Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kokosnötter och kokosolja

Smörj din hjärna med MCT-olja

C8 MCT-olja

Bättre Hälsas MCT-olja innehåller enbart ren kaprylsyra – C8 – från kokosolja och är den renaste och mest effektiva varianten. Vanlig MCT-olja kan innehålla även C10 och C12, som oftast utvinns från palmolja istället för kokosolja. C8 omvandlas snabbt till ketoner i levern och kan snabbt tas upp av muskler och hjärna och användas som energi istället för socker. MCT8 är smaklös och luktfri, ger stabilare energi som gör att du orkar mer. Prova att blanda den i ditt frukostkaffe tillsammans med smör. Då kommer du att hålla dig mätt längre och ditt blodsocker blir stabilare. Oftast upplever man att eftermiddagsdippen inte längre inträffar.
Ren MCT8 ger:
... energi från fett istället för
kolhydrater.
... snabb energi för hjärnan.
... bättre mental och fysisk prestation.
... ett skydd mot virus och parasiter.

Den är färglös, saknar doft och är den senaste snackisen i hälsokretsar. Har du hört talas om MCT-olja? MCT8 är premiumvarianten av den trendiga kokosoljan, och ger snabbt bränsle till hjärnan. En matsked till frukost gör dig mätt och pigg hela dagen – och håller ditt  blodsocker stabilt.

Du kanske har hört hälsointresserade vänner och bekanta prata om MCT-oljan och hur bra den är – men undrat vad MCT-olja egentligen är? Och vad skiljer den luktfria och färglösa oljan från andra kokosoljor? 

Bokstäverna MCT är en förkortning för Medium Chain Triglyceride – medellånga fettsyror. De har flera hälsosamma egenskaper och ger snabbt energi till hjärnan. Den kan både öka fokus och ge stöd till minnet. Oljan skyddar mot bakterier, virus och parasiter och har effekt på blodsockret som får en jämnare kurva. MCT-oljan påverkar hunger och mättnad och bidrar till att sänka hungerhormonet ghrelin. Den kommer ursprungligen från kokosolja som är mättat fett upp till 90 procent.

 

Skillnaden mellan kokosolja och andra fetter är att den direkt tas upp av tarmens slemhinna och omvandlar ketoner i levern för att sedan ta sig upp till hjärnan och förse den med energi – utan hjälp av insulin.

Fredrik Ölander.

Kureras expert, Fredrik Ölander som är funktionsmedicinsk terapeut hörde talas om MCT 8-olja för sex år sedan.

– Första gången jag kom i kontakt med MCT-olja var under min tid som student. Jag pluggade funktionsmedicin och kände att jag ville lära mig allt. En klasskamrat pratade om att man kunde mind-hacka sin hjärna genom att ge den bästa tänkbara mat, MCT-olja. Jag provade och nu är jag fast. Jag börjar alltid min morgon med fettkaffe. I kaffet tar jag en matsked MCT-olja och en matsked smör. Det håller mig mätt och belåten fram till lunch och jag får ingen energidipp på eftermiddagen, säger Fredrik Ölander.

LÄS OCKSÅ: ”Behåll” hjärnan med träning

Välj bra kvalitet
Produkter som innehåller MCT-olja märks med olika siffror, som kan vara svåra för den oinvigde att förstå. Premiumvarianten av MCT-oljor heter C8 och innehåller kaprylsyra. C8 har potenta antimikrobiella egenskaper, som till exempel är mycket starkare än laurinsyra. De hjälper dig att upprätthålla en hälsosam tarm, och C8 är också den varianten av MCT-olja som snabbast når hjärnan.

– Jag brukar tänka på MCT8 som hjärnoktanolja. MCT-oljan hoppar förbi matsmältningskanalen och går direkt till din lever där den bryts ner till energipackade ketoner och skickas ut till resten av kroppen via blodomloppet, förklarar Fredrik Ölander som menar att man ska vara noga med att alltid ta en MCT-olja av hög kvalitet. Den ska tydligt ange vilka ingredienserna är och hur den producerats.

 

LÄS OCKSÅ: Mer fokus med ginkgo biloba

Ger längre mättnad
Enligt Fredrik Ölander tillverkas de bästa oljorna genom processer som trippel ångdestillation, medan de sämre görs med kemiska lösningsmedel. Var alltså noga med ditt val och förväxla inte de nyttiga oljorna med ohälsosamma industriella versioner av kokosnöt- och palmoljor som exempelvis traditionellt använts för att göra ischoklad.

– Den lite dyrare oljan är en bra investering för din kropp. När du vill optimera kroppen och göra den bättre så vill du inte ha dåliga produkter.

Hur mycket MCT-olja är lagom? 

Fredrik Ölander säger att man ska börja lite försiktigt med en tesked de två första veckorna och när du vant dig kan du öka till en matsked.

– Magen kan reagera negativt och det kan bli fart på den om du tar för mycket, så var försiktig. Ta MCT-olja med smör i ditt kaffe eller som en av oljorna i din salladsdressing. När din tolerans ökar kan du sakta öka mängden MCT-olja, men ta max till två till fyra matskedar per dag, säger Fredrik Ölander.

 

Äter du efter en lågkolhydratkost är MCT8 perfekt då den snabbt ger bränsle till hjärnan och stabiliserar blodsockret. Ketos är det tillstånd då kroppen använder sig av fett som energi istället för kolhydrater. Fördelen med MCT8 är att kroppen då inte behöver insulin för att frigöra energi. Vid hög insulinproduktion ökar risken för högt blodtryck, bukfetma och diabetes typ 2. MCT-oljan har alltså en positiv påverkan på flera av våra välfärdssjukdomar.

Tack vare att MCT8-oljan ger längre mättnad kan den som vill minska i vikt dra fördelar av kokosoljan. 

– Jag brukar tipsa om MCT-olja när personen i fråga har bestämt sig för att göra en livsstilsförändring, och lägga om kosten till antingen en paleokost eller en ketokost. Men att börja med MCT-olja samtidigt som man fortsätter att äta limpmackor med sylt och snabbmat blir bara dåligt, säger Fredrik Ölander.

Av Inger Palm


C8 MCT-olja

Bättre Hälsas MCT-olja innehåller enbart ren kaprylsyra – C8 – från kokosolja och är den renaste och mest effektiva varianten. Vanlig MCT-olja kan innehålla även C10 och C12, som oftast utvinns från palmolja istället för kokosolja. C8 omvandlas snabbt till ketoner i levern och kan snabbt tas upp av muskler och hjärna och användas som energi istället för socker. MCT8 är smaklös och luktfri, ger stabilare energi som gör att du orkar mer. Prova att blanda den i ditt frukostkaffe tillsammans med smör. Då kommer du att hålla dig mätt längre och ditt blodsocker blir stabilare. Oftast upplever man att eftermiddagsdippen inte längre inträffar.
Ren MCT8 ger:
... energi från fett istället för
kolhydrater.
... snabb energi för hjärnan.
... bättre mental och fysisk prestation.
... ett skydd mot virus och parasiter.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

 

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?

oxe och röda kinesiska lyktor

Nu startar firandet av det kinesiska nyåret

Fakta

Idag den 12 februari startar firandet av det kinesiska nyåret, festligheter som varar i cirka två veckor. Kineserna följer två kalender, dels den västerländska och dels den egna tideräkningen med månkalender. Och nu lämnar kineserna råttans år för oxen, som säga betyda ett mer harmoniskt år.

 

Leende kvinna på café

Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage

Hälsa

Erika Estlander har varit laktosintolerant sedan tonåren och som vuxen också känslig för gluten. Viss mat förvärrar magproblemen, men så länge hon är noga med vad hon äter så slipper hon svullnad. I våras hittade hon en typ av probiotika med 15 olika bakteriestammar. Nu kan hon till och med äta en kanelbulle – utan att magen sväller eller smärtar.

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i februari kan det kännas tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en ny europeisk studie där Umeå universitet deltagit.