Utrymmet under Högdalen Centrum som ska användas i projektet.

Utrymmet under Högdalen Centrum som är tänkt att användas i projektet. Foto: Pressbild/Citycon

Snart kan sallad börja odlas i underjorden 

Nu söker ett nytt projekt miljonbidrag för odling i underjordiskt stadsutrymme. Detta bland annat för att kunna svara på den ökande efterfrågan om närproducerat.

Få av Kureras läsare har nog missat att sallad under den senaste tiden varit en stor bristvara, detta efter kraftiga snöoväder och skyfall i södra Europa. Men – i en period, där beroendet av sallad på export visar sig vara en nyckfull affär, ser vissa möjligheten att utveckla på hemmaplan, skriver det kommersiella branschnätverket Food Supply och rapporterar om ett nytt odlingsprojekt där de tre aktörerna Nya Rågsveds Folkets Hus, Invest Stockholm Business Region och fastighetsbolaget Citycon vill använda sig av oanvända stadsutrymmen för att få fart på närodlad sallad och kryddor.

► Läs också: Ny metod kan kapa mängden socker i choklad med 40 procent

 

Odlingsbäddar för sallad och örter i underjorden
Nej, det är inget skämt utan fullaste allvar. Tillsammans har man nu ansökt om fem miljoner kronor från Vinnova, verket för innovationssystem – en svensk statlig förvaltningsmyndighet som sorterar under Näringsdepartementet. Pengarna behöver man för att, i ett underjordiskt lastutrymme i Högdalen i Stockholm, kunna sätta in odlingsbäddar ämnade för bland annat sallad och kryddörter, skriver Food Supply.

Vill starta småskalig industri för närodlat
Projektet är en del av ett större projekt med namnet ”Klimatsäkra och arbetsskapande odlingsprojekt i industriområden”.
Nya Rågsveds Folkets Hus är samordnare i projektet och enligt dem vill man starta en småskalig industri för att kunna erbjuda närodlat till lokala handlare och restauranger.

► Läs också: Nu kommer glass med probiotika

“Finns ett stort intresse för lokalt producerade livsmedel”
Leif Rönngren är ordförande i Nya Rågsveds Folkets Hus.
– Vi hoppas mycket på en närmarknad för hållbara livsmedel och tjänster. Förfrågningar som vi har gjort hos lokala handlare och restauratörer visar det finns ett stort intresse för lokalt producerade livsmedel, säger han i ett uttalande.

► Läs också: Maskar och insekter – framtidens mat! Spås ha slagit igenom inom två år

Odling kan starta i september
Även företaget Spisa Smaker, en av landets största odlare av grönsaker i växthus, är med i projektet. De ska i första hand bidra med odlingsteknik och kunskaper.
I maj väntas Vinnovas lämna sitt besked om ett eventuellt bidrag till projektet. Beviljas det är planen att sätta igång med odlingen i september.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?

bulgursalad

Saftig bulgursallad med mandel

Recept

Saftig, sammetslen bulgur i sällskap av grönsaker. Servera som huvuddelen av en måltid och komplettera med valfritt protein eller mer grönsaker. Resterna passar förträffligt i matlådan.

rosor

”De är blommornas Rolls royce”

Hud

Rosor har en air av romantik kring sig, de uppskattas både för sin skönhet och sin ljuvliga doft men vad kanske inte alla känner till är att de även har medicinska egenskaper – särskilt gynnsamma är de för huden.

Berika tarmfloran – 8 anledningar att välja mjölksyrat

Mage

Det bor två kilo bakterier, svampar och mikroorganismer i din tarm. Du har allt att vinna på att vårda dem, för de styr allt från humör till vikt och immunförsvar. Mjölksyrabakterier är en förutsättning för en näringsrik tarmflora – och kan dessutom göra underverk för huden. Här är åtta smarta tips om hur vassle kan hjälpa din hälsa.