Utrymmet under Högdalen Centrum som ska användas i projektet.

Utrymmet under Högdalen Centrum som är tänkt att användas i projektet. Foto: Pressbild/Citycon

Snart kan sallad börja odlas i underjorden 

Nu söker ett nytt projekt miljonbidrag för odling i underjordiskt stadsutrymme. Detta bland annat för att kunna svara på den ökande efterfrågan om närproducerat.

Få av Kureras läsare har nog missat att sallad under den senaste tiden varit en stor bristvara, detta efter kraftiga snöoväder och skyfall i södra Europa. Men – i en period, där beroendet av sallad på export visar sig vara en nyckfull affär, ser vissa möjligheten att utveckla på hemmaplan, skriver det kommersiella branschnätverket Food Supply och rapporterar om ett nytt odlingsprojekt där de tre aktörerna Nya Rågsveds Folkets Hus, Invest Stockholm Business Region och fastighetsbolaget Citycon vill använda sig av oanvända stadsutrymmen för att få fart på närodlad sallad och kryddor.

 

► Läs också: Ny metod kan kapa mängden socker i choklad med 40 procent

Odlingsbäddar för sallad och örter i underjorden
Nej, det är inget skämt utan fullaste allvar. Tillsammans har man nu ansökt om fem miljoner kronor från Vinnova, verket för innovationssystem – en svensk statlig förvaltningsmyndighet som sorterar under Näringsdepartementet. Pengarna behöver man för att, i ett underjordiskt lastutrymme i Högdalen i Stockholm, kunna sätta in odlingsbäddar ämnade för bland annat sallad och kryddörter, skriver Food Supply.

Vill starta småskalig industri för närodlat
Projektet är en del av ett större projekt med namnet ”Klimatsäkra och arbetsskapande odlingsprojekt i industriområden”.
Nya Rågsveds Folkets Hus är samordnare i projektet och enligt dem vill man starta en småskalig industri för att kunna erbjuda närodlat till lokala handlare och restauranger.

► Läs också: Nu kommer glass med probiotika

"Finns ett stort intresse för lokalt producerade livsmedel"
Leif Rönngren är ordförande i Nya Rågsveds Folkets Hus.
– Vi hoppas mycket på en närmarknad för hållbara livsmedel och tjänster. Förfrågningar som vi har gjort hos lokala handlare och restauratörer visar det finns ett stort intresse för lokalt producerade livsmedel, säger han i ett uttalande.

 

► Läs också: Maskar och insekter – framtidens mat! Spås ha slagit igenom inom två år

Odling kan starta i september
Även företaget Spisa Smaker, en av landets största odlare av grönsaker i växthus, är med i projektet. De ska i första hand bidra med odlingsteknik och kunskaper.
I maj väntas Vinnovas lämna sitt besked om ett eventuellt bidrag till projektet. Beviljas det är planen att sätta igång med odlingen i september.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

 

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.