”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Fakta

Namn: Louise Hafdell

Yrke: Föreläsare, inspiratör och interimschef

Gör: Louise delar med sig av sin vardag på Instagram @louisehafdell

Aktuell med: Sin fjärde Sverigeturné som besöker Sundsvall, Stockholm/vallentuna, Helsingborg, Linköping och Göteborg. Se mer på Louise louisehafdell.se

Böcker av Louise:  Har skrivit tre kokböcker, senast ”En sommar utan socker och gluten

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

Jag var den frodiga. Den kurviga. En större variant av Anita Ekberg. Formerna på rätt ställe. ”Du bär dina kilon med heder”. Det har varit inetsat i min självbild att jag är överviktig. Jag var stor. Det bara var så. Ofta har det känts okej eftersom jag har känt mig fin. Jag har fått komplimanger oavsett klädstorlek. Jag har inte gömt mig i vassen. Jag har blivit uppvaktad. Men inuti mig har jag känt mig jagad.

Maten, och framförallt sockret, har upptagit mycket av min tid och kraft. Jag har jagat sockerkickar. Jag har ägnat oproportionerligt mycket tid till att fundera över var jag ska köpa det bästa och mest färska lösgodis på väg hem från jobbet. Jag valde i perioder bort mat under dagtid för att ”spara” kalorierna till godis. IQ fiskmås, jag vet. Men det handlar inte om nivå av intelligens och begåvning, min hjärna var kidnappad av socker. Socker var mitt livs dunderhonung. När sockret flödade i mitt blod orkade jag lite till. Jag blev pigg. Stressen dämpades. Oron sjönk undan och jag fick tillfälliga superkrafter. Mycket tillfälliga. När sockret går ut ur systemet måste nytt lassas in igen. 

 

LÄS OCKSÅ: Erik Hörstadius: ”Så blir en tjockis en permanent-smalis”

Att ha generösa kurvor kan vara fantastiskt vackert och fint. Men för mig är det sekundärt. För mig handlar det om hälsa. Under våren 2014 var jag rädd att äta ihjäl mig. Vikten skenade okontrollerat uppåt och ångesten det bidrog till dämpade jag genom att äta ännu mer socker. Jag hade då bantat sedan jag var elva år och upplevde att jag hade gjort allt. Viktväktat, skakat pulver, ätit mediciner och till och med opererat magsäcken. Jag gick ner, och sedan upp igen. Till och med efter magsäcksoperationen. 

Jag trodde att jag hade testat allt, men det visade sig att en sak kvarstod. Jag hittade till slut mitt botemedel mot fetma. Jag började äta fett och bli mätt. Ett kilo i veckan försvann. Tänk att svaret på min i det närmaste livslånga viktproblematik fanns rakt framför näsan på mig hela tiden. Det är nästan irriterande enkelt, men ändå så svårt. Jag, som är född 1974 och minns euroforin när lightläsken kom, behövde tänka om.

Istället för att jaga kalorisnål, näringsfattig mat, skulle jag börja äta mat fylld med energi och mättande näring. Ägg. Grädde. Fet ost. Riktigt kött stekt i smör. Hej då lättmargarin och ost med låg fetthalt!

Välkommen mat som mättar och rena smaker! I början var det lite konstigt. Det var som att något saknades på tallriken. Var höll potatisen hus? Var är pastan? Jag försökte hitta substitut för att fylla ut måltiderna. Visst är det gott med blomkålsris ibland, men jag insåg snabbt att det inte behövdes. En mustig köttgryta med gräddsås är utmärkt god precis som den är utan något potatissubstitut. Goda grönsaker räcker gott.

 

LÄS OCKSÅ: Socker kan ligga bakom många psykiska besvär

Ibland får jag frågan om jag har något tips på hur man kan sluta äta socker på ett enkelt sätt. Mitt svar är att det finns inga genvägar. Jag slutade med socker från en dag till en annan och visst reagerade kroppen. Dag 1 var jag överlycklig över mitt beslut att ta kontroll över den drog som socker är för mig. Jag flög fram och kände mig så nöjd även dag två. Dag tre pockade min kropp på uppmärksamhet.

Plötsligt fick jag mörka ringar under ögonen, huden blev torr och min andedräkt fick en doft av aceton. Kroppen skrek efter socker och det kändes som att Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra. Sockermonstret lovade mig guld och gröna skogar bara jag matade henne med en rosa godissvamp. Eller kanske en Pingvinstång. Ja till och med en bake off-bulle från bensinmacken skulle kunna duga.

Bilfärden hem från jobbet den tredje dagen utan socker var en sann prövning och tårarna trillade nedför mina kinder. Till slut insåg jag att avgiftningssymptomen var så starka att det här vill jag faktiskt inte vara med om någon mer gång. Efter det konstaterandet vände det och jag kunde tänka att jag unnar mig att vara utan socker. Jag fortsatte bilfärden hemåt utan att åka in på närmsta mack och köpa godis.

 

Belöningen kom när jag kom hem. Jag gjorde iordning en kopp te med en tesked kokosolja och slog mig ner vid köksbordet. Det gick. Jag klarade det. Jag unnar mig hälsa. Jag unnar mig att avstå från det som inte är bra för mig. För det är jag värd.

LÄS OCKSÅ: Studie: Fiberfattig kost bakom flera sjukdomar

Den 3 augusti 2019 firar jag fem år utan socker. Jag har gått ner 33 kilo genom att äta fett och bli mätt. När jag slog mitt personliga viktrekord 2009 vägde jag 55 kilo mer än idag. Numera är jag stabilt normalviktig sedan tre år tillbaka. Jag kan ha samma klädstorlek år efter år. Det har aldrig hänt tidigare; jag har haft storlek 36-52 i min garderob. Det omöjliga blev möjligt även för mig. Jag hade inte ”kraftig benstomme” och jag har inte ”dålig ämnesomsättning”. När jag slutade att tillföra kroppen socker smälte det isolerande lagret bort från min kropp. Kvar blev jag. Louise.

Av Louise Hafdell, föreläsare, inspiratör och interimschef

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

 

 

 

 


Fakta

Namn: Louise Hafdell

Yrke: Föreläsare, inspiratör och interimschef

Gör: Louise delar med sig av sin vardag på Instagram @louisehafdell

Aktuell med: Sin fjärde Sverigeturné som besöker Sundsvall, Stockholm/vallentuna, Helsingborg, Linköping och Göteborg. Se mer på Louise louisehafdell.se

Böcker av Louise:  Har skrivit tre kokböcker, senast ”En sommar utan socker och gluten

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

 

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

 

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.

”Framtidens näringstillskott är rena och veganska”

Hälsa

Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.

 

KBT på nätet hjälper deprimerade hjärtpatienter

Mental hälsa

Det hör inte till ovanligheterna att hjärtpatienter drabbas av depression. Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en behandling mot depression som riktar sig till hjärtsjuka. Resultaten visar att hjärtsjuka som genomgick internetterapi för sin depression blev mindre nedstämda och fick bättre livskvalitet.

“Vården måste bli bättre på att ta hand om patienter med Addisons sjukdom”

Kurera debatt

Med bättre kunskap om kortisolbrist bland husläkare och på sjukhus skulle patienter med diagnosen Addisons sjukdom kunna leva ett betydligt enklare och friskare liv. De skulle få hjälp med vardagliga besvär på sin vårdcentral, snabbare akut hjälp och dessutom kunna gå på rutinkontroller oftare. Det skriver Eva Rafner, ordförande i Svenska Addisonföreningen i denna debattartikel, där hon efterlyser större kunskap inom primärvården. Förbundet gav nyligen ut boken ”Ständigt på vakt”, om föräldrar till barn med kortisolbrist".