Annons
Annons

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
8 januari, 2021
Sockerfria kärleksmums med superkrafter

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret.

Receptet kommer från boken ”Mat rätt” av Isak Melin, som är verksam som kock, PT och kostrådgivare. Boken innehåller en mängd recept på både mat och sötsaker som gör dig både mätt, glad och kalorismart.

 

Ingredienser

3 portioner
1 ½ dl naturell kvarg (0,2-0,5 %)
2 1/4 havregryn
1 dl mandeldryck
3 äggvitor (medium)
1 ½ dl riven zucchini
3 msk kakao
3 msk sötströ
1 ½ tsk vaniljarom

Glasyr:
3 krm olja
Ca 1 dl naturell kvarg (0,2-0,5 %)
2 msk kakao
2 ½ tsk honung/lönnsirap/agavesirap
2 msk kokosflingor

LÄS OCKSÅ: Smoothies för ett starkt immunförsvar

Gör så här

Sätt ugnen på 180 grader under- och övervärme.
Blanda samtliga ingredienser, förutom de som ska vara till glasyren. Pressa ur vattnet ur zucchinin innan den blandas ner.
Lägg ett bakplåtspapper i passande form (så kakan inte blir för tunn) och pensla det med olja. Häll över smeten och ställ in i ugnen i 40-50 minuter.
Blanda resterande ingredienser till glasyren och ställ in i kylen. Men avvakta med kokosen.
Ta ut och låt svalna, bred sedan ut glasyren jämnt och toppa med kokos. Skär upp i bitar.Bokomslag till boken Mat rätt

 

LÄS OCKSÅ: Miss Raw’s snickersbollar

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons