Annons
Annons

Snälla bakterier för glada magar

När magen är i balans känner vi oss starka. Men vår västerländska kost är inte alltid magens bästa vän. Genom att äta mer grönsaker, tugga maten och minska stressen i vardagen kan vi hjälpa magen att må bättre. Sebastian Pisano, som är kinesiolog, tycker att vi även ska lägga till mjölksyrabakterier – en smart och snabb väg till bättre maghälsa.

Inger Palm

13 december, 2021
Snälla bakterier för glada magar
Dela inlägget

När magen är i balans känner vi oss starka. Men vår västerländska kost är inte alltid magens bästa vän. Genom att äta mer grönsaker, tugga maten och minska stressen i vardagen kan vi hjälpa magen att må bättre. Sebastian Pisano, som är kinesiolog, tycker att vi även ska lägga till mjölksyrabakterier – en smart och snabb väg till bättre maghälsa.

När det bullrar och värker i magen och den blir uppblåst efter varje måltid, då påverkar det hela vårt mående. Många har i dag problem med magen till och från. Mycket beror på vilken mat vi äter och graden av stress som vi lever med. Dessa problem är relativt lätta att komma tillrätta med. Det handlar ”bara” om att hitta orsaken till symtomen, ofta att ändra kosten och äta det som magen tål samt att försöka minska stressen. Matsmältningen fungerar också mycket bättre om du äter i en lugn miljö och låter måltiden få ta sin tid.

man
Sebastian Pisano

Sebastian Pisano är sportkinesiolog och tränare. Till hans klinik söker sig både svenska och europeiska världsmästare i olika idrotter. Det har en sak gemensamt; de vill alla prestera på topp.

– Det är ingen överdrift när jag säger att elitidrottare äter riktigt dåligt. Många tror att de kan äta vad som helst bara för att de tränar hårt, men så är inte fallet. När jag förklarar att god maghälsa kan avgöra om man hamnar på pallplats eller inte så lyssnar alla, och alla vill veta vilken kost som gör dem till vinnare, säger Sebastian Pisano, som arbetar med prestation och välmående ur ett holistiskt perspektiv.

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om bakterierna som styr hälsan

Maghälsan först

Slarvar med maten är det förstås inte bara idrottare som gör, det beteendet känner nog de flesta igen sig i. Den kalla årstiden innebär att vi vill äta varmare, vi blir lite tröttare och när julen närmar sig är det lätt att äta mat som inte är så snäll mot magen – och kanske livsmedel med mycket socker i. Sämre matvanor brukar betyda mindre frukt och grönt på tallriken, vilket i sin tur märks i magen.

– Generellt kan man säga att västvärlden misslyckats med att ta hand om maghälsan. Det syns i statistiken på alla som har problem. IBS, intoleranser och allergier ökar ständigt. Men ny forskning visar på kopplingen mellan god mental hälsa och fungerande matsmältning. När jag förstod sambandet mellan magen och vårt allmänna välmående fokuserade jag på att se till att mina klienters magar skulle må bra, säger Sebastian Pisano.

I början tog han hem en fermenterad produkt från Japan, men sedan han upptäckt prebiotika har det varit lättare att ha kapslar med mjölksyrabakterier på mottagningen.

– Största delen av vårt immunförsvar finns i magen, därför är det viktigt att vi ser till att vi tar hand om den ordentligt. När mina klienter får ordning på magen så blir både ork och prestation bättre.

LÄS OCKSÅ: Barn som får probiotika är mindre benägna att bli sjuka

Tarmen – en andra hjärna

Det pågår mycket forskning om tarmens hälsa. Till exempel har man funnit att tarmen och hjärnan är nära sammankopplade genom en biokemisk signalering mellan nervsystemet i matsmältningskanalen, och det centrala nervsystemet, som inkluderar hjärnan. Den främsta förbindelsen mellan hjärnan och tarmen är kroppens längsta nerv, vagusnerven. Det som påverkar tarmen påverkar ofta hjärnan och tvärtom.

När hjärnan identifierar ett problem så skickar den varningssignaler till tarmen, vilket gör att stressande händelser kan orsaka matsmältningsproblem som nervös eller upprörd mage. Och det fungerar åt andra hållet också genom att IBS, Crohns sjukdom eller kronisk förstoppning kan utlösa ångest eller depression.

– När man väl förstått att basen för god hälsa går via en väl fungerande mage och tarm, så är det klokt och smart att – förutom att förändra kosten – också tillsätta en produkt med mjölksyrabakterier som skapar ett bra klimat i magen, säger Sebastian Pisano.

Förr trodde man att alla bakterier gav infektioner och andra sjukdomar. Idag vet vi att bakterier oftast är ofarliga och tillsammans med andra mikroorganismer även nödvändiga för vårt välbefinnande. Dessa bakterier är vår tarmflora, även kallad mikrobiota, och består av ungefär 40 biljoner bakterier och fungerar som ett eget organ.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Flera stammar

Probiotika är ett samlingsnamn för goda bakterier som har visat positiva hälsoeffekter i kliniska studier. WHO beskriver probiotika som levande mikroorganismer som när de ges i tillräckliga mängder ger hälsofördelar hos den som intar dem.

Prebiotika är inte samma sak som probiotika. Prebiotika är livsmedel som stimulerar tillväxten av nyttiga bakterier i magtarmkanalen. Många frukter och grönsaker innehåller prebiotika.

Mjölksyrabakterier har traditionellt använts för att konservera mat som surkål och för att tillverka yoghurt och fil. De förekommer även naturligt i våra kroppar och tillhör vår normala tarmflora. De hjälper till att hålla magen i balans och skyddar oss mot oönskade bakterier. I dag innehåller inte maten lika mycket mjölksyrabakterier, och det är därför klokt att få i sig dem på annat sätt.

– Stress eller magproblem rubbar vår tarmflora och ett tillskott av mjölksyrabakterier kan bidra till att vi återfår balans. Jag brukar rekommendera ett preparat med flera olika stammar, då är chansen större att man får i sig just det som fattas, säger Sebastian Pisano.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Mjölksyrabakterier

… är magvänliga bakterier som hjälper vår tarmflora. Vid stress eller magproblem så kan vår tarmflora rubbas och ett tillskott av mjölksyrabakterier kan bidra till att vi får balans. Största delen av vårt immunförsvar finns i magen, det är därför viktigt att vi ser till att ta hand om den ordentligt.
Ett exempel på en produkt med flera stammar av mjölksyrabakterier är Premium Lactis. Bakterierna i produkten är paketerade tillsammans med inulin och FOS (fruktooligosackarider) och fungerar som näring till de goda magbakterierna. Kapslarna skyddar mot magsyran så att produkten kan ta sig hela vägen ned till tarmsystemet, där de gör nytta.
Varje kapsel innehåller 25 miljarder bakterier från tio stammar som är utvalda för att samverka med varandra, och ge en balanserande effekt.
Stammen L-acidophilus förbättrar upptaget av näring och stödjer immunsystemet.
B-lactis stödjer immunsystemet och tarmtömningen, är bra vid förstoppning och IBS-symtom.
Lactobacillus plantarum förbättrar upptaget av näring, skyddar mot patogener och har antiinflammatoriska egenskaper.

Annons
Annons