Snart kan EU förbjuda "vegoburgare" | Kurera.se

Snart kan EU förbjuda “vegoburgare”

I en tid då vi äter en allt grönare kost och allt färre animalier är fenomenet med vegokött en rejält växande marknad.
Produkterna ser ut som kött och heter saker som burgare, stek, biff och korv – men det bör de inte längre få göra.
Det har Europaparlamentets jordbruksutskott nu beslutat och lagt fram ett förslag på lagändring. En liknande lagstiftning finns redan i Frankrike.

Allt fler matproducerande företag, från snabbmatskedjor till livsmedelsproducenter och såväl stora företag som små, har anammat den gröna kosttrenden och kommit med vegetariska alternativ till sina köttprodukter. Dessa är framtagna för att efterlikna köttet så mycket som möjligt, både i smak och utseende, med tanken att ju mer det liknar äkta kött desto lättare blir det att gå över till dessa produkter utan att sakna köttet.

"Vegoburgare" kan bli "vegetabilisk skiva"
Men – nu ska produkterna inte längre få kalla sig saker som burgare, korv och vegobiffar. I alla fall inte om Europaparlamentets jordbruksutskott har något att säga till om. Efter en debatt om saken i parlamentet har de nu beslutat att föreslå att namn av detta slag ska förbjudas.

 

Anledningen? Jo, att växtbaserade produkter som har  "köttproduktnamn" blir allt för vilseledande och förvirrande för kunden.
Inga fler vegoburgare alltså. Får jordbruksutskottet igenom sitt förslag kommer vegoburgare i framtiden istället att få kalla sig namn som "vegetabiliska skivor", rapporterar tidningen De Standaard.
En liknande lagstiftning finns redan i Frankrike.

LÄS OCKSÅ: Vegantrenden växer explosionsartat – även inom kosttillskottsbranschen

Förslaget kritiseras
Förslaget har redan fått stark kritik från flera håll. Bland annat organisationer som arbetar med att främja en mer vegetarisk livsstil, som European Vegetarian Union och Eurogroup for Animals, som är det förbund som den svenska organisationen Djurens Rätt tillhör. Kritiken gäller att förslaget är ett försök att bromsa utvecklingen. Proveg, en annan kritisk organisation, går så långt som till att hävda att förslaget drivits fram av köttlobbyn och är ett "försök att tysta den vegetariska sektorn", skriver The Brussels Times.

Enligt Éric Andrieu, medlem av jordbruksutskottet, är det inte alls fallet.
– Köttlobbyn är inte inblandad i det här. Det var en debatt i parlamentet, och fler än 80 procent godkände förslaget. Det handlar om sunt förnuft för konsumenternas bästa. Vi måste använda ordet biff när det handlar om en faktisk biff.

LÄS OCKSÅ: Tre stora företag fällda för vilseledande vegoreklam

Vill stoppa snyltningen på köttprodukter
Nicklas Amelin är EU-expert på Livsmedelsföretagen.
– Det är bara att konstatera beslutet, och då vi representerar företag på båda sidor om konflikten är det svårt för oss att ha en åsikt i fråga. Från vår sida är det viktigast att konsumenterna får en tydlig och rättvisande bild när de handlar, säger han till Food Supply.

Isabel Moretti är vd på Svenskt Kött.
– Personligen tycker jag att det tyder på lite dåligt självförtroende att behöva värna benämningarna på det här viset. Samtidigt finns det en stor irritation bland företagen för något som de anser vara att snylta på deras produkter, säger hon till Food Supply.
Hon uppger sig vara positiv till lagstiftningen.
– Det här har uppenbarligen skapat tillräckligt med frustration och irritation för att leda till diskussion på den här nivån.

 

LÄS OCKSÅ: Vegan – eller en allt mer växtbaserad kost? Glöm inte äta extra B12

Förslaget i sin helhet måste godkännas innan lagstiftning
Men än är förslaget alltså inte verklighet. Innan förslaget kan antas i lagstiftning måste det godkännas i sin helhet av Europaparlamentet.

Källor: Brussel Times och Food Supply.

Av Isabelle G Hedander

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.