Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Händer formar hjärta framför mage

Smörsyra kan spela roll för tarmhälsa och IBS

På senare tid har smörsyra uppmärksammats för sin potential att förbättra tarmhälsan. Den omtalade fettsyran kan vara en bra behandlingsmetod för personer med IBS.

Smörsyra är en fettsyra som produceras ev en mindre mängd bakteriearter i tjocktarmen, när dessa kommer i kontakt med och bryter ner olika sorters kostfibrer. Dessa bakterier har dock en tendens att vara bland de första att försvinna vid en försämrad sammansättning av tarmfloran. Men när man undersökt personer som lider av IBS (irritabel tarm/orolig mage) och inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) har man hittat en koppling till låga halter av smörsyra i tjocktarmen.

 

LÄS OCKSÅ: IBS? Så här bör du äta

Smörsyra undersöks i forskningsprojekt

Detta har lett till en hypotes om att smörsyra har en skyddande effekt i tarmen och just nu pågår ett forskningsprojekt vid Örebro universitet där man utvärderar smörsyrans roll för tarmhälsan.

Forskarna använder sig av både koloskopi på de undersökta personerna för att kunna studera små vävnadsbitar (biopsier) från tarmen, och blodprover både innan och efter det att en del av tjocktarmen exponerats för smörsyra. Man studerar bland annat hur smörsyra reglerar frisättningen av tarmens hormoner, till exempel ”må-bra-hormonet” serotonin.

Även smörsyras effekt på tarmslemhinnans genomsläpplighet undersöks, liksom hur smörsyra transporteras över tarmepitelet, alltså cellvävnaden. Det senare är väldigt betydelsefullt eftersom smörsyra måste transporteras in i våra celler för att kunna verka.

LÄS OCKSÅ: Sofias gröna recept ger en lugn mage

Donerad tarmflora gav mer smörsyra

I nuläget vet man inte om personer med IBS har ett minskat upptag av smörsyra jämfört med friska individer, varav detta är viktigt att fastställa. Men forskare har tidigare tittat på nivåerna av smörsyra hos patienter med IBS, som blivit donerad frisk tarmflora och såg att IBS-patienterna innan donationen hade lägre nivåer av smörsyra än normalbefolkningen. Men att nivåerna av smörsyra i avföringen efter donationen stämde överens med de symtom patienterna hade: högre nivåer av smörsyra innebar mindre symtom.

LÄS OCKSÅ: Regelbunden motion kan hjälpa vid IBS

Färre symtom med tillskott

Även tillskott med smörsyra kan ge färre symtom vid IBS, det visar en studie där man undersökte ett extra intag smörsyra under 12 veckor. Redan efter fyra veckor hade symtomen minskat.  Smörsyran i sig är antiinflammatorisk, vilket kan vara en bidragande faktor, men den kan också förändra tarmfloran, så att fler smörsyreproducerande bakterier trivs i tarmen.

 

Patienterna som deltog i en placebokontrollerad studie hade efter två månader med extra smörsyra fått en förbättrad tarmflora, de bakterier som tillverkar smörsyra hade exempelvis blivit fler. Och framförallt rapporterade deltagarna att de fått bättre livskvalitet. Ett exempel på ett tillskott, som är nytt på marknaden för i år, och som innehåller både 1 miljard mjölksyrabakterier från fem olika stammar och natriumbutyrat, som ger tillgång till smörsyra i tjocktarmen, är "Lactovitalis IB smörsyra" från Holistic. Tillskotten som är i kapselfrom innehåller även zink och vitamin C. Vill du hellre öka på produktionen av smörsyra via kosten så kan vissa typer av resistent stärkelse bidra till smörsyraproduktionen. Det finns i fiberrika råvaror som gröna bananer, bönor, ärter, linser samt kokt, kyld potatis.

Av Carolina Eriksson

 Källor: Örebro universitet och studierna:

- Changes in fecal short-chain fatty acids following fecal microbiota transplantation in patients with irritable bowel syndrome. 

- Microencapsulated sodium butyrate reduces the frequency of abdominal pain in patients with irritable bowel syndrome. 

- Microbiota changes induced by microencapsulated sodium butyrate in patients with inflammatory bowel disease. 

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

 

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!