Annons
Annons

Socker- och vetemjölsfria alternativ till bakningen

Undviker du kolyhdrater och vill börja baka utan vitt socker och vetemjöl? Läs vidare för att lära dig mer om vilka produkter som behövs.

Redaktionen

1 januari, 2013
Socker- och vetemjölsfria alternativ till bakningen
Dela inlägget

Undviker du kolyhdrater och vill börja baka utan vitt socker och vetemjöl? Läs vidare för att lära dig mer om vilka produkter som behövs.

Fiberhusk

Fiberhusk kommer väl till pass om man vill baka eller laga mat utan stärkelse. Det består till 100 % av pulveriserat skal från psylliumfröet och är med andra ord helt fritt från kolhydrater. Det har bindande egenskaper och gör degen smidigare att kavla ut. Pulvret är mycket drygt.

 

Mandelmjöl

Mandelmjöl kan man köpa färdigmalet eller tillverka själv med hjälp av en mixer. Det innehåller mycket få kolhydrater och kan exempelvis användas till att göra kakor, bröd, pannkakor och efterrätter.

 

Sukrin

Sukrin är en 100 % naturlig produkt baserad på sockeralkoholen erythritol som bland annat finns i alger och svampar. Det används på samma sätt som socker, men ger ingen energi, höjer inte blodsockret och verkar inte laxerande. Tål upphettning.

 

Kokosfett

Kokosfett är en vegetabilisk källa för mättade fettsyror och optimal att använda vid matlagning då den är mycket värmetålig. Nästan hälften av fettet består av den medellånga mättade fettsyran laurinsyra vilket skapar en bättre mättnadskänsla, stimulerar energiförbrukningen och fettförbränningen. Laurinsyra har också visat sig höja nivåerna av det goda kolesterolet HDL och har även antibakteriella, starkt virushämmande egenskaper.

Bakepro

Bakepro är ett matlagningsprotein som är speciellt framtaget för användning vid bakning och annan matlagning. Det används istället för vetemjöl och kan användas i både kalla och varma rätter. Bör dock ej upphettas till mer än 200°C för då kan det ge en lite besk smak.

Av Margareta Nilsson

Annons
Annons