”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Fakta

Namn: Louise Hafdell

Yrke: Föreläsare, inspiratör och interimschef

Gör: Louise delar med sig av sin vardag på Instagram @louisehafdell

Aktuell med: Sin fjärde Sverigeturné som besöker Sundsvall, Stockholm/vallentuna, Helsingborg, Linköping och Göteborg. Se mer på Louise louisehafdell.se

Böcker av Louise:  Har skrivit tre kokböcker, senast ”En sommar utan socker och gluten

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

Jag var den frodiga. Den kurviga. En större variant av Anita Ekberg. Formerna på rätt ställe. ”Du bär dina kilon med heder”. Det har varit inetsat i min självbild att jag är överviktig. Jag var stor. Det bara var så. Ofta har det känts okej eftersom jag har känt mig fin. Jag har fått komplimanger oavsett klädstorlek. Jag har inte gömt mig i vassen. Jag har blivit uppvaktad. Men inuti mig har jag känt mig jagad.

Maten, och framförallt sockret, har upptagit mycket av min tid och kraft. Jag har jagat sockerkickar. Jag har ägnat oproportionerligt mycket tid till att fundera över var jag ska köpa det bästa och mest färska lösgodis på väg hem från jobbet. Jag valde i perioder bort mat under dagtid för att ”spara” kalorierna till godis. IQ fiskmås, jag vet. Men det handlar inte om nivå av intelligens och begåvning, min hjärna var kidnappad av socker. Socker var mitt livs dunderhonung. När sockret flödade i mitt blod orkade jag lite till. Jag blev pigg. Stressen dämpades. Oron sjönk undan och jag fick tillfälliga superkrafter. Mycket tillfälliga. När sockret går ut ur systemet måste nytt lassas in igen. 

 

LÄS OCKSÅ: Erik Hörstadius: ”Så blir en tjockis en permanent-smalis”

Att ha generösa kurvor kan vara fantastiskt vackert och fint. Men för mig är det sekundärt. För mig handlar det om hälsa. Under våren 2014 var jag rädd att äta ihjäl mig. Vikten skenade okontrollerat uppåt och ångesten det bidrog till dämpade jag genom att äta ännu mer socker. Jag hade då bantat sedan jag var elva år och upplevde att jag hade gjort allt. Viktväktat, skakat pulver, ätit mediciner och till och med opererat magsäcken. Jag gick ner, och sedan upp igen. Till och med efter magsäcksoperationen. 

Jag trodde att jag hade testat allt, men det visade sig att en sak kvarstod. Jag hittade till slut mitt botemedel mot fetma. Jag började äta fett och bli mätt. Ett kilo i veckan försvann. Tänk att svaret på min i det närmaste livslånga viktproblematik fanns rakt framför näsan på mig hela tiden. Det är nästan irriterande enkelt, men ändå så svårt. Jag, som är född 1974 och minns euroforin när lightläsken kom, behövde tänka om.

Istället för att jaga kalorisnål, näringsfattig mat, skulle jag börja äta mat fylld med energi och mättande näring. Ägg. Grädde. Fet ost. Riktigt kött stekt i smör. Hej då lättmargarin och ost med låg fetthalt!

Välkommen mat som mättar och rena smaker! I början var det lite konstigt. Det var som att något saknades på tallriken. Var höll potatisen hus? Var är pastan? Jag försökte hitta substitut för att fylla ut måltiderna. Visst är det gott med blomkålsris ibland, men jag insåg snabbt att det inte behövdes. En mustig köttgryta med gräddsås är utmärkt god precis som den är utan något potatissubstitut. Goda grönsaker räcker gott.

 

LÄS OCKSÅ: Socker kan ligga bakom många psykiska besvär

Ibland får jag frågan om jag har något tips på hur man kan sluta äta socker på ett enkelt sätt. Mitt svar är att det finns inga genvägar. Jag slutade med socker från en dag till en annan och visst reagerade kroppen. Dag 1 var jag överlycklig över mitt beslut att ta kontroll över den drog som socker är för mig. Jag flög fram och kände mig så nöjd även dag två. Dag tre pockade min kropp på uppmärksamhet.

Plötsligt fick jag mörka ringar under ögonen, huden blev torr och min andedräkt fick en doft av aceton. Kroppen skrek efter socker och det kändes som att Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra. Sockermonstret lovade mig guld och gröna skogar bara jag matade henne med en rosa godissvamp. Eller kanske en Pingvinstång. Ja till och med en bake off-bulle från bensinmacken skulle kunna duga.

Bilfärden hem från jobbet den tredje dagen utan socker var en sann prövning och tårarna trillade nedför mina kinder. Till slut insåg jag att avgiftningssymptomen var så starka att det här vill jag faktiskt inte vara med om någon mer gång. Efter det konstaterandet vände det och jag kunde tänka att jag unnar mig att vara utan socker. Jag fortsatte bilfärden hemåt utan att åka in på närmsta mack och köpa godis.

 

Belöningen kom när jag kom hem. Jag gjorde iordning en kopp te med en tesked kokosolja och slog mig ner vid köksbordet. Det gick. Jag klarade det. Jag unnar mig hälsa. Jag unnar mig att avstå från det som inte är bra för mig. För det är jag värd.

LÄS OCKSÅ: Studie: Fiberfattig kost bakom flera sjukdomar

Den 3 augusti 2019 firar jag fem år utan socker. Jag har gått ner 33 kilo genom att äta fett och bli mätt. När jag slog mitt personliga viktrekord 2009 vägde jag 55 kilo mer än idag. Numera är jag stabilt normalviktig sedan tre år tillbaka. Jag kan ha samma klädstorlek år efter år. Det har aldrig hänt tidigare; jag har haft storlek 36-52 i min garderob. Det omöjliga blev möjligt även för mig. Jag hade inte ”kraftig benstomme” och jag har inte ”dålig ämnesomsättning”. När jag slutade att tillföra kroppen socker smälte det isolerande lagret bort från min kropp. Kvar blev jag. Louise.

Av Louise Hafdell, föreläsare, inspiratör och interimschef

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

 

 

 

 


Fakta

Namn: Louise Hafdell

Yrke: Föreläsare, inspiratör och interimschef

Gör: Louise delar med sig av sin vardag på Instagram @louisehafdell

Aktuell med: Sin fjärde Sverigeturné som besöker Sundsvall, Stockholm/vallentuna, Helsingborg, Linköping och Göteborg. Se mer på Louise louisehafdell.se

Böcker av Louise:  Har skrivit tre kokböcker, senast ”En sommar utan socker och gluten

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.