”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Fakta

Namn: Louise Hafdell

Yrke: Föreläsare, inspiratör och interimschef

Gör: Louise delar med sig av sin vardag på Instagram @louisehafdell

Aktuell med: Sin fjärde Sverigeturné som besöker Sundsvall, Stockholm/vallentuna, Helsingborg, Linköping och Göteborg. Se mer på Louise louisehafdell.se

Böcker av Louise:  Har skrivit tre kokböcker, senast ”En sommar utan socker och gluten

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

Jag var den frodiga. Den kurviga. En större variant av Anita Ekberg. Formerna på rätt ställe. ”Du bär dina kilon med heder”. Det har varit inetsat i min självbild att jag är överviktig. Jag var stor. Det bara var så. Ofta har det känts okej eftersom jag har känt mig fin. Jag har fått komplimanger oavsett klädstorlek. Jag har inte gömt mig i vassen. Jag har blivit uppvaktad. Men inuti mig har jag känt mig jagad.

Maten, och framförallt sockret, har upptagit mycket av min tid och kraft. Jag har jagat sockerkickar. Jag har ägnat oproportionerligt mycket tid till att fundera över var jag ska köpa det bästa och mest färska lösgodis på väg hem från jobbet. Jag valde i perioder bort mat under dagtid för att ”spara” kalorierna till godis. IQ fiskmås, jag vet. Men det handlar inte om nivå av intelligens och begåvning, min hjärna var kidnappad av socker. Socker var mitt livs dunderhonung. När sockret flödade i mitt blod orkade jag lite till. Jag blev pigg. Stressen dämpades. Oron sjönk undan och jag fick tillfälliga superkrafter. Mycket tillfälliga. När sockret går ut ur systemet måste nytt lassas in igen. 

 

LÄS OCKSÅ: Erik Hörstadius: ”Så blir en tjockis en permanent-smalis”

Att ha generösa kurvor kan vara fantastiskt vackert och fint. Men för mig är det sekundärt. För mig handlar det om hälsa. Under våren 2014 var jag rädd att äta ihjäl mig. Vikten skenade okontrollerat uppåt och ångesten det bidrog till dämpade jag genom att äta ännu mer socker. Jag hade då bantat sedan jag var elva år och upplevde att jag hade gjort allt. Viktväktat, skakat pulver, ätit mediciner och till och med opererat magsäcken. Jag gick ner, och sedan upp igen. Till och med efter magsäcksoperationen. 

Jag trodde att jag hade testat allt, men det visade sig att en sak kvarstod. Jag hittade till slut mitt botemedel mot fetma. Jag började äta fett och bli mätt. Ett kilo i veckan försvann. Tänk att svaret på min i det närmaste livslånga viktproblematik fanns rakt framför näsan på mig hela tiden. Det är nästan irriterande enkelt, men ändå så svårt. Jag, som är född 1974 och minns euroforin när lightläsken kom, behövde tänka om.

Istället för att jaga kalorisnål, näringsfattig mat, skulle jag börja äta mat fylld med energi och mättande näring. Ägg. Grädde. Fet ost. Riktigt kött stekt i smör. Hej då lättmargarin och ost med låg fetthalt!

Välkommen mat som mättar och rena smaker! I början var det lite konstigt. Det var som att något saknades på tallriken. Var höll potatisen hus? Var är pastan? Jag försökte hitta substitut för att fylla ut måltiderna. Visst är det gott med blomkålsris ibland, men jag insåg snabbt att det inte behövdes. En mustig köttgryta med gräddsås är utmärkt god precis som den är utan något potatissubstitut. Goda grönsaker räcker gott.

 

LÄS OCKSÅ: Socker kan ligga bakom många psykiska besvär

Ibland får jag frågan om jag har något tips på hur man kan sluta äta socker på ett enkelt sätt. Mitt svar är att det finns inga genvägar. Jag slutade med socker från en dag till en annan och visst reagerade kroppen. Dag 1 var jag överlycklig över mitt beslut att ta kontroll över den drog som socker är för mig. Jag flög fram och kände mig så nöjd även dag två. Dag tre pockade min kropp på uppmärksamhet.

Plötsligt fick jag mörka ringar under ögonen, huden blev torr och min andedräkt fick en doft av aceton. Kroppen skrek efter socker och det kändes som att Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra. Sockermonstret lovade mig guld och gröna skogar bara jag matade henne med en rosa godissvamp. Eller kanske en Pingvinstång. Ja till och med en bake off-bulle från bensinmacken skulle kunna duga.

Bilfärden hem från jobbet den tredje dagen utan socker var en sann prövning och tårarna trillade nedför mina kinder. Till slut insåg jag att avgiftningssymptomen var så starka att det här vill jag faktiskt inte vara med om någon mer gång. Efter det konstaterandet vände det och jag kunde tänka att jag unnar mig att vara utan socker. Jag fortsatte bilfärden hemåt utan att åka in på närmsta mack och köpa godis.

 

Belöningen kom när jag kom hem. Jag gjorde iordning en kopp te med en tesked kokosolja och slog mig ner vid köksbordet. Det gick. Jag klarade det. Jag unnar mig hälsa. Jag unnar mig att avstå från det som inte är bra för mig. För det är jag värd.

LÄS OCKSÅ: Studie: Fiberfattig kost bakom flera sjukdomar

Den 3 augusti 2019 firar jag fem år utan socker. Jag har gått ner 33 kilo genom att äta fett och bli mätt. När jag slog mitt personliga viktrekord 2009 vägde jag 55 kilo mer än idag. Numera är jag stabilt normalviktig sedan tre år tillbaka. Jag kan ha samma klädstorlek år efter år. Det har aldrig hänt tidigare; jag har haft storlek 36-52 i min garderob. Det omöjliga blev möjligt även för mig. Jag hade inte ”kraftig benstomme” och jag har inte ”dålig ämnesomsättning”. När jag slutade att tillföra kroppen socker smälte det isolerande lagret bort från min kropp. Kvar blev jag. Louise.

Av Louise Hafdell, föreläsare, inspiratör och interimschef

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

 

 

 

 


Fakta

Namn: Louise Hafdell

Yrke: Föreläsare, inspiratör och interimschef

Gör: Louise delar med sig av sin vardag på Instagram @louisehafdell

Aktuell med: Sin fjärde Sverigeturné som besöker Sundsvall, Stockholm/vallentuna, Helsingborg, Linköping och Göteborg. Se mer på Louise louisehafdell.se

Böcker av Louise:  Har skrivit tre kokböcker, senast ”En sommar utan socker och gluten

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

 

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.