Snart kan EU förbjuda "vegoburgare" | Kurera.se

Snart kan EU förbjuda “vegoburgare”

I en tid då vi äter en allt grönare kost och allt färre animalier är fenomenet med vegokött en rejält växande marknad.
Produkterna ser ut som kött och heter saker som burgare, stek, biff och korv – men det bör de inte längre få göra.
Det har Europaparlamentets jordbruksutskott nu beslutat och lagt fram ett förslag på lagändring. En liknande lagstiftning finns redan i Frankrike.

Allt fler matproducerande företag, från snabbmatskedjor till livsmedelsproducenter och såväl stora företag som små, har anammat den gröna kosttrenden och kommit med vegetariska alternativ till sina köttprodukter. Dessa är framtagna för att efterlikna köttet så mycket som möjligt, både i smak och utseende, med tanken att ju mer det liknar äkta kött desto lättare blir det att gå över till dessa produkter utan att sakna köttet.

"Vegoburgare" kan bli "vegetabilisk skiva"
Men – nu ska produkterna inte längre få kalla sig saker som burgare, korv och vegobiffar. I alla fall inte om Europaparlamentets jordbruksutskott har något att säga till om. Efter en debatt om saken i parlamentet har de nu beslutat att föreslå att namn av detta slag ska förbjudas.

 

Anledningen? Jo, att växtbaserade produkter som har  "köttproduktnamn" blir allt för vilseledande och förvirrande för kunden.
Inga fler vegoburgare alltså. Får jordbruksutskottet igenom sitt förslag kommer vegoburgare i framtiden istället att få kalla sig namn som "vegetabiliska skivor", rapporterar tidningen De Standaard.
En liknande lagstiftning finns redan i Frankrike.

LÄS OCKSÅ: Vegantrenden växer explosionsartat – även inom kosttillskottsbranschen

Förslaget kritiseras
Förslaget har redan fått stark kritik från flera håll. Bland annat organisationer som arbetar med att främja en mer vegetarisk livsstil, som European Vegetarian Union och Eurogroup for Animals, som är det förbund som den svenska organisationen Djurens Rätt tillhör. Kritiken gäller att förslaget är ett försök att bromsa utvecklingen. Proveg, en annan kritisk organisation, går så långt som till att hävda att förslaget drivits fram av köttlobbyn och är ett "försök att tysta den vegetariska sektorn", skriver The Brussels Times.

Enligt Éric Andrieu, medlem av jordbruksutskottet, är det inte alls fallet.
– Köttlobbyn är inte inblandad i det här. Det var en debatt i parlamentet, och fler än 80 procent godkände förslaget. Det handlar om sunt förnuft för konsumenternas bästa. Vi måste använda ordet biff när det handlar om en faktisk biff.

LÄS OCKSÅ: Tre stora företag fällda för vilseledande vegoreklam

Vill stoppa snyltningen på köttprodukter
Nicklas Amelin är EU-expert på Livsmedelsföretagen.
– Det är bara att konstatera beslutet, och då vi representerar företag på båda sidor om konflikten är det svårt för oss att ha en åsikt i fråga. Från vår sida är det viktigast att konsumenterna får en tydlig och rättvisande bild när de handlar, säger han till Food Supply.

Isabel Moretti är vd på Svenskt Kött.
– Personligen tycker jag att det tyder på lite dåligt självförtroende att behöva värna benämningarna på det här viset. Samtidigt finns det en stor irritation bland företagen för något som de anser vara att snylta på deras produkter, säger hon till Food Supply.
Hon uppger sig vara positiv till lagstiftningen.
– Det här har uppenbarligen skapat tillräckligt med frustration och irritation för att leda till diskussion på den här nivån.

 

LÄS OCKSÅ: Vegan – eller en allt mer växtbaserad kost? Glöm inte äta extra B12

Förslaget i sin helhet måste godkännas innan lagstiftning
Men än är förslaget alltså inte verklighet. Innan förslaget kan antas i lagstiftning måste det godkännas i sin helhet av Europaparlamentet.

Källor: Brussel Times och Food Supply.

Av Isabelle G Hedander

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

 

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

Så hittar du vägen bort från oron

Hälsa

Att oroa sig är normalt och fyller en funktion för att vi ska kunna lösa problem och tackla svårigheter. Men när oron blir till ett ältande som skapar osäkerhet och kanske handlingsförlamning, då är det dags att ta sig en ordentlig titt på sitt beteende. Kurera träffade stressexperten och samtalsterapeuten Karin Isberg som vet hur man kliver ur negativa tankemönster.

 

Mat prövas som medicin i unik amerikansk satsning

Kost

Med målsättningen att förbättra folkhälsan i fattiga områden och minska kostnaderna för sjukvård subventioneras nu frukt och grönt som broccoli och grapefrukt och förskrivs ihop med läkemedel som insulin och betablockerare på försök i vissa amerikanska delstater.