kvinna mår illa bakterier

Snabba fakta om matförgiftning

Matförgiftning kan drabba alla oavsett hur noga vi är med hand- och livsmedelshygien. Det finns alltid faktorer vi inte råder över.

Även om matförgiftning i de flesta fall är ofarligt och går över av sig själv kan det bli allvarligt och leda till sjukhusvistelse. Det är därför bra att känna till symptomen och göra sitt bästa för att undvika att insjukna.

Symptom på matförgiftning
Matförgiftning innebär att man fått i sig en bakterie eller toxiner med maten och det yttrar sig vanligen på följande vis:
• Magsmärtor och kramper
• Diarre
• Illamående
• Kräkningar
• Feber
• Trötthet och utmattning

 

LÄS OCKSÅ: Stort kunskapsglapp hos unga gällande livsmedelshygien

Nedan följer några av de vanligaste exemplen på bakterier som ligger bakom matförgiftning men det finns även andra samt parasiter.

Salmonella och campylobacter
I Sverige har vi förhållandevis få fall av salmonella men ibland dyker det ändå upp, salmonella är annars något man bör vara uppmärksam på när man är ute och reser i andra länder där de i större utsträckning kan finnas i ägg, kött och kyckling som inte är tillräckligt tillagat. Det kan också finnas i råa grönsaker och på frukt som kommit i kontakt med bakterien. Även campylobacter finns främst i kycklingkött.

Klostridiebakterie
Bakterien förekommer i tarmen hos många djur och finns därför ofta i jord och på grönsaker. Kan finnas i tillagat kött, fisk eller fågel som återuppvärmts. 8-24 timmar efter smitta orsakar bakterien vattentunn diarré och magont.

Listeria
Människan kan smittas från infekterade djur eller via livsmedel. Listeriabakterier är tåliga bakterier som kan växa i kylskåpstemperatur. Typiska risklivsmedel för infektion med listeriabakterier är därför livsmedelsprodukter med långa hållbarhetstider till exempel rökt och gravad lax, opastöriserade och pastöriserade dessertostar, färdigrätter och förpackade charkvaror som till exempel smörgåspålägg.

Stafylokocker
Vanlig på huden, frodas i bakverk, såser, dressingar, smörgåsar och konserverad skinka. Orsakar illamående, kräkningar, magont och diarré. Kan sprida sig från en person som har en stafylokockinfektion till maten den tillreder eller rör vid.

E-coli
Malt kött är den vanligaste smittokällan för e- coli. Bakterien kan även spridas till andra livsmedel genom vatten eller smutsiga tillagningsytor. Bästa skyddet är god hygien.

Riskgrupper

Matförgiftning är extra allvarligt för barn under fem år, gamla eller personer med nedsatt immunförsvar samt gravida som är känsligare för vissa typer av bakterier.

LÄS OCKSÅ: Förebygg och bota semestermage

Hur snabbt går det
?
Även om det kan variera, symptom kan visa sig så snabbt som några timmar efter en måltid.

Hur snabbt går det över
?
Matförgiftning orsakad av bakterier går i vanliga fall över av sig själv efter tolv timmar upp till två dygn men om den däremot orsakats av virus kan det ta upp till tio dagar innan man tillfrisknat helt.

Hur tar man hand om sig vid matförgiftning?

Även om matförgiftning ofta går över av sig själv finns det några väl beprövade knep för att lindra de värsta besvären.
Se till att försöka få i dig mycket vätska då det är lätt att bli uttorkad särskilt om det är varmt ute. Ingefära är bra att ha i vattnet då det kan lindra illamående.
Ät mat som är snäll mot magen och lätt att smälta som ris, kokt fisk och kokta grönsaker. Ät små portioner och undvik fet och stark mat.

LÄS OCKSÅ: Sex tips som håller maten fräsch i värmen

Så förebygger du
• Håll varm mat varm och kall mat kall.
• Låt inte mat stå framme för länge.
• Köttfärs, fläskkött och fågel ska alltid vara helt tillagat.
• Använd inte samma skärbräda för rått kött som färska råvaror.
• Köttfärs, skaldjur och gravad fisk är mycket känsliga. Bör inte ätas efter bäst före datum.
• Rester ska alltid upphettas till minst 70 grader.
• Var noga när du sköljer grönsaker och frukter, jord kan innehålla bakterier.
• Tvätta händerna.
• Rengör skärbrädor efter varje användning.
• Byt disktrasor och diskborstar ofta.

Av redaktionen

Källa: Dr Axe Folkhälsomyndigheten och magsjuka.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Märk alkohol med varning för cancer – inte rosa band”

Kurera debatt

Det är oktober och vi köper rosa produkter och rosa band för att visa omtanke och stötta bröstcancerforskningen. Det är lätt att tro att bara forskningen får tillräckligt med pengar så kommer färre kvinnor att dö i cancer. Men hur ser det ut i verkligheten?  Vi behöver få tillgång till forskning som hjälper oss att göra aktiva, informerade val skriver Johnny Mostacero, Förbundsordförande IOGT-NTO i detta debattinlägg.

johanna bjurström

Hallå där Johanna Bjurström – ny hudvårdsexpert hos Kurera

Hud

Kurera välkomnar en ny medlem i vår expertpanel. Johanna Bjurström som många Kureraläsare känner igen från vår serie "Grön omställning" tar över som hudvårdsexpert. Det innebär att du som läsare nu kan vända dig direkt till Johanna med dina frågor om hud och skönhet, något vi är väldigt stolta och glada att kunna erbjuda. 

Allergisk eller “bara” överkänslig?

Kost

Allergisk eller överkänslig? Kroppen är komplicerad och begreppsförvirringen är stor. Det enda du vet är att du inte mår bra. Vad kan du göra för att komma tillrätta ned besvären och må bra igen? Vi reder ut begreppen.

tv-skärm

TV-serie sätter våra vanligaste dieter på prov

Trendspaning

I Svts nya realityserie ”Bästa dieten” som börjar sändas ikväll får fyra par prova olika populära dieter, i fyra veckors tid. Under tiden övervakas de noggrant för att se hur kostomläggningen påverkar hälsan. Programserien är därmed samtidigt en vetenskaplig studie – om än i liten skala.

Lugn och fokuserad med lecitin

Hälsa

Lecitin är fettsyran som föll i glömska när fiskoljan fick sitt stora genombrott i mitten av 1990-talet. Men lecitin förtjänar bättre – det är en av de viktigaste byggstenarna i kroppens cellmembran och våra hjärnor består till 40 procent av den ganska okända fettsyran.

vattenkran och tvål

Många slarvar med handhygienen

Allmänt

Trots att de flesta känner till att god handhygien bidrar till att hålla oss friska så slarvas det fortfarande en hel del. Endast 42 procent av svenskarna uppger att de tvättar händerna efter att ha snutit sig, hostat eller nyst och 87 procent  efter toalettbesök.

Hjälp, jag kissar på mig!

Naturlig hälsa

Vaknar du mitt i natten för att du behöver gå upp och kissa? Springer du på toaletten åtta gånger per dygn eller mer? Då är du en av miljontals världen över som lider av överaktiv blåsa. Men det finns hjälp att få, helt naturligt.

person som går

Hur vi går avslöjar neurologiska sjukdomar

Forskning

Neurofysiologiska sjukdomar märks tidigt på gången men hittills har mätningar för att registrera det bara kunnat göras på särskilda kliniker. Nu kan istället bärbara sensorer upptäcka och förvarna om sjukdomar som parkinsons, demens, multipel skleros.

patrik wincent strassad man

Patrik Wincent: Lider du av digital stress?

Krönikan

Läser du detta samtidigt som du tittar på en tv-serie och läser dina mejl? Då är risken stor att du lider av digital stress. Att försöka vara effektiva genom att göra många saker samtidigt leder istället till att vi förlorar tid och risken är stor att vi inte minns något av det, skriver Patrik Wincent.

joggare

Regelbunden motion kan hjälpa vid IBS

Mage

Mag- och tarmsjukdomen IBS innebär ofta begränsad rörlighet för den som är drabbad. Men nu visar forskning vid Sahlgrenska akademin att ökad fysisk aktivitet både förbättrar tarmfunktionen och ökar självkänslan.

herpessår

“Herpesutbrotten ger sig direkt”

Hud

Anna Garner, 59, fick kur efter kur av antivirustabletter för sina besvärliga herpesutbrott. Till sist tröttnade hon och sökte hjälp på naturlig väg. Och det funkade. De aggressiva, värkande och vätskande såren blev genast bättre och har kommit mer och mer sällan efter det.

plast i vatten

“Rädslan för mikroplaster är överdriven”

Eko/miljö

Vårt medvetande om den stora förekomsten av mikroplaster i miljön har ökat på senare år. Men hur stor miljö- och hälsofara det faktiskt rör sig om vet vi ännu inte. Nu varnar forskare för överdrivna och felaktiga slutsatser men långt ifrån alla instämmer i kritiken.

Skådespelerskan om åldersfixering, hälsotänk och håret

Naturlig hälsa

Cecilia Ljung blev känd för den breda svenska publiken som Klara Fina, den fattiga torparens dotter, i Selma Lagerlöfs klassiska berättelse, Kejsaren av Portugallien. Det var i början av 1990-talet och Cecilia har sedan dess synts i många svenska produktioner. Hon blev alla småpojkars favorit som Maja Gräddnos i julkalendern Pelle Svanslös. Senare gjorde hon den kvinnliga poliskommissarien i kriminalserien Höök och vi har också sett henne i långköraren Rederiet.

Höstvandra i lågland – din guide

Äventyr

Vandring måste inte vara strapatser i fjällen. Ge dig själv och din familj en dag, en helg eller en vecka i naturen i närheten. Här tipsar friluftsjournalisten Emma V Larsson om olika leder och ger dig smarta tips  inför en låglandsvandring. Och det går utmärkt att ta med barnen.

flicka handlar mat med sin pappa

Budskap om mat skapar oro hos unga

Kost

Den ständiga flödet av budskap om mat och ätande når både barn och vuxna. Det handlar om allt från hälsa till larm om vissa livsmedel. Barn och unga upplever att det är svårt att avgöra vem eller vad de kan lita på och föräldrarnas ord väger tungt.