och pigg hela dagen – och håller ditt  blodsocker stabilt.

Du kanske har hört hälsointresserade vänner och bekanta prata om MCT-oljan och hur bra den är – men undrat vad MCT-olja egentligen är? Och vad skiljer den luktfria och färglösa oljan från andra kokosoljor? 

Bokstäverna MCT är en förkortning för Medium Chain Triglyceride – medellånga fettsyror. De har flera hälsosamma egenskaper och ger snabbt energi till hjärnan. Den kan både öka fokus och ge stöd till minnet. Oljan skyddar mot bakterier, virus och parasiter och har effekt på blodsockret som får en jämnare kurva. MCT-oljan påverkar hunger och mättnad och bidrar till att sänka hungerhormonet ghrelin. Den kommer ursprungligen från kokosolja som är mättat fett upp till 90 procent.

 

Skillnaden mellan kokosolja och andra fetter är att den direkt tas upp av tarmens slemhinna och omvandlar ketoner i levern för att sedan ta sig upp till hjärnan och förse den med energi – utan hjälp av insulin.

Fredrik Ölander.

Kureras expert, Fredrik Ölander som är funktionsmedicinsk terapeut hörde talas om MCT 8-olja för sex år sedan.

– Första gången jag kom i kontakt med MCT-olja var under min tid som student. Jag pluggade funktionsmedicin och kände att jag ville lära mig allt. En klasskamrat pratade om att man kunde mind-hacka sin hjärna genom att ge den bästa tänkbara mat, MCT-olja. Jag provade och nu är jag fast. Jag börjar alltid min morgon med fettkaffe. I kaffet tar jag en matsked MCT-olja och en matsked smör. Det håller mig mätt och belåten fram till lunch och jag får ingen energidipp på eftermiddagen, säger Fredrik Ölander.

LÄS OCKSÅ: ”Behåll” hjärnan med träning

Välj bra kvalitet

Produkter som innehåller MCT-olja märks med olika siffror, som kan vara svåra för den oinvigde att förstå. Premiumvarianten av MCT-oljor heter C8 och innehåller kaprylsyra. C8 har potenta antimikrobiella egenskaper, som till exempel är mycket starkare än laurinsyra. De hjälper dig att upprätthålla en hälsosam tarm, och C8 är också den varianten av MCT-olja som snabbast når hjärnan.

– Jag brukar tänka på MCT8 som hjärnoktanolja. MCT-oljan hoppar förbi matsmältningskanalen och går direkt till din lever där den bryts ner till energipackade ketoner och skickas ut till resten av kroppen via blodomloppet, förklarar Fredrik Ölander som menar att man ska vara noga med att alltid ta en MCT-olja av hög kvalitet. Den ska tydligt ange vilka ingredienserna är och hur den producerats.

 

LÄS OCKSÅ: Mer fokus med ginkgo biloba

Ger längre mättnad

Enligt Fredrik Ölander tillverkas de bästa oljorna genom processer som trippel ångdestillation, medan de sämre görs med kemiska lösningsmedel. Var alltså noga med ditt val och förväxla inte de nyttiga oljorna med ohälsosamma industriella versioner av kokosnöt- och palmoljor som exempelvis traditionellt använts för att göra ischoklad.

– Den lite dyrare oljan är en bra investering för din kropp. När du vill optimera kroppen och göra den bättre så vill du inte ha dåliga produkter.

Hur mycket MCT-olja är lagom? 

Fredrik Ölander säger att man ska börja lite försiktigt med en tesked de två första veckorna och när du vant dig kan du öka till en matsked.

– Magen kan reagera negativt och det kan bli fart på den om du tar för mycket, så var försiktig. Ta MCT-olja med smör i ditt kaffe eller som en av oljorna i din salladsdressing. När din tolerans ökar kan du sakta öka mängden MCT-olja, men ta max till två till fyra matskedar per dag, säger Fredrik Ölander.

 

Äter du efter en lågkolhydratkost är MCT8 perfekt då den snabbt ger bränsle till hjärnan och stabiliserar blodsockret. Ketos är det tillstånd då kroppen använder sig av fett som energi istället för kolhydrater. Fördelen med MCT8 är att kroppen då inte behöver insulin för att frigöra energi. Vid hög insulinproduktion ökar risken för högt blodtryck, bukfetma och diabetes typ 2. MCT-oljan har alltså en positiv påverkan på flera av våra välfärdssjukdomar.

Tack vare att MCT8-oljan ger längre mättnad kan den som vill minska i vikt dra fördelar av kokosoljan. 

– Jag brukar tipsa om MCT-olja när personen i fråga har bestämt sig för att göra en livsstilsförändring, och lägga om kosten till antingen en paleokost eller en ketokost. Men att börja med MCT-olja samtidigt som man fortsätter att äta limpmackor med sylt och snabbmat blir bara dåligt, säger Fredrik Ölander.

Av Inger Palm


C8 MCT-olja

MCT8 innehåller enbart ren kaprylsyra – C8 – från kokosolja och är den renaste och mest effektiva varianten. Vanlig MCT-olja kan innehålla även C10 och C12, som oftast utvinns från palmolja istället för kokosolja. C8 omvandlas snabbt till ketoner i levern och kan snabbt tas upp av muskler och hjärna och användas som energi istället för socker. MCT8 är smaklös och luktfri, ger stabilare energi som gör att du orkar mer. Prova att blanda den i ditt frukostkaffe tillsammans med smör. Då kommer du att hålla dig mätt längre och ditt blodsocker blir stabilare. Oftast upplever man att eftermiddagsdippen inte längre inträffar.
MCT8 ger:
... energi från fett istället för
kolhydrater.
... snabb energi för hjärnan.
... bättre mental och fysisk prestation.
... ett skydd mot virus och parasiter.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Yogagrupp sträcker ut armarna

Yogan som hjälper traumadrabbade

Mental hälsa

Den som varit med om svåra och traumatiska händelser i livet kan få hjälp att må bättre och känna sig trygga genom en speciell, anpassad yogaform. Josefin Wikström är grundare av "Traumaanpassad yoga" i Sverige. Här berättar hon hur yogan kan lindra symtom på traumatisk stress.

Då bör du ta D-vitamin

Hälsa

Under vinterhalvår är det väldigt svårt för oss nordbor att lagra D-vitamin eftersom solen står lågt. Då kan det vara en god idé att ta ett tillskott för att säkerställa sina behov. Men varför vill Livsmedelsverket sänka maxgränsen för dagligt intag när forskningen säger något annat? Kurera frågade näringsterapeuten Leif Östberg om hur vi ska tänka kring D-vitamin.

 

Kolhydraten som bekämpar infektioner

Hälsa

Immunförsvarets uppgift är först och främst att skydda oss mot bakterier, virus och gifter. Kurera frågade Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, om hur vi ger immunförsvaret en boost och på vilket sätt betaglukaner från en speciell alg kan stödja immunförsvaret. 

“Nu kan jag äta lök igen”

Mage

Peter Rönnholm har haft ett resande jobb och lärt känna många olika matkulturer. Han tycker lika mycket om att prova nya rätter som att laga mat i sitt eget kök. Hans mage däremot sätter ibland gränser för det han tycker om. Men så började han ta ett tillskott med matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas. Och nu klagar inte Peters mage längre.

Närbild på händer som virkar en korg

Stressa ner och må bättre – med hjälp av hantverk

Mental hälsa

Årets julklapp 2022 blev det hemstickade plagget – vilket säger något om vår samtid. Hantverk är en sysselsättning som inte bara står för hållbarhet – det får oss även att stressa ner och må bra. Oona von Zweygbergk har länge använt virkning som stresshantering. Här är hennes bästa tips för att komma igång med hantverk!

Illustration av silhuett som sitter ner och reser på sig med uppsträckta armar

Har du fastnat i en känslofälla?

Mental hälsa

Brukar du skjuta upp saker, oroa dig eller agera spontant i stunden, trots att det inte gynnar dig i längden? Då kanske du låter känslorna styra för mycket. Psykologen Siri Helle tipsar här om hur du tar dig ur känslofällorna som sätter krokben för ditt drömliv.

 

“Jag vill vara aktiv i många år till ”

Hälsa

Viveca Söderlund, 74 år, gillar att hålla igång. Hon är nybliven pensionär och har inga problem att sysselsätta sig. Men är hon för mycket i farten får hon värk i kroppen. Numera gör det ingenting, för de senaste åren har hon använt en CBD-kräm som ger smärtlindring efter en liten stund.

Barrskog mot blå himmel

Forskning: Träd kan också bli stressade

Eko/miljö

Ja du läste rätt! De gaser som träd i skogen utsöndrar i form av dofter kallas terpener. Dessa luktar gott , men fungerar även som ett försvar för träden, mot bland annat luftföroreningar och värme. Att träden börjar dofta annorlunda kan vara tecken på att träden är stressade på grund av klimatförändringar.

Friskare tänder med rätt tandkräm

Munhälsa

Blödande tandkött, karies och tandlossning drabbar inte bara munhälsan. Det kan även orsaka sjukdomar i resten av kroppen. Bra munvård är därför enormt viktigt. Hydroxiapatit är ett ämne i tandkräm som bromsar kariesangrepp tidigt, jämnar ut emaljen och fyller ut ojämnheter.

Ont i ryggen? Så blir du bra

Värk

När forskare i Australien analyserade drygt 30 000 personers data för att ta reda på hur de kommit tillrätta med smärtor i ländryggen visade det sig att regelbunden fysisk aktivitet var det bästa sättet att få bukt med värken.

Probiotika – tarmens hjältar

Hälsa

Tarmen är intelligent. Den kallas i dag för vår andra hjärna, och mellan tarmen och hjärnan pågår en ständig kommunikation. I tarmen lever goda bakteriestammar som skyddar oss mot skadliga inkräktare. Ett bra sätt att hålla sig frisk, är att se till att få i sig en mångfald av de snälla mjölksyrabakterier.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

TRÄNING

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Blomkålspizza med ruccola

Blomkålspizza med pesto och zucchini

Recept

Sugen på pizza, men vill helst undvika bröd och gluten? Testa en lite hälsosammare variant som funkar även för glutenkänsliga magar, med botten gjord av blomkål, ägg och ost. Toppa sedan med mozarella, ruccola, zucchini och paprika!

 

Så styr tarmfloran ditt immunförsvar

Forskning

Uppemot 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmen. Goda tarmbakterier kan stötta immunförsvaret och hjälpa dig att slippa bli trött, förkyld eller få influensa. Ett snabbt sätt att stärka immunförsvaret är att ta probiotika, exempelvis mjölksyrabakterier från släktet Lactobacillus.

planet I genomskärning som står i grön miljö

För 2,5 miljarder år sedan förändrade Q10 livet på jorden

Hjärta-kärl

Q10 är ett ämne som kroppen kan tillverka själv, men med ökad ålder minskar produktionen. Q10 är bra för hjärthälsan och minskar inflammationer i kroppen.  Molekylen som också kallas ubiqinon utvecklades från början av förhistoriska bakterier för att hjälpa dessa att överleva. Utan Q10 hade det livet på jorden troligen sett annorlunda ut.

 

Kvinna blundar i profil mot dramatisk himmel

5 myter om självkänsla – och sanningar!

Mental hälsa

Vi har hört mycket om vikten av en god självkänsla för vårt välmående. En god självkänsla behövs för att vi ska kunna ta oss igenom livet på stabil grund, stå upp för oss själva och möta livets motgångar. Men enligt psykolog Siri Helle, är mycket av det vi lärt oss om självkänsla fel!

Naturliga ämnen som dämpar värk i lederna

Leder

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.